Bokslegende Mohammed Ali (1942-2016) overleden. De wereld verliest een grootheid

Vannacht is de wereldberoemde bokslegende Mohammed Ali overleden. De wereld zal ‘m nog erg gaan missen!

Op 74-jarige leeftijd is vannacht de Amerikaanse boksheld Mohammed Ali overleden. De laatste jaren leed de naar de islam overgestapte ex-christen een rustig bestaan, maar in de jaren ’60m was Mohammed Ali zoveel meer dan alleen een bokser: hij nam actief mee aan het publiek debat over de prangende issues van diens tijd – iets wat sporters vandaag de dag niet meer willen of durven – en net als in de boksring, waar Ali ongenaakbaar was, liet hij vaak geen spaan heel van z’n tegenstanders.

Beroemd zijn de verhalen waarin hij een journalist uit de Sovjet-Unie even goed inpepert hoe geweldig de Verenigde Staten wel niet zijn, of hoe hij de Amerikaanse pers dat hij “helemaal niets” tegen de moordlustige Vietcong heeft. Ook weigerde Ali de dienstplicht te vervullen, en nam hij met veel misbaar afstand van de naam waaronder hij geboren was: Cassius Clay. De bokskampioen was immers van mening dat dat “een slavennaam” was.

Maar behalve zijn prestaties in het boksring, en de tal van controverses die hij opriep in het publieke debat was Mohammed Ali’s niet-aflatende bereidheid zichzelf als één van ’s werelds grootste sporters te zien minstens zo beroemd. Het was vermoedelijke een strategie om z’n tegenstanders bij voorbaat al te intimideren, maar het werkte verdomde goed. Na Ali kwam er een hele industrie van egocentrische en ietwat megalomane sterren die lijken te vinden dat de wereld van hen is:

Niet voor niets wordt hij juist in die laatste sociale cirkels nu enorm gemist, en ondanks dat we al jaren niks meer van Mohammed Ali horen is zijn dood desalniettemin toch bijzonder groot nieuws. Nietwaar, dames en heren sterren?

“The Greatest” is niet meer!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Wim

  Mooi gezicht in die tijd. Twee zwarten die elkaar voor rot sloegen en heel blank Nederland zat voor de buis te genieten. Waar was Sylvana Simons toen?

 2. Ali Yas

  Weet er nog iemand dat de man eigenlijk Cassius Clay heette?

  1. Bromsnor

   Voor zijn bekering en toetreding tot de Nation of Islam. Deze club streefde naar zwarte superioriteit en had grote haat tegen blanken en Joden. Een soort zwarte KKK dus.

   Muhammad Ali – The most famous racist to ever box -OR- Criticizing Ali is racism
   http://www.heavyweightblog.com/262/criticizing-muhammad-ali-is-racism

  2. jennifer

   Ja ik wist het die naamsverandering heeft hij gedaan toen hij zich tot de islam bekeerde, wat n malloot zeg, om n idilogie aa te nemen wat dood en verderf brengt. Denk dat dit gebeurd is toen ze zijn hersens al een stuk minder functioneerbaar geslagen hadden anders doe je dat niet.

 3. Vigo

  Cassius Clay die zich later Mohammed Ali noemde, the Louisville Lip is niet meer..

  Een van de grootste sporthelden aller tijden en icoon uit mijn jeugd…

  R.I.P

  “Its not the mountain before you that kills you but the pebble in your shoe”

 4. Geah

  R.I.P. Cassius Mercellus Clay…..

 5. Marieke

  Met figuren zoals Wim zijn de Sylvana Simons heel hard nodig

  1. ceteris paribus

   Racisme is hier bon ton, Marieke.

   1. Beukman

    Inderdaad. Floris noemde hier gisteren iemand nog “een vette negerin”. Dan zal voor hem M.A. wel een vette neger zijn geweest.

    1. Vigo

     Je kunt dat wijf waaraan je refereert moeilijk een magere Eskimo noemen….

     1. Beukman

      “Die dame”, “die vrouw”, “die persoon”. Wat hebben haar sekse, huidskleur en taille-omvang ermee te maken, @vijg?

     2. Floris

      Een vette negerin is wat het is: een vette negerin.

      Wat de hypocriete antisemitische zedenpredikers Bukman en z’n holmaat met de bruine arm daarvan vinden zal me een zorg zijn.

      Overigens is het zo dat voor de komst van het politiek correctisme terecht enige eisen aan stemgeluid en uiterlijk van nieuwslezeressen werden gesteld, maar daar heeft de linkse NOS subiet mee gebroken. Heb je een krakerige stem, olifantenpoten en een smoelbakkes waar zelfs een uitgehongerde hyena jankend voor op de vlucht slaat dan zit je goed bij de NOS. Mits je een kleurtje hebt wel te verstaan.

     3. Beukman

      En wat is de relevantie van haar huidskleur, sekse en taille-omvang, @Floris?
      Het valt me op dat jij razendsnel het jargon aanneemt van de sekte waar je tegenwoordig bijhoort. Je maakt in één klap een hoop vrienden met je gelik.

     4. Floris

      Dat je die vraag überhaupt nu nog stelt toont alwéér aan dat je dom bent, Bukman.

      Deze vrouw is door haar krakerige stem en lelijke uiterlijk eigenlijk niet geschikt voor dat werk. Toch heeft de NOS uitgerekend haar gekozen. Waarom denk je?

      Ik begrijp dat het moeilijk voor je is, maar ga eens rustig zitten en probeer het eens uit te knobbelen.

     5. Beukman

      Ik denk eerder dat er iets mis is met je gehoor, @Floris. Of wellicht, aangezien je toch al moeite hebt met vrouwen die het verder hebben geschopt dan jij, en al helemaal als ze zwart zijn, beïnvloedt dit je perceptie op negatieve wijze.
      Wat haar uiterlijk betreft: kun je me even vertellen wat precies de functie-eisen zijn? Jij schijnt het te weten.

     6. Floris

      Je begint steeds wilder om je heen te slaan, Bukman. Je weet immers totaal niet hoe ver ik het geschopt heb.

      Daar zou je nog weleens wit van weg kunnen trekken.

     7. Beukman

      Nogmaals Floris, dat haar stem niet geschikt zou zijn voor wat ze doet, dat is jouw perceptie. En dat haar uiterlijk niet in overeenstemming zou zijn met de functie-eisen, heb je zelfs verzonnen.
      De vraag tenslotte hoe ver je het hebt geschopt lijkt me minder relevant dan die hoe diep je vervolgens bent gezonken. Het antwoord op die vraag kunnen we hier dagelijks lezen.

     8. Floris

      Tja, Bukman. Ik vind dat jij ontzettend diep bent gezonken, maar misschien is dat altijd al zo geweest.

      Ver geschopt heb je het in ieder geval nooit. Doe de groeten aan je moslimbuurtjes.

     9. Beukman

      Nogmaals Floris, hoe weet jij wat er in de funtie-eisen staat over uiterlijk?

   2. Wim

    Weer zo links gekkie die er direct racisme van maakt.Ze waren zwart ,sloegen elkaar voor rot en heel blank Nederland stapte uit bed om het te zien.
    Zeg links doorgedraaid gekkie wat is hier racisme aan.Of zeg ik iets wat niet klopt.Ik had ook twee negers kunnen zeggen maar dat mag niet meer.Met zulke figuren als jij is een per ongeluk laten van een bruin windje nog racisme.

  2. Floris

   Ach, weer een nieuwe trol. Werkt u ook bij bureau GronTlijn?

   Als poetsvrouw zeker.

   1. ceteris paribus

    In de paranoia van Floris is het Bureau Grontlijn met overheidssubsidie opgericht teneinde staatsgevaarlijke figuren als Vigo en hij te overtuigen van het Grote Linkse Gelijk. Dat (als ik het goed begrijp) Beukman zichzelf niet links noemt en hetzelfde voor mij geldt (het socialisme maakte volgens mij kapot dan je lief is) kan die paranoia niet dempen: het is allemaal één groot Links complot onder aanvoering van de Rode Octopus, een akelig eng fabeldier dat Floris dag en nacht de stuipen op het lijf jaagt.

    Het gaat goed met Grontlijn want inmiddels hebben ze Marieke ook in dienst genomen. Julius, Nog1 en Sarko vreten al langer mee uit die staatsruif.

    1. Vigo

     Het is overigens bureau Grondlijn met een D dus paardepoep…

     http://www.grondlijn.nl/wim-hutten.html

     1. ceteris paribus

      Je hebt gelijk, Vigo, ik verwarde het met de Grontmij. Met die organisatie heb ik veel te maken gehad. Dat bedrijf heet nu trouwens Sweco. Snap nooit waarom je zo’n oeroude bedrijfsnaam ineens gaat veranderen.

      http://www.sweco.nl/nieuws/nieuwsartikelen/grontmij-heeft-een-nieuwe-naam-sweco/

    2. Beukman

     Ik heb nog nooit van dat hele Bureau Grontlijn gehoord. Heb ik iets gemist?
     De geflipte racist Floris zal ongetwijfeld denken dat die Marieke een alias is van jou of mij. Dat maakt zijn wereldbeeld wat eenvoudiger.

     1. Floris

      Ook met Bukmans gevoel voor humor is het niet best gesteld.

