Franse inlichtingenchef: ISIS plant grote aanslagen tijdens EK Voetbal

Geen categoriemei 19 2016, 21:00
Heel erg slecht nieuws: bezoekers van het EK Voetbal moeten vrezen voor ISIS-aanslagen.
De aandacht van de wereld is gericht op het neerstorten van vlucht MS804 – mogelijk werd het toestel getroffen door een bomaanslag. Maar helaas blijft de terreurdreiging niet beperkt tot vliegtuigen: ISIS is creatief, en zoekt telkens nieuwe manieren om zoveel mogelijk onschuldige slachtoffers te maken. Hun volgende doelwit? Het EK Voetbal.
Patrick Calvar, het hoofd van de Franse inlichtingendienst, meldde dat bij een vergadering eerder deze maand. De vergadering vond 10 mei plaats, maar pas vandaag werd de waarschuwing van Calvar publiekelijk bekendgemaakt. Volgens de inlichtingenchef zijn er concrete aanwijzingen dat ISIS één of meerdere grote aanslagen voorbereidt op het EK Voetbal dat deze zomer plaatsvindt in Parijs.
Parijs is inmiddels bijna de terreurhoofdstad van Europa. Charlie Hebdo, Hypercacher, Bataclan... In geen enkele stad wist ISIS zoveel onschuldigen te vermoorden, en er lijkt geen einde aan te komen. Als het aan ISIS ligt, verandert het EK in een bloedbad. Het EK Voetbal is hét sportieve hoogtepunt voor veel Europese landen, en aanslagen tijdens dit evenement zouden een gigantische impact hebben door heel Europa. Stel je voor, miljoenen mensen zitten voor de televisie te kijken naar de finale... En opeens gebeurt daar een aanslag. Je wilt er niet aan denken, maar toch moeten we helaas rekening houden met zo'n nachtmerriescenario.
Natuurlijk is er bij dit soort grote evenementen altijd een risico op aanslagen. Dat is niets nieuws. Wat wél nieuw is, is dat de inlichtingenchef van Frankrijk zo openlijk over deze dreiging spreekt en ook aangeeft dat het een concrete dreiging betreft. Het gaat dus niet om bangmakerij, maar om een reëel gevaar. Calvar:

"ISIS is nu in een positie waar ze willen proberen om ons zo snel mogelijk en zo hard mogelijk te treffen. Ze lijden militaire verliezen [in Syrië en Irak] en dus willen ze de aandacht afleiden met een aanslag, en wraak nemen voor de luchtbombardementen door de coalitie."

Een doemscenario, maar helaas een realistisch scenario. Laten we hopen dat de Franse inlichtingendiensten én de veiligheidsdiensten van andere Europese landen zo efficiënt mogelijk te werk gaan om dit gevaar in de kiem te smoren. Ook als gewone burger is het raadzaam om voorzichtig te zijn bij het bezoeken van grote evenementen. Het klinkt vreselijk, maar het is nu eenmaal de realiteit van vandaag. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten