Schokkend: VVD opent razendsnel gat van 4 zetels ten opzichte van PVV

Mark Rutte is alleen maar populair in de zes maanden voor verkiezingen. Ironisch genoeg zijn dat natuurlijk ook de enige maanden die er toe doen.

Nu de verkiezingscampagne min of meer van start is gegaan zien we een herhaling van zetten bij de grote partijen. Geert Wilders schopt keihard tegen het kabinet en komt met een controversieel verkiezingsprogram, terwijl Mark Rutte de vriendelijkheid zelve maar weer speelt en kiezers de indruk geeft dat hij iedereens beste vriend is — en wil zijn.

Ongelooflijk genoeg blijkt die strategie van de VVD ook nu weer effect te sorteren. Uit de meeste recente peiling van de Politieke Barometer blijkt namelijk dat die club in twee weken tijd virtueel maar liefst drie zetels is gestegen. Doordat de PVV op 24 zetels is blijven hangen bedraagt het onderlinge verschil tussen de twee virtueel grootste partijen nu vier zetels. Het is voor het eerst sinds februari dat dit verschil zo groot is. Opmerkelijk genoeg was dat toen in het voordeel van de PVV. Nu is dat dus precies andersom.

De redenen laten zich raden. Ten eerste is er een grote groep rechtse kiezers die buiten verkiezingstijd boos is en die daarom zegt op de PVV te zullen stemmen, maar dat uiteindelijk toch niet doet. Maar dat verklaart het onderlinge verschil niet helemaal. De PVV is immers op 24 zetels blijven staan. Als we naar de cijfers van andere partijen kijken (zie hieronder) zien we ineens waarom: het CDA heeft twee zetels verloren ten opzichte van twee weken geleden. Die zijn dus naar de VVD gegaan. Met nog wat reststemmen hier en daar kun je de huidige 28 zetels daarmee verklaren.

screen-shot-2016-09-16-at-14-11-11

 

Het wordt dus niet alleen een uitdaging voor Wilders om de peilingen nu eindelijk eens om te zetten in echte stemmen, maar ook voor CDA-leider Sybrand Buma om Rutte van zich af te slaan. Er zijn nogal wat potentiële CDA-kiezers die Rutte best zien zitten en die de overstap direct naar de VVD maken als hij zijn gezicht weer even op tv laat zien. Het is aan Buma om daar een antwoord op te verzinnen; om ervoor te zorgen dat zijn potentiële achterban het CDA uiteindelijk toch niet wéér inruilt voor de VVD. Als dat wel gebeurt wordt Rutte namelijk voor de derde keer op rij premier… en moet het CDA maar afwachten of het dit keer wél mag meeregeren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Wim

  Dan gaat dit land razend snel op de afgrond af.
  Maar dit spelletje is te doorzichtig, of GL of PVDA wordt de komende maanden gelanceerd om de kiezer weer strategisch te laten stemmen.
  De propaganda doet altijd zijn werk.

 2. Peter Selie

  Herhaling is de kracht van de reclame.

 3. ceteris paribus

  De PVV is hard op weg naar de vijfde verkiezingsnederlaag op rij. Een zegen voor het land.

  1. Wouters

   Ook dat is een prestatie!

   Maar misschien moeten de PVV-leden toch eens kritisch naar Geert’s functioneren kijken. Oh wacht…laat maar.

   1. ceteris paribus

    Heeft niet zoveel zin, Wouters, de PVV is de eenmansactie van Wilders. Als die wegvalt is de PVV weg.
    Ik ben tevreden over zijn funtioneren. Hij radicaliseert met de dag en zijn vieze racisme en fascisme wordt ook met de dag duidelijker. Kiezers herkennen dat en haken gaandeweg af. Ik ben daar reuze tevreden over.

    1. Houtlijm

     Dit noemen ze ‘fluiten in het donker’: de onbehagelijke en angstige gevoelens met te luid gekrakeel overstemmen. Ceteris is een bange man.

    2. Anna

     ceteris. Racistisch en fascistisch dat is de islam. “Dood Joden en ongelovigen waar gij ze kunt vinden” wordt dagelijks onderwezen via de koran.

  2. robmdw

   Als de PVV leden gehad zouden hebben, zouden deze zeker kritisch naar Wilders gekeken hebben….. Best wel handig bedacht van Wilders, niemand kan hem feitelijk wegsturen. En omdat er dus ook geen partijraad of wat voor bestuur dan ook is, is iedereen binnen de PVV (dit is iedereen die van Wilders op een of andere kieslijst mocht staan en na verkiezing zitting heeft mogen nemen in een of andere volksvertegenwoordiging) volstrekt afhankelijk van de willekeur van Wilders. Het lijkt eigenlijk op een ‘ streetgang’ waarbij kritiek op de leider al snel ‘verraad’ is en de straf daarop is duidelijk…..

   1. Wim

    Wat hebben daar niet PVV stemmers toch moeite mee. Als je nagaat dat maar zo 300000 Nederlanders lid zijn van een politieke partij en het aantal steeds daalt.
    Van de NSB kon je ook lid worden en die waren democratisch dat wil je niet weten. Ik denk dat op die 300000 na vele miljoenen geen zin hebben om als kas vulling en klapvee te dienen. Dus ben je niet eens met dat beleid van de PVV dan stem je toch niet op de PVV, maak je druk.

   2. Houtlijm

    Rob, veel verschil met partijen met leden is er niet. Ten eerste is het aantal leden van alle politieke partijen gezamenlijk historisch laag (onder de 300.000) en vormt daarmee geen representatieve afspiegeling van de bevolking. Ten tweede worden op alle partijcongressen de voorgekookte voorstellen en gelanceerde personen door de gezamenlijke leden doorgaans zonder enige tegenspraak goedgekeurd. Van enige rebellie is nooit sprake. Kortom, Noord-Koreaanse partijtoestanden.

    1. Beukman

     @Lijm
     Een essentieel verschil tussen de PVV en alle andere partijen is dat de PVV (bij monde van Geert) geen regeringsmacht wil. Hou zou zich doodschrikken als hij opeens een kabinet moest gaan vormen. Hij heeft daar immers de mensen niet voor.

   3. toetssteen

    Robmdw

    2 1/2% van de stemgerechtigden is lid van een partij. Slechts 4% daar weer van is actief lid. We hebben het in totaal over 12.000 mensen……

    Kortom, wat u zegt is een storm in een glas water.

  3. Anna

   ceteris. PVV hoeft niet te regeren. Ze hebben sowieso de macht.

  4. Eminem2

   Van 15 naar 24 zetels noemt u een nederlaag? Het kan verkeren…

   En daarbij: de vluchtelingencrisis hoeft maar weer op te spelen (wat met de route via Italië al aan het gebeuren is) en het zetelaantal van de PVV stijgt weer. Idem als er weer eens een aanslag geïnspireerd door een bepaald woestijngeloof plaatsvindt.

 4. poldi

  De strategische manipulatie van de peilingen plus de hosanna kreten over de economie gaan over een breed front door.

 5. ko vadis

  Vroeger, op school, deden wij stoelendans!!

 6. poldi

  Aan alle anti-Wilders neuroten en vooral @CP:

  Ipsos / Politieke Barometer is een internationaal bureau die voor overheden peilingopdrachten uitvoert.
  En dat op basis van een online onderzoek onder een representatieve steekproef van 1054 stemgerechtigde Nederlanders.

  PS

  Die voor overheden peilingopdrachten uitvoert.
  Wiens brood men eet wiens woord men spreekt en dan over 1054 stemgerechtigden.

  1. ceteris paribus

   Lasterlijke onzin, poldi, van beïnvloeding door de overheid van peilingsbureaus is nooit iets gebleven en daarvoor bestaat ook geen zin of logica.

 7. henk vintage

  Zeker niet naar het kamer debat over Poelenburg gekeken.
  Er was maar een persoon in de kamer die de problemen duidelijk zag en er een effectieve oplossing voor had.
  De rest heeft het alleen maar over lapmiddelen, waar het Poelenburgse schorriemorrie
  alleen maar om lacht.

 8. nick

  Och, Ipsos…tja….

  EN: Peilingen zijn manipulatie, bekend gegeven.
  Ze beginnen dit keer al vroeg, misschien wel te vroeg!
  We zullen zien of de mensen echt geen geheugen hebben en zo dom en manipulatief als men denkt. ( Natuurlijk zijn ze er mensen die dom en manupulatief zijn maar kan me niet voorstellen dat er nu een soort collectief geheugenverlies gaat optreden.)

  Tijd voor andere leiders, zo niet, dan verdient het volk ook niet anders…gelukkig heb ik wel de hersens en mogelijkheid om verstandige keuzes te maken maar wee de sukkels die zich de afgrond in laten manipuleren.

 9. Wachteres

  Jarenlang trappen de VVD-ers al in hetzelfde trucje.

  Tegen de verkiezingen biedt Rutte zijn excuses aan voor alles wat hij fout heeft gedaan.

  Er komt wat stoere PVV-taal over zijn lippen en … het volk is weer gerustgesteld.

  Ondertussen wordt de PVV natuurlijk wel zwart gemaakt.

  En na de verkiezingen: ‘business as usual’. Rutte blaft al voordat de EU commandeert en hij tekent bij het kruisje.

  Er is één ding dat de Britten onderscheidt van de Nederlanders:

  Een gezond gevoel van eigenwaarde en vaderlandsliefde.

  En dat ondanks hun jarenlange linkse beïnvloeding.

  Laten we ons de Britten en Groot-Brittannië voorstellen als zij daar ook nog van genezen:

  ‘I shall not cease from mental fight
  Nor shall my sword sleep in my hand
  Till we have built Jerusalem
  In England’s green and pleasant land’

  En tegelijkerijd verkwanselen de Nederlanders hun land aan de misdadige EU.

  Ze zullen worden overwoekerd door voormiddeleeuwse primitieve achterlijkheid.

  Er staan miljoenen Afrikanen te wachten om binnen te stromen. Niet om hier iets moois op te bouwen, daartoe waren zij in Afrika ook niet in staat. Trouwens, dat is nergens voor nodig, dat hebben onze voorouders al gedaan en dat mooie kan door ons alleen maar verbeterd worden.

  Alles wat wij hebben opgebouwd zal ons worden ontnomen. Onze cultuur, onze vrijheid, onze zorg voor elkaar.

  Wat in eeuwen is gegroeid zal in één of twee generaties worden weggevaagd.

  Het Nederlandse volk krijgt wat het verdient.

  https://www.youtube.com/watch?v=9TPJ2cbUg9c

 10. H.Vaes

  Ik denk dat dit gunstig is voor de PVV.
  De Vvd is te vroeg aan het pieken en dat zal ze nog gaan bezuren.

 11. ikweetwatikwil

  Afgelopen 3 maanden moest ik vaak iemand bezoeken in het ziekenhuis, na een zware hartoperatie mocht de patiënt voorzichtig aan mijn arm een eindje wandelen op de gang. Er kwam ons een jonge zwaarlijvige Surinaamse nors kijkende vrouw tegemoet . Ze was daar schoonmaakster. Ongelofelijk, maar ter hoogte van de patiënt deed ze een stap opzij en botste ze tegen hem aan. Razend draaide ik me om, maar de patiënt zei, laat maar we zijn hier in een ziekenhuis.
  Op één van mijn tochten daar naar toe haalde ik mijn fiets uit de schuur , er loopt mij iemand voorbij en opeens hoorde ik iemand schelden, ik verstond hem niet. Ik draaide mij om, om te kijken wat er aan de hand was en kreeg een fluim op mijn jas. Natuurlijk was ik snel verdwenen , maar wel geschrokken. Je hoeft niet te raden wat voor figuur of dat was. Durfde amper later mijn fiets in de schuur te zetten.

  Is dát waar we aan moeten wennen? Dat is toch wat Rutte en kompanen van ons verlangen. Het kan alleen maar erger worden. En dan moet je niet op Wilders stemmen!!!! Ik wel, want ik wil in een veilig Nederland leven

 12. nienke

  Ceteris paribus.

  De PVV. is hard op weg naar de vijfde verkiezingsnederlaag op rij.
  Een zegen voor het land.

