Justitie staat voor joker: geen jarenlange gevangenisstraf maar kort taakstrafje voor Jos van Rey

De rechter gaf een vernietigend oordeel over de wijze waarop het Openbaar Ministerie probeerde te bewijzen dat Jos van Rey schuldig was aan een hele reeks van louche zaken, van witwassen tot grootscheepse corruptie.

Het openbaar ministerie is vandaag door de strafrechter van een behoorlijk pak slaag voorzien. De rechter schoot een hele voorraad gaten in het pleidooi dat justitie had gehouden met als doel Jos van Rey jarenlang achter de tralies te krijgen. De rechter oordeelde anders: de voormalige VVD-senator krijgt 240 uur taakstraf opgelegd:

“Van Rey krijgt de maximum taakstraf voor het schenden van de geheimhoudingsplicht, stempasfraude en omkoping door zijn bevriende projectontwikkelaar Piet van Pol. De rechtbank in Rotterdam beargumenteert de lagere straf door te stellen dat Van Rey strafrechterlijk verwijt valt te maken, maar minder groot dan gesteld.

”Gezien de feiten die de rechtbank bewezen acht, vinden wij de straf veel te laag”, aldus een woordvoerder van het OM. ”Corruptie is corruptie. Een beetje corrupt bestaat niet”, motiveert hij de beslissing om een hogere rechter te raadplegen. Er moet ook een signaal van uitgaan naar andere bestuurders, zegt hij. ”Niet-integer gedrag wordt niet geaccepteerd.””

De uitspraak zal niet als een overwinning, maar wel met enige opluchting zijn ontvangen door het kamp-Van Rey. Niet alleen hoeft de voorman van de Liberale Volkspartij Roermond de cel niet in, maar ook blijkt het beeld van de Nederlandse versie van Van Rey als Khadaffi, Berlusconi, Poetin en Nixon in één van geen kant te kloppen. Met 240 uur taakstraf krijg je alleen een tik op de vinger, maar ben je geen criminele mastermind.

Het Openbaar Ministerie kan de wonden likken. Ze hebben wel al aangekondigd om in hoger beroep te gaan. Hopelijk kunnen ze hun zaak tegen de zogenaamde ‘Godfather van Roermond’ dan wel wat deugdelijker bepleiten, want deze rechtszaak was gewoon broddelwerk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. ceteris paribus

  240 uur is volgens mij de maximale taakstraf. Dat is voor deze man een akelig zware straf.

  1. C.oitus

   Gelukkig reageer jij nog, dit is weer eens totaal anders dan dat op deze site staat.
   Maar heb je ook nog iets in te brengen?. Hoe weet jij dat dit een akelige zware straf is, je schijnt mensen goed te kennen, je lijkt wel een gestoorde Freud.

 2. hans-e-pans

  Een goed voorbeeld van klassejustitie.

  1. LantR.fant

   Foute conclusie. Het kan zijn, dat de overheid domweg geen zaak heeft. Het kan ook incompetentie zijn bij justitie. Maar zo gaat het iedere keer. Het OM komt met enorme brouhaha aankakken met een zaak van de eeuw en je kan er de klok op gelijk zetten; bij de rechter gaan ze onderuit.

   Over Van Rey heb ik geen oordeel. Ongetwijfeld heeft deze man een aantal scheve schaatsen geschaatst. Maar dan ben ik wel benieuwd hoe het dan elders gaat met bestuurders.
   Het punt van hem, dat dit gebruikelijk is in bestuurdersland, dat geloof ik direct.

   Voor een juiste beoordeling zou je dan moeten zien in hoeverre zijn gedrag afwijkt van anderen. Ga er maar aanstaan.

 3. toetssteen

  Drie jaar kruimelzuigen en nauwelijks wat vinden voor een man die Roermond op de kaart heeft weten te zetten! Die het kapitaal en investeerders aantrok waardoor Roermond op de kaart staat. Stel kleinburgerlijke lijkenpikkers!
  Nee Van Rey was al binnen, dus het ging niet om geld, maar alles voor Roermond!
  Die 240 uur, maar CP uit gaan voeren, die verdient het met zijn onzin bijdragen. Nou ja, ik ben mild, door te brengen in de tuin onder een parasol.

 4. Ni28

  Onze rechtssysteem is belachelijk. Je zou verwachten dat het OM niet zo maar een strafeis stelt. Om twee jaar om te zetten naar een taakstraf is ronduit belachelijk en nodigt de (witte boorden)criminelen tot nog meer criminaliteit. Van Rey heeft weliswaar geen blanco strafblad meer maar daar zal geen hond naar blaffen. In de ogen van de gerechtigheid van de burger zal het slecht vallen want zie, deze mensen komen altijd makkelijk vanaf. En zo is het ook.

 5. josef kuijpers

  Wat de affaire Van Reij met name aan toont is het hoge ‘hobby’-gehalte bij het OM. Vier(!) jaar onderzoek, razzia-achtige invallen alsof deze x-VVD’er een terreurnetwerk huis veste in zijn woning.
  Resultaat 240uur taakstraf (koffie schenken bij de Zusters van Liefde).
  Het ministerie zou vooraf een kosten/basten-analyse moeten maken, scheelt een heleboel centjes en een hoop gedoe in de media.
  Saillant is dat deze oud-staatssecretaris zich in het geheel niet verrijkt heeft en dat zelfs niet beoogde!!

 6. Bes Tolen

  Ik vind het niet kloppen dat Engelbart Khadaffi, Berlusconi, Poetin en Nixon op één rij zet.
  Van Poetin is nog nooit iets aangetoond. Over Rusland wordt een hoop beweerd en juist vanuit de kringen, die er met veel geld vandoor zijn gegaan en/of de macht hebben verloren. Een heleboel van die lieden zitten trouwens tegenwoordig in het Westen.
  Van Berlusconi is mogelijk niet echt iets aangetoond. De rechters in Italië achtten in ieder geval maar één punt bewezen. Het enige waarop Berlusconi uiteindelijk veroordeeld werd, ging om een bedrag van vier miljoen euro, dat klaarblijkelijk een verschuiving inhield tussen winst Italië en winst in een ander land binnen het concern van Berlusconi. Gerekend de omvang van het concern, miljardenomzet, hoeft Berlusconi niet van een kwestie te hebben geweten. Als het dat al echt was. Denkelijk een politiek proces om Berlusconi het voor de zoveelste keer onmogelijk te maken te regeren. Berlusconi doet zelf wel wat velen rare tot vulgaire uitspraken vinden. Maar dat is geen grond voor vervolging. Wat links, de communisten beweren wordt al gauw door een hele massa mensen geloofd. Wat er van waar is, is nog altijd de vraag.

  Mijn eigen ervaring is, dat veel verhalen de ronde doen over politici en zakenmensen, die bij degelijk onderzoek niet waar blijken te zijn. Ik heb het dan specifiek over Nederland. Kletsmajoors zijn er genoeg. Om wat voor reden ook. Aan degelijk professioneel onderzoek naar feiten ontbreekt het evenwel nogal eens. Dat komt m.i. omdat het hier wel om een ondergeschoven kindje gaat. Echte professionals worden vaak niet gewaardeerd. Er lopen meer rare mensen rond, ook in Nederland. Soms zijn het lieden, die vol afgunst zitten, ook, ja juist, al hebben ze een hoge positie. Het valt vaak tegen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.