Geen partner of een partner die niet werkt? De overheid knijpt u uit!

In Nederland worden eenverdieners al decennia uitgeknepen door de overheid. Werkenden zonder relatie of werkenden van wie de partner niet kan of wil werken betalen soms wel vijf keer zoveel belasting. Een onrechtvaardige situatie waar snel een einde aan moet komen.

Vooral de SGP maakt zich al jaren sterk voor eenverdieners. Begrijpelijk denkt u misschien, in de achterban van de SGP zitten waarschijnlijk veel eenverdieners. Dat is waar, zo’n twintig procent van de SGP-stemmers is eenverdiener. Maar dat is maar een deel van het verhaal. Zo’n 96 procent van de eenverdieners stemt helemaal geen SGP. Eenverdieners zitten in alle partijen.

8000 euro
Wat is er aan de hand? In Nederland betaalt een modaal verdienend eenverdienersgezin in 2016 soms tot wel vijf keer meer belasting dan een tweeverdienershuishouden met hetzelfde inkomen. Als u in uw eentje 40.000 euro verdient, betaalt u 10172 euro belasting. Verdienen u en uw partner allebei 20.000 euro, en dus samen ook 40.000 euro, betaalt u slecht 1998 euro aan de overheid. Dat scheelt meer dan 8000 euro! Daar kun je leuk van op vakantie. Een paar keer zelfs.

In veel gevallen betalen eenverdieners niet vijf keer zoveel belasting, maar wel beduidend meer dan tweeverdieners met hetzelfde inkomen. Dat is bizar. Maar weinig eenverdieners in Nederland realiseren zich dat het Nederlandse belastingstelsel zo is scheefgetrokken. Het wordt dan ook tijd dat eenverdieners een punt gaan maken richting Den Haag. Hoe kan het dat alleen de SGP en de CU de afgelopen jaren trokken aan deze kar? Waarom sturen alle eenverdieners geen mail naar hun volksvertegenwoordiger om onze Kamerleden wakker te maken? Je zult maar een partner hebben die ernstig ziek is. Of als man of vrouw besluiten je tijd te investeren in de opvoeding van je kinderen. Of een partner hebben die geen werk kan vinden. Dan ben je mooi de sjaak.

SP
Gelukkig is er een klein lichtpuntje. Vanmorgen meldde SP-Kamerlid Bashir aan het Reformatorisch Dagblad Kamervragen te hebben gesteld aan VVD’er Wiebes over de positie van de eenverdiener. Volgens de SP’er is de eenverdiener de pakezel van de staat geworden. En zo is het maar net.

Het is onbegrijpelijk dat er niet meer ophef in Nederland is over deze bijzondere situatie. Bent u een eenverdiener? Stuur een mail naar Den Haag! Roep andere eenverdieners op om hetzelfde te doen. Het kan u duizenden euro’s per jaar opleveren.

Een rechtvaardiger belastingstelsel begint bij u zelf.

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. sarko

  SGP -rechts
  CU – links
  SP – ultralinks
  Da’s dus ook Nederland 🙂

  1. toetssteen

   @Sarko
   Heeft u ook nog een mening over het artikel? Of vindt u het normaal de alleenverdiener zo bizar veel belasting betaalt?
   Mijn schoondochter zorgt voor haar ouders (mantelzorg) haar broer zijn administratie (is hij zelf niet toe instaat). Daarnaast nog ander vrijwilligerswerk bij de harmonie en natuurlijk de zorg voor de kinderen.
   Ze heeft alzo geen inkomen, maar werkt zich feitelijk drie slagen in de rondte. En ondertussen betaald mijn zoon nog heel wat meer belasting dan in het aangehaalde voorbeeld in het artikel.
   Nou ben ik van mening dat de belastingen in Nederland absurd hoog zijn, maar ja, wat wilt u met een overheid die absurd groot is.

 2. Wim

  Je zult als SP politicus maar één verdiener zijn, kun je de helft ook nog inleveren aan de partij top..

  1. sarko

   Maar wel aftrekbaar 🙂

   1. Wim

    Maar wel inleveren.

    Belastingvoordeel afdragen
    Walters was tot aan de vorige verkiezingen wethouder voor de SP. Dat ze haar vergoeding deels moest afstaan aan de partij kon ze jarenlang mee leven. ‘Dat wist ik toen van tevoren. Maar dat ik ook mijn volledige belastingvoordeel moest afdragen, dat gaat me te ver. In totaal heb ik in vier jaar tijd 85.000 euro afgedragen. Ik leg al jaren mijn complete boekhouding voor aan de partij, zodat deze ze hoogte van de afdracht kan bepalen’.

    Hebberig
    Dit voordeel ontstaat omdat de leden van de SP hun vergoedingen in de regel als fiscaal aftrekbare gift doorsluizen naar de partij. Daardoor krijgen ze aan het einde van het jaar belasting terug. Dat de SP ook dit bedrag vervolgens opeist noemt Walters ‘hebberig’. ‘Als ik het niet mag houden, waarom de partij dan wel? Geef het dan aan een goed doel, het Rode Kruis of zo’.

    1. sarko

     Tja dat is de SP.
     Langzaam gaat er iets veranderen betreffende afdracht maar je wordt nog steeds niet gedwongen om een bestuursfunctie te aanvaarden.
     Maar dat die EP leden van de PVV met dat uit hun neus vreten ff 250000 eurootjes in hun broekzak steken, daar hoor je Wim niet over.
     Ze stemden zelfs voor het steeds verplaatsen van het parlement .

     1. Wim

      Waarom ze doen daar toch hun werk net zoals de SP

 3. Arachne

  Dit is niet nieuw maar het gevolg van een al lang geleden ingezet beleid.
  De emancipatie doctrine: de vrouw moet buiten de deur werken; de kinderen naar de opvang (want dat wordt vergoed/aftrek).

 4. Bes Tolen

  Wim schrijft, dat het om een fiscaal aftrekbare gift aan de SP zou gaan. Naar mijn idee gaat het om een constructie en dat is wat anders. Die constructie houdt dan in dat als de vergoeding of salaris stel € 70000 bedraagt en de SP de helft krijgt, die helft ook inderdaad de helft van het bruto salaris is maar de andere helft slechts als bruto bij het vertegenwoordigende SP-lid fiscaal wordt belast. Bij de normale giftenaftrek geldt een drempel van één procent van het ”drempelinkomen” en een maximale aftrek van tien procent van dat inkomen. Voor bij de notaris vastgelegde periodieke giften of (sinds 2014) uit hoofde van schriftelijke overeenkomst, minimaal vijf jaar, geldt een gunstiger regeling zonder drempel en zonder maximum. Het zou kunnen dat een SP-lid van deze regeling gebruik maakt maar m.i. strijdt dat dan met de voorwaarden vrijgevigheid en tegenprestatie. Ik denk dat nog een oude regeling (zie hiervoor) van toepassing is, die oogluikend werd toegestaan voor de SP maar de nieuwe regeling biedt ontsnappingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in geval van ontslag. Maar ook dan zou in geval van een politieke functie het laatste woord hier over nog niet zijn gezegd. De vraag is dus of de SP nog altijd een aparte fiscale regeling heeft of de periodieke giftenaftrekregeling met clausulering en met een tegemoet komende houding van de fiscus. In het zich voordoende geval van gift aan de SP, welke soort dan ook wordt toegepast, is er altijd toch iets wat rechtens niet helemaal correct lijkt. Die schijn (alleen al) zou de rijksoverheid zich niet moeten permitteren.

  1. Wim

   Het door mij beschreven geval geeft aan dat de inning van het belastingvoordeel van de persoon door de partij na een schenking je best misdadig mag noemen van de SP. Mede omdat de druk wordt opgevoerd door de partij dat je uit de SP wordt gezet en je baan verliest.

 5. Anna

  Beleid. Vrouw moet buiten de deur werken want de kas van de overheid moet worden gespekt. De jaarlijkse miljarden voor de ongelimiteerde immigratie en EU moeten worden opgebracht. Allemaal onder het mom van emancipatie van de vrouw. Alsof je geen volwaardige plaats in de samenleving hebt als je voor de kinderen opkomt. Vooral de eenverdiener is nu de dupe. Wie krijgt het in zijn hoofd om de eenverdiener zoveel meer te laten betalen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.