Wilders' verkiezingsprogramma levert niets op: SP snoept zetel af van PVV, VVD nu grootste in peiling

Geen categoriesep 02 2016, 11:00
Het A4'tje van Wilders heeft niet het gewenste effect.
Een week nadat Geert Wilders het ultrakorte verkiezingsprogramma van de PVV presenteerde op Twitter, kan rustig worden gesteld dat het A4'tje niet het gewenste effect heeft gehad. De PVV is in de peilingen niet gegroeid, maar gaat er drie zetels op achteruit. Vorige maand kon de PVV in de Politieke Barometer nog op 27 zetels rekenen waarmee ze de grootste partij was. Nu is de opbrengst geslonken tot 24 zetels. De partij van Wilders is nu de tweede partij in de peilingen, de koppositie moet ze nu afstaan aan de VVD.
[caption id="attachment_146180" align="aligncenter" width="622"]Politieke Barometer Politieke Barometer[/caption]
Het teleurstellende resultaat van de PVV gaat hand in hand met een beter resultaat voor de SP. Voor het eerst in tijden stijgt de Socialistische Partij in de peilingen, en ze snoepen een zetel af van de PVV. De socialisten staan nu op 18 zetels in de peilingen, een behoorlijke stijging.
Het PVV-verkiezingsprogramma heeft dus niet gezorgd voor extra PVV-kiezers, maar lijkt eerder mensen te hebben weggejaagd bij de partij. Het is bekend dat een deel van de PVV-aanhang er economisch linkse standpunten op nahoudt. De ultralinkse standpunten van de SP over thema's als gezondheidszorg, zijn voor deze groep aantrekkelijk. Het zou zomaar kunnen dat juist deze groep is afgeschrikt door het verkiezingsprogramma van één A4 van Wilders, en nu van plan is om op de SP te stemmen.
Trouwe PVV-fans hebben dus reden om nijdig te zijn op Wilders. Hij presenteerde zijn verkiezingsprogramma zonder eerst te overleggen met zijn fractie, en werd alom belachelijk gemaakt om de geringe lengte van het epistel. Zijn inschatting was wellicht dat kiezers het korte en krachtige programma zouden waarderen, maar nu de PVV er drie zetels op achteruit gaat in de peilingen, is het tijd om die inschatting te herzien. Voor het eerst in tijden is de PVV niet meer nummer één in de peilingen, en dat teleurstellende resultaat is direct te herleiden op het teleurstellende verkiezingsprogramma van de partij.
VoorNederland is nog niet meegenomen in deze peiling, maar met hun nieuwe kopstuk Jan Roos zou deze jonge partij best weleens een concurrent voor de PVV kunnen worden. PVV-kiezers hebben immers alle reden om ontevreden te zijn, en vinden in VNL een mooi alternatief voor de PVV – alleen is VNL economisch wél rechts, en heeft deze partij wél een serieus verkiezingsprogramma.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten