Top: Artsen zonder Grenzen wil geen geld meer van de EU, bespaart ons 56 miljoen euro

Artsen zonder Grenzen noemt het vluchtelingenbeleid van de Europese Unie “afschrikwekkend” en “schandelijk” en wil geen geld meer krijgen.

Het vluchtelingen- en asielbeleid van de EU: normaal gesproken heb ik daar weinig positiefs over te vermelden. Toch begint dit beleid eindelijk zijn vruchten af te werpen, in ieder geval wat betreft de financiën.

Het bestuur van Artsen zonder Grenzen heeft namelijk bepaald dat het niet langer geld zal accepteren van de Europese Unie vanwege ons beleid. De organisatie vindt het hele beleid niets: de grenzeloze artsen zouden het liefste ook voor migranten alle grenzen opengooien. Het grootste punt van kritiek richt zich op de deal met Turkije, waarin besloten werd dat Turkije – in ruil voor bakken met geld – vluchtelingen actief zou tegenhouden bij hun pogingen Europa te bereiken. Hoewel dat ons nu wel opzadelt met een torenhoge rekening vanuit Turkije, is deze afspraak op de lange termijn wel voordelig voor ons. Zowel voor ons als Syrië is het van belang dat de vluchtelingen (en dat zijn ze wat mij betreft zolang ze in één van Syrië’s buurlanden zijn) in de regio verblijven, zodat zij laten kunnen terugkeren naar hun vaderland. De bedragen die we nu naar Turkije sturen, zijn een schijntje vergeleken met de kosten die we zouden maken om al deze mensen in de Unie te onderhouden.

Maar ik dwaal lichtjes af. Wat betreft het geld voor Artsen zonder Grenzen: het gaat hier om twee verschillende potjes. Aan de ene kant willen ze geen geld meer van de Unie als geheel (oftewel: Brussel) en anderzijds niet meer van de EU-landen apart. Dat betekent dat er respectievelijk 19 en 37 miljoen euro bespaard kunnen worden, wat neerkomt op een aardig bedrag van 56 miljoen.

Het is een druppel op de kokende plaat, maar het is mooi meegenomen, of niet?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Ni28

  Zo wordt iedereen door zijn eigen optiek verblindt en vergeet dat het probleem meer staartjes heeft. Dat de AZG nu ineens wel zonder EU geld kunnen schept wel vragen. Als arts ga je toch niet minder doen voor de mens, daar ga ik van uit. Het is net als met alles, kost het echt zoveel of kan het met minder? Zeker de EU zou zich dat kunnen afvragen want die is een kei in strooien met geld. En dat is ook weer een reden dat de EU niet zo goed voor staat in populariteit.

 2. Koos_Koets

  Mooi, kan het geld naar Frontex.
  Vergeet niet morgen naar Breda te komen.
  https://www.facebook.com/pegidanederland/

 3. Ali Yas

  “de grenzeloze artsen zouden het liefste ook voor migranten alle grenzen opengooien”

  Vanuit hun perspectief is dat ook logisch: de omstandigheden zijn in Europa beter dan in vluchtelingenkampen. Maar er zijn ook andere perspectieven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.