Peilingen: Gaat het referendum de 30% opkomst halen? De Hond vreest met grote vrezen

Het is nog maar drie dagen te gaan tot het langaangekondigde referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Maurice de Hond peilt een ruime overwinning voor het nee-kamp. Maar voor hen is er verder ook zorgelijk nieuws.

Met minder dan 48 uur te gaan voordat de stembussen opengaan voor het raadregevende referendum over de overeenkomst met Oekraïne peilt Maurice de Hond een ruime meerderheid van nee-stemmers. Het tegenkamp ligt met 66% ruim voor op de voorstanders, die slechts 34% aantikken:

Clipboard01

Alhoewel kiezers van de VVD en het CDA in meerderheid vóór het verdrag zijn, is het met name de Noord-Koreaanse marge waarmee PVV- en SP-kiezers aangeven tégen het verdrag te stemmen genoeg om deze uitslag richting een vrij grote overwinning voor ‘nee’ te sturen.

Goed nieuws voor Geenpeil, al hun vrijwilligers en de talloze tegenstanders van het verdrag? Niet per sé. Maurice de Hond heeft een dringende boodschap met betrekking tot de opkomst. Zoals de Wet Raadgevend Referendum dicteert, moet tenminste een opkomst van 30% worden behaald om de stembusgang geldig te laten zijn. De Hond:

“Beduidend meer mensen dan er werkelijk zullen opkomen, geven vooraf aan dat ze opkomen, hetgeen een normaal patroon is bij verkiezingen. Maar wat dan het werkelijke percentage is, hangt van een combinatie van factoren af. Bij deze verkiezingen is er nog een extra component van onzekerheid. Zij, die “ja” willen gaan stemmen, kunnen door thuis te blijven de kans verhogen dat de opkomstgrens van 30% niet gehaald wordt. Het percentage dat zeker opkomt is 25%. Ik waag het sterk te betwijfelen dat het opkomstpercentage woensdag de 30% zal overtreffen.”

Dat wordt dinsdagavond dus nog even nagelbijten, als we De Hond moeten geloven.

Los van het referendum hield de bekende opinie-onderzoeker ook een peiling voor de Tweede Kamerverkiezingen. Deze werd ruimschoots gewonnen door de PVV (39 zetels), met de VVD op de tweede plek (24 zetels) en de PvdA op sterven na dood (8 zetels).


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Vigo

  “De PVDA op sterven na dood, wat een heerlijk begin voor zo’n lenteachtige zondag” met het vooruitzicht op zware politieke problemen voor de VVD en PVDA de komende week.

 2. ceteris paribus

  De uitdrukking luidt “vrezen met grote vreze” .

  De oorsprong is de Statenvertaling: Marcus 4:41 en Lucas 2:9.

 3. Wim

  Met minder (meer)dan 48 uur te gaan voordat de stembussen……………..
  Dat wordt dinsdagavond dus nog even nagelbijten, als we De Hond moeten geloven.
  Het stemmen is toch woensdag 6 april

  1. ceteris paribus

   Er is geen reden tot nagelbijten: in dit referendum mag iedereen zelf bepalen waar het over gaat en ook zelf bepalen wat het met de uitslag wil doen. Een win-win-situatie.
   Heel democratisch.

 4. Jan

  Andere peilingen voorspellen wel een opkomst boven de 30%, maar het lijkt me moeilijk meten in deze tijd van Internetpeilingen. De massa zonder veel politieke interesse doet echt niet mee aan dit soort peilingen. In hoop op een opkomst onder de 30%. Belachelijk dat hier 40 miljoen voor wordt uitgegeven. Waarschijnlijk heeft nog geen 0,1 % van de kiezers het verdrag gelezen en gaat alleen af op de leugens die erover worden verteld.

 5. Wim

  Goed en duidelijk stuk ,ook goed voor Tim om dat eens te lezen.

  http://joostniemoller.nl/

  1. van Urk

   Ondanks de goede bedoelingen van de EU om dit verdrag te sluiten met Oekraine bestaat de kans wel dat de relatie met Rusland inderdaad alleen maar verslechterd wordt. Dus wat is nou eigenlijk wijsheid?

   1. Ali Yas

    Waarom veronderstel je goede bedoelingen? Wie weet is het plan voor zo’n verdrag wel gemotiveerd door de wens de Russen dwars te zitten. Dan is het een geopolitiek spelletje over de ruggen van de Oekraïners waar de “voordelen” later bij zijn verzonnen om ánderen met goede bedoelingen mee te sleuren.

    1. ceteris paribus

     Ali Yas negeert het feit dat de meerderheid van de Oekriense bevolking dit verdrag en nadere betrekkingen met Europa wenst. Ze zien scherper dan vele dwaallichten hier waar Putin voor staat.

