Rutte verstopt zich weer eens: pleegt ISIS nou genocide of niet?

Geen categoriesep 12 2016, 13:00
Het is tijd voor Mark Rutte om duidelijk te maken wat het kabinet er van vindt dat ISIS volgens Amerika én Nederlandse partijen genocide pleegt in zijn radicaal-islamitische kalifaat.

Sinds 2014
probeert het CDA bij monde van Pieter Omtzigt het kabinet zo ver te krijgen dat het toegeeft dat ISIS bezig is met het plegen van een genocide in het radicaal-islamitische kalifaat. Toen was immers al duidelijk dat de jihadisten andersdenkenden -- en dan met name christenen en yazidi's -- systematisch uitroeien.
Ongelooflijk genoeg deed het kabinet daar twee jaar lang helemaal niets mee. Natuurlijk riepen premier Rutte af en toe voor de goede orde dat het 'zo echt niet kon,' maar het woord 'genocide' namen zij niet in de mond.
In het buitenland is men veel minder voorzichtig. De raad van Europa, het Europees Parlement, het Britse lagerhuis en het Amerikaanse congres hebben ieder voor zich al duidelijk gemaakt dat er sprake is van genocide. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft dat luid en duidelijk gesteld.
[caption id="attachment_147020" align="aligncenter" width="217"]Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag! Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag![/caption]
Ondertussen blijft Rutte zich echter verstoppen. Voor de zomer beloofde hij binnenkort eindelijk antwoord te geven op deze vraag: pleegt ISIS genocide? Omtzigt en zijn collega's in de Tweede Kamer wachten nog altijd op antwoord.
En ja, het is belangrijk dat deze vraag behandeld wordt. Als er sprake is van genocide is het kabinet namelijk verplicht om in te grijpen. Op dat moment is het Verdrag inzake de voorkoming en de bestraffing van genocide namelijk van toepassing. Dit verdrag dwingt landen die erkennen dat er een genocide bezig is om in te grijpen. Nederland heeft dat Verdrag natuurlijk ondertekend.
Daarnaast betekent erkenning van genocide -- en een blinde kan nog zien dat het daar omgaat: andersdenkenden worden weggejaagd, uitgeroeid, gekruisigd, terwijl vrouwen en meisjes de seksslavernij in worden gedwongen -- dat Nederlandse extremisten die lid zijn van ISIS gestraft moeten worden. Zij horen immers bij een genocidale organisatie en zijn dus schuldig aan grove schendingen van de mensenrechten.
Het CDA heeft enkele vragen gesteld over deze materie en wacht nog steeds op antwoord.
En dat is volstrekt onacceptabel. Rutte moet deze vragen beantwoorden én erkennen dat ISIS bezig is met een genocide. Vervolgens moet hij alle mogelijkheden benutten om die terreurorganisatie compleet en totaal van de aardbodem te vegen. Vandaag nog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten