Bedankt, overheid! Leven in 20 jaar veel duurder geworden door belastingen.

Heel veel dank, heren Kok, Balkenende en Rutte: dankzij jullie is het leven de afgelopen twee decennia een flink stukje kostbaarder geworden.

Jaar op jaar zien we maar weinig verschillen in de prijzen van producten die we kopen in de supermarkt (of elders). Dat is natuurlijk bewust, want een grote prijzenverhoging zou een enorme volkswoede teweeg brengen. Maar wie de ontwikkelingen sinds 1996 tot en met nu echter in kaart brengt, ziet één belangrijk beeld opdoemen: op zaken als internetverbindingen na, is ons leven eigenlijk een flink stuk duurder geworden.

De belangrijkste reden daarachter is niet de instabiliteit in de wereld, of allicht zelfs hogere productiekosten. Het is ook niet zo dat gewone werknemers meer betaald krijgen of dat alle producten ineens van een betere kwaliteit is. Nee, de reden is even simpel als gekmakend overbodig:

Het was de overheid. De overheid is gaandeweg steeds meer belasting en accijnzen gaan heffen, waardoor zeker voor producten de prijzen veel harder zijn gestegen dan noodzakelijk was. Lees maar mee:

“Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend publiceert, blijkt dat goederen tussen januari 1996 en januari 2016 met 31,1 procent duurder zijn geworden. Meer dan een derde van die prijsstijging, 12,6 procent, wordt veroorzaakt door btw- en accijnsverhogingen.”

Het verhaal dat enkele uitschieters vertellen, is nog veel ernstiger: de prijs aardgas ligt nu drie keer zo hoog als twee decennia geleden, en voor benzine betaalt de automobilist nu 70% meer. Dichter bij huis nam ook de prijs van bepaalde alledaagse artikelen fors toe. Pak melk? Kost je tegenwoordig 67% meer dan in 1996. Ook kosten voor het riool stegen: met maar liefst 225%.

Denk daar dus nog maar eens aan, de eerstvolgende keer dat je je boodschappen in de supermarkt afrekent en denkt ‘verhip, ik geef nu toch wel een hoop geld uit aan doodgewone boodschappen’. Heus: je leeft best zuinig. Zuiniger dan je denkt, althans. Maar het is die overheid die je op kosten jaagt.

En daarvoor mag je met name drie mannen uitzonderlijk voor bedanken: oud-premiers Wim Kok en Jan-Peter Balkenende, en huidig premier Mark Rutte! De PvdA’er, CDA’er en VVD’er hadden alledrie deze trend kunnen keren, maar hebben het alledrie nagelaten. Sterker nog: ze waren de architecten van omvangrijke lastenverhogingsprojecten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. zomaar

  tja onze (R)overheid moet ergens jet geld vandaan halen , om al die binnen stroomde vreemdeling een lux leven (zonder werken) te geven .

  dus halen zij dit binnen via extra tax , en daar moeten wij blij mee zijn , toch?.

 2. Ni28

  Waaruit blijkt dat de overheid de grootste vijand van de burger is. Die mooie uitspraak van Reagan bevestigt dat ook voor ons: “Wij komen van de overheid en willen u helpen”. Sinds de invoering van de euro is het keihard gegaan met stijgende kosten voor levensonderhoud. Na de eerste klap ging het enigszins geleidelijk maar in deze regeerperiode is het een vrije val geworden met vele slachtoffers.

 3. sarko

  Niet zo zeuren, we hebbben het hartstikke goed hier in NL.
  Dit is weer zo’n topic zeuren om het zeuren.
  Belasting vloeit indirect terug naar de betaler, via wegen, subsidie enz….

  1. van Urk

   De overheid heft geen belasting om het geld te krijgen wat het nodig heeft, maar heeft juist altijd het geld nodig wat het krijgt.

  2. zomaar

   @Sarko , daarom stemmen vele Nederlanders links , al ruim 60 decennia lang .

   ooit had jou Jantje Worst , in het verkiezingsprogram van de SP staan , dat als zij mede een regering zouden vormen de sociale bijstand met 10% ophoog zou gaan.

   en ja hoor de SP was een van de grootste partijen geworden na de verkiezingsstrijd .

   1. sarko

    “daarom stemmen vele Nederlanders links ”
    PVV sociaal en economisch links, Geert is niet gek want dat trekt de massa 🙂 🙂
    Anti islam en EU en daarbij een guur rechts sociaal en economisch beleid, dat werkt niet .
    Maar we hebben het gewoon goed in NL, tuurlijk zijn er zaken die fout gaan en sommigen vallen helaas buiten de boot, maar dan nog..

    1. toetssteen

     @Sarko
     Serieus, u weet niet eens een beetje waar u het over hebt. En ik heb onderhand geen lust meer om het nogmaals uit te leggen.

     Maar is zal het simpel samenvatten: sociaal zijn voor hen die meedoen met de inleg, is wezenlijk wat anders dan iedereen mee laten doen van dat waar ze niet voor inleggen.

     1. Nog1

      @ Toetsteen

      En wat doen we dan met mensen die als kind al invalide zijn/worden? Die leggen nooit wat in, dus mogen we daar in jouw redenatie niet sociaal voor zijn.

      Wat een kille wereld wens je ons toe.

  3. Houtlijm

   Ah, Sarko berijdt zijn blije stokpaardje weer. Hoe beroerd het in Nederland ook gaat voor vele uiteenlopende groepen mensen, niemand mag dat te berde brengen. Nee, Nederlandje is een fantastisch land volgens Sarko, met een fantastische overheid. Dat alles ieder jaar duurder wordt en de belastingen hoger, dat deert niet. Niet zeuren en blijven lachen is het devies!

   1. sarko

    Ach je leest wat je wil lezen….@Houtlijm
    ………………………………………………………..

    — Nederland scoort hoog op de wereldwijde geluksladder en moet volgens ontwikkelingseconoom Jeffrey Sachs van Columbia University in New York alleen Denemarken, Noorwegen en Finland boven zich dulden.

    1. ceteris paribus

     Niet toevalling zijn dit allemaal landen waar sociaal-democraten decennia het beleid bepaalden.

   2. sarko

    Nederland is volmaakt, zeg maar af .. vandaar mijn SP lidmaatschap.

    1. Vigo

     Die vieze vunzige SP van jou stemde tegen het voorstel van Wilders de AOW te verhogen, ik zou maar eens een toontje lager zingen.

     1. sarko

      En je weet ook waarom ?
      Dit is mijn enige reactie op Vigo, zijn taalgebruik is grof en onnodig ……
      OT:ik ga een eindje fietsen door het mooie Friesland 🙂

 4. ceteris paribus

  Dat de publieke voorzieningen in omvang toenmenen en daardoor de bealstingen hoger worden is een lastig te ontkennen feit.
  Het is echter zinniger te kijken naar de koopkrachtontwikkeling van de burger. Die stijgt al een eeuw gestaag.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.