Peiling! PVV nog altijd de grootste, multicultureel PvdA op sterven na dood, walgelijk GroenLinks in de lift

Geen categoriesep 20 2016, 12:00
Volgens de meest recente peiling van TNS NIPO is de PVV virtueel nog steeds de grootste partij van het land, maar is de voorsprong wel aanzienlijk geslonken. Ondertussen is GroenLinks in opkomst.
De verkiezingen van volgend jaar konden weleens bruut spannend worden. De meeste spanning draait natuurlijk om de vraag: wie wordt de grootste? Zoals het er nu naar uitziet gaat die strijd tussen de PVV en de VVD. Oftewel: Wilders versus Rutte.
Hoewel Rutte er als premier nu al jaren een puinhoop van maakt is zijn partij toch bezig met een redelijke comeback in de peilingen van Maurice de Hond en de Politieke Barometer. TNS NIPO bevestigt dat beeld:
screen-shot-2016-09-20-at-13-00-50
Als we naar de situatie ten opzichte van juni kijken zien we dus dat de VVD drie zetels gestegen is. Dat zijn drie zetels in drie maanden tijd. Niet slecht, maar indrukwekkend is het allemaal ook weer niet. Nee, veel significanter is dat de PVV er tegelijkertijd maar liefst zeven heeft ingeleverd: van 36 naar 29. Daardoor is de club van Wilders virtueel nog altijd de grootste, maar bedraagt het verschil met de nummer twee, de VVD dus, slechts vier zetels. Rutte weet dat hij dat gat in weinig tot geen tijd kan dichten, zeker als hij de debatten weer goed doorkomt, wat wel in de verwaching ligt.
Kortom, voor zowel PVV'ers als VVD'ers valt er goed nieuws én slecht nieuws uit deze peiling te halen. Voor PVV'ers geldt dat hun partij nog altijd de grootste is (het goede nieuws), maar ook dat ze wel degelijk flink hebben ingeleverd (het slechte nieuws). Voor de VVD is het goede nieuws natuurlijk dat ze gestegen zijn en dat het gat significant kleiner is, terwijl het slechte niets voor hen eruit bestaat dat ze nog steeds de tweede partij zijn.
Dan kijken we even naar links. Daar gebeuren ook bijzonder interessante dingen. Eerst het heugelijke nieuws maar: de PvdA is echt op sterven na dood. Negen zetels... Treuriger dan dat wordt het niet als je sociaaldemocraat bent -- wat wij natuurlijk gelukkig niet zijn. Diederik Samsom kan zijn koffertje alvast pakken. Als het zo doorgaat is hij binnenkort fractieleider en lijsttrekker af.
Helaas is dat ook meteen waar het goede nieuws eindigt. Enkele andere linkse partijen zijn namelijk wel degelijk in opkomst. Zo staat D66 volgens deze peiling nog steeds op 18 virtuele zetels. Dat zijn er minder dan een jaar geleden, maar ten opzichte van eerder dit jaar is het eigenlijk hetzelfde resultaat. Niets om je zorgen over te maken als je Alexander Pechtold bent dus. Ten opzichte van de huidige situatie in de Tweede Kamer is het een groei van 50%: van 12 naar 18.
Ook de SP kan redelijk tevreden zijn, hoewel Emile Roemer en co. nog steeds niet volledig kunnen profiteren van de teloorgang van de PvdA. Net als D66 staat de SP nu op 18 virtuele zetels, wat ten opzichte van 2012 slechts een verbetering is van 3 zetels. Maar goed: drie zetels erbij is toch winst.
En dan komt het echt slechte nieuws: GroenLinks is razendsnel in opkomst. De partij heeft nu vier magere zeteltjes, maar als de verkiezingen vandaag waren zou Jesse Klaver er minimaal 13 binnenhalen. Dat is dus een verdriedubbeling met nog een extra zetel erbij.
Op zich is dat al erg genoeg, maar het wordt nog problematischer: Klaver wordt op dit moment echt beschouwd als de nieuwe golden boy van links. De media zullen hem de komende maanden ongetwijfeld stelselmatig ophemelen, waardoor GroenLinks alleen nog maar verder zal stijgen. Het zou mij niet verbazen als die club uiteindelijk met 18 a 20 zetels in het parlement komt.
Nou kan dat normaal gesproken irrelevant zijn, maar dit keer is de kans zeer groot dat de groene marxisten met zo'n score mogen meeregeren. Probeer maar eens een coalitie samen te stellen zonder GroenLinks in dat scenario: het gaat je niet lukken... en ik denk dat de andere partijen het ook niet willen. Dan krijg je dat gezever immers weer over dat je 'grote winnaars' moet 'belonen' enzo. Het blijft intrigerend dat die regel alleen opgaat voor partijen die niet 'PVV' heten. Wilders kan 50 zetels binnenhalen en dan nog zal men er alles aan doen om hem buitenboord te houden. Maar ja, blijkbaar is dat in zijn geval volledig acceptabel, aldus het journaille én de rest van de Haagse kaasstolp. Had 'ie maar netjes politiekcorrect moeten zijn.
Voorlopig heeft de kiezer lak aan die houding van de politiek en de media, en is de PVV virtueel nog altijd de grootste. Het is nu aan Wilders om te laten zien dat hij die voorsprong kan vasthouden tot aan verkiezingsdag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten