Op weg naar maart: GroenLinks wordt groot links monster, einde aan krimp PVV nog niet bereikt

De PVV levert voor de zoveelste keer zetels in en vooral Groenlinks en de VVD profiteren.

Geert Wilders moet zich langzamerhand echt zorgen gaan maken als we de nieuwste politieke barometer van Ipsos mogen geloven. Op het eerste gezicht is er weinig mis: met 23 zetels zou hij nog steeds aan het roer staan van de tweede grootste partij van Nederland. Wie echter kijkt naar de ontwikkelingen kan niet anders dan lichtelijk medelijden krijgen met de PVV-voorman. Waar de partij aan het begin van de maand nog voorstond op de VVD, wordt het gat tussen Rutte en Wilders met de week groter: maar liefst 7 zetels moeten er op dit moment overbrugd worden.

Bron: Ipsos
Bron: Ipsos

De groene rakkers van GroenLinks lijken echter betere zaken te doen. Inmiddels zijn ze de SP voorbijgestreefd, waarmee ze hét afschrikwekkende gedrocht op links zijn geworden. Met deze uitkomst zou hun zetelaantal meer dan verdrievoudigen, waarmee er dus héél veel extra plek zou zijn voor de kompanen van Jesse Klavers.

Over doorzettende trends gesproken: als deze lijn aanhoudt tot aan maart, moet de PvdA in negatieve zetels gaan tellen. Voor de zoveelste week op rij levert men daar een plekje in de Tweede Kamer in, om tot het schrikbarende aantal van 11 miezerige zeteltjes te komen: evenveel als 50Plus (7) en de Partij voor de Dieren (4) bij elkaar opgeteld. Het is eigenlijk niet voor te stellen dat Samson na maart volgend jaar zijn gezicht nog zal durven vertonen in die Kamer. Zijn periode in de regering heeft Nederland weinig overgeleverd, maar de partij zelf al helemaal niet.

Het is duidelijk dat de stemmers de negatieve aspecten uit deze regeringsperiode vooral toeschrijven aan de arbeiderspartij, en in veel mindere mate aan de partij van Mark Rutte. En laten we eerlijk zijn: kun je ze dat echt kwalijk nemen als je denkt aan de ministers die de PvdA geleverd heeft? Ik dacht het niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Peter Selie

  NOS: Kogel door de kerk, Lodewijk Asscher wil ook PvdA-lijsttrekker worden
  Vicepremier zal maandag toelichting geven
  Ook Lodewijk Asscher wil lijsttrekker worden van de PvdA. Bronnen in Den Haag melden aan de NOS dat hij het wil opnemen tegen de huidige partijleider Diederik Samsom. Ook Kamerlid Jacques Monasch stelt zich vandaag kandidaat.

  Asscher, nu nog minister van Sociale Zaken en vicepremier, heeft lang nagedacht. Hij wil aanstaande maandag een toelichting geven op zijn kandidatuur.

  Verschillende leden van de PvdA hebben er bij Asscher op aangedrongen om zich beschikbaar te stellen. Donderdagmorgen schreef een groep lokale PvdA-bestuurders een open brief in de Volkskrant met die strekking.

  Bron
  TPO

 2. Peter Selie

  Verstandelijk beperkte man wil premier Rutte (VVD) hand geven, wordt opgepakt
  In Zwolle, bij de Thorbeckelezing

  De politie in Zwolle heeft woensdagavond vlak voor de Thorbeckelezing een verstandelijk beperkte man aangehouden die minister-president Mark Rutte een hand wilde geven. Dat meldt De Stentor.

  De man werd opgepakt omdat hij zich verdacht gedroeg. Hij verzette zich bovendien tegen zijn arrestatie.

  De man, een bekende van de politie, had uiteindelijk geen kwaad in de zin. Hij is overgedragen aan zijn zorgorganisatie.

  Bron

 3. Peter Selie

  Fragment. Hoe FinStas Wiebes de moed verloor (en de Belastingdienst een enorme VVD-puinhoop werd)

  Een klein videomomentje, van de algemene financiële beschouwingen van vorige week (hele debat hier). Echt ff kijken dit, want dit is het moment waarop VVD FinStas Wiebes niet anders kon dan plompverloren toegeven dat er een half miljard ongevraagd is uitgegeven aan iets te succesvolle vertrekregeling, waarbij de Belastingdienst oudere werknemers een vertrekpremie aanbood om eerder te stoppen. De “waakhond” vergat “de procedures” te volgen – en zelden zagen we Omtzigt zo moedeloos bij de interruptiemicrofoon wegsjokken. Het feitenrelaas waar de rekenmeester van het CDA om vroeg, is inmiddels binnen en het is allemaal nog veel lelijker, duurder en wanbeheerder dan we al wisten. De VVD-stas heeft echt een totale puinhoop van het nationale boekhoudbedrijf gemaakt. (De Volkskrant heeft een samenvatting van de misère waardoor een geplande bezuiniging nu een miljard lijkt te kosten.) Willekeurige voorbeelden uit het ± 350 pagina’s tellende faalfeitenrelaas: Ook de komende jaren krijgen nog honderden 64- en 65-jarigen (die dus al bijna met pensioen gaan) een vertrekpremie. Een regeling die gemiddeld 70.000 euro per vertrekkende belastingambtenaar kost. Een regeling die wettelijk niet eens mag, waardoor de Belastingdienst zichzelf een boete van honderden miljoenen euro’s op moet leggen – van uw geld. Ook werd er een omstreden consultant ingehuurd en na drie maanden weer buiten gezet – à raison de 7 miljoen euro. Nog meer rotzooi in de twittertimeline van Omtzigt. De VVD mag dan een gelikte marketingcampagne voor de verkiezingen voeren, wie naar de feiten kijkt, ziet eerst bij Opstelten en nu Steur het VVD-bastion V&J uit de handen glijden, daarnaast eerst bij Weekers en nu bij Wiebes de Belastingdienst imploderen en ondertussen is premier Rutte door 1 referendumpje al een half jaar in gevecht met zichzelf en het fenomeen ‘democratie’. Gaat lekker bij de laatmaarwaaien-liberalen. Morgen belastingdebat met Wiebes. Zin in. >>> http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/10/wiebes_wacht_een_pijnlijk_bela.html

 4. Sniper666

  Het maakt helemaal geen reet uit welk hokje je aankruist, of zelfs dat niet. De uitkomst zal altijd een slap aftreksel zijn met een agenda die van boven komt. Windowdressing met trekpoppen voor het klootjesvolk. Het hele spul moet WEG.

 5. poldi

  Ach Ipsos met zijn 1450 deelnemers die in het verleden de PVV altijd 4 tot 7 zetels lager peilde.
  Dus hou op met je krimp van de PVV.

  1. Sarko

   Dat PVV is echt een kindje van je , is het niet 🙂

   1. MengtheCat

    Het is het kind van ons Nederlanders, in de zin dat het onze laatste kans is voordat dit land wegzinkt in de islamitische hel.

 6. Sarko

  Zie het wel zitten, coalitie VVD-D66-GL-CDA.
  In theorie een mooi evenwicht tussen z.g links/rechts.
  Oja weder opstanding van de PVDA zal mij niet verbazen.

  1. CJD

   Erger dan de VVD-PvdA combinatie gaat niet, en is dacht nooit dat ik dit zou zeggen als SPer maar ik zie nog liever het CDA regeren dan de PvdA

 7. Peter Selie

  Asielzoeker (19) verkracht vrouw (51) in Limburgs Heerlen
  Dader aangehouden, slachtoffer gewond

  Een 19-jarige asielzoeker is in de nacht van woensdag op donderdag aangehouden voor verkrachting van een 51-jarige vrouw in Heerlen. Dat meldt 1Limburg.

  Een getuige zag de twee ’s nachts op straat, vertrouwde de zaak niet en schakelde de politie in.

  De man woont in het asielzoekerscentrum in Heerlen. Het 51-jarige slachtoffer raakte gewond en is naar het ziekenhuis overgebracht.

  Lees ook
  Maarliefst 800 aangiftes wegens incidenten bij azc’s in eerste helft 2016
  http://nieuws.tpo.nl/2016/10/03/maarliefst-800-aangiftes-wegens-incidenten-azcs-eerste-helft-2016/

  1. Sarko

   Ach dagbesteding, klaverjassen , biljarten, lezen , linkjes opzoeken en plaatsen waar het maar kan.
   Je moet wat tot de volgende bingo 🙂 🙂

   1. toetssteen

    M.a.w., bek dicht? Nice Sarko, way to go!

    1. Sarko

     Begrijpend lezen is niet je sterkste punt………..
     Peter Selie, we kennen elkaar van de diverse blogs.
     Zie een neerwaartse spiraal.

     1. Peter Selie

      Kun je nu ééns niet op de man spelen sarko, door gewoon je eigen mening op een topic te geven, je bent een politiek geïnteresseerde kleuter en niet het scherpste mes in de la, dat kan een ieder uit je 3, 4 woorden reacties wel opmerken (Kuch). Meestal zijn andere reguurders slachtoffer van jouw opgekropte haatgevoelens en onbegrijpelijke, achterlijke obsessieve gedachte gang. Als het nu een reactie betreft die gericht is aan een andere reguurder die op jouw als persoon speelt en niet op je mening of argumenten, dan vind ik dat begrijpelijk en zelfs gewenst. Sommige reguurders vragen ook om een keiharde in onfatsoenlijke taal gerichte aanval, (hopelijk dat je eens wakker wordt geschud sarko) door dat jouw goede gevoel in het hoofd wordt bedreigd door feiten en vrijheid van meningsuiting of politieke voorkeur die niet stroken met hun waarden en normen die jij voor jezelf gesteld hebt is dan jammer voor jou, bal gehakt op pootjes…

     2. Sarko

      Je bent compleet van het padje af….
      Iemand verwijten dat hij op de man gaat spelen. Je doet al 5 jaar niet anders. Bij SN begon je steeds over mijn scheiding en zelfs hier kom je daar regelmatig op terug.
      Daarbij steeds offtopic zijnde zie ik dat je in een neerwaartse spiraal zit.
      En betreffende discussie, bij Peter is het een richting en no reply

     3. Peter Selie

      Nou gewoon sarko om de naïeve lezer een idee te geven hoe jouw psyche in elkaar steekt, dat je geen serieuze reguurder bent maar altijd op zoek bent naar randdebiele linkse controverse en snel het goede gevoel in het hoofd verliest na het lezen van en kennisname van feiten of meningen van andere reguurders die strijdig zijn met de eigen overtuiging of mening.

     4. Sarko

      Dom gelul, je gaat spelen op de man wegens onmacht en wraakgevoelens.
      Het enige wat je doet is copy/paste en linken geven en meestal ook nog offtopic.
      Je bent teleurgesteld in je leven en iemand moet daarvan de schuld krijgen en dat is links.

     5. Houtlijm

      Sarko, dat je een linkse droplul bent moet je zelf weten. En dat je aan de verkeerde kant van de moraal en de geschiedenis wilt staan moet je ook geheel zelf weten. Je bent nu eenmaal links gehersenspoeld of niet. Maar verdedig dan dan ook godverdomme met vuur en verve! Het enige dat je doet is kreten slaken van 3 zinnetjes gevolgd door een paar stupide smileys. Dat kan je schele zuster Sientje ook. Kom goddomme eens met een originele visie, een nieuwe invalshoek of tegendraads commentaar. Het is bij jou allemaal zo voorspelbaar, zo suffig en burgerlijk. Snappez vous?

     6. Vabis

      ” Je bent teleurgesteld in je leven en iemand moet daarvan de schuld krijgen en dat is links.”

      Links is ook schuldig shithead…….

     7. Sarko

      Houtlijm, mijn standpunten zijn bekend en ik ga die hier niet in den treure verkondigen.
      Dit is DDS en de PVV volgers zijn niet te overtuigen.
      En tegendraadse mening betreffende geloof -nazi’s enz geef ik wel.
      En voor de rest ga ik door met het zetten van hakken op pijnlijke tenen.
      Kan ook naar Joop gaan maar daar is geen reedT aan.

   2. Peter Selie

    Tja bijna 5 jaar ben ik getuige van jou stompzinnige reacties, waarmee je het genoegen in schept om andere reguurders het leven zuur te maken. Wanneer ik jou nick zie staan heb ik moeite om niet gelijk mijn beeldscherm onder te kotsen, bal gehakt op pootjes. En voortaan laat je die misselijke smiley’s achterwege om z.g.n. je reactie af te zwakken stompzinnige penis.

    1. Sarko

     Haha ff een helder moment van Odebarnevelt 🙂 🙂

 8. toetssteen

  Ja hoor, na de micro bonus voor opkrassen verliest de PVV zetels. Vast.

  1. Sarko

   Je gaat er ook vast vanuit dat Geert wil mee regeren 🙂 🙂

   1. toetssteen

    Hell man, waar gaat dat nu weer over??

   2. Seneca

    @Sarko
    Je bent een dom stuk links vreten anders niets.

 9. Ali Yas

  “Wie echter kijkt naar de ontwikkelingen kan niet anders dan lichtelijk medelijden krijgen met de PVV-voorman.”

  Nou nee. Het is eerder Nederland en de Nederlanders waar we medelijden mee moeten krijgen.

 10. Bes Tolen

  Peter. De Belastingdienst heeft er vaker een puinhoop van gemaakt als het om het hogere en hoger middelbaar personeel gaat. Dat komt doordat de Belastingdienst zich intern veel te autonoom kan gedragen en dat ook hoofden van dienst toe komt. Nog meer omdat er de verkeerde mensen op de beste plaatsen zitten. Zo is er een code waarop wordt geselecteerd, die niet deugt. Die code houdt onder meer in dat je als leidinggevende gemeen moet kunnen handelen tegenover ondergeschikten. Dat om de orde te handhaven. Nergens goed voor. Drie kwart van de lieden in de rang van directeur e.d. voldeed niet volgens een oud rapport. Wel, dergelijke organisaties veranderen in de loop van jaren niet zonder forse ingrepen dus kun je verwachten dat dat nog zo is. Ze hebben wel beter geschikten maar die komen niet aan bod. Kwestie van wat de Belastingdienst zelf traditioneel als prioriteiten stelt. Die staan niet op schrift. Daardoor krijg je als het ware ”erfopvolging”. Wat fout is, blijft fout. Veel mensen, ook al zijn ze heel intelligent, kunnen niet fatsoenlijk oordelen. Dat leidt er toe, dat hierdoor ook niet het vereiste fatsoen wordt opgebouwd dan wel in acht genomen en veel functionarissen op de langere duur gefrustreerd raken.
  Eens verliet een directeur generaal de Belastingdienst met een slotrede waarin hij stelde dat de personeelsbeoordeling niet goed was doordat de al jarenlang gebruikte formulieren niet deugden. (Hij had er zelf nooit iets aan gedaan).

  1. Peter Selie

   Bedankt Bes Tolen voor het voortreffelijk verwoorden hoe het bij de belastingdienst over het algemeen reilt en zeilt, geen wonder dat men blijft steken in de “erfopvolging” wat eigenlijk een prima omschrijving is van deze rigide en vaak tegen beter weten in, een stupide vorm van leiding geven is.

 11. Freud

  De leus van de PVV aanhangers hier: Wilders-aanbidders zijn de ware democraten, de rest is klootjesvolk en bestaat uit gehersenspoelde linkse randdebielen, tuig, ratten en uitvaagsel. Let wel, dit betreft dan 85% van de bevolking.
  Wat zullen de echte verdedigers van fatsoen en redelijkheid hier klappen en juichen als in maart blijkt dat de overgrote meerderheid van de stemmers toch weer heeft gekozen voor democratische partijen waaronder een herstelde PVDA en dat de liegende en scheldende Wilders-lovers weer 4 jaar lang terug moeten naar hun spelonken.

  1. Sniper666

   @ Freud

   Volgens de echte Freud bestaat de menselijke geest uit een ingewikkeld web van gebeurtenissen en processen waarvan slechts een deel voor het bewustzijn toegankelijk is. Alleen bij u lijkt alles in uw grijze massa geheel ontoegankelijk. U is een NEP Freud!

 12. Bes Tolen

  Freud ziet (nog) niet dat er sinds enkele decennia veel fout gaat in de westerse wereld. Om van de achtergronden maar niet te spreken. Steeds meer fout gaat.

 13. Jeroen100

  Gooi die peilingen maar in de prullenbak. Maart 2017 is het moment van de waarheid. Mijn onderbuik zegt dat de PVV minimaal 45 zetels gaat halen. Denk aan de peiling van Maurice de Hond bij het Oekraine referendum. Hij voorspelde een nek aan nek race en we weten allemaal hoe dat is afgelopen. Men moet niet vergeten dat de peilingbureaus voor een groot deel afhankelijk zijn van overheidsopdrachten en allesbehalve onafhankelijk zijn. Bij de vorige verkiezing heeft de Hond een wedstrijd in elkaar gezet tussen Samson en Rutte. Hoeveel mensen hebben wel niet spijt gehad van hun stem indertijd? Het is heel simpel stem VVD, CDA, PvDA, D’66, SP, GL, CU of SGP en alles blijft zoals het is en Nederland zal steeds verder afglijden. Kortom een verdere islamisering van de samenleving en afbreuk van de verzorgingsstaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.