#Yurigate: wordt een atleet geofferd op het altaar van regelfetisjisten?

Het kort geding van Olympisch ringturner Yuri van Gelder tegen sportkoepel NOC*NSF is in volle gang. Voor wie het niet weet: dat geding is aangespannen omdat de atleet het niet eens is met het besluit hem weg te zenden van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Van Gelder werd afgelopen maandag, een week voordat hij bij de Olympische Spelen in Rio de finale aan de ringen zou turnen, op voorspraak van gymnastiekbond KNGU door de leiding van TeamNL naar huis gestuurd. Hij was zonder dat te melden buiten het atletendorp op stap geweest en had alcohol genuttigd, waarmee hij volgens een verklaring de normen en waarden “op grove wijze” had overschreden. Daarbij wordt verwezen naar de Code of Ethics van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Maar die Olympische regels zijn vaag. Er staat bijvoorbeeld in artikel 6 – “diverse inspanningen, gedragingen en verplichtingen” – een paar punten die mogelijk relevant zijn:

– “De topsporter spant zich zoveel als mogelijk in om maximale sportieve prestaties te leveren zowel ter voorbereiding op als tijdens de Olympische Spelen en geeft daartoe volledig en toegewijd en met een optimale sportieve inzet uitvoering aan het Programma”
– “De topsporter gedraagt zich op een zodanige wijze als van een goed lid van TeamNL verwacht mag worden, zowel tijdens de sportbeoefening als daarbuiten en neemt daarbij onder meer, maar niet uitsluitend het gestelde in de IOC Code of Ethics in acht.”

“Goed gedrag” dat “verwacht” mag worden dus, maar niets expliciet over het al dan niet drinken van alcohol. Het besluit om Van Gelder weg te zenden is disproportioneel. De atleet miste vier jaar geleden uitzending naar de Spelen wegens cocaïnegebruik. Maar hij overwon zijn verslaving en kwam terug. Acht jaar geleden miste Van Gelder de Spelen ook al. Er was hem dus alles aan gelegen om in Rio goed te presteren. Een finaleplaats had hij al op zak. De vier of vijf biertjes die Van Gelder naar eigen zeggen had genuttigd was niet ongebruikelijk, zijn volgende wedstrijd zou bovendien pas over een goede week plaatsvinden.

Tijdens de zitting maakte de advocaat van Yuri, Hellingman, korte metten met advocaat Knijff van de sportkoepel en Yuri’s trainer Van Bokhoven:

 

Inmiddels is de zitting afgelopen. Yuri’s advocaat Hellingman wil dat er een snelle uitspraak volgt, een zogeheten kop-staart vonnis, zonder motivering, dus zo snel mogelijk. Zo dadelijk om 15:30 zou de uitspraak kunnen volgen. Wij houden u op de hoogte!

Update: Van Gelder heeft kort geding verloren. De rechter heeft de sportkoepel in het gelijk gesteld. Motivatie is nog niet bekend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Wim

  En zo is er om een paar biertjes en op de pik getrapte wat bobo’s een hoop belastinggeld wat gestoken is in deze man over de balk gegooid.

 2. ikweetwatikwil

  Er is een rot spelletje gespeeld en niet door Yuri. Veel sterkte Yuri.

 3. Ni28

  Van Gelder had op de training moeten verschijnen en niet blijven slapen, ik denk dat dat hem het zwaarst werd aangerekend. Als oude militair kon hij het weten. Dat bier is geen probleem. Eigenlijk begrijp ik niet dat hij het tot een rechtszaak liet komen, het is een man tegen de hele sport bond en daar kunt je in zo wankele situatie nooit gelijk krijgen. Een reflex handeling.

 4. Ni28

  Ik las net dat een Egyptische judoka weigerde de hand te geven aan zijn Israëlisch overwinnaar. Dat vind ik nu echt iets om iemand te diskwalificeren want die is de Olympische gedachte geen cent waard. Maar dat gebeurd dus niet maar iemand met een paar pilsjes naar huis sturen wel. In het licht van die andere incident is het disproportioneel om van Gelder zo te straffen.

 5. toetssteen

  Die trainer gaat al tien jaar om met deze complexe persoon (want dat is van Gelder). Had je dan teruggetrokken als trainer vóór de spelen in plaats van nu op tilt te slaan.
  Buiten dat, Van Gelder nu zo afserveren en niet begeleiden, vraagt om een terugval in de geestesgesteldheid van Van Gelder. Goed bezig die ‘Bok’, ik zou er …… Laat maar, zinloos om me boos te maken.

  Die rechter was ook nogal vreemd, hij ging op de stoel zitten van de strafrechter en naar mijn mening mag dat in deze situatie niet. Hij evalueerde geen feiten, maar veroordeelde.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.