VNL kan het toch niet laten een hand in de socialistische koektrommel te steken

Vandaag doet VNL-fractievoorzitter Joram van Klaveren een ongebruikelijke oproep: de overheid moet het pensioen van ouderen gaan aanvullen, ten koste van het aflossen van de staatsschuld.

Toen Wilders met z’n achterlijke gezwam zowel Joram van Klaveren als Louis Bontes uit de PVV had gejaagd, lag er een gouden kans om een nieuwe rechtse partij op te bouwen vanaf de grond. De heren pakten de handschoen op, en lanceerden een klassiek-liberale partij die ze ‘Voor Nederland’ noemden. Terwijl het wetenschappelijke bureau vernoemd werd naar Adam Smith – de aartsvader van de liberale economiedoctrine – gingen de twee Kamerleden de bühne op om hun door het CBS doorgerekende vlaktaks aan de man te brengen.

So far so good. Maar het blijkt in de praktijk toch lastiger om een consistent klassiek-liberaal beleid te voeren dan het lijkt. Nog zonder dat er regeringsverantwoordelijkheid is gedragen wordt er bij VNL al flink wat water bij de wijn gedaan. Zoals vandaag, door niemand minder dan Van Klaveren zelf.

Tegenover Zoomin TV spreekt de politicus over het verdampen van pensioengeld. Uiteraard is dat een drama, wat een direct gevolg is van het feit dat de overheid zich al tientallen jaren actief bemoeit met de hele pensioendiscussie. Iedere cent die je spaart voor je pensioen, gaat via de overheid die daar op de karakteristieke inefficiënte manier mee omgaat. Gevolg? Wiebelige dekkingsgraden en dalende pensioenen:

Nu moet uiteraard iedereen vooral uitdragen wat hij zelf vindt, maar een echt klassiek-liberaal verhaal kunnen we dit helaas niet noemen. Klassiek-liberaal zou het zijn als Van Klaveren had betoogd dat de pensioenen geprivatiseerd moeten worden, in plaats van aangevuld vanuit de staatskas. Het direct aanvullen van pensioenen vanuit de algemene middelen is gewoon een vorm van inkomensherverdeling waar VNL altijd zegt tegen te zijn.

Ook is de lage rente die betaald wordt over de staatsschuld geen reden om daar minder geld voor vrij te maken. Een liberaal heeft niet graag schulden, en betaalt die graag snel af. Op de pof leven is immers iets voor kwistige socialisten. Daar moet je dus niet op beknibbelen, óók als de rentes voor een periode op een laag niveau liggen.

Kortom, VNL zou er verstandig aan doen deze uiting nog eens te heroverwegen. Het voorstel is niet klassiek-liberaal, maar riekt helaas juist naar herverdeling en nivellering. Met Tweede Kamerverkiezingen op slechts en hooguit 11 maanden afstand, is het immers verstandig om niet teveel te draaien. Dus beste Joram van Klaveren: blijf gaarne bij uw oorspronkelijke boodschap.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. ikweetwatikwil

  Was bedoel je precies met achterlijk gezwam van Wilders Tim?
  Het gaat toch anders precies zo als Wilders voorspelde en ieder weldenkend mens dat ook aan zag komen. En nu anderen dat zien, proberen ze daar goede sier mee te maken. Maar natuurlijk, er zijn straks verkiezingen.

  1. sarko

   Ik lig in een deuk , T.E doet een beetje overdrijven en de echte PVV’r wordt pislink.
   Kom niet aan de grote leider en zijn ideeen ……….

   1. Wim

    Maar als SP’er moet jou dit plan toch als muziek in de oren klinken.

 2. ikweetwatikwil

  Waarom denk jij sarko, dat ik pislink werd.
  Zucht, verdomd dat zijn al 2 vragen . Nu maar hopen op antwoorden

 3. toetssteen

  D’r verdampt geen pensioen, het geldt klotst bij de fondsen tegen de plinten op. Het is die malle rekenrente die gewoon ontkoppeld moet worden.
  Verder ben ik een voorstander van sparen op eigen naam. Kunt u stoppen wanneer uw denkt dat uw inleg (samen met de inleg van de werkgever), voldoende is. En dat geld blijft dan in de boedel!
  Voorts moeten de belastingen drastisch omlaag zodat meer personeel aannemen rendabel wordt. En vanzelfsprekend 50% minder pennenlikkers die niet veel meer doen dan excel sheets volkalken die nergens over gaan.

  1. Wachteres

   Helemaal mee eens, Toets. Het ABP heeft geen miljarden maar biljarden in de pot.

   We worden weer eens bedonderd waar we bij staan en het zou me niet verbazen als de EU al van het pensioengeld profiteert. Dat waren ze toch al van plan.

   Per slot moet het geld van de EU-salarissen en alle toelages ergens vandaan komen.

 4. sarko

  Weet niet hoor maar volgens mij komen er steeds minder arbeidsplaatsen, dus belastingverlaging voor de werkgever haalt niet veel uit.
  Daarbij 50% van de ambtenaren ontslaan lijkt mij ook niet gunstig voor de arbeidsmarkt.

  De pensioenfondsen hebben te lijden onder de lage rente en wie mij vertelt dat er zat geld is bij de pensioenfondsen moet maar ff het bewijs leveren.

  1. toetssteen

   @Sarko
   Ja hoor, want als de belastingen omlaag gaan, wordt arbeid goedkoper en de producten goedkoper, waarmee je afzet creëert. Meer afzet, betekent meer productie en daar zijn meer handjes op de werkvloer voor nodig.
   Ambtenaren Sarko, veroorzaken juist obstructie. Ik kan onderwijl geen project meer opnoemen dat in hun handen niet verkeerd ging/gaat. Staan er om mij een half miljoen op straat, kunnen ze fijn seizoensarbeid gaan doen. Nederland is een van de wieg tot het graf land geworden dat deze sociale verworvenheden uit wenst te smeren over meer, meer, meer. Dat gáát niet.
   Kinderbijslag eruit! Sparen voor eigen pensioen (wat Drees overigens in mind had, de AOW was een overbrugging), zorgstelsel kan eender geregeld worden. (want u mag me uitleggen hoe het mogelijk is dat in Singapore de kosten voor gezondheidszorg zo laag zijn…. Juist ja, daarom).

   1. sarko

    Zeg maar, een echte VLN ‘r 🙂

    1. sarko

     ~!#@$
     VNL’r

 5. sarko

  Meer handjes nodig op de vloer — dat is juist het probleem, die zij niet meer nodig, automatisering u weet wel.

  Verder geeft u voorbeelden als oplossing die niet uitvoerbaar zijn.

  1. toetssteen

   @Sarko
   Tuurlijk en al die vernuftige apparatuur zet zichzelf in elkaar, ontwerp zichzelf, doet de ICT. Echt waar.

   1. toetssteen

    @Sarko
    Kijk en daarom moet men de softe studies niet hoger inschatten dan VMBO. Dan kunnen we weer eens echt talent uittrekken dan dat er uit Nederland verdwijnen en zijn verdwenen. De afgelopen 10 jaar rond de twee miljoen! (Goed ik doe enige aftrek voor het gezin, maar dan zit u nog steeds op een gruwelijke 1 miljoen talenten die elders hun kansen hebben gepakt.)

   2. sarko

    Ach het ontwerpen en productie heft het verlies van arbeidsplaatsen op ?
    Half miljoen ambtenaren kunnen seizoen arbeid verrichten?
    U bent een hedendaagse hippie 🙂 🙂

    1. toetssteen

     @Sarko, nee, ik ben een ouwe lul met drie zonen waarvan er eentje al is geëmigreerd, de ander het overweegt, maar het Brabantse leven is goed en nummer drie vliegt meer dan dat hij thuis is. Nee, hij is geen loodgieter, ofschoon ik een enorm voorstander ben van: terug met die ambachtsschool!
     Mijn broer heeft een bedrijf, een gewone timmerman met een gedegen opleiding. Daar moet Nederland naar terug.

     Vandaag in mijn tuin, twee ouwe knarren (overdrijf 42 en 55) die in een ongelooflijk tempo de afscheidingen vernieuwden. Tuurlijk, het kost een paar mille, maar wow, dat vakmanschap.
     Niet iedereen is in de wieg gelegd voor wiskundige/natuurkundige enzovoort. Maar er is zo veel handwerk te doen dat nog steeds door mensenhanden gedaan zal moeten worden.
     Maar als men doorgaat dezen over te belasten, wat voor een zin heeft werken dan nog? Erger, u springt om zeven uur het bed uit, gaat aan de slag en uw buurman die lekker in de tuin hangt houdt in the end of the day hetzelfde over.
     Is zulks wenselijk of bent u met mij van mening dat deze werkende persoon M/V meer behoort over te houden dan de tuinhanger?

     1. sarko

      Tuurlijk moet er een prikkel zijn om te werken en die mag wat mij betreft wel iets groter dan nu.
      Helaas zult u er aan moeten wennen dat er niet voor iedereen werk zal zijn.
      Ook de werklozen zullen moeten worden voorzien van een redelijk inkomen zodat ze mede de economie draaiende houden.
      Consumeren is produceren- logisch toch .

     2. toetssteen

      @Sarko
      Uw logica is er weer eentje van: ik pak van de bakker twee euro af, geef die aan een niet werkende die er brood van koopt en voilá, zo komt de bakker aan zijn inkomsten….. Mja en het meel is gratis, de bakovens, gratis. Vaste lasten, bestaan niet.
      Sarko, een tuinhanger die niet leeft van eigen geld, kost geld! Hij brengt niets op!

      Kijk en ik vind dat prima als het gaat om mensen die echt niet kunnen, daar wil ik sociaal mee zijn, maar het gros is dat niet.

 6. J.C.

  Het tumult rond de vraag “meer of minder” blijkt nu achteraf een vals georkestreerde poging om de PVV te breken. De niet zo slimme PVV politici, die de PVV hierom verlieten zullen zich binnenkort wel achter de oren krabben met de verzuchting: ben ik niet overhaast vertrokken? De heren van VNL staan straks Voor NuL………..

 7. toetssteen

  Even een kleding advies aan van Klaveren: zoek een andere kleermaker!

 8. EchtRechts123

  Driekwart van de kiezers wordt uitgezogen om Nederlandse ouderen de rijkste ter wereld te laten blijven. Toch zien alle politici, van ALLE partijen, meer heil in roepen wat iedereen al roept. Zo krijg je nooit aandacht. Zo ben je nooit controversieel. Zo hebben we gewoon 150 socialisten in de Tweede kamer.

 9. Ni28

  Of het nu een liberaal verhaal is of niet maakt niet zoveel uit. Dat zich iemand bekommert om de pensioenen waarbij de pensioenfondsen leeggeroofd worden of in ieder geval niet voor het doel gebruikt worden is alleen maar goed. Hopelijk is het niet alleen maar verkiezingsretoriek. Een feit is dat geen partij werk maakt over het omgaan met ouderen. Het ter discussie stellen van dit hekelpunt is dan op zijn minst een poging waard. Dat ziet van Klaveren wel goed, hier is in de politiek een gat ontstaan waar zwijgend aan wordt voorbijgegaan. Zelfs door Wilders die juist om dit probleem het kabinet liet klappen.

 10. EchtRechts123

  Dus toch 150 socialisten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.