  Ach wat een zegen voor het land, het land is al helemaal naar de kloten.
  Misschien voelt U zich wel happy met al onze nieuwkomers en een Minister-President die de boel heeft bedonderd, burgers voor de gek gehouden, de veiligheid van onze burgers waar hij geen donder voor heeft gedaan, ons overgeleverd heeft aan duizenden nieuwe gelukzoekers die hier niets anders doen dan hun handje ophouden en eisen stellen.
  Dat is het Nederland van nu onder leiding van deze (geweldige) minister-president.
  Mensen die weer op deze VVD. stemmen hebben naar mijn mening totaal geen enkel interesse wat er met ons en met ons land gaat gebeuren totdat het te laat is, dan kunnen ze weer brullen dat het volkomen uit de hand loopt met Ned.
  Maar er nu voor vechten om onze normen en waarden, cultuur, democratie te behouden daar zijn ze te laks voor.
  En hoe kun je de PVV. nog veel erger demoniseren? om nu al te beginnen deze democratisch gekozen politicus dag in dag uit weg te zetten als levensgevaarlijk, racist, en nog meer van die mooie woorden, schamen moesten ze zich.
  Zou zeggen een ezel stoot zich niet aan dezelfde steen maar een deel van het volk waarschijnlijk wel, is gebleken aan deze peilingen.
  Mijn stem krijgt dit heerschap in elk geval niet.

  1. ceteris paribus

   “Ach wat een zegen voor het land, het land is al helemaal naar de kloten.”

   Nienke, Nederland behoort tot de rijkste, de veiligste, meest democratische en vrije landen van de wereld. Als je je in dit land angstig of ongelukkig voelt heb je in je persoonlijke leven of heel erg veel pech of iets helemaal verkeerd gedaan.
   In het eerste geval wens ik je sterkte, in het tweede geval spoor ik je aan er in dit kansrijke land nog iets van te maken.

   1. Ali Yas

    “Nederland behoort tot de rijkste, de veiligste, meest democratische en vrije landen van de wereld.”

    Dat kan best een beetje minder, vindt Ceteris. Hij zal op zijn wenken worden bediend.

    1. ceteris paribus

     Nee, heer Stropop Ali, dat vind ik niet.

     Maar los van wat er in de toekomst allemaal mis zou kunnen gaan: benT u het met mijn typering van het huidige Nederland eens?

     1. Ali Yas

      Volgens cijfers uit 2015 staan we qua bnp/hoofd op de 14e plaats (ongeveer, afhankelijk van de onderzoekende instantie). Dat is een stuk lager dan een paar jaar eerder, dus het gaat bergafwaarts.

      Qua democratie staan we er niet zo best voor omdat een groot deel van onze wetten wordt gemaakt door een organisatie die minder democratisch is dan Nederland zelf. De wetten die door de EU worden bedacht zijn in Nederland hamerstukken, sterker nog, die zijn met geen referendum te keren.

      En dan de vrijheid. Onze economische vrijheid wordt beperkt doordat de overheid nogal grote happen uit het inkomen van werkenden neemt. Daardoor moeten we het doen met een 16e plaats, onder het gemiddelde van landen die voor “economisch vrij” doorgaan. Op de “Human Freedom Index” staan we 15e.

      Wat de veiligheid betreft: op de Global Peace Index staan we 20e, inde top-20 van “Safest Countries to Live” komt Nederland niet voor.

      Dus, behoort Nederland tot de rijkste, de veiligste, meest democratische en meest vrije landen van de wereld? Het hangt er vanaf. Maar er is in elk geval geen reden achterover te leunen: de ontwikkelingen zijn niet positief.

 13. ikweetwatikwil

  Nederland behoort tot de rijkste, de veiligste, meest democratische en vrije landen van de wereld. Als je je in dit land angstig of ongelukkig voelt heb je in je persoonlijke leven of heel erg veel pech of iets helemaal verkeerd gedaan. Aldus CP

  Als Nederland één van de rijkste landen ter wereld is , hou verklaar jij dan de vele voedselbanken, mensen die de zorg niet meer kunnen betalen, kinderen die geen lid van een club kunnen worden, kinderen die geen ontbijt krijgen. Waar je in veel gevallen niet meer alleen over straat kunt. Waar asielzoekers hele wijken beheersen. Waar moslimscholen elkaar bedreigen. Ik weet niet hoelang jij hier woont, maar tot voor een 20/30 jaar was dat hier in Nederland niet zo.
  Van wat voor achterlijk werelddeel kom je eigenlijk. Jij weet NIETS maar dan ook NIETS van Nederland. Je staat je voor niets op de borst te timmeren, want je bent zo hol als een leeg vat.

  1. Wachteres

   Laat Simon cp maar lekker in zijn politiek-correcte droom, @ikweetwatikwil.

   Hij zit daar al zolang in, ik ben bang dat hij de harde werkelijkheid niet eens aan zou kunnen.

   Niet voor niets ontkent hij die bij voortduring.

   1. ceteris paribus

    Mevrouw Wachteres is een ongelukkige vrouw en meent, net als ikweetwatikwil, dat de oorzaak daarvan ligt in de armoedige omstandigheden en het gebrek aan vrijheid en veiligheid van Nederland.

    Van dit soort ongelukkigen moet Geert Wilders het hebben.

    1. Wachteres

     Zoals hij gewoon is, trekt Simon conclusies voor mij.

     Die man is toch niet serieus te nemen.

     Van armoede heb ik gelukkig nog geen last, helaas heel veel anderen wel.

     En vrijheid en veiligheid…

     Buiten de Volkskrant om durft hij zelfs geen krant te lezen.

     https://www.nctv.nl/organisatie/ct/dtn/actueel-dreigingsniveau/index.aspx

     Nog maar eens de link, want Simon leest niet graag iets wat hem niet bevalt.

  2. Beukman

   Wat een weg-met-ons-mentaliteit spreid jij ten toon, zeg. Nederland is nog steeds een prachtig land. Of heb jij al vluchtelingenstromen van Nederlanders naar elders zien vertrekken?

   1. Houtlijm

    Beukman, je hebt zeker de reactie van Ali Yas niet gelezen? Even een korte samenvatting van zijn reactie. Nederland scoort:
    – qua BNP de 14e plaats
    – qua belastingdruk de 16e plaats
    – qua veiligheid de 20e plaats
    – en groot deel wetten door ondemocratische instantie (EU) genomen
    Wat vind jij hier prachtig aan? Het is niet meer dan een matige tot slechte prestatie.

    1. Beukman

     @Lijm
     Ali zit ook in het kamp van weg-met-ons. Het is dus goed om zijn cijfertjes even na te gaan, want echt objectief is hij niet.

     Qua democratie staan we op de 10e plaats, dus dat valt nogal mee. Qua Human Freedom Index staan we op een gedeelde 14e plek. Ook dat valt nogal mee, zeker als je kijkt wie er hoger zijn geeindigd. Qua BNP staan we (Wikipedia) op de 17e plaats. Brazilië, China, Mexico en India staan een stuk hoger. Je kunt je dus afvragen: “So what, de 17e plaats? Had jij liever in Mexico of China willen wonen? Rot dan toch op!”

     Maar kijk je naar hoe gelukkig we zijn als Nederlanders, dan eindigen op de 7 e plek. Dat is uiteindelijk waar het om gaat, hoe gelukkig we zijn, niet zo’n lullig nietszeggend bnp-cijfertje, en dat is lang niet slecht, de 7e plaats.
     Nogmaals dus: wat een weg-met-ons-mentaliteit wordt er op DDS ten toon gespreid!

     1. Ali Yas

      “Qua BNP staan we (Wikipedia) op de 17e plaats. Brazilië, China, Mexico en India staan een stuk hoger.”

      Wat een oen, die Beukman. Het gaat natuurlijk om het bnp per hoofd van de bevolking, niet om het landelijk totaal! En qua democratie op de 10e plaats? Ik vraag me af waar hij dat vandaan haalt. Uit de geschiedenisboekjes misschien.

     2. Beukman

      @Ali
      Goed, dan staan we qua BNP/hoofd bevolking niet op de 17e plaats maar op de 14e (jouw eigen cijfers). Zo te zien staan Qatar, Falkland, Brunei en de Caymaneilanden boven ons. Ik pas mijn uitspraak aan: “So what, de 14e plaats? Had jij liever in Brunei of Qatar willen wonen? Rot dan toch op!”

      De democratie-index is van The Economist en kan je hier terugvinden:

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Democratie-index_van_The_Economist

      Zoals je ziet staan we op een keurige 10e plaats. Dat je dat niet wil geloven, onderstreept jouw weg-met-ons-mentaliteit alleen maar. Man, wees nou eens trots op je land!

      Het allerinteressantst is echter dat je onze mate van geluk niet interessant genoeg vond om die er ook bij te betrekken. In internationale metingen eindigt Nederland altijd hoog. Het lijkt me dus dat we weinig te mopperen hebben.

     3. Houtlijm

      Beukman, die gelukindex van je zegt geen ene moer. Het is de domme tevredenheid van de slaaf die op tijd gevoerd wordt, zijn spelletjes heeft en onder een (overgehypothekeerd) dak naar de ‘heel Nederland Bakt’ show mag kijken. Belastingvee en bankslaven in een vinex-doolhof-wijk.

      Ik woon buiten Nederland en vorige week was ik even terug voor familiebezoek. De totale waanzin overvalt me altijd zodra ik de Nederlandse grens over ben: de stressvolle drukte, de stompzinnige overheidsbemoeienis die je op elke straathoek tegenkomt. Mijn familieleden lijken inderdaad ook min of meer gelukkig. Maar als ze bij ons een weekje komen logeren ervaren ze altijd meteen wat ze missen en wat voor miesch pokkelandje eigenlijk Nederland is. Kapot gereguleerd, overbevolkt, verstedelijkt, overal horizonvervuiling en stank. Geen betaalbare woning te krijgen, permanent stijgende lasten, iedereen zit op elkaars lip.

      Wat ik wil zeggen is, dat als je er in zit je nauwelijks in de gaten hebt wat voor krankzinnig land Nederland is. Pas als je er langere tijd buiten staat merk je pas wat je allemaal moet inleveren en kwijt bent om in ‘een van de gelukkigste landen’ te wonen.

     4. Beukman

      @Lijm
      Wat je dus eigenlijk wil zeggen is dit: “Die Nederlanders denken dat ze gelukkig zijn maar ze *zijn* helemaal niet gelukkig! Laat ze maar eens een tijdje over de schutting gaan kijken. Daarna piepen ze wel anders.”
      Onwillekeurig moet ik denken aan de “psychiator” die vroeger wekelijks op de radio was, en die zei: “Ik zorg dat mensen die denken dat ze ongelukkig zijn, gaan denken dat ze gelukkig zijn.”

      Het is mijn persoonlijke levensopvatting dat men ongelukkig wordt van steeds maar weer over de schutting kijken, steeds maar weer kijken naar anderen, of het nou de buren zijn of de Belgen.
      Maar kijk eens naar hoe zo’n geluksindex tot stand komt. Die is niet louter gebaseerd op Nederland bakt.

      “The Netherlands performs well in many measures of well-being relative to most other countries in the Better Life Index. The Netherlands ranks top in work-life balance and above the average in jobs and earnings, housing, education and skills, subjective well-being, environmental quality, personal safety, and health status. They rank below average in civic engagement.

      Money, while it cannot buy happiness, is an important means to achieving higher living standards. In the Netherlands, the average household net-adjusted disposable income per capita is USD 27 759 a year, less than the OECD average of USD 29 016 a year. But there is a considerable gap between the richest and poorest – the top 20% of the population earn four times as much as the bottom 20%.”

      Lees verder:
      http://www.oecdbetterlifeindex.org/countries/netherlands/

 14. tq1991

  Ben geen fan van Rutte. De beste man heeft mij en mij ras voor de figuur van Zwarte piet uitgemaakt. Echter als hij geleerd heeft van zijn fouten en bereid is om voor het landsbelang te gaan dan heb ik uiteraard liever deze meneer dan de heer Wilders die volgens geheel verstandelijk Nederland definitief niet meer sirieus te nemen is.

 15. Nog1

  De foutmarge voor een goede peiling is 5% (8 zetels). Verschuivingen die binnen deze marge vallen zijn dus niet zeker.

  Dan hebben we het over goede/wetenschappelijk opgezette peilingen.

  Op basis van een meerjarige vergelijking van de Nederlandse peilers met de werkelijke uitslagen, moeten we echter concluderen dat er in Nederland helemaal geen wetenschappelijke peilingen gehouden worden.

  1. Houtlijm

   Nog1, welke conclusie moet daaruit getrokken worden? Dat alle peilingen onzinnig en/of fake zijn? Of dat bij elke peiling met 5% zwevende zetels rekening gehouden moet worden?

   1. Nog1

    Dat de Nederlandse peilinge niet goed genoeg zijn voor welke conclusie dan ook.

    Mochten die er ooit komen dan geldt de tweede opmerking, nl dat je met de foutmarge rekening moet houden, maar ook de ‘ik-weet-niet-groep moet registreren.

    Bij de hierbovenstaande peilig is bv de werkelijk gemeten uitkomst (18% VVD stemmers) verhoogd met een fors aantal procenten om de ik-weet-het-(nog)-niet-stemmers niet te hoeven afbeelden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.