Peiling! PVV nog altijd de grootste, multicultureel PvdA op sterven na dood, walgelijk GroenLinks in de lift

Volgens de meest recente peiling van TNS NIPO is de PVV virtueel nog steeds de grootste partij van het land, maar is de voorsprong wel aanzienlijk geslonken. Ondertussen is GroenLinks in opkomst.

De verkiezingen van volgend jaar konden weleens bruut spannend worden. De meeste spanning draait natuurlijk om de vraag: wie wordt de grootste? Zoals het er nu naar uitziet gaat die strijd tussen de PVV en de VVD. Oftewel: Wilders versus Rutte.

Hoewel Rutte er als premier nu al jaren een puinhoop van maakt is zijn partij toch bezig met een redelijke comeback in de peilingen van Maurice de Hond en de Politieke Barometer. TNS NIPO bevestigt dat beeld:

screen-shot-2016-09-20-at-13-00-50

Als we naar de situatie ten opzichte van juni kijken zien we dus dat de VVD drie zetels gestegen is. Dat zijn drie zetels in drie maanden tijd. Niet slecht, maar indrukwekkend is het allemaal ook weer niet. Nee, veel significanter is dat de PVV er tegelijkertijd maar liefst zeven heeft ingeleverd: van 36 naar 29. Daardoor is de club van Wilders virtueel nog altijd de grootste, maar bedraagt het verschil met de nummer twee, de VVD dus, slechts vier zetels. Rutte weet dat hij dat gat in weinig tot geen tijd kan dichten, zeker als hij de debatten weer goed doorkomt, wat wel in de verwaching ligt.

Kortom, voor zowel PVV’ers als VVD’ers valt er goed nieuws én slecht nieuws uit deze peiling te halen. Voor PVV’ers geldt dat hun partij nog altijd de grootste is (het goede nieuws), maar ook dat ze wel degelijk flink hebben ingeleverd (het slechte nieuws). Voor de VVD is het goede nieuws natuurlijk dat ze gestegen zijn en dat het gat significant kleiner is, terwijl het slechte niets voor hen eruit bestaat dat ze nog steeds de tweede partij zijn.

Dan kijken we even naar links. Daar gebeuren ook bijzonder interessante dingen. Eerst het heugelijke nieuws maar: de PvdA is echt op sterven na dood. Negen zetels… Treuriger dan dat wordt het niet als je sociaaldemocraat bent — wat wij natuurlijk gelukkig niet zijn. Diederik Samsom kan zijn koffertje alvast pakken. Als het zo doorgaat is hij binnenkort fractieleider en lijsttrekker af.

Helaas is dat ook meteen waar het goede nieuws eindigt. Enkele andere linkse partijen zijn namelijk wel degelijk in opkomst. Zo staat D66 volgens deze peiling nog steeds op 18 virtuele zetels. Dat zijn er minder dan een jaar geleden, maar ten opzichte van eerder dit jaar is het eigenlijk hetzelfde resultaat. Niets om je zorgen over te maken als je Alexander Pechtold bent dus. Ten opzichte van de huidige situatie in de Tweede Kamer is het een groei van 50%: van 12 naar 18.

Ook de SP kan redelijk tevreden zijn, hoewel Emile Roemer en co. nog steeds niet volledig kunnen profiteren van de teloorgang van de PvdA. Net als D66 staat de SP nu op 18 virtuele zetels, wat ten opzichte van 2012 slechts een verbetering is van 3 zetels. Maar goed: drie zetels erbij is toch winst.

En dan komt het echt slechte nieuws: GroenLinks is razendsnel in opkomst. De partij heeft nu vier magere zeteltjes, maar als de verkiezingen vandaag waren zou Jesse Klaver er minimaal 13 binnenhalen. Dat is dus een verdriedubbeling  met nog een extra zetel erbij.

Op zich is dat al erg genoeg, maar het wordt nog problematischer: Klaver wordt op dit moment echt beschouwd als de nieuwe golden boy van links. De media zullen hem de komende maanden ongetwijfeld stelselmatig ophemelen, waardoor GroenLinks alleen nog maar verder zal stijgen. Het zou mij niet verbazen als die club uiteindelijk met 18 a 20 zetels in het parlement komt.

Nou kan dat normaal gesproken irrelevant zijn, maar dit keer is de kans zeer groot dat de groene marxisten met zo’n score mogen meeregeren. Probeer maar eens een coalitie samen te stellen zonder GroenLinks in dat scenario: het gaat je niet lukken… en ik denk dat de andere partijen het ook niet willen. Dan krijg je dat gezever immers weer over dat je ‘grote winnaars’ moet ‘belonen’ enzo. Het blijft intrigerend dat die regel alleen opgaat voor partijen die niet ‘PVV’ heten. Wilders kan 50 zetels binnenhalen en dan nog zal men er alles aan doen om hem buitenboord te houden. Maar ja, blijkbaar is dat in zijn geval volledig acceptabel, aldus het journaille én de rest van de Haagse kaasstolp. Had ‘ie maar netjes politiekcorrect moeten zijn.

Voorlopig heeft de kiezer lak aan die houding van de politiek en de media, en is de PVV virtueel nog altijd de grootste. Het is nu aan Wilders om te laten zien dat hij die voorsprong kan vasthouden tot aan verkiezingsdag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Sarko

  Toch zijn er nog mensen die denken dat de PVV mee gaat regeren.
  In de oppositie ben je altijd winnaar
  Geert is toch niet gek…..

  1. Wachteres

   Nee hoor, net als de SP …. is Geert niet gek.

   1. Janalb

    Geert is wel gek, en niet zon beetje ook, ik ben rechtser dan Atilla maar ik ga echt niet op gekke Geert stemmen, ik had je inteligentie hoger ingeschat.
    Jammer dat je op die malloot stemt.

 2. De zin en onzin van dit alles

  Zonder goed geen kwaad. De PVV vertolkt het onderbuikgevoel van de huidige digitale maatschappij. Gewoon in de oppositie en lekker laten roepen. Regeren is de PVV niet goed in. Regeren betekend verantwoordelijkheid nemen en daar zijn populistische partijen niet goed in.

  1. Houtlijm

   De facto zijn alle politieke partijen populistisch. Vooral in verkiezingstijd.

 3. Niek

  De Duitse groenen zijnook zo machtig geworden, buiten proporties als je die waanzinnige programma’s leest. En natuurlijk,mdoormveel onderbuikgevoelens en: als je maar een hárt hebt.
  Dacht ik vroeger ook, voordat ik Christen was en de Bijbel niet kende:
  “Want uit het hart komen goede dingen, maar ook veel slechte (moord, overspel, gierigheid, enz.).

  Groen met die ‘lieve’, halve zachte en wat vrouwelijk uitziende Klaver.
  Maar oh zo keihard en krampachtig van binnen vaak…
  en vooral: zonder keiharde (wetenschappelijke, onafhankelijke) FEITEN vangt hij toch een hoop naïven en onnozelen! Gevaarlijk; zien we in Duitsland.

  1. ome Bob

   wat verwacht je dan van een half-marokkaanse homo
   die zijn school niet heeft afgemaakt
   en door ghost schrijvers geschreven zinnen uitbraakt ,
   als hij die ene hersencel ooit aanzet
   komt de aap vanzelf uit de mouw

   compleet voor==== geprogrammeerde bruinwerker , drinkt vaak koffie met Pineukio uw Bilderberg vazal !!

   groeten

 4. toetssteen

  VVD of PVV het zijn voor het gros dezelfden. Idem SP/PvdA en Groen Links. Het schuift wat, maar in the end of the day is het netto hetzelfde. Veel hangt af van het CDA en die zwalkt van hot naar her.
  Eigenlijk denk ik: laat zo’n monstercoalitie te linkerzijde het maar eens doen. In de stad waar ik woon duurde dat nog geen jaar en toen knalde de coalitie uit elkaar en nu hebben we weer de oude VVD plus. Mooi, daar had men ook op gestemd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.