Mat Herben: Haal kernwapens uit Turkije!

Waarom zou de NAVO nog kernwapens in Turkije laten staan? Volgens Mat Herben is dat onverantwoord.

“De NAVO moet de kernwapens die zijn opgeslagen op de Turkse vliegbasis Incirlik onmiddellijk terughalen. Zij mogen niet in handen vallen van een islamitische grootmacht die West-Europa wil domineren.”

Dat schrijft Mat Herben voor de militaire website Sta-Pal.nl. Het oud-Kamerlid legt uit:

De Turkse strijdkrachten staan in de NAVO op de tweede plaats, direct na de VS en vóór landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk. Sterker nog: de Turkse strijdkrachten zijn even sterk als deze drie Europese landen samen als men de Franse en Britse kernwapens buiten beschouwing laat. Het Turkse leger brengt een half miljoen man op de been, gesteund door enorme reserves. Jaarlijks komen minstens 700.000 Turkse mannen in aanmerking voor militaire training. Daardoor kan Turkije een conflict veel langer vol houden dan Europese beroepslegers. Turkije beschikt over bijna 4000 tanks, waaronder moderne Leopard-II tanks (die wij niet meer hebben). Ter vergelijking: Groot-Brittannië (200 Challengers II), Frankrijk (400 Leclerc) en Duitsland (225 Leopard-2A7) hebben samen nog maar 825 moderne tanks! Tijdens de Koude Oorlog had Nederland 900 tanks en Duitsland 3000…

Combineer dat met het feit dat er Amerikaanse kernwapens in Turkije staan, en je begrijpt opeens dat we een heel serieus probleem hebben.

Joram van Klaveren en Louis Bontes zijn het helemaal eens met Herben. Daarom hebben zij gisteren Kamervragen ingediend bij het kabinet met daarin het verzoek om ervoor te zorgen dat die Amerikaanse kernwapens terug worden gehaald uit Turkije:

1) Bent u bekend met de artikelen ‘Geen kernwapens en JSF voor Erdogan’ en ‘Turkey coup attempt raises fears over safety of nuclear stockpile’?

2) Deelt u onze grote zorgen over de aanwezigheid van tientallen NAVO-kernwapens in Turkije, een land dat onder president Erdogan hard afglijdt naar een islamitische dictatuur?

3) Erkent u dat het daardoor niet langer veilig is om deze nucleaire wapens op te slaan op de Turkse vliegbasis Incirlik?

4) Ziet u net als onze fractie en vele defensiespecialisten de absolute noodzaak om deze kernwapens zo snel mogelijk weg te halen uit Turkije? Zo ja, hoe gaat u zich hier binnen NAVO-verband hard voor maken?

5) Steunt u, gezien het feit dat de Turkse democratie en rechtstaat definitief de nek is omgedraaid, eindelijk ons pleidooi om Turkije uit de NAVO te zetten? Zo nee, hoe ver kan Ankara nog gaan voordat de militaire samenwerking wél wordt opgezegd?

De vliegbasis Incirlik, waar de kernwapens staan, werd dagenlang afgesloten van de buitenwereld na de coup. Volgens Erdogan was dat noodzakelijk omdat de officieren van de basis betrokken waren bij de mislukte staatsgreep. Ondertussen zaten 1500 Amerikaanse militairen, omringd door nucleaire wapens, zonder elektriciteit.

Geen wonder dus dat zowel VNL als Herben zich hier buitengewoon veel zorgen over maken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Ni28

  Turkije moest al lang uit de NAVO geschopt worden en de Amerikanen konden hun basis in Griekenland stationeren. Brengt nog geld voor de Grieken ook. Maar dat gebeurt alleen onder Trump als president en niet Clinton. Turkije is als een vriend waardoor je geen vijanden meer nodig hebt. Zijn huidige gedartel met Poetin belooft weinig goeds. Het lijkt er op dat Erdogan zich voorbereid op een andere standpunt vanuit Europa(voorlopig naïeve wens). Twee schurken, twee vrienden uiteindelijk. Ongelooflijk dat er zo weinig aandacht aan gegeven wordt. Matt Herben is Matt Herben maar hij heeft wel gelijk.

 2. van Urk

  Duitsland had eind jaren 80 zelfs 5500 (Leopard 1 en 2) tanks. Frankrijk 1600 (AMX-30 en Leclerc) en Groot Brittanie 1350(Chieftain en Challenger 1) zware tanks. Amerika had rond die tijd ongeveer 14000 tanks (7800 M60, 1750 M551 Sheridan, 1200 M48 voor de national guard, 2500 M1 Abrams waarvan het korps mariniers destijds al over 750 M60 tanks beschikte. Tegenwoordig vinden onze gebroken geweer liefhebbers onze 18 terug geleende tanks al teveel.

  1. Anna

   van Urk. Het gaat over de dodelijke en alles vernietigende kernwapens.

   1. van Urk

    Beste Anna, Ik wil alleen maar zeggen in welke eeuw wij pas echt veilig waren in Europa. Nu hebben we niks meer om mee te verdediging alsof de eurofielen niet zuinig willen zijn op hun utopisch droomwereld genaamd de EU. Zelfs een Europees leger kan op die manier niks aan kracht uitstralen tegen indringers.

 3. Anna

  Weer de Amerikanen. Probeer die meer dan 90 kernwapens maar eens te verwijderen uit Turkije. Ze zijn geplaatst door de Amerikanen op Turkse grond.Dat is de reden dat Turkije zich bij de NAVO kon aansluiten en zich bij de EU MOET aansluiten. Ze sleepten de EU mee.
  Saoedi-Arabië is voor meer dan 70 miljard bevoorraad ook weer door de Amerikanen. Heel Europa kan worden platgebombardeerd. Hun wapenindustrie moet floreren. Zij alle voordelen en wij alle nadelen. Zie de enorme asielstroom. Amerikanen gaan zoals altijd vrijuit. Media, politici en elite helpen ze een handje.

 4. Peter Selie

  Mat Herben: Haal kernwapens uit Turkije! Tja dat moet die verrader van Pim Fortuyn’s gedachtegoed zeggen, hij is instaat om het touw aan de moslims te verkopen waarmee ze naderhand “ons” ophangen…

 5. Peter Selie

  Ja dat krijg je dan wanneer je op een voormalig eiland woont en een beetje wereld vreemd bent en ook nog eens zondag’s drie keer naar die tempel gaat om het geleuter van de strenge dominee aan te horen…

  1. van Urk

   Peter Selie. Wat wilt u eigenlijk nou zeggen? Hoezo wereldvreemd? Ik heb net een deel van de kracht van de cavalerie van de NAVO op een rij gezet. Waar komt u dan mee als onwetende? Door een onnozele reactie te geven! Of moet ik u ook nog vertellen dat er toen die tijd nog veel meer kernwapens in omloop was ?

   1. Peter Selie

    Men praat over appels en peren het gaat over kernwapens beste van urk en jij komt met tanks op de proppen. Je vindt dat geleuter van je zelf zeker zó mooi dat je praat alsof je geen vel om je kont hebt zitten…

    1. van Urk

     Beste Peter Selie, In de artikel van Michael had Herben ook over de conventionele slagkracht van de EU en de NAVO. Het blijkt dat Turkije als de nummer 2 NAVO land veel beter in de watjes ligt aan materiaal en slagkracht dan onze west Europese legers. Vandaar. Maar ik kan ook over kernwapens beginnen? Onze wereld telt naar schatting 30.000 kernwapens waarvan er 4400 op raketten gemonteerd zijn en gereed voor onmiddellijk gebruik. Daarvan worden er 2000 in hoge staat van paraatheid gehouden. Volgens officiele telling beschikt de VS en Rusland ieder ruim 10.000 kernbommen, genoeg om de hele aarde te vernielen. In Nederland, Duitsland, Engeland, Italie, Belgie en TURKIJE liggen nog steeds 480 Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Nu is mijn kont inderdaad rauw geworden.

 6. ceteris paribus

  Was Mat Herben niet van de LPF?

  Is dat geen reden zijn opmerkingen met een korreltje zout te nemen?

  1. van Urk

   Beste ceteris, De heer Peter Selie had liever van mij willen horen dat ik vindt dat die kernwapens niet uit Turkije weggehaald moet worden maar dat ze daar tot ontploffing worden gebracht! Weg dus met het moslimprobleem.

    1. van Urk

     Doeltreffend en toepasselijk muziek, beste Peter Selie. Lol!

  2. Anna

   ceteris paribus. De heer Herben is een zeer kundig man als het over defensie gaat. Daar doet de LPF helemaal niks aan af.

