Een persoonlijk bericht uit Turkije van uw DDS-hoofdredacteur

Eerder dit jaar nam ik De Dagelijkse Standaard officieel over van Joshua Livestro. Hoewel dat voor mij een droom was die uitkwam, baarde de overname mij ook enigszins zorgen.

Normaal als je een bedrijf overneemt kijk je alleen naar de financiën en de potentie. Als die goed zijn, en dat zijn ze voor DDS, heb je verder weinig zorgen. Je gaat ervoor en dat is het dan: je bent eigenaar.

In mijn geval was dat een beetje anders. Ik had er namelijk een zorg bij: omdat ik grote delen van het jaar in Turkije (in Izmir) ben, wist ik dat ik als ik DDS zou overnemen mogelijk verantwoordelijk zou worden gehouden voor alles wat wij hier publiceren. En met ‘alles’ bedoel ik natuurlijk eerst en vooral kritiek op het autocratische regime van Recep Tayyip Erdogan.

Dat was geen sinecure. Erdogan is de afgelopen jaren namelijk steeds dictatorialer geworden. Buitenlandse journalisten worden zomaar gedeporteerd en Turkse journalisten worden op grote schaal vastgezet. Zou ik eenzelfde lot ondergaan als ik DDS overnam?

Misschien niet, maar misschien ook wel.

Ik moest mezelf dus de vraag stellen of ik bereid was om dat risico te nemen. Voor buitenstaanders is het heel gemakkelijk om te roepen dat je dit moet doen: ‘Moedig zijn, man! Kop op! Staan voor je principes!’

Dat zijn uitspraken die eerst en vooral gedaan worden door mensen die in een veilig land leven waar niemand ze ooit lastig zal vallen om hun mening. Zo’n land was Turkije al heel lang niet meer.

Na serieuze discussies met mijzelf en mijn vrouw besloot ik om de stap toch te nemen. Je bent journalist/blogger/columnist of je bent dat niet. Natuurlijk ga je niet bewust dingen zeggen waardoor je opgepakt kan worden, maar je moet ook weer niet zo bang zijn dat je de waarheid niet durft op te schrijven, ongeacht de consequenties voor jezelf én je gezin.

Daarom nam ik DDS over. Ik was, en ben, buitengewoon trots op alles wat we hier bereikt hebben.

Toen kwam 15 juli. Op die dag probeerde een klein deel van het Turkse leger een coup te plegen. Als de staatsgreep gelukt was zou Turkije een tijdlang geregeerd worden door militairen. Hoewel ik een verklaard tegenstander ben van de islamist Erdogan wist ik dat een militaire coup alles behalve een feestje zou zijn. In het verleden zijn er meer van dat soort coups geweest: zij werden altijd gevolgd door zuiveringen en vergaande wettelijke maatregelen waardoor critici vogelvrij verklaard werden en mensen letterlijk werden opgesloten in hun eigen huis. Dat is waarom ik in de nacht van 15 op 16 juli naar een kleine buurtwinkel ging (die zijn vaak tot 2 uur ’s nachts open) om voedsel en drinken in te slaan. Het kon zomaar zo zijn dat we de komende dagen niets meer konden kopen.

Tegelijkertijd wist ik ook dat het ook helemaal mis zou gaan als de coup mislukte. Erdogan was altijd al van plan om alleenheerser te worden. Een mislukte staatsgreep zou hem de mogelijkheid en het excuus geven om eindelijk écht toe te slaan en alle macht naar zich toe te trekken.

Dat laatste bleek uiteindelijk inderdaad te gebeuren. Erdogan overleefde de staatsgreep en was een dag later sterker en machtiger dan ooit. Sindsdien hebben tienduizenden mensen hun baan verloren, zijn er duizenden militairen opgepakt, zijn talloze journalisten in de gevangenis gegooid, en dreigt de overheid met nog veel meer maatregelen die er allemaal op gericht zijn om Erdogans tegenstanders uit te schakelen.

Journalisten die ik ken en las zijn de afgelopen weken en dagen opgepakt. In één geval weigerde een journalist zichzelf aan te geven waarna, aldus berichten op Twitter, de politie zijn vrouw oppakte. Dit alles om druk op hem te zetten. Het zijn afgrijselijke dingen… maar tegenwoordig horen ze er helaas gewoon bij in Turkije.

In de tussentijd zijn wij van DDS — zowel andere redacteurs als ikzelf — doorgegaan met het bekritiseren van het dictatoriale beleid van Erdogan. De zuiveringen die hij doorvoert zijn onmenselijk en duidelijk in strijd met de mensenrechten. Tussen neus en lippen door geeft het Erdogan regime dat zelf ook toe; anders had men het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens immers niet tijdelijk opgeschort. Dat ze dat wel gedaan hebben is een duidelijk teken dat ze beseffen dat ze te ver gaan.

En toch doen ze het.

Zoals ik gisteren op Twitter schreef is het gevolg hiervan dat ik — en anderen zoals ik — er tegenwoordig ernstig rekening mee moeten houden dat ook wij uiteindelijk op een zwarte lijst terecht kunnen komen. Ja, het kan zomaar zo zijn dat de politie binnenkort ineens voor de deur staat omdat ‘men’ het niet kan verkroppen dat ik Erdogan niet aanbid.

https://twitter.com/MichaelvdGalien/status/760222895620526080

Het is zelfs zo erg dat ik al een plan heb gemaakt voor noodgevallen. Mocht ik het doelwit worden, dan weet mijn vrouw wat ze moet doen en wie ze moet contacteren. Op die manier hoop ik ervoor te zorgen dat, als ik eraan moet geloven, ik zo snel mogelijk weer op vrije voeten kom.

Mensen die nooit in een land hebben gewoond waarin dit mogelijk is zullen niet begrijpen hoe zwaar zoiets op je gemoed kan drukken.

Natuurlijk zijn er ook mensen die roepen dat ik — en anderen zoals ik — Turkije dan maar heel snel moeten verlaten. Pak je koffers en klaar! Zo simpel is dat niet. Ten eerste heb ik een Turkse vrouw die een hechte relatie heeft met haar familie. Het is niet gemakkelijk voor haar om hen permanent achter te laten. Daarnaast heeft ze een behoorlijk goede baan. Als we gedwongen worden om dit land definitief te verlaten zal ze niet zomaar even een andere baan krijgen waarmee ze net zoveel kan verdienen.

Tenslotte houd ik ondanks Erdogan van Turkije. Ja, 50% van het Turkse volk steunt hem, maar dat komt voor een groot deel doordat de media al lang niet meer neutraal zijn. Veel Turken — met name het laagopgeleide deel van de bevolking — hebben geen idee wat er echt gebeurt. Natuurlijk zijn er ook diehard Erdoganists die hem altijd zullen steunen, en die het maar wat mooi vinden dat hij steeds autocratischer wordt. Maar dat geldt écht niet voor alle mensen die op hem en zijn AKP gestemd hebben.

Vergis je niet: Turkije is een ongelooflijk mooi land en het Turkse volk is over het algemeen warm en vriendelijk. Je keert het niet zomaar de rug toe, zéker niet nu ze juist behoefte hebben aan liberale stemmen: stemmen die een middenweg verkondigen tussen het islamisme van de regering en de sociaaldemocratische denkbeelden van de grootste oppositiepartij.

Daarom blijf ik vasthouden aan mijn huidige manier van leven. Ja, het is zeer wel mogelijk dat de autoriteiten uiteindelijk genoeg van mij zullen krijgen en me zullen targeten. Daar moet ik rekening mee houden — en, tussen jou en mij gezegd en gezwegen is dat eigenlijk best wel eng: kijk maar naar de manier waarop Ebru Umar behandeld is. Daar word je bepaald niet blij van — maar dat betekent niet dat ik de hoop nu al opgeef. We gaan door zolang we kunnen… en daarna zien we wel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. Peter Selie

  Michael sterkte gewenst met je moedige besluit om toch maar door te gaan wat je hart en je beroep ingeeft…

  1. Michael van der Galien

   Dank je Peter. We gaan stug door.

 2. Houtlijm

  Michael, wat een mooi, sterk en tegelijk beangstigend verhaal. Je maakt heel duidelijk wat je omstandigheden zijn, je gevoel daarin en wat je beweegt om door te gaan. Veel kracht en moed gewenst voor de komende tijd.

  1. Michael van der Galien

   Dank je Houtlijm.

 3. ikweetwatikwil

  Heel veel sterkte voor jou en je vrouw. Ik weet niet of ik de moed had om te blijven.

  1. Michael van der Galien

   Zolang het kan ga ik door. En dan zien we wel. Dank je voor je steun.

 4. ceteris paribus

  Michael, je kritische opstelling jegens Erdogan wijkt niet af van nagenoeg alle Nederlandse media. Het verschil is dat je in Turkije woont en anderen niet, dus is snap je bezorgdheid en je lastige positie.
  Ik bewonder je moed onverschrokken door te gaan en wens je graag veel sterkte toe.

  1. Michael van der Galien

   “Het verschil is dat je in Turkije woont en anderen niet.”

   Dat is toch wel een belangrijk verschil ;).

   1. Ni28

    veel mensen snappen dit niet omdat zij onwetend zijn.

   2. Marieke

    Dat is precies wat er bedoeld wordt, Michael. Journalisten hier weten zich beschermd, en in Turkije is dat toch euh…wat minder.

    1. Anna

     Marieke. Is dat wel zo?

  2. Anna

   ceteris paribus. De media is nooit kritisch geweest tegenover Turkije en Erdogan. Nu hoor je ze ook amper. Media is tegen Poetin, Wilders en aanhangers.

 5. Viertel

  MvdG: Vraag eens aan je vrouw waar haar loyaliteit ligt: bij jou of bij Erdogan ? En maak daarna je mind op.

  1. Michael van der Galien

   Wat een ontzettend vreemde vraag. Sorry hoor, maar daar word ik echt boos van. Ze deelt mijn politieke denkbeelden, dus dat moet genoeg zeggen. Maar dat betekent niet dat ze zomaar even zegt “ik laat mijn familie en baan achter en we gaan ervandoor.” In ieder geval niet nu al. Als je niet begrijpt dat dit moeilijk is voor haar — en anderen in haar situatie — heb je echt een inlevingsprobleem.

   1. Marieke

    Voor zo’n rare vraag hoef je je excuus niet aan te bieden, Michael. Ik wens jullie veel sterkte en wijsheid toe. Stel geen besluiten uit, uiteindelijk is veiligheid en vrijheid het belangrijkste.

 6. Mar

  Bij de alarmerende berichten uit Turkije heb ik me al meerdere keren afgevraagd of de situatie voor jou en je vrouw al nijpend was geworden.
  Gewoon terug naar veilig Nederland samen met je buitenlandse vrouw zit er volgens mij niet in.

  Ik hoop dat Turkije veilig voor jullie blijft en dat niet jullie leven op zijn kop komt te staan. Te maken krijgen met de lastige IND wens je niemand toe.

  1. Michael van der Galien

   “Ik hoop dat Turkije veilig voor jullie blijft en dat niet jullie leven op zijn kop komt te staan. Te maken krijgen met de lastige IND wens je niemand toe.”

   Yep, ook dat is een goed punt.

   En dank voor de goede wensen.

 7. Ni28

  Michael, ik begrijp je gevoelens helemaal. Ook ik heb een deel van mijn leven in onvrijheid doorgebracht waar zelfgenoemde patriotten het voor het zeggen hadden dictatuur invoerden onder de mom van vrijheid. In kern vergelijkbaar met jouw situatie nu. Ik moet zeggen dat je wel durft en samen met je vrouw veel risico neemt. Daarom lees ik DDS wel en vaak boos om de mensen die jou onderuit proberen te halen door hun reacties onder het voordeel van vrijheid van meningsuiting. Patriotten noemen zij zichzelf ook patriotten. Ach, ratten leven overal en dictators hebben het eeuwige leven niet en soms eerder dat zij denken omvallen. Erger vind ik wat in dictatoriale regimes met mensen gebeurt. Dat zij elkaar niet meer vertrouwen maar waantrouwen. Ik hoor dit van een directe lijn die ik wel kan vertrouwen maar het is voor mij enkel bevestiging van wat ik al wist want zelf aan der lijve meegemaakt. Ik hoop dat je zelf in vertrouwde omgeving verkeert waar op mensen om je heen kunt rekenen. Ik waardeer zeer je bijdragen en je moed. Want moed heb je nodig. Het gaat je goed!

  1. Michael van der Galien

   “Erger vind ik wat in dictatoriale regimes met mensen gebeurt. Dat zij elkaar niet meer vertrouwen maar wantrouwen.”

   Daar hoor je weinig over, maar daar zou ik ook eens over moeten schrijven. Veel aangiftes van ‘belediging van de president’ worden bijvoorbeeld gedaan door buren en dergelijke. Men verraadt elkaar dus.

   1. Ni28

    Dat is een consequentie waar je moet mee leven. Iedereen heeft een mening maar iedereen is ook bang voor eigen hachje. En niet iedereen is een held. Als kind had ik daar minder last van maar mijn ouders wel. Er werd ook nooit in mijn nabijheid iets over politiek gezegd want als kind kunt je ongewild veel verklappen. En als er al gesproken werd dan met ramen en gordijnen dicht en radio aan. Ik hoop dat je in een goede omgeving zit maar in donkere tijden is niets zeker heb ik geleerd en ook dat wantrouwen je reddingsmiddel kan zijn. Zeker als iemand super vriendelijk is. Helaas, er zijn zeker leukere dingen in de wereld maar niet nu.

 8. cmsuijkerbuijk

  Michael, als één van de eerste “klanten” van DDS, waarbij ‘s-morgens altijd mijn éérste werk is: “Wat heeft DDS vanochtend te melden” wens ik jou, je vrouw, haar familie en jullie vrienden heel veel sterkte en kracht toe, om dit belangrijke en intussen niet van gevaren ontblootte werk dat je doet, vol te houden! Hopelijk komt deze storm snel tot bedaren en kun je weer snel, zonder telkens over je schouder te hoeven kijken, een normaal leiden!
  Sterkte!

  1. Michael van der Galien

   Dank je! Ik hoop het, maar ga er eerlijk gezegd vanuit dat de situatie niet beter zal worden. Nu niet, en de komende tien jaar ook niet. Voor mij is het deels gewoon afwachten tot het onmogelijk wordt om nog langer te blijven. Dat moment zal zijn bij deportatie/arrestatie, etc.

 9. ko vadis

  Petje af voor dit moedige besluit, wat jij en je vrouw genomen hebben, Michael, want het vogeltje zingt toch hoe het gebekt is.

 10. Anna

  Michael, zouden jullie anno 2016 in Europa/Nederland wel echte veiligheid bezitten. De 40.000 Turkse extreme Erdogan voorstanders niet gezien in Duitsland. Ziet er niet mooi uit in Europa.

  1. Michael van der Galien

   Er is wel een verschil tussen een stel achterlijke Turken die je kunnen stalken (wat overigens ook vreselijk is) en een autocratische regering die de hele macht van de staat kan gebruiken om jou buitenspel te zetten.

   1. Anna

    Michael. Oei.Vergis u niet 40.000 “achterlijke” Turken alleen al in Duitsland. In Nederland proberen politici, cartoonisten, columnisten, schrijvers,elite enz Wilders totaal buiten spel te zetten.Over democratie en vrijheid gesproken. Het was toch Wilders die werd weggehoond toen hij kritiek had op Erdogan en Turkije. Had hij weer gelijk. Individueel valt er niks op te lossen en zeker niet in Turkije. Erdogan en aanhangers houden niet van kritiek.

 11. Ruud562

  Michael, houd vol en sterkte! Want een zuiver geschreven woord is hard nodig in deze door politiek correctheid gedreven wereld.

  1. Michael van der Galien

   Dank je man!

 12. Anna

  Ik was het altijd eens met de PVV geen Turkije bij de EU. In Turkije is geen veiligheid meer maar voor tegenstanders van Erdogan hier ook niet. In de toekomst zitten we allemaal in hetzelfde schuitje omdat de islamisering permanent zal toenemen. Michael u kunt het beter wat rustig aan doen en voorlopig niet tegen de stroom inroeien. Onderwerpen meer dan genoeg.

  1. Michael van der Galien

   “Michael u kunt het beter wat rustig aan doen en voorlopig niet tegen de stroom inroeien. Onderwerpen meer dan genoeg.”

   Dat is een gedachte die ik in overweging heb genomen, maar uiteindelijk heb verworpen. Ik geloof dat ik iets doe dat ik *moet* doen. Ik heb een doel in het leven — het verkondigen en verspreiden van de principes van de vrijheid — en geloof dat het onjuist voor mezelf zou zijn én voor lezers om daarmee op te houden als het allemaal te lastig wordt in de echte wereld.

   Mensen die wel toegeven aan die angst… ik begrijp ze zeker, maar ik denk dat die mensen een ander soort werk moeten zoeken.

 13. Bromsnor

  Veel sterkte Michael!

  Het lijkt me een angstige en surrealistische situatie om bij ieder gerinkel van de deurbel het idee te hebben dat ze je misschien “komen halen”.

  Omdat je woont in Turkije kan je de situatie (en de mensen daar) natuurlijk veel beter inschatten dan wij die hier wonen. Daarom hoop ik dat je in staat zult zijn om te blijven berichtten uit Turkije.

  1. Michael van der Galien

   Dank je, Bromsnor. Het vervelende van dit soort situaties is dat je wel kunt denken ‘ik houd mijn mond maar,’ maar daarmee doe je een disservice aan de mensen die je lezen en die geloven dat je hen eerlijk en open vertelt wat er gebeurt. Als je angst zo groot is zitten er mijn inziens maar twee dingen op: helemaal ophouden of verkassen.

 14. nick

  Ik verbaasde mij al, gezien de omstandigheden in Turkije en maakte me enigszins zorgen

  Dank voor je verhaal en dank voor je moed! Weet dat velen je steunen en weten/realiseren hoe moeilijk de situatie nu voor jou en je vrouw is.
  En vooral, dank dat je doorzet, hou vol maar niet ten kostte van alles!!

 15. Nittickson

  Moedig stap, Michael. Ik neem aan dat de site in een betrouwbare democratische rechtstaat wordt gehost?

  1. Michael van der Galien

   Yes, in Nederland. Anders was DDS vast allang offline gehaald.

   1. van Urk

    “Angst voor mensen is een valstrik, wie op de Heer vertrouwt , wordt beschermd” (Spreuken 29:25) Laat je niet door tegenstanders kennen beste Michael en doe alles met veel kracht en toewijding wat je samen met je vrouw voor gekozen hebt. Hier een toepasselijk overbekende Psalm van Koning David als houvast: ” De Heer is mijn Herder , het ontbreekt mij aan niets. Hij laat mij rusten in groene weiden en voert mij naar vredig water, Hij geeft mij nieuwe kracht en lijdt mij langs veilige paden tot eer van zijn naam. Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want u bent bij mij, uw stok en uw staf, zij geven mij moed. U nodigt mij aan tafel voor het oog van de vijand U zalft mijn hoofd met olie, mijn beker vloeit over. Geluk en genade volgen mij alle dagen van mijn leven, ik keer terug in het huis van de Heer tot in lengte van dagen”.

    1. Michael van der Galien

     Dank je voor die mooie woorden en die schitterende psalm. Het is dezelfde psalm die de eerste verzen waren die ik uit mijn hoofd leerde toen ik terugkeerde naar het christendom, vorig jaar.

 16. J.C.

  @Michael van der Galien

  In je eigen regio gelukkig (liefde, ontplooiingskansen, warmte van sociale kring, enz.) kunnen zijn, is het idelale beeld. Alle begrip voor dit standpunt van jou en van jouw vrouw. Dat standpunt kunnen jullie je nu kennelijk nog veroorloven. Er kan echter een moment komen, dat Turkije een minder prettige omgeving wordt om in te blijven wonen. Bijvoorbeeld nadat alle zuiveringspraktijken zijn afgerond. Laten we hopen dat dat niet zal gebeuren, maar het is wel een mogelijkheid om rekening mee te houden. En jullie doen dat ook, begrijp ik uit je relaas. Ik kan alleen maar zeggen: het gelukkig zijn met elkaar is het grootste goed dat er is, geen enkele andere waarde kan daar tegenop. Dat het jullie goed mag blijven gaan, man!

  1. Michael van der Galien

   “Ik kan alleen maar zeggen: het gelukkig zijn met elkaar is het grootste goed dat er is, geen enkele andere waarde kan daar tegenop. Dat het jullie goed mag blijven gaan, man!”

   Heel mooi gezegd.

   En ja, geen zorgen: als het zover komt weten we allebei wat te doen.

 17. Niek

  Michael, veel wijsheid en sterkte, en dank voor je transparantie en eerlijkheid, zeker nu! Zo’n persoonlijk bericht is ook wel eens goed! Interessant ook.

  Woon ook in “zo een” land, vol verrassingen zeg maar, hoewel is niet te vergelijken nu met jouw land daar. Plaatselijk gebeuren er wel rottige ondemocratische, enge dingen soms maar (nog?) niet nationaal.

  De situatie begrijp ik goed, had ongeveer zoiets hier. Een van de voorbeelden laatst. Een jonge moslimvrouw hier kwam tot geloof in Jezus, en het zette haar erg vrij. Hoewel, als ze naar haar fam. ging, erkende ze aan mij, dat ze net deed alsof met de vereiste gebeden in de moskee. “Ik wil echt niet mijn vader en fam verliezen, dus ik doe in de moskee net alsof. Maar bid stiekum tot Jezus”.

  Nu had ik, als rechtgeaarde, eerlijke en rechtdoorzee ‘protestant’, een hekel aan alle hypocrisie, onechtheid en poppenkast. En had de neiging meteen, toen ik dat van haar hoorde, de vrouw te veroordelen hierin. Maar – omdat ik me heel snel kan aanpassen en veel gereisd heb, de Liefde voor alles gaat en veroordelen zo verafschuw als het om onschuldige, niet al te schadelijke waarden/normen/gewoonten/respect gaat – koos ik in mijn gedachten al meteen, na enkele seconden, voor respect. Wie ben ik, dacht ik. Ik ben een gast hier. Wel heel gemakkelijk om haar te snel te veroordelen!

  Okay, IKZELF zou het (‘Jezus verloochenen’), zeker niet als ik mijn fam zou verliezen daardoor, nooit doen en zou er ‘voor gaan’, maar met haar zo’n totaal andere (muslim)achtergrond, motivatie, belangrijkheid voor de fam enzovoort… moet ik alle veroordeling bij mezelf achterwege laten, en dat gemeend en van harte!

  Ze mag zèlf veranderen, from the inside out. Als ze zèlf wil. En ik moet me schikken, en aanpassen en wat meer is; de ander hierin respecteren.

 18. Beukman

  @Michael
  Dapper van je, en principieel. Persvrijheid is een redelijk absolute waarde, en die moet worden beschermd.
  Tegelijk vraag ik me af of het verstandig is om hier en op Twitter te schrijven dat je in Turkije woont. Eén foute Turk met de juiste connecties die dit leest, en je hangt. Er is niets op tegen om dapperheid te combineren met sluwheid. Odysseus deed dat al.
  Concreet: gewoon doorgaan met je stukkies schrijven, maar low profile houden. En dit stukkie offline halen.
  Ik schrijf dit uiteraard ook uit eigenbelang.
  Anyway: ga zo door!

 19. Wim

  Ik denk al je zo schrijf over Erdogan als over Wilders met veel drogreden erbij (met bv oproerkraaier of randdebiel enz) dat je zo kunt wieperen uit Turkije.

 20. Nico

  Heel moedig Michaël. Sterkte en houd stand!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.