     1. van Urk

      Ali Yas met goede bedoelingen bedoel ik dat een associatieverdrag niks nieuws is. De EU heeft meerdere dit soort verdragen afgesloten met verschillende landen denk maar aan Chili, Zuid Afrika, Israel,Turkije, Kroatie . De verdragen die het meeste lijken op die van Oekraine zijn bijvoorbeeld Macedonie, Kroatie, Montenegro, Servie en Bosnie. Daarnaast zitten er ook landen tussen die voor de Russen ook gevoelig liggen namelijk Moldavie en Georgie. Daar hoorde men ook niet over klagen en daar zijn ook geen referenda,s voor gehouden. Deze referendum heeft dan ook niks met Oekraine te maken. Exact wat de kornuiten van Geenstijl van de week al verklaard hadden. Het is meer bedoeld als een signaal voor minder invloed van de EU. Wat dat betreft hadden ze beter een Nexit referenda moeten gaan organiseren.

     2. The Oracle

      cp dit volgende lulverhaal wat je uit je duim zuigt

      kan je beter aan Ukrainiers zelf vragen ,

      nou mijn beste lul, die is gewoon niets verteld,
      dus jouw sprookje kan je gewoon in je reet steken

      Ukraine inwoners hebben geen idee, dat ze leeg gestolen worden ,
      die denken dat de salarissen en de aow omhoog gaat

      dus opzouten met je lulverhalen klootzak

      groetjes The oracle

     3. ceteris paribus

      Behalve zijn obsessie voor lul, reet en balzak is aan het verhaal van Oracle weer weinig touw vast te knopen.
      Mogelijk doet hij er goed aan eerst te reageren en het daarna pas op een zuipen te zetten.

  2. Wachteres

   Inderdaad een goede analyse door een historica, Wim. Maar net als bij alles wat de EU-politiek en de islam betreft, mogen we ook wat Rusland betreft maar in één richting denken; De linkse EU richting.

   http://joostniemoller.nl/2016/04/begrijp-rusland-stem-nee/

   “Alles wat de Russen zeggen heet hier meteen ‘Russische propaganda’ en er wordt niet eens meer de moeite genomen om het een beetje precies weer te geven. Westerse meningen worden gebracht als feiten. Wie in Duitsland als journalist een poging doet tot objectieve berichtgeving over Rusland, wordt neergezet als ‘Russland Versteher’, en dat is dus een scheldwoord, een bewijs van onbetrouwbaarheid.

   Het is een ongezonde, ja gevaarlijke, toestand. Regelrechte oorlogshetze. Je merkt dat nu ook in de aanloop naar het referendum over EU: Wie tegen het associatieverdrag met Oekraïne is, wordt er meteen van beticht ‘Poetinaanhanger’ te zijn. Een normale discussie is daarmee niet meer mogelijk”.

   Ben je het niet met links eens, dan ‘tast je de eenheid aan en verdeel je het volk’.

   We zullen toch moeten leren om niet meer een eigen mening erop na te houden, maar alleen maar de linkse mening.

   Waar doet me dat toch aan denken?

 6. Vigo

  “Het is niet bepaald fijne leeskost, dus het is begrijpelijk dat weinig mensen het lezen. Maar je vraagt je door die fouten wel af of überhaupt iemand het gelezen heeft”.

  http://nos.nl/artikel/2096670-associatieverdrag-bevat-taalfouten.html

  Over fascistische EU sukkels gesproken…………….

 7. Seneca

  Het Nederlandse volk kennende, ben ook ik bang dat de befaamde 30% niet gehaald word. Er is teveel gezegd dat het nee-kamp zal winnen, dus denkt de gemiddelde Nederlander, als wij toch winnen, dan is het niet noodzakelijk dat ik mijn luie stoel uitkomen. Weet u nog wel: de huid van de beer etc.?

  1. Ali Yas

   Het valt ook niet mee jezelf uit die luie stoel te trekken als je op voorhand al weet dat met de resultaten niets zal worden gedaan, op zijn best. Dan moet je wel héél veel van de democratie houden. Stel je dus eens voor dat we die 30% toch halen…? Dat zou de burger moed geven!

  2. Beukman

   Mijn prognose is dat de drempel wél wordt gehaald, en “nee” wint, omdat de ene helft van degenen die vóór zijn heeft besloten om strategisch thuis te blijven, en de andere helft wél komt stemmen.

 8. Anna

  Stem TEGEN anders krijg je de nazi’s van Azov, Svoboda, Rechte- Sektor, 100 andere groeperingen, corrupte regering die allen miljardair zijn geworden met roven en stelen er gratis bij. Ze hebben allemaal grote aanhang. Vazallen VVD /CDA zijn beiden ook voor Turkije bij de EU en evenals D66 voor Een Groot Europa met alle gevolgen van dien. De oude sovjets moeten bij de EU om de Amerikanen te bedienen. VS vrijuit en wij blijven over met alle problemen. De voorstemmer zou zich eens wat meer moeten verdiepen in geschiedenis en toekomst.TEGEN!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.