 6. WWW

  Cassius Clay is een veel mooiere en krachtiger naam dan Mohammad Ali. Daarnaast vind ik alle gekkies die hun naam veranderen vanwege godsdienst idioot. Je hebt die naam toch van je ouders gekregen. Door een andere naam aan te nemen, zeg je tegen je ouders fuck you. Ik zou het als ouder een klap in mijn gezicht vinden. Zulke mensen denken niet na over het leed dat ze hun ouders aandoen. De meeste vaders en moeders bedekken het wel met de mantel der liefde, maar van binnen zullen ze dit echt niet fijn vinden en veel verdriet hebben.

 7. Peter Selie

  Een uitspraak van Cassius Clay nadat hij zich tot de islam bekeerd had….

  “Alle Joden en niet-Joden zijn duivels . . . Zwarten zijn geen duivels . . . Alles wat zwarte mensen fout doen, komt van de blanken: drinken, roken, prostitutie, homoseksualiteit, stelen, gokken: dit komt allemaal van de blanken.”

  Zou willen zeggen doe er je voordeel mee, denk eens na voordat je net zoals alle andere linkse gekkies de religie van de vrede omarmt, trouwens “islam” betekend onderwerping!

  1. Floris

   Aan een amerikaan die zich tot de islam bekeert zit een steekje los. Dat zat er ook bij de heer Clay.

   1. Peter Selie

    Wie dan óók, zich tot de islam bekeert daar zit m.i. meer dan een paar steekje los aan Floris…

   2. Vigo

    Als een Amerikaan dit vandaag zou doen geef ik je gelijk, maar in de tijd dat Cassius Clay zich bekeerde lagen de zaken toch iets anders, niet dat de islam toen zo’n goed ding was maar ik kan mij die beslissing van hem in die tijd wel voorstellen, de man verzette zich tegen blanken wat in die tijd nu niet zo gek was.

    Ik heb hem er in ieder geval nooit op aangekeken, maar ik was nu eenmaal een fan van hem.

    Voor de rest mogen wat mij betreft alle moslims op hun verjaardag sterven, zijn we er in een jaar vanaf.

    1. Floris

     Dit is de organisatie waarbij hij zich aansloot:

     “Nation of Islam is een Amerikaanse organisatie van donkere moslims die vooral in de jaren 60 bekend was. Het was een religieuze en politieke beweging die suprematie van het zwarte ras predikte. De beweging werd in 1930 gesticht door Wallace D. Fard, maar haar naam zal vooral verbonden blijven met een andere prominente figuur: Malcolm X. Ook bokslegende Muhammad Ali was lid van de Nation of Islam.[1] Ze streden tegen een in hun ogen door het blanke ras en het christendom gedomineerde samenleving om vrijheid voor zwarten krijgen.”

     https://nl.wikipedia.org/wiki/Nation_of_Islam

     Niet al te fris. Ook toen niet.

     Boksen vind ik trouwens een rotsport. Nooit veel naar gekeken.

 8. Vigo

  Ja dat het geen frisse beweging was klopt, maar in die tijd maakte die kut islam niet zoveel gevoelens los, dat is pas gekomen bij mij na 9/11.

  In de zeventiger jaren moest je dat ongedierte met een vergrootglas zoeken in dit land en nu breek je je nek erover in de grote steden.

  Het wordt tijd voor de grote schoonmaak.

 9. Bromsnor

  Ali had ook sterke racistische trekken. Maar dat is kennelijk niet erg als je zwart bent. Dan kom er er mee weg.

  “Alle Joden en niet-Joden zijn duivels . . . Zwarten zijn geen duivels . . . Alles wat zwarte mensen fout doen, komt van de blanken: drinken, roken, prostitutie, homoseksualiteit, stelen, gokken: dit komt allemaal van de blanken.” ……….. Mohammed Ali.

  https://ejbron.files.wordpress.com/2016/06/screenshot_80.png?w=582&h=307

 10. Sprripk

  Ali was meer dan een bokser. De man was een uitgesproken racist, was voor rassensegregatie, geloofde dat het mengen van blank en zwart bloed een grote fout was. Hij was ook een uitgesproken homohater, en een antisemiet. Ook mocht hij graag passages uit de koran citeren waaruit bleek dat de vrouw een ondergeschikte rol aan de man had…Boxen is een tamelijk domme “sport “…

  1. tq1991

   Je bent wel heel erg laat met deze reactie! Maar goed ik mag ook aannemen dat je anti Wilders bent?

 11. denktenk

  “De wereld verliest een grootheid”

  Laat me niet lachen.

  Er is gewoon een ordinaire opportunist en racist doodgegaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.