Voormalige gevangenen: Europese ISIS-strijders zijn nog veel wreder dan andere jihadisten

Geen categoriesep 09 2016, 16:01
Europese Syriëgangers zoals Jihadi John koesteren een gigantische haat tegen het Westen.
Hoewel bijna iedereen foto's of filmbeelden van ISIS-strijders heeft gezien – denk aan de beruchte executievideo's die de jihadisten als propaganda verspreiden – zijn er slechts weinigen die in levenden lijve contact hebben gehad met de jihadisten. Het verhaal van een groep ontsnapte ISIS-gevangenen is dan ook uniek: ze hebben de jihadisten van dichtbij meegemaakt, en kunnen het navertellen. Hun ervaringen kunnen van onschatbare waarde zijn voor militaire analisten en inlichtingendiensten om de strijd tegen ISIS zo efficiënt mogelijk te voeren.
Het Australische programma Lateline interviewde enkele overlevenden van ISIS. Één van de meest opvallende onthullingen: ISIS-strijders van Westerse komaf zijn véél wreder en gevaarlijker dan hun Arabische collega's. Syrische en Irakese ISIS-strijders hebben doorgaans een vrij duidelijk doel voor ogen: het uitbreiden van een internationaal kalifaat vanuit Syrië. Het zijn natuurlijk volledige barbaren die niet terugdeinzen voor dood en verderf, maar tegelijkertijd zijn ze enigszins pragmatisch. De Westerse strijders echter hebben een onvoorstelbare haat voor alles wat Westers is. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Jihadi John, een ISIS-beul uit Londen.
De gijzelaars maakten dit aan den lijve mee: Westerse ISIS-strijders zagen hen stuk voor stuk als persoonlijke vijand. De Franse journalist Nicolas Henin bracht 10 maanden in gevangenschap door bij ISIS.

"Dit hele gebeuren met gijzelingen was vooral een soort wraak van Westerlingen tegen Westerlingen... We waren met bijna 24 Westerse gijzelaars, en werden vastgehouden door overwegend Westerse ISIS-strijders. Het klinkt misschien vreemd.. Maar we werden soms beschermd door lokale Syrische ISIS-leden tegen het geweld van buitenlandse strijders. Voor de lokale strijders had de jihad vooral een lokaal doel."

Denk je eens in... De Westerse jihadisten gingen dus zó ver dat het zelfs hun eigen medestrijders te ver ging. Dat wil niet zeggen dat Syrische en Irakese ISIS-strijders lieverdjes zijn: verre van, het zijn brute barbaren die nergens voor terugdeinzen. Maar de Westerse jihadisten gingen dus nóg verder. Onvoorstelbaar.
De getuigenissen zijn slecht nieuws voor Europa. Europese ISIS-strijders zijn kennelijk het wreedst van allemaal, en laat dit nu net de categorie zijn die vaak naar Europa terugkeert. Deze ultra-wrede terroristen koesteren zo'n haat voor het Westen dat ze alles inzetten om aanslagen te plegen in Europese hoofdsteden. Met hun Franse, Belgische of Nederlandse paspoorten – die ze in sommige gevallen nog steeds bezitten – is het plegen van een aanslag een stuk makkelijker. Europa heeft dus te maken met de wreedste strijders van de wreedste terreurgroep ooit. Tijd om voor eens en altijd af te rekenen met ISIS – alleen dat kan ervoor zorgen dat de groep niet nog meer aanslagen pleegt op onze bodem.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten