De Libertarische Partij staat op het punt van doorbreken in Amerika

Geen categoriesep 04 2016, 21:00
Gary Johnson, de leider van de Amerikaanse Libertarian Party, is in opkomst in de peilingen. En dat is niet alles: ook wordt hij nu geëndorst (publiekelijk gesteund) door de grootste krant van één van de belangrijkste staten tijdens deze verkiezingen, Virginia.
De libertarische, vrijheidslievende beweging is niet alleen in opkomst in Nederland, maar ook in Amerika.
In november kiezen Amerikaanse kiezers hun nieuwe president. Verreweg de meeste aandacht gaat uit naar de presidentskandidaten van de Democratische Partij (de uitgesproken progressief Hillary Clinton) en de Republikeinse Partij (de nationalistische progressief Donald Trump). Veel kiezers hebben echter weinig fiducie in beide kandidaten. Ze hebben allebei te kampen met bijzonder slechte populariteitscijfers. Veel kiezers — de meeste kiezers zelfs — vinden beide kandidaten buitengewoon onbetrouwbaar, wat niet zo gek is aangezien zowel Clinton als Trump meermaals bewezen hebben onbetrouwbaar te zijn.
Daarom zijn veel Amerikanen op zoek naar alternatieven. Daarbij komen ze steeds vaker uit bij Gary Johnson, de presidentskandidaat van de Libertarian Party, de Amerikaanse evenknie van onze eigen Libertarische Partij. Volgens het gemiddelde van RealClearPolitics (dat alle peilingen bijhoudt en vervolgens een gemiddelde berekent) zou Johnson op 8 procent van de stemmen kunnen rekenen als de verkiezingen vandaag waren. Dat is een bijzonder goede prestatie voor een zogenaamde third party candidate in een land waar het systeem bewust gecreëerd is om niet-Democraten en niet-Republikeinen dwars te zitten.
Daar komt nog eens bij dat Johnson volgens de meest recente peiling zelfs op 12 procent staat. Hij doet het dus steeds beter, wat ongetwijfeld voor een deel komt doordat hij langzaam maar zeker meer media-aandacht krijgt. Zoals altijd (en ook in Nederland) geldt: meer aandacht betekent meer stemmen.
Een bijzonder belangrijke ontwikkeling, maar er is nog meer goed nieuws. De grootste krant van de staat Virginia (waar 13 kiesmannen op het spel staan), deRichmond Times-Dispatch, heeft gisteren namelijk een artikel gepubliceerd waarin Johnson officieel gesteund wordt. De redactie legt uit:

Gary Johnson is de voormalige gouverneur van New Mexico en een man die eigenhandig een succesvol bouwbedrijf opzette waarmee hij uiteindelijk meer dan 1,000 mensen in dienst had voor hij het bedrijf verkocht. Hij heeft bijzonder veel ervaring, zowel in de vrije marks als in de politiek.

Belangrijker is dat hij een integere man is, die een normaal ego en goede ideeën heeft. Triest genoeg maken deze eigenschappen hem een uitzondering in de verkiezingscampagne van 2016 — dit terwijl ze het fundament zijn van goed leiderschap en een betrouwbaar karakter.

Net als Trump en Clinton staat Gary Johnson in elke staat op het stemformulier. Kiezers die dus geen genoegen nemen met die twee kandidaten kunnen probleemloos op de libertarische kandidaat stemmen.
Michael van der Galien is niet alleen hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard, maar ook van de website van de Libertarische Partij. Lees zijn hoe en wat over zijn betrokkenheid bij deze verkiezingscampagne in Nederland hier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten