Opgelet, kopers van IKEA-kasten. De meubels kunnen gevaarlijk zijn…

Mensen die recentelijk een kast hebben gekocht bij de IKEA moeten goed oppassen: de meubels kunnen namelijk best wel gevaarlijk zijn.

De IKEA is de lievelingswinkel van menig meubelkoper. Logisch; het assortiment is reusachtig, en de prijzen schappelijk. Daarnaast kan niemand de Zweedse balletjes weerstaan, en is Småland voor de kinderen een waar pretpark.

Maar het is niet al goud wat blinkt, want niet alle IKEA-meubels blijken even ongevaarlijk te zijn. Met name de kasten vormen een gevaar – onlangs overleed een 22-jarige jongen nadat een Malm-kast bovenop de jonge peuter was gevallen.

Het was niet de eerste keer dat dit gebeurde: in 2014 stierven in de Verenigde Staten ook al twee jongetjes door omvallende Malm-kasten. In verschillende landen slaan consumentenveiligheidsorganisaties nu alarm. Drie doden door één model Ikea-kast is namelijk veel te veel van het goede.

15z5i6sOok de Expedit-kasten vormen een gevaar wanneer ze niet goed in elkaar gezet zijn.

IKEA, echter, is niet van plan om de gevaarlijke Malm-kasten terug te roepen. De Zweedse meubelfabrikant doet een beroep op de verantwoordelijkheid van diens klanten. Bevestig alles aan een muur, aldus de kastenmakers:

“We willen graag benadrukken dat de beste manier om het omvallen van kasten of dressoirs te voorkomen, is om de producten aan de muur te bevestigen met de meegeleverde beugels en gereedschap zoals uitgelegd in de bouwinstructies,”

En:

“Ikea voegt al tientallen jaren beugels bij onze kasten en dressoirs, en muurbevestigen is een integraal onderdeel van de bouwinstructies.”

1400263846752

Koop je dus iets van IKEA? Bevestig de meubels dan ook altijd aan de muur als de instructies aangeven dat dit moet. Aan omvallende kledingkasten, dressoirs en boekenkasten hebben we helemaal niets. Sterker nog: het zou niet voor het eerst zijn dat zo’n houten gevaarte een peuter plet. Let daar dus op met IKEA-meubels, en houd je aan de aanwijzingen uit het bijgeleverde boekje. Zoniet.. dan kan er dus letterlijk een levensgevaarlijke situatie ontstaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Ni28

    Die foto komt mij bekend voor, haha.

  2. toetssteen

    Nee, dan de eikenhouten commode van moe….., die woog niets! Nee, want je had eerder een lel om je oren te pakken dan dat je aan het bergbeklimmen kon.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.