   1. ceteris paribus

    De flapdrol was redacteur van het personeelsblad van Defensie toen hij op de apenwagen van Sint Pim sprong, bedoel je?

    1. Ni28

     Beledigend zoals altijd, dat is uw kenmerk CP.

    2. Ali Yas

     Ceteris heeft de ad hominem-drogreden tot een summum opgevoerd. Daarbij passeert hij de grens van het fatsoen ruimschoots.

     1. ceteris paribus

      De ad hominem in het debat betreft niet de kwalicatie van personen die buiten de discussie staan.
      Hoe vaak moet ik dat Ali Yas nog uitleggen?

   2. van Urk

    Anna@ Toch werd de heer Herben niet tijdens de koude oorlog toegelaten bij de luchtmacht omdat hij een Poolse moeder had en daarom als chantabel werd beschouwd. Een kundig man die toen al niet vertrouwd werd.

 7. Anna

  We hadden Rusland bij de NAVO en EU moeten laten aansluiten. Dan hadden we al dat gesodemieter niet gehad. Maar de Amerikanen hebben zich flink verkeken omdat ze hysterisch zijn voor Russen. Domme EU politici. Zie wat die dominees dochter Merkel allemaal kan uithalen. Heel Europa stort ze in de afgrond.

  1. van Urk

   De NAVO was juist vanwege Rusland opgezet als tegenkracht tegen het Warschaupact. Ik vraag me af of Rusland wel lid wil zijn van zijn voormalige vijanden.

   1. van Urk

    Sorry Anna. Rusland heeft zelfs drie keer geprobeerd om lid te mogen worden van de NAVO. Daar hadden wij en de Amerikanen zeker serieus over na moeten gaan denken. Dan hadden we inderdaad waarschijnlijk al dat gesodemieter misschien niet gehad.

 8. Anna

  Op vriendschappelijke wijze handel drijven met de Turken maar wel uit de NAVO en nooit van zijn leven in de EU. Handel drijven zoals met alle andere landen. De Russen zijn in staat om deze toestanden beter en veel verstandiger op te lossen.VS en NAVO lossen alles op met sancties, bedreigen en het voeren van oorlogen. EU elite laat zich meeslepen door de Amerikanen.

 9. Peter Selie

  ‘Turkije werkt aan een atoombom’

  Marc Horckmans september 26, 2014

  Onder de dekmantel van een programma rond kernenergie zou Turkije in het grootste geheim werken aan een atoombom. Het kernwapen zou het land onder meer een sterkere militaire positie moeten bezorgen in de moeilijke verhouding met landen zoals Iran en Israël, die door Turkije als een bedreiging worden ervaren. >>>> https://nl.express.live/2014/09/26/turkije-werkt-aan-een-atoombom-exp-208109/

  1. van Urk

   Daarom zit Iran ook stiekem bezig. Ook vanwege de moeilijke verhoudingen met Israel, Turkije en Saoedi Arabie.

 10. Peter Selie

  Hoe Nederland de ‘islamitische’ atoombom mogelijk maakte

  De Nederlandse regering weigerde in te grijpen toen de Pakistaanse atoomspion Abdul Quadir Khan in ons land nucleaire informatie kwam stelen. Sterker nog: ministers lieten deze spion bewust zijn gang gaan bij Urenco in Almelo, gespecialiseerd in het verrijken van uranium. Mede op basis van de informatie die Khan verzamelde over ultra centrifuge kon Pakistan een atoombom ontwikkelen. Kennis die volgens diezelfde Khan daarna is doorverkocht aan onder meer Libië en Iran – zelfs aan Noord-Korea. Landen waar ook toen al extremisten aan de macht waren, met een diepe haat tegen het Westen. Landen die ook bereid zullen zijn om deze atoominformatie verder te verspreiden, naar wie weet wat voor jihadistische strijdgroepen. >>>> http://politiek.tpo.nl/column/hoe-nederland-islamitische-atoombom-mogelijk-maakte/

  1. van Urk

   Inderdaad Peter Selie. Zo is het begonnen. De Nederlandse regering moet eens flink gaan schamen. Maar wat laat onze regering tegenwoordig dan niet toe? Te hard rijden op de snelweg ja dat laten ze niet toe. Maar ze laten wel toe om verdachten vrij te laten rondlopen die later de media halen omdat zij een aanslag hebben gepleegd.

   1. Peter Selie

    🙂 🙂

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.