Zebravinkjes zingen een speciaal liedje voor babyvogels in hun ei

Wetenschappers hebben iets opmerkelijks ontdekt over de wijze waarop vogels met hun nog ongeboren kinderen communiceren.

Een vogelsoort, de zebravink, blijkt een speciaal liedje te fluiten/zingen voor zijn ongeboren baby’s. Met het liedje waarschuwen de ouders de kuikens dat het te warm wordt en dat ze zo snel mogelijk uit hun eierschaal moeten kruipen.

Als de kuikens het lied horen breken ze eerder uit hun ei, waardoor ze lichter wegen als ze geboren worden. Daardoor is het gemakkelijker voor ze om zichzelf koel te houden.

Verder blijkt uit onderzoek dat eenden en kippen ook regelmatig tegen hun kuikens ‘praten’ als ze nog in hun ei zitten. Het doel daarvan is om ervoor te zorgen dat de kuikens de stemmen van hun ouders herkennen als ze daadwerkelijk uit het ei komen.

Hoewel we al lang wisten dat vogels ver ontwikkeld zijn als ze uit het ei komen was tot nu toe niet bekend dat babyvogels daarvoor óók al kunnen horen. De wetenschappers kwamen dit aparte gedrag van zebravinken op het spoor doordat ze bezig waren met een studie van deze vogels in gevangenschap. De vogels zongen allerlei verschillende liedjes, maar bleken soms een specifiek liedje te zingen als ze alleen waren met hun eieren. Het gevolg: de kuikens kwamen eerder op de wereld dan normaal. Dit gebeurde steeds weer als de temperatuur toenam.

Volgens de wetenschappers is gedachte hierachter simpel: lichtere, kleinere vogels kunnen beter omgaan met de hitte.

Zo blijft de natuur de mens steeds weer verbazen. Eén van de wetenschappers, Sonia Kleindorfer van de universiteit van Adelaide, heeft daar nog iets aan toe te voegen. Ze vindt het namelijk vreemd dat we dit nu pas ontdekken terwijl de mensheid al tijden zebravinken houdt:

“Dit is een opmerkelijke studie. Zebravinken zijn letterlijk overal om ons heen te vinden in kooien. Waarom negeren we dat wat recht voor onze neus staat?”

En misschien is dat juist wel de verklaring. Maar al te vaak denken we immers dat wat niet voor onze neus staat veel interessanter is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.