Scholen hebben lak aan privacy leerlingen

Geen categorieaug 10 2016, 8:00
En onze kinderen hebben daar ontzettend veel last van.
Uit een enquete van de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) en het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) blijkt dat veel scholen lak hebben aan de privacy van leerlingen:

Bij de Autoriteit Persoonsgegevens kwamen in de afgelopen anderhalf jaar vijfhonderd telefoontjes binnen over de privacy in het onderwijs, schrijft het AD woensdag.

Scholen delen bijvoorbeeld persoonlijke informatie met andere scholen of hulpverleners zonder formele toestemming van de ouders. Ouders kwamen er in veel gevallen zelf achter dat gegevens van hun kinderen waren gedeeld.

D66-Kamerlid Paul van Meenen verwoordt het zo:

"In principe is het zo dat iedereen die bij de dossiers wil, er ook bij kan."

Juist. Dat betekent dus dat er niet alleen weinig, maar zelfs helemaal geen privacy is. Maar goed, ach, het recht op privacy wordt natuurlijk toch maar overschat. Waarom zou je willen dat niet de hele wereld alles over je kinderen weet?
Nou is het trieste voor de kinderen dat dit niet slechts een intellectuele oefening is, maar dat het gebrek aan privacy daadwerkelijk een negatief effect op hun leven heeft. Een kind dat van school wisselt omdat het daar niet de juiste zorg krijgt krijgt op de nieuwe school bijvoorbeeld op voorhand al geen kans.
Dat is niet slechts dieptriest, maar buitengewoon zorgwekkend.
Zoals de PiratenPartij op haar website schrijft is het recht op privacy één van de belangrijkste rechten die een mens heeft:

Juist door te respecteren wat mensen voor zichzelf willen houden, durven mensen vrij te zijn.
In een vrije samenleving is het belangrijk dat je niet bang hoeft te zijn voor wat anderen vinden van wat jij denkt of doet.
Niet alles wordt immers door je buurman, je verzekeringsmaatschappij, de overheid of je werkgever als prettig ervaren.

Daar kun je aan toevoegen: "Of door je school."
Als iemands privacy beschermd moet worden, dan toch zeker de privacy van onze kinderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten