Schokkend: VVD opent razendsnel gat van 4 zetels ten opzichte van PVV

Geen categoriesep 16 2016, 15:00
Mark Rutte is alleen maar populair in de zes maanden voor verkiezingen. Ironisch genoeg zijn dat natuurlijk ook de enige maanden die er toe doen.
Nu de verkiezingscampagne min of meer van start is gegaan zien we een herhaling van zetten bij de grote partijen. Geert Wilders schopt keihard tegen het kabinet en komt met een controversieel verkiezingsprogram, terwijl Mark Rutte de vriendelijkheid zelve maar weer speelt en kiezers de indruk geeft dat hij iedereens beste vriend is -- en wil zijn.
Ongelooflijk genoeg blijkt die strategie van de VVD ook nu weer effect te sorteren. Uit de meeste recente peiling van de Politieke Barometer blijkt namelijk dat die club in twee weken tijd virtueel maar liefst drie zetels is gestegen. Doordat de PVV op 24 zetels is blijven hangen bedraagt het onderlinge verschil tussen de twee virtueel grootste partijen nu vier zetels. Het is voor het eerst sinds februari dat dit verschil zo groot is. Opmerkelijk genoeg was dat toen in het voordeel van de PVV. Nu is dat dus precies andersom.
De redenen laten zich raden. Ten eerste is er een grote groep rechtse kiezers die buiten verkiezingstijd boos is en die daarom zegt op de PVV te zullen stemmen, maar dat uiteindelijk toch niet doet. Maar dat verklaart het onderlinge verschil niet helemaal. De PVV is immers op 24 zetels blijven staan. Als we naar de cijfers van andere partijen kijken (zie hieronder) zien we ineens waarom: het CDA heeft twee zetels verloren ten opzichte van twee weken geleden. Die zijn dus naar de VVD gegaan. Met nog wat reststemmen hier en daar kun je de huidige 28 zetels daarmee verklaren.
screen-shot-2016-09-16-at-14-11-11
Het wordt dus niet alleen een uitdaging voor Wilders om de peilingen nu eindelijk eens om te zetten in echte stemmen, maar ook voor CDA-leider Sybrand Buma om Rutte van zich af te slaan. Er zijn nogal wat potentiële CDA-kiezers die Rutte best zien zitten en die de overstap direct naar de VVD maken als hij zijn gezicht weer even op tv laat zien. Het is aan Buma om daar een antwoord op te verzinnen; om ervoor te zorgen dat zijn potentiële achterban het CDA uiteindelijk toch niet wéér inruilt voor de VVD. Als dat wel gebeurt wordt Rutte namelijk voor de derde keer op rij premier... en moet het CDA maar afwachten of het dit keer wél mag meeregeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten