Pechtold weet het zeker: hij wordt de nieuwe premier van Nederland

D66 heeft een peiling gepubliceerd waaruit blijkt dat links Nederland Pechtold als premier wil.

Volgens een onderzoek van IPSOS, uitgevoerd door D66, ziet 28 procent van Nederland het liefst Alexander Pechtold in het Torentje. Dat bericht de Volkskrant. Pechtold is de populairste hypothetische premier op links: hij doet het in de peiling beter dan Asscher (24 procent) of Roemer (22 procent). Diederik Samsom komt daar niet eens in de buurt: slechts 12 procent van de ondervraagden ziet hem het liefst als premier. Ondanks de opvallend hoge score van Pechtold, doet hij het nog altijd minder goed dan premier Rutte. Die krijgt namelijk de voorkeur van 28 procent van de ondervraagden in de peiling.

Pechtold doet het dus behoorlijk goed in de peilingen. Kennelijk heeft zijn jarenlange strijd tegen Wilders hem het imago opgeleverd van iemand die Nederland goed kan besturen, hoewel het alweer tien jaar geleden is dat Pechtold voor het laatst een bestuurlijke functie bekleedde. Als minister van Koninkrijksrelaties in het Kabinet Balkenende II speelde hij toch een beetje mee voor spek en bonen, en daarnaast heeft de voormalige veilingmeester alleen bestuurlijke ervaring als wethouder in Leiden en burgemeester van Wageningen.

28 procent van de Nederlanders wil dus het liefst een premier zonder recente bestuurlijke ervaring die nauwelijks iets heeft bereikt behalve het continu afzeiken van Geert Wilders in de afgelopen tien jaar. Gelukkig is de kans dat Pechtold daadwerkelijk premier wordt bijzonder klein. Volgens de peilingen zou D66 zo’n 16 zetels scoren als er vandaag verkiezingen zouden zijn – een winst van vier zetels ten opzichte van het huidige aantal, maar bij lange na niet genoeg om de grootste partij te worden. CDA, PVV én VVD scoren beter in de peilingen dan D66.

Misschien heeft Pechtold daarom besloten dat hij deze campagne juist vooral rechts gaat aanvallen. Op het partijcongres liet hij dat alvast duidelijk merken in een sneer naar de VVD:

“Ik laat graag zien dat er een alternatief is voor het platte, pleur-op-populisme”

Ook maakte hij Mark Rutte uit voor een nepliberaal, waar D66 wél echt liberaal zou zijn:

“Ik zie graag een liberaal in het Torentje. Maar dan wel een échte liberaal, een progressief-liberaal, een sociaal-liberaal”

Aha, Pechtold vindt zichzelf dus liberaal. En dat terwijl zijn partij juist een extreem onliberaal orgaandonatiebeleid wil invoeren, waarbij mensen standaard orgaandonor zijn tenzij ze aangeven dat niet te willen. De persoonlijke autonomie, toch een kernprincipe van het liberalisme, is ver te zoeken. Het toont aan dat de mooie praatjes van Pechtold een lege huls zijn om een mooi tintje te geven aan zijn hang naar macht. Van een partij met principes (referendum, gekozen burgemeester) is D66 verworden tot een elitaire partij die vooral géén directe democratie wil. Alexander Pechtold is bij uitstek het gezicht van dat nieuwe, principeloze D66. De peiling die hij heeft laten publiceren zegt dan ook meer over zijn eigen verlangen om in het Torentje plaats te nemen, dan over wat de kiezer wil.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. ome Bob

  die kapitein vissenoog

  van die partij met de democratie heel laag in het vaandel
  en niet te vergeten , ;” DE REFERENDUM ” partij ,

  maar nu effe niet, want dat gezeik in 2005
  met ons 62.9 % Nee, was toch niet zo goed bevallen ,

  1 keertje mee met Bea onze ,
  Nederlanders u kunt allemaal de typhus krijgen ,

  en er kwam daarna helemaal niks zinnigs meer uit ,
  alleen naar de interruptie microfoon rennen als Geert wat zegt ,
  die hem dan in 1 zin altijd helemaal afzeikt
  danwel net boven zijn enkels afzaagt ,

  en niet te vergeten de man, die MIJN eens zo schitterende KLEINE LANDJE MET EEN STRIK EROM HEEN HEEFT WEGGEBRACHT ,
  naar de ongekozenen in brussel

  EN DAAR GAAT HIJ NIET MEE WEGKOMEN !!!

  om met Gladiator te spreken , in this life or in the next !!

  wat een klootviool , die mislukte veilingmeester

  Ome bob

  1. loritta

   In Uw reactie kan ik mij heel goed in vinden!!!

 2. umhz

  Volgens een onderzoek van IPSOS, uitgevoerd door D66,????
  Leuk dat de auteur denkt dat D66 stemmers voor IPSON dit onderzoek gedaan hebben.
  Komt helaas een beetje ongeloofwaardig over.

 3. Arachne

  Deze man die, volgens eigen zeggen, zijn huwelijk met de moeder van zijn kinderen opofferde aan de politiek, omdat hij deze van groter belang achtte. Nee, dank u.

 4. umhz

  De uitslag zou best wel eens kunnen kloppen.
  Zegt dat iets over Pechtold of over de PvdA kandidaten.
  Mocht het toch gebeuren dat Aboutaleb zich meldt als lijsttrekker, kan Pechtold het echt vergeten en is het voor Rutte geen gelopen race.

 5. Wim

  Is zijn wip kip al terug uit de USA?

 6. Wachteres

  Pechtold is ook voor open grenzen: iedereen die wil mag binnenkomen.

  Gevolg: Afrika zal leegstromen naar Europa en wij mogen naar Afrika om daar op te bouwen wat hier zal worden afgebroken.

  En niemand die zich afvraagt hioe het komt dat deze mensen niet in staat zijn om ook maar iets in Afrika op te bouwen, terwijl daar zoveel ruimte is.

  Vanavond ook VPRO Tegenlicht gezien, AFL. ITALIAANSE LENTE?

  Wij worden geregeerd door levensgevaarlijke totale krankzinnigen.

  1. Norman Corinth

   @ Wachteres,

   —————————————————–
   Pechtold is ook voor open grenzen: iedereen die wil mag binnenkomen.
   ——————————————————

   Ik hoorde Pechtold dit nimmer verklaren. Wellicht heeft u een bron waarin hij dit beweert?

   1. Wachteres

    Nee Simon voor jou zoek ik geen bronnen meer op .Dat is verspilde energie.

    Ik heb Pechtold zelf horen zeggen dat als er geen grenzen meer zijn, het probleem van vluchtelingen ook zou zijn opgelost. Dan zijn er namelijk geen vluchtelingen meer.

    Trouwens, dat is de droom van onze multiculturele ‘elite’. Alle grenzen open – geen visumplicht meer – en iedereen mag gaan waar hij wil.

    Was jij daar nog niet van op de hoogte?

  2. Sniper666

   @ Wachteres

   Ja, met stijgende verbazing naar VPRO Tegenlicht gekeken. Die idiote burgemeester van Palermo staat ze daar gewoon binnen te halen stuk voor stuk, en de doorsnee Siciliaan heeft nu nog minder te vreten.

   1. Wim

    Ik heb wel vanavond gezien hoe men schandalig omgaat met bejaarden en demente ouderen.
    Iemand die hier nog Ruttte in stand houd en je wil het niet geloven maar zelfs de SP’er Sarko heeft zijn voorkeur is te walgelijk om aan te pakken.

   2. Wachteres

    De burgervader zei ook nog dat hij niet één klacht had gehoord van mensen die het niet eerlijk zouden vinden dat de vluchtelingen werk hadden en zij niet.

    De werkelijkheid zag er wel een beetje anders uit. Dat is het probleem met de politiek-correcte dromers.

    Ze hebben geen enkel zicht meer op de realiteit. Dat willen ze ook niet, trouwens.

    Ze blijven veel liever in hun droomwereldje.

 7. Sniper666

  Rutte en Pechtold zitten in dezelfde EU/NWO wagon, nee dank u.

 8. J.C.

  Pechtold van D66 is Bilderberger en EU-trekpop, en kiest in alle gevallen voor de EU (en laat het Nederlandse volk keer op keer in de kou staan).

  De nepdemocraat zal het Nederlandse volk wel weer laten vallen met (de uitslag van) het Oekraïne verdrag……….

 9. Bes Tolen

  De grootste armoede is die aan goede politieke leiding. De meest geschikten krijgen de kans niet en dat weten ze al gauw. Ook beseffen de meest geschikten dat als ze hun eventuele politieke ambities zouden doorzetten, hun leven gevaar zou lopen. Pim Fortuyn wilde toen zijn moeder nog leefde nog niet de politiek in.
  Een partij als de PVV betekent heldendom. Alleen al daarom verdient de partij steun; ook al ben je het op punten niet met de partij eens.
  Het is verbazingwekkend hoe wat nu de laatste paar jaar populistische partijen wordt genoemd, door de oude politiek worden beschimpt en voor volledig verrot worden uitgescholden. Dat ondermijnt het vertrouwen in de politiek en ontzaglijk meer dan het optreden van de zogenoemde populistische partijen. Nu dreigt internationaal rechtsvervolging voor leiders uit de populistische partijen. Het benard denkende Europese parlement heeft het gif al bereid.

 10. LieverKipsLeverworst

  Zoals WC-eend WC-eend adviseert, adviseert D66…: D66. Hoe dom kan je zijn. Pech-trol heeft een iets te hoge dunk van zichzelf. Schijnvertoning vanmorgen bij WNL op Zondag. Wat een lul! #sneu

 11. Ni28

  De heilige Pechtold is van zijn wolkje neergedaald om ons te redden door onze losgeslagen kudde te leiden. Hij weet overal een oplossing voor en het volk zal eindelijk gelukkig worden onder zijn hