Wilders’ verkiezingsprogramma levert niets op: SP snoept zetel af van PVV, VVD nu grootste in peiling

Het A4’tje van Wilders heeft niet het gewenste effect.

Een week nadat Geert Wilders het ultrakorte verkiezingsprogramma van de PVV presenteerde op Twitter, kan rustig worden gesteld dat het A4’tje niet het gewenste effect heeft gehad. De PVV is in de peilingen niet gegroeid, maar gaat er drie zetels op achteruit. Vorige maand kon de PVV in de Politieke Barometer nog op 27 zetels rekenen waarmee ze de grootste partij was. Nu is de opbrengst geslonken tot 24 zetels. De partij van Wilders is nu de tweede partij in de peilingen, de koppositie moet ze nu afstaan aan de VVD.

Politieke Barometer
Politieke Barometer

Het teleurstellende resultaat van de PVV gaat hand in hand met een beter resultaat voor de SP. Voor het eerst in tijden stijgt de Socialistische Partij in de peilingen, en ze snoepen een zetel af van de PVV. De socialisten staan nu op 18 zetels in de peilingen, een behoorlijke stijging.

Het PVV-verkiezingsprogramma heeft dus niet gezorgd voor extra PVV-kiezers, maar lijkt eerder mensen te hebben weggejaagd bij de partij. Het is bekend dat een deel van de PVV-aanhang er economisch linkse standpunten op nahoudt. De ultralinkse standpunten van de SP over thema’s als gezondheidszorg, zijn voor deze groep aantrekkelijk. Het zou zomaar kunnen dat juist deze groep is afgeschrikt door het verkiezingsprogramma van één A4 van Wilders, en nu van plan is om op de SP te stemmen.

Trouwe PVV-fans hebben dus reden om nijdig te zijn op Wilders. Hij presenteerde zijn verkiezingsprogramma zonder eerst te overleggen met zijn fractie, en werd alom belachelijk gemaakt om de geringe lengte van het epistel. Zijn inschatting was wellicht dat kiezers het korte en krachtige programma zouden waarderen, maar nu de PVV er drie zetels op achteruit gaat in de peilingen, is het tijd om die inschatting te herzien. Voor het eerst in tijden is de PVV niet meer nummer één in de peilingen, en dat teleurstellende resultaat is direct te herleiden op het teleurstellende verkiezingsprogramma van de partij.

VoorNederland is nog niet meegenomen in deze peiling, maar met hun nieuwe kopstuk Jan Roos zou deze jonge partij best weleens een concurrent voor de PVV kunnen worden. PVV-kiezers hebben immers alle reden om ontevreden te zijn, en vinden in VNL een mooi alternatief voor de PVV – alleen is VNL economisch wél rechts, en heeft deze partij wél een serieus verkiezingsprogramma.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Ni28

  Mensen hebben kennelijk toch liever een programma van 500 bladzijden die zij toch niet lezen. Wonderlijk! Wat kunt je van deze kiezer nog verwachten ?

  1. lonely

   Welk bureau heeft hier weer de hand in gehad.
   Ik geloof geen enkele peiling meer, maar het kan me ook niet snel genoeg maart 2017 zijn. Ik houd mijn hart vast wat de incapabelen nu weer zullen doen, nu Mutti /de Bundestag door de knieën is gegaan en hun uitspraak intrekt betreffende de Armeense genocide. Likken en er bij blijven, kont omhoog voor de haan.

  2. Peter Selie

   De partij verkiezingsprogramma’s van de reguliere partijen zijn precies zoals de Koran, wanneer men alle haatpassages eruit zal schrappen ban bleef er een boekwerkje zó dun als de Donald Duck over. Wat een gezemel over de grootte van een verkiezingsprogramma, hoe dikker hoe beter (Ja je portemonnee) tja dit is echt iets voor de linksdraaiende politieke kleuters…

 2. Bromsnor

  Het voordeel van het A4’tje is dat het kort en bondig is en de meeste mensen dus weten wat de speerpunten zijn van de PVV.

  Natuurlijk maken de media en andere politici Geert Wilders belachelijk en hebben kritiek op Geert Wilders ; dat doen ze al sinds de oprichting van de PVV met als doel de PVV onderuit te halen.

  Ook als Geert Wilders met een dik boekwerk was gekomen als partijprogramma dan zouden de media Geert Wilders gedemoniseerd hebben om zijn partij programma en het partij programma negatief beoordelen.

  De PVV staat er nog steeds zeer goed voor in de peilingen; zeker gezien de (zowat dagelijkse) demonisering door de media en de politieke elite van de PVV.

  1. Nico

   Alle partijen maken naast hun programma meestal ook een A4’tje met hun speerpunten. De PVV komt echter niet verder dan een A4’tje.

   1. zomaar

    dat zal komen , dat als alles verwezenlijkt zou gaan worden wat er in staat , er geen andere speerpunten meer zijn.

    ik zelf noem de punten van de PVV , heel belangrijk voor onze westerse samenleving , zeker het punt ontwikkelingshulp , waar andere partijen grote sier mee maken .

    en dan te weten dat wij hier in onze samenleving al meer dan 15 jaar voedselbanken hebben , toch willen deze partijen er niet aan om de armoe hier een halt toe te roepen , liever gooien zij het geld over de grenzen .

    de EU ook zo een moloch, die nooit genoeg heeft om weg te smijten.

    het buitenlanders beleid , wat schort er aan de instelling , geen illegalen meer binnen onze grenzen , en een stop op het ver islamiseren van onze samenleving.

    kijk naar de scholen in de grote steden , je zou je in Turkije of een ander islamitisch land wanen .

   2. Anna

    Nico. Voor de goede verstaanders is niet meer nodig dan een A4-tje. Niemand leest een verkiezingsprogramma van 300 tot 600 A4-tjes. PVV is helder en zeer duidelijk voor ieder burger. Dat is menselijk.

 3. zomaar

  dankzij de media , die wel constant Wilders beschimpte om zijn verkiezingsprogram te grote van het bewuste A4’tje .

  en de oude partijen met hun boekwerken vol, de veren in de reet stak en steekt , kan de PVV de twijfelaar verliezen .

  af de staatsschuld is toren hoog opgedreven door deze oude partijen !!, en zal nog hoger op gedreven worden , gezien hun voornemens !.

  hoe anders is het gesteld met het bewuste A4’tje , als alles verwezenlijkt word wat daarin staat , gaat iedere Nederlander er op vooruit , de staatsschuld zal slinken .

  nu hier een tip voor de jongeren , stemmen zij op de weggeef partijen , dan krijgen zij straks de rekening van de staatsschuld gepresenteerd, een rekening die de 500 miljard van nu, deze dan zal overtreffen .

 4. Wachteres

  Ik ben bang dat dit reultaat weinig of niets met het verkiezingsprogamma van Wilders te maken heeft.

  Al jaren slaat Rutte tegen de verkiezingstijd wat PVV kreten uit en nu heeft hij ook nog zijn excuses aangeboden voor al zijn stommiteiten.

  En ondanks dat de VVD-kiezers iedere keer weer roepen dat ze ‘dit niet meer pikken’, tuinen ze er toch steeds weer in.

  Het spijt me het te moeten zeggen, maar “Het volk is stom”.

  1. zomaar

   behalve @CP, @Marieke, @mar , enze , dat zijn de intellectuelen volgens eigen zeggen (schrijven) hier op het forum .

   en dus stemmen zij op partijen , die hen of later hun kinderen (kleinkinderen) het financieel vel over de oren stropen , om de alsmaar aangroeiende staatschuld te behappen , cq terug te dringen die deze oude partijen gemaakt hebben , met hun sociaal gedachtengoed .

   immers b.v Mugabe was en is belangrijker in hun ogen dan de ouder wordende Nederlander , de moslim is belangrijker dan de chronische zieken Nederlander, daar draait hun sociaal programma voor .

   eerst kijken wat en wie ver over onze grenzen iets nodig hebben , dan binnen onze grenzen het geld plempen in bodemloze subsidie putten , en tja dan is de poet op , en maken zij meer staatschuld , zo simpel is het .

   geeft de linkse mens van toen en nu een prettig gevoel , te weten dat niemand hongerlijd in de wereld , derhalve hun kinderen cq kleinkinderen ,en hun ouders .

   1. ceteris paribus

    “immers b.v Mugabe was en is belangrijker in hun ogen dan de ouder wordende Nederlander , de moslim is belangrijker dan de chronische zieken Nederlander, daar draait hun sociaal programma voor .”

    Dit soort absurdistische teksten hebben wel wat, eerlijk is eerlijk.

    1. zomaar

     of je er iets aan hebt ?, weet ik niet !.

     wel weet ik dat links miljarden in de afgelopen tientallen decennia getransporteerd heeft naar foute regiems !!.

     wel weet ik dat de nieuwkomer hier gratis zorg krijgt !!, en de ouder wordende Nederlander, zich blauw betaalt .

     afin dat weet ik , maar jij als intellectueel moet dat zeker ook weten , alleen verzwijg jij dat !!.

     1. ceteris paribus

      Kan zomaar aangeven hoe hij op die ‘miljarden’ komt, of is dit ook weer een dichterlijke vrijheid?

     2. zomaar

      zomaar    28 minuten ago    Beantwoorden
      of je er iets aan hebt ?, weet ik niet !.
      wel weet ik dat links miljarden in de afgelopen tientallen decennia getransporteerd heeft naar foute regiems !!.
      wel weet ik dat de nieuwkomer hier gratis zorg krijgt !!, en de ouder wordende Nederlander, zich blauw betaalt .
      afin dat weet ik , maar jij als intellectueel moet dat zeker ook weten , alleen verzwijg jij dat !!.

      ceteris paribus    16 minuten ago   
      Kan zomaar aangeven hoe hij op die ‘miljarden’ komt, of is dit ook weer een dichterlijke vrijheid?

      kom laat ik mijn dichterlijke vrijheid , weer eens van stal halen !!, (naast mijn schilderstalent ), en hierdoor heb ik een feilloos geheugen van details, die ik even gebruik in een antwoord aan jou.

      (ieder zijn eigen talent , blijkt maar weer) , ik loop al wat langer mee @cp , en hierdoor is het mij opgevallen dat landen zoals bovengenoemde president van Zimbabwe , na een staatsgreep (volgens links gerechtvaardigd , immers de ZW werden weer volgens links onderdrukt door de boze blanken) rijke overdadig gesteund zijn en worden door de linkse samenleving binnen ons westen , en ja @CP door de jaren heen zijn hier miljarden (tientallen tot honderdtallen) mee gemoeid !.

      dan de ontwikkeling van het zich hier mogen nestelen van vreemde , vreemde die geen of nauwelijks affiniteiten hebben of wensen met onze samenleving , en waarvoor links Nederland allerlei subsidie programma’s in het leven heeft geroepen , plus de uitkeringen aan deze ONWILLENDE VREEMDE , kan je oprecht spreken dat in de loop van de jaren ook , hier miljarden mee gemoeid zijn !, (p.s dan pak ik het totaal plaatje !).

      afin zet dit af tegen de eigen bevolking , die met werken al die bedragen opgebracht heeft, en hier niets totaal niets meer van terug ziet , dan mag en kan ik schrijven dat links (links denkend) Nederland zakken kloppers zijn !, die hun ouderen zieken medemens misbruiken en misbruikt hebben , om deze miljarden gul te vergeven aan hun ideaal van een mooi gekleurde samenleving , waar de onkundige het voor het zeggen hebben , zolang deze onkundige maar de woorden en daden van links uitbrengt .

     3. ceteris paribus

      Zomaar deed dus maar een slag in de lucht.
      Zwetsen gaat hem goed af, een bewering onderbouwen een stuk minder.

     4. zomaar

      ceteris paribus    10 minuten ago   
      Zomaar deed dus maar een slag in de lucht.
      Zwetsen gaat hem goed af, een bewering onderbouwen een stuk minder.

      kerel ik ben ermee gestopt!!, om bewijzen of linken mee testuren aan jou.

      of je kijkt ze niet in?, of je blijft in jou droomwereld dat jij de alleen de intellectueel hier bent die alles beter weet .

  2. Le Pro 58

   @Wachteres
   Ze zijn niet alleen dom maar ook zonder zelf respect .
   Het zijn meelopers en hebben geen eigen mening .
   Voor de buitenwereld zogenaamd correct zijn , maar mopperen op alles wat uit de koker komt van de PVV .
   Totaal geen besef dat zij genaaid worden waar ze bijstaan door een VVD , PVDA en de grote gedogers CDA , D66 en GroenLinks .
   Hun land aan soevereiniteit verliezen aan de stroom gelukzoekers .
   Ik gebruik nu even een naar woord ” huiskamer kankeraars ” dat zijn zij , maar als het er op aankomt gaan zij in de wegkijk modus en zijn het gekke Henkies met een te grote mond .
   Een ding weet ik zeker , stemgedrag van dit volk valt in principe nooit te peilen .
   U heeft gelijk , daar zijn zij te dom voor .

 5. Wim

  Dat een partij die bijna 300 omgekomen landgenoten door leugens en valse beloftes de grond intrapt nog de grootste zou zijn zegt heel veel over de ware aard van die stemmers op deze partij. Ik zou me doodschamen.

 6. poldi

  Hahahaha……. 1054 stemgerechtigden en de VVD hoger dan de PVV ?

  Ipsos Politieke Barometer is een internationaal bureau die voor overheden peilingopdrachten uitvoert.
  En dat op basis van een online onderzoek onder een representatieve steekproef van 1054 stemgerechtigde Nederlanders. Deze gegevens zijn verzameld van dinsdagmiddag 30 augustus 2016 tot en met donderdag 1 september 2016.

  Hoe nauwkeurig zijn de cijfers?
  Omdat de zetels die we publiceren zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen.
  Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%.

 7. nienke

  Dit is complete bul shit, ze beginnen nu al weer Wilders te demoniseren, doods en doods bang dat hij de grootste wordt.
  Heb liever een A viertje en je lost de problemen op dan een heel boek werk vol met leugens en die ze toch niet waar kunnen maken, beloven en niet doen zijn mensen zonder fatsoen (Rutte).
  Het is niet te geloven dat een bepaald deel van ons volk weer op de VVD wil gaan stemmen, ze zijn zo belazerd door deze partij en ze stinken er weer in.
  Ik zou me schamen als ik Rutte was om me weer herkiesbaar te stellen na zoveel leugens, ons land naar de afgrond geholpen te hebben, bah wat een uitgekookt gemeen stelletje die VVD.
  Jammer dat de mensen na zoveel ellende weer voor deze slapjanus gaan kiezen volgend jaar.

 8. Peter Selie

  Ben eigenlijk helemaal niet nieuwsgierig naar de “dikke” verkiezingsprogramma’s van de reguliere of traditionele partijen die het Nederlandse volk sinds 1848 gegijzeld houdt. Het is onmiskenbaar dat géén één reguliere partij zich zonder rood te worden van schaamte op dit issue te zeggen heeft…

  EU eist meer geld van Nederland na de Brexit

  Werkelijk onvoorstelbaar, maar het grijpgedrag kent geen enkele beperking:

  Als de contributie van de Britten niet meer binnenkomt scheelt dat 13 miljard euro. Zo’n 750 miljoen daarvan zou voor rekening van Nederland komen. Nederland behoort nu al tot de grootste betalers, maar daar kan na een Brits vertrek uit de EU jaarlijks nog eens veertig euro per Nederlander bijkomen.

  Dan moet er natuurlijk een knap stukje toneelspel (leugens) voor de kijkers thuis plaatsvinden, met de leugenmachine van VVD uiteraard weer voorop:

  Regeringspartij VVD vraagt zich af of het wel zo’n vaart zal lopen. Kamerlid Anne Mulder (VVD) wijst erop dat Groot-Brittannië na de brexit wel toegang wil houden tot de Europese vrije markt. Daarvoor zullen ze moeten betalen” Als er dan nog een tekort overblijft moet Brussel maar bezuinigen, vindt hij. “Minder inkomsten betekent minder uitgeven.” De PvdA denkt er net zo over. “Wij gaan de rekening niet betalen”, zegt Kamerlid Marit Maij.
  http://langleveeuropa.nl/2016/09/eu-wil-meer-geld-van-nederland-na-de-brexit/

 9. Peter Selie

  Bonusquote: Volkskrant interviewt Annabel Nanninga
  ‘We lijden aan de heiligverklaring van het slachtoffer’

  “De mate waarin Sylvana wordt aangepakt is ook niet nieuw. Geert Wilders wordt al twaalf jaar beveiligd. Hij kan niet meer over straat, en moet elke dag van opiniemakers in gerespecteerde kranten lezen dat onder hem het neofascisme weer door de straten marcheert.

  Ik noem mensen neger, Turk of Marokkaan en doe niet aan streepjesnederlanders. Aan dat hele politiek correcte taalgebruik heb ik geen boodschap. Binnen de grenzen van de wet moet je alles kunnen zeggen wat je wilt.

  Als je bij het minste of geringste ‘racisme’ gaat gillen, raken mensen geïrriteerd en worden ze onwilliger om naar je te luisteren.

  Maar geef één kick over die fucking islam of Erdogan, en je mail, Twitter en Facebook staan bol van de zeer geagiteerde jongelui.

  In de Amsterdamse volksbuurt waar ik ben geboren en nog steeds woon, zijn het Tahrirpleinachtige toestanden, maar daar hoor je niemand over.

  Dat superneerbuigende wangetjesknijpen en minder eisen stellen, werkt niet. We lijden aan de heiligverklaring van het slachtoffer. Als we ophouden de jongens die in de volkswijken de boel terroriseren als slachtoffers te behandelen, gaan zij zich misschien ook niet meer als slachtoffers gedragen.

  Wees eens wat sterker en ga niet meteen in een hoekje liggen huilen als je een keer gediscrimineerd wordt.

  voelen zich totaal niet vertegenwoordigd door de politiek en de media. Met name de publieke omroep en de grote landelijke kranten zitten nog in een eigen bubbel. Een klein rapport waarin tien gevallen van islamofobie in Rotterdam worden gemeld, komt – bam! – groot bij de NOS. Henk en Ingrid lezen dat en denken: onze dochter kan hier nooit rustig over straat, maar dat zien we nooit op het Journaal.

  De enige die al twaalf jaar lang niet over straat kan vanwege zijn mening is Wilders.”

  Zo dan. Dat staat. Geen vragen meer verder. Nou en of we bij TPO blij zijn met een held als Annabel Nanninga. Daarom dus.

  Hele interview (absoluut bindende megaleestip) in de Volkskrant.

 10. Ruud Steunassen

  Ben het met Wilders eens. Alle moslims het land uit. Alle moskeeën sluiten. Alle korans verbranden.
  Maar ik vind dat er nog over te praten valt. Wilders vindt dat waarschijnlijk ook, maar niemand heeft het hem ooit gevraagd. Iedereen overschreeuwt hem altijd maar.
  Anderen vinden dus dat er niet mee te marchanderen valt, zoals dat in een democratie en handelsland gebruikelijk is.
  Dus blijf ik bij mijn standpunt.
  Maar hoe dan, valt er nog over te praten?
  Slechts 1 klein voorbeeld: 1. als er een lesprogramma komt voor maatschappijleer met hoge eisen betreffende tentamens en strenge straffen op absentie 2. als er les gegeven wordt over de koran door een niet-moslim, die verplicht is de wrede oorlogszuchtige verzen te bekritiseren en daarmee te laten zien en concluderen dat er met de islam niets nieuws onder de zon is en dat alle religies en semi-religies (linkse kerk) door zeeën van bloed kunnen waden. Dit is slechts 1 voorbeeld. Aangezien je het stronteigenwijze en hyperverdeelde en linkse Nederland nooit meekrijgt, kies ik maar voor de harde aanpak van Wilders. Er is geen andere weg naar overleving. Het is een kwestie van overleven, waar de verwende, hedonistische, softe, quasi-revolutionair van de jaren zestig blijkbaar geen boodschap aan heeft.
  Er blijven openingen genoeg, maar Nederland wil niet. Nederland is te weekhartig, te teerhartig, te veel gefeminiseerd en staat daardoor zwak tegenover een masculiene oorlogszuchtige religie.

  1. ceteris paribus

   “Ben het met Wilders eens. Alle moslims het land uit. Alle moskeeën sluiten. Alle korans verbranden.

   Een mooie illustratie van het feit dat de achterban van Wilders nog weer een stuk fascistischer en racistischer is dan Geert zelf.

   1. zomaar

    TJA EN DIT SCHRIJFT DE LINKSE RACIST EN FASCIST , over hen die een andere mening hebben , dan hij en zijn kompanen .

  2. Robert Leiden

   He Ruud,

   Leuk idee voor jou misschien?
   De 2016 versie van 10 mei 1933, Opernplatz Berlijn?
   Of een moderne versie van de Kristalnacht van 9 november 1938?
   Doe je een leuk bruin overhemd erbij aan.
   Lijkt mij echt iets voor jou.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.