Er is maar één partij die vóór privacy staat, vóór keuzevrijheid, en vóór blijf van mijn lijf

Nu de campagne onderhand serieus begonnen is is het ook tijd om eens naar een partij te kijken die in de rest van de media weinig tot geen aandacht krijgt — voorlopig, tenminste. Ik heb het natuurlijk over de LP (Libertarische Partij).

De LP is een échte klassiek-liberale partij. In het verleden neigde de partij naar het anarcho-kapitalisme, maar dat is niet langer het geval. De afgelopen weken en maanden heeft de ALV van de partij een nieuw partijprogramma samengesteld: een programma dat werkelijk liberaal is.

Als hoofdredacteur van DDS heb ik onlangs trots ook het hoofdredacteurschap geaccepteerd van de website van de LP. De reden is simpel: de LP en DDS onder mijn leiding zijn het op buitengewoon veel punten met elkaar eens.

De huidige LP vat ik als volgt samen: de partij wil keuze in de zorg, in het onderwijs, in de economie. Ze wil privacy — geen big brother staat. En tenslotte staat de LP voor blijf van mijn lijf: mijn lijf is van mij, niet van de staat. Er is geen enkele andere partij die deze kernwaarden deelt, nee, ook VNL niet, dat overigens ook een mooie club is, maar dat lang niet op alle punten écht klassiek-liberaal is. Kijk maar naar diens steun voor herinvoering van de dienstplicht. Als klassiek-liberale partij begrijpt de LP dat jouw lichaam van jou is, en dat niemand recht heeft op jouw werk of tijd, zeker de staat niet. Een vrije samenleving met een dienstplicht is een contradictio in terminis, een tegenspraak in termen oftewel: onverenigbaar.

Ook qua drugs en alcohol geldt ‘blijf van mijn lijf’ als motto: ik bepaal wat ik in mijn lijf stop, de staat heeft daar niets mee te maken. Als een paar oude heren en dames in Den Haag het niet plezant vinden dat iemand rookt, alcohol gebruikt of af en toe een xtc-pilletje slikt is dat heel jammer, maar zij gaan daar niet over — of, beter gezegd, horen daar niet over te gaan. En dat geldt al helemaal voor de vraag of mensen al dan niet orgaandonor willen zijn. Het is ronduit beangstigend dat de staat zich onze organen nu toeëigent en dat we dit alleen kunnen voorkomen door duidelijk en officieel aan te geven dat we het niet willen. Mijn lichaam is in eerste én laatste instantie van mij, niet van de staat. Dankzij de partijen in de Tweede Kamer is dat nu anders… en dat is ongelooflijk zorgwekkend.

Tegelijkertijd begrijpt de LP dat we onze persoonlijke vrijheid nooit en te nimmer mogen offeren op het altaar van schijnveiligheid. De Big Brother-staat, die met name de VVD razendsnel aan het creëren is, is geen oplossing voor welk probleem dan ook; het is zélf een probleem. Een enorm, onoverkomelijk probleem zelfs omdat niemand eraan kan ontkomen. De LP wil dat anders doen. Een veilige samenleving, ja, maar vooral ook een vrije samenleving.

Tenslotte begrijpt de LP dat het leven de afgelopen eeuwen beter is geworden door technologische ontwikkelingen én keuzevrijheid. Minder keuze — wat de SP wil in de zorg, of wat GroenLinks wil qua ondernemen — pakt niet positief, maar negatief uit voor de gemiddelde Nederlander. Keuzevrijheid betekent méér welvaart en méér tevredenheid, niet minder.

Tegenwoordig combineert de LP deze standpunten met een EU-sceptische houding (uit de politieke Unie, ‘Europa’ moet alleen over handel gaan) én een stringent immigratiebeleid, wat in het verleden nogal eens anders was:

Stap 0 – ongeregistreerd verblijf

De aanvraag van een toeristenvisum bij kortdurend en langdurend verblijf in Nederland is niet verplicht.  Dit is wel verplicht als de bezoeker in Nederland wil werken, een eigen woning wil betrekken, of later een permanente verblijfsvergunning wil verkrijgen

Stap 1 – geregistreerd toeristenverblijf
Immigranten die in Nederland willen wonen en werken, vragen een toeristenvisum aan. Dit visum is 5 jaar geldig, en geeft de houder de mogelijkheid om hier te werken en een eigen woning te betrekken. De houder treedt in gewone dienst, en betaalt de reguliere belastingen. Een deel van deze betaalde belastingen komt ten goede aan de algemene middelen. Het andere deel gaat in een individueel spaarfonds waarmee ziektekosten, kortdurende werkloosheid, een eventueel retour, en uiteindelijk het staatsburgerschap betaald kunnen worden. Het toeristenvisum geeft geen stemrecht, of andere rechten op de voordelen van onze verzorgingsstaat. Gedurende het verblijf heeft de houder geen rechtsbescherming tegen uitzetting. Indien sprake is van (vermoedelijk) maatschappelijk ongewenst gedrag, wordt het visum ingetrokken en dient de houder de beslissing op voortzetting van het toeristenvisum buiten Nederland af te wachten.

Stap 2 – permanent verblijf

Na het verlopen van het toeristenvisum kan de houder dit visum laten omzetten naar een permanente verblijfsvergunning. Deze verblijfsvergunning kent dezelfde rechten als een toeristenvisum, maar kent een sterkere rechtsbescherming tegen uitzetting. Indien sprake is van licht maatschappelijk ongewenst gedrag volgt geen directe uitzetting.

Stap 3 – staatsburgerschap
Na een tweede periode van 5 jaar kan de houder van een permanente verblijfsvergunning het staatsburgerschap aan te schaffen. De kosten van het staatsburgerschap zijn (veel) hoger dan de verwachte voordelen die de houder van de verblijfsvergunning statistisch gezien in zijn/haar verdere leven in Nederland zal genieten. Het staatsburgerschap geeft de houder alle rechten die geboren Nederlanders ook genieten. Voor het verkrijgen van het staatsburgerschap zijn geen taal- of andere eisen verplicht. Het Nederlandse staatsburgerschap is te combineren met het bezit van andere nationaliteiten.

Inhoudelijk is de LP dus simpelweg de partij die het beste bij mij, een echte klassiek-liberaal, past.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Sarko

  De zwakkeren en minimumloners in onze samenleving.
  Hoe staat de partij daar in ?
  Denk niet zoals SP , PVV en andere linkse partijen

  1. mwh684

   De LP wil een lage vlaktaks invoeren met een belastingvrij bedrag van €20.000. Een minimumloner gaat honderden euro’s per maand erop vooruit omdat zij helemaal geen inkomstenbelasting betalen.

 2. Ruud Steunassen

  Toevallig liep ik in mijn buurtje langs een pand dat helemaal volgeplakt was met posters van de Libertarische Partij.
  Het zag er op die manier een beetje uit als een kraakpand. Weet u wel zeker dat de anarchistische idealen overboord zijn gezet?
  Met bovengenoemde partij standpunten ben ik het overigens honderd procent eens.
  Privacy is voor mij het belangrijkste wat er is. De PVV heeft in het verleden weleens gepleit voor privacybeperkende maatregelen.
  Ik zou bijvoorbeeld tegen cameratoezicht zijn.
  Een echte kerel gaat daar zelf staan en zit niet stiekem achter zijn schermpjes te loeren om te kunnen beoordelen of de situatie te onveilig is om bedreigde burgers te hulp te schieten.

  1. mwh684

   “Weet u wel zeker dat de anarchistische idealen overboord zijn gezet?”

   Ja.

   “Privacy is voor mij het belangrijkste wat er is. De PVV heeft in het verleden weleens gepleit voor privacybeperkende maatregelen.”

   De PVV heeft onlangs ingestemd met de inperking van het medische beroepsgeheim. Verzekeraars kunnen bij een flinterdunne verdenking van fraude in je medische (en eventuele justitiële) dossier gaan wroeten op zoek naar belastende bewijsmateriaal. Pas na drie maanden hoeven ze jou in te lichten.

 3. Bes Tolen

  De praktijk is zo weerbarstig, dat uitvoering van het LP-programma op een ramp voor Nederland zou uitlopen. Er is namelijk een groot verrot buitenland zo dat elk gaatje in de wetgeving en de uitvoering al tot ellende leidt. De LP is een dogmatische partij en daarom fout.
  Volledig liberalisme betekent de ondergang en uitlevering aan de criminaliteit. Criminaliteit is al, door andere oorzaken, steeds meer bepalend. Het is al erg genoeg dat bijvoorbeeld Rome en haar trawanten (tegenwoordig de agressieve politiek van de USA, die al gauw in alles steun krijgt van Engeland en in wat mindere mate Frankrijk) al tweeduizend jaar de westerse wereld teisteren zonder dat er voldoende aan gedaan wordt. De domheid is nog nooit zo groot geweest als nu maar het leidt wel tot slavernij. Het mag niet zo heten. Ondergang van Europa is ook mogelijk het gevolg.
  De politici deugen niet en zijn voor een belangrijk deel crimineel bezig. Dat beseffen ze zelf niet omdat ze het inzicht in hun daden, de averechtse gevolgen van hun opstelling in kwesties en het bevorderen van falende uitvoering, missen. Dat door dogmatische abject partijdige levenshouding. Hier ligt een groot probleem. Volstrekt onvolwassen democratie, die dreigt vast te lopen in wanorde. Tot terreur toe, die er al is op bepaalde gebieden waaronder immigratie. Er is in Nederland heel wat anders nodig: klappen uitdelen aan de machthebbers en de onderwereld, die hen beïnvloeden. Het voorbeeld van een walgelijke partij, die klappen moet krijgen, is de PvdA. Om te beginnen.

  1. toetssteen

   @Bes Tolen
   +10!
   Tijden terug eens in discussie geweest met een overigens heel beschaafd en innemend aanhanger van de LP. We stuitten op de islam en vrijheid. Dat is een contradictio. Dat is het accepteren van de knoet omdat vrijheid zo ver mag gaan dat de vrijheid van anderen ophoudt te bestaan.
   Niet mijn ding.

 4. halo1

  Alleen al de paragrafen “immigratie” (iedereeen mag komen, geen uitkering) en “belasting”‘ (voor 90 % afschaffen) getuigen van een groteske wereldvreemdheid..wel is er serieus…maar wereldvreemd dus.. over alles nagedacht. Het aantal geweldsmisdrijven zou in het oneindige stijgen..maar niet aan beginnen dus!

  1. toetssteen

   @halo
   Het zou kunnen met een strikt grensbeleid, maar dat wil men niet. In mijn optiek is zulks het paard van Troje binnenwielen en welkom, welkom zingen terwijl om je heen de bommen inslaan.

 5. ikweetwatikwil

  Privacy , mag je niet aankomen . Gemakshalve vergeten ze , dat die al voor een groot gedeelte is ingeleverd door internet. Bewakings camera’s? Jammer maar door de vele import van allerlei loense figuren, is het wel nodig. We hebben graag dat criminelen gepakt worden. Zo zit de wereld helaas momenteel in elkaar. Als alles zo gaat als LP het graag zou zien, hoeft een dubbel paspoort geen bezwaar te zijn. Maar het zal niet zo gaan als LP het graag ziet. Daarvoor zijn de mensen veel te verschillend . En zeker nu. Dus ik denk dat een stem op LP een verloren stem is. Je moet wel realistisch blijven.

 6. zomaar

  leuk gezellig , iedereen komt langs .

  alleen is er een probleem , als iedere vakantie gander geen uitkering krijgt voor al die tijd dat zij hier op vakantie willen blijven , zal de criminaliteit fors toenemen .

  ben je als werkende of oudere Nederlanders helemaal aangeschoten wild, daar is onze overheid niet op toegerust om elke werkende en of oudere Nederlanders 24uur bewaking te geven .

 7. Peter Selie

  Een ding wil ik even kwijt, privacy bestaat niet meer alle persoonlijke informatie als het moet ligt binnen no time op straat, En toch durft Libertarische Partij het over privacy te kwebbelen wat een gotspe. Tja je moet toch wat doen om een paar sukkels over de streep te trekken om het hokje van de LP rood te kleuren, 50+, LP, VNL, Forum voor Democratie allemaal méér van het zelfde de versplintering slat een enorme bres in het politieke landschap en dat komt m.i. de kiezer niet ten goede. Over DENK wil ik het helemaal niet hebben, DENK staat voor méér racisme, misschien is dit een voorbode tegen het establishment en de gevestigde orde. Definitie van krankzinnigheid: Op dezelfde partijen stemmen in de hoop dat het dan wel beter gaat.

 8. Peter Selie

  6 redenen om nooit meer te stemmen (en over wat dan wél te doen)

  Bijna iedere verkiezingen zitten we met hetzelfde verhaal: de zetelverdeling is bepaald en dat was het dan weer. Klaar met onze ‘invloed’. We mogen weer allemaal langs de zijlijn plaatsnemen. Om te kijken naar……ja, waarnaar eigenlijk? Invloed hebben we in ieder geval niet meer. Niet op wat er gebeurt, niet op wat er geagendeerd wordt, laat staan op wat er besloten wordt.

  In dit artikel ga ik in op de illusie van de politiek. Alvast een waarschuwing vooraf: er bestaan een kans dat je na het lezen nooit meer gaat stemmen. Na De Onzichtbare Hand en Laat je Stem horen, Stem dus niet! wilde ik eigenlijk niet nóg een keer over schrijven over de politiek. Maar er ontbrak nog iets heel belangrijks, namelijk een concreet alternatief voor niet stemmen. Daarom kom ik in deze blog met een antwoord waar je wat aan hebt. Zo kan je de verkiezingen voortaan met een gerust hart aan je voorbij laten gaan.

  Een gerust hart is belangrijk. De prangende vraag (“wat moeten we dan?”) dringt zich altijd op als je tot de conclusie komt dat stemmen zinloos is. Het leidt tot zoveel hoofdbrekens dat velen, bij gebreke van een bevredigend antwoord, maar niettemin heel paradoxaal, uiteindelijk toch maar stemmen. De redenering is dan meestal dat niet stemmen ook niks oplost. Maar het is omgekeerd: stemmen lost juist niks op. Maar ik pleit niet voor zomaar niet stemmen. Ik heb het over bewust niet stemmen. Na de volgende 6 redenen om nooit meer te stemmen, licht ik het toe. Lees verder >>> http://bovendien.com/categorieen/actualiteit/6-redenen-om-nooit-meer-te-stemmen-en-over-wat-dan-wel-te-doen

  1. Ali Yas

   “Waarom beschikken we niet over voedsel zonder schadelijke additieven?”

   Toen ben ik maar gestopt met lezen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.