Turkije gaat veel te ver: pakt Amerikaanse medewerker NASA op

Een Amerikaanse staatsburger is opgepakt toen hij op bezoek ging bij familie in Turkije. Hij zou een aanhanger zijn van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Tot 2013 waren Gülen en Recep Tayyip Erdogan — toen premier van Turkije, nu haar president — trouwe bondgenoten van elkaar. De twee kenden elkaar decennialang en werkten al die tijd met elkaar samen. Hun gedeelde doel: het seculiere systeem van Turkije ondermijnen en het kemalistische leger ontmantelen.

In 2013 veranderde de relatie echter. Dat kwam grotendeels doordat Gülen zich niet kon vinden in de gewelddadige reactie van de Turkse autoriteiten op de protesten tegen de vernieting van het Gezi Park in Istanbul. Later kwam daar nog iets bij: aan Gülen gelieerde aanklagers en agenten geloofden dat ministers (en de premier zelf!) zich op grote schaal schuldig maakten aan fraude en andere vormen van corruptie. Een grootschalig onderzoek werd uitgevoerd, bewijs werd gezameld, en toen kwam men in actie: ministers, prominente leden van de AKP, en hun familieleden werden opgepakt. Bij huiszoekingen werden vervolgens miljoenen dollars gevonden in schoenendozen.

Erdogan kon dat laatste niet accepteren. Gülen was tot dan een topper in zijn ogen, maar kritisch zijn over hem en zijn bondgenoten? Nee, dat kon niet. Zeker toen bekend werd dat Erdogan en zijn zonen ook een doelwit waren van de aanklagers werd Erdogan gek. Er vonden zuiveringen plaats en hij sprak opeens van een justitiële staatsgreep.

Sindsdien waren de twee op voet van oorlog met elkaar. De climax werd bereikt op 15 juli, toen een klein deel van het leger een mislukte staatsgreep pleegde. Hoewel Erdogan onmogelijk kon weten in de nacht van de staatsgreep wie erachter zat, riep hij onmiddellijk dat het allemaal Gülens schuld was.

In de weken na de gefaalde staatsgreep hebben tienduizenden mensen die volgens Erdogan loyaal zijn aan Gülen hun baan verloren, zijn er duizenden militairen opgepakt, zijn prominente journalisten en academici achter tralies gezet, en ga zo maar door.

Tot nu toe waren de slachtoffers van deze zuiveringen Turken. Vandaag is daar verandering in gekomen:

De Turkse autoriteiten hebben een medewerker van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA opgepakt omdat hij banden zou hebben met de beweging van geestelijke Fethullah Gülen. Volgens de krant Hürriyet is de man Amerikaans staatsburger en was hij op bezoek bij familie in Turkije.

Als die informatie klopt is de situatie opeens geëscaleerd. Een land als Amerika kan het niet accepteren dat een Amerikaanse staatsburger zomaar wordt opgepakt, zeker niet nu Erdogan Jan en alleman laat arresteren, in veel gevallen zonder dat er iets van overtuigend bewijs is voor hun schuld.

Nu ben ik niet van plan om Gülen te verdedigen. De man is een islamist pur sang — er is een reden dat hij jarenlang een bondgenoot was van Erdogan. Maar dat betekent niet dat wat er nu in Turkije gebeurt acceptabel is. Sterker nog, het is volstrekt onacceptabel. Je kunt niet zomaar tienduizenden mensen ontslaan of schorsen, duizenden mensen vastzetten (en martelen), en vervolgens ook nog eens buitenlandse staatsburgers arresteren. Nee, ook niet als ze ooit iets positiefs gezegd hebben over Gülen.

Het is aan Amerika om hierop te reageren. Als Washington D.C. zich in stilte huldt zal Erdogan alleen maar verder gaan. Nu is de tijd om hem aan te pakken en hem duidelijk te maken dat het afgelopen moet zijn met deze civiele coup.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Ali Yas

  Uiteraard zal Washington zich in stilte hullen. Dezelfde stilte als waarin ze hun kernwapens het land uit zullen kruien, hoop ik.

 2. Seneca

  Het kan mij niet ver genoeg gaan. Dat de misdadiger Juncker en zijn trawanten zoals Timmermans en Mogherini etc, etc, als een geile bok achter Erdogan naloopt, betekent toch niet dat de Europeaan zich hieraan dient te conformeren? Wat denkt dat tuig wel! Natuurlijk laat VS cq Obama niets van zich horen, Obama is islamiet en ook hij geilt op Erdogan want hij zou graag dat willen doen wat die Turk uitvreet. Dus misschien worden de Amerikanen en Europeanen wakker en jaagt al dat gespuis over de kling.

 3. van Urk

  Missen ze bij NASA nu een schoonmaker of een keukenmedewerker.

  1. Ni28

   Haha, dat zijn de meest voorkomende betrekkingen. Of een kebab tent.

 4. Ni28

  Obama wilt perse Turkije in de NAVO houden om de militaire basis te houden. Ik vrees dat zij die man kunnen missen net als Gullen.

  1. Bobzelf

   mogen ze wel opschieten
   als de grieken al het geld van ons binnen hebben over jaartje of 2

   komt de 2e zomervloot van oom vladimir tegen een uitstekende betaling
   in greece te liggen .

   de krim kost n.l. niks meer, dus die 9.000 miljoen gaan een uitstekende nieuwe bestemming krijgen !

   go, go, uncl vladimir

 5. Svetlana

  Ik heb onderhand wel schoongenoeg van dat turkije bashing. Straks verlaten de Turkse bakkers ook nog ons land als wij telkens zo negatief over de turken spreken

  1. Vigo

   Dat wordt vervelend voor je, dan moet je die moslim kaasleuters pijpen zonder brood erbij.

   1. ceteris paribus

    Op het gebied van moslimleuters is Vigo de absolute specialist.

    1. Vigo

     Ik denk zo maar dat jij er meer in je darmflora geschoven hebt gekregen als dat er klinknagels in de oude Maasbruggen hebben gezeten, pisvlek.

     1. ceteris paribus

      Je kunt er maar niet over ophouden hé, oude nicht?

     2. Bobzelf

      whahahahahahahaahahaha,
      dit is eeen echte rotterdamse giller
      whahahahahahahahahahahhahahaha
      dank je wel mijn jongen ,
      zou die pisvlek, gewoon een goeie opblaaspop hebben ?
      met een pot vaseline ?
      of zou hij in de poepbuurt waar hij woont ,
      stiekum zo’n ouwe draaideur van de hema 2e hands
      hebben aangeschaft ??
      die met die tochtstrippen met dat stevige borstel haar er op .

      Beukman kom eens even , je licht op deze deur laten schijnen ?

      Beukman
      beste bob
      je taalgebruik gaat er niet op vooruit
      ik ben het in dit geval echt met CP eens
      want wat Vigo hier allemaal uitkraamt , gaat alle perken en draaideuren te buiten

      gelijk om het nog moeielijker te maken :

      Annie janz 1

      als jij denkt hier de humorist uit te hangen , ?
      je hebt nog minder humor
      als de neef van de broer van Seth Gaaikema

      punt 1 moet je dat hoog op de kaart ver naar het noorden wonen om deze elledige slechte homo humorist te kennen

      nou ga ik godgloeiende gloeiende een ban aanvragen ,
      wat met die pleuris jood zonder humor wil ik niet
      vergeleken worden

      Simon :
      er zijn veel hersenlozen op deze planeet
      HELAAS BEN IK DAT !

      kijk dat is humor strontvlek

     3. ceteris paribus

      De humor van Bob en Vigo, zojuist ontsnapt uit de kliniek.

 6. Peter Selie

  Het is ook een publiek geheim dat Putin persoonlijk Erdogan telefonisch op de hoogte heeft gebracht van de FSB inlichtingen over een aanstaande coup. Zo zie je maar weer wat een enorm strategisch inzicht de Russen hebben. Zo drijft Putin een wig tussen het enorm belangrijke ‘Noord Atlantische Terroristen Organisatie’ lid Turkije en Washington. Inderdaad wanneer Washington dit over z’n kant laat gaan, dan maken de Yankees dezelfde fout als de EU die maar tot het uiterste blijven onderhandelen en zich gewoon m.i. laten chanteren door Turkije…

  1. Ali Yas

   Luister, de president van de VS mag dan vreemde sympathieën hebben, ze zijn in dat land natuurlijk niet achterlijk. Er wordt heus wel gewerkt aan een plan-B.

 7. Ruud Steunassen

  Ceteris paribus
  “Op het gebied van moslimleuters is Vigo de absolute specialist.”
  Ja nou is het wel genoeg geweest, ceteris.
  Ga je mond spoelen en doe Vigo’s rits dicht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.