Rokershaat van kabinet stijgt weer tot nieuwe hoogten: sigaretten mogen geen merken meer tonen

Geen categorieaug 03 2016, 16:00
Nieuwe compleet doorgeschoten maatregelen om rokers te bewegen om te stoppen. Draconisch, onnodig en verspilde moeite.
Voordat ik ergens van word beschuldigd: ik ben niet gelieerd aan de tabakindustrie en heb nog nooit geld van ze gekregen. Ik rook niet, en kom ook niet uit een gezin waarin gerookt werd. Ik heb zelfs wel eens grappend geschreven dat het bestaan van roken aantoont dat God niet bestaat (helaas niet meer vindbaar online). Wat ik hier schrijf is echt honderd procent mijn eigen mening, en die mening luidt: de overheid moet eens ophouden met het leven burgers te micromanagen.
Want wat heeft het voor zin om de zoveelste stap te zetten in een poging roken te verketteren? Het is een vraag die men zich kennelijk nooit stelt in regeringskringen. Want de nieuwste vondst van het kabinet is er weer eentje om weer eens flink meewarig met je hoofd te schudden: merkloze pakjes sigaretten! Lees en wees verbijsterd met betrekking tot de vlaag van collectieve verstandsverbijstering uw regering bivakkeert:

"De verkoop van 'blanco' pakjes sigaretten zonder merklogo's van de fabrikanten kan in Nederland de toekomst zijn.

De ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken bestuderen deze maatregel om de verpakkingen minder aantrekkelijk te maken. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het AD.

Op de pakjes zijn waarschuwende teksten en foto's nu al verplicht. Maar de verpakkingen zijn nog steeds voorzien van de 'aantrekkelijke' merklogo's, kleuren en lettertypen van de fabrikanten."

Is dit dan het ei van Columbus? Nee, natuurlijk niet. Mensen roken niet omdat de verpakkingen zo hip zijn, maar vanwege de sigaretten die in die pakjes zitten. De verpakking versoberen doet helemaal niets om het roken zelf in te dammen. Het is alleen weer een nieuw regeltje om rokers te pesten.
En wellicht viel er voor al dat gepest van de rokende medemens nog wel wat te zeggen als het allemaal werkte, maar dat is ook niet het geval. Inmiddels is het tabaksfabrikanten al verboden reclame te maken, moeten pakjes met rookwaren een enorme waarschuwing bevatten en wordt er een bizar hoge zogenaamd ontmoedigende accijns geheven op sigaretten. Al die maatregelen hielpen niet om roken te stoppen. Wat maakt dat mensen in regeringskringen nu denken dat blanco pakjes wél datgene gaat zijn wat mensen eindelijk die sigaret laat neerleggen?
Je zou uit frustratie bijna een peukie opsteken. Maar ja, dat is nu eenmaal ongezond, hè?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten