Heb jij een iPhone en wil je niet bespioneerd worden? Doe dan onmiddelijk dit

Zolang je met dit lek rondloopt ben je kwetsbaar voor een zeer gevaarlijke indringer in je telefoon.

Apple heeft een nieuwe update voor haar besturingssysteem, iOS 9.3.5, uitgebracht. Een nieuwe update voor je telefoon of tablet betekent meestal leuke nieuwe toevoegingen of verbeteringen, maar deze keer is het menens. Deze nieuwste versie verhelpt namelijk een lek dat je apparaat kwetsbaar maakte, waardoor mogelijk je hele privéleven op straat zou komen te liggen.

Het begon allemaal met een mensenrechtenactivist in de Verenigde Arabische Emiraten, Ahmed Mansoor, die het idee had dat hij bespioneerd werd, en dat men hem altijd één stap voor leek te zijn, Op een gegeven moment begon hij vreemde berichten op zijn iPhone te ontvangen, waarna hij besloot deze te laten onderzoeken. In het lab waar hij dit liet doen kwamen ze er al snel achter dat er inderdaad gerotzooid was met zijn telefoon. De mensen die hem wilden volgen hadden misbruik gemaakt van een zogenaamde ‘zero-day’, een lek in iOS waar Apple zelf niet van op de hoogte is, maar waar kwaadwillenden soms miljoenen voor neertellen. Dit lek zorgde ervoor dat er een stukje software op de telefoon geïnstalleerd kon. Deze code, die door het bedrijf NSO Group gemaakt zou zijn, staat anderen toe om jouw telefoon te bekijken. Hierdoor wordt het zeer gemakkelijk om je berichten te lezen, of op welk gewenst moment dan ook te zien waar je je bevindt.

Het is niet bekend hoeveel telefoons geïnfecteerd zijn met dit virus, maar Apple heeft er zaak van gemaakt om dit beveiligingslek onmiddelijk te dichten. Nu is het echter jouw beurt: installeer deze update op het moment dat je dit leest, en maak andere iPhone-bezitter erop attent dat ze gevaar lopen als ze dit niet ook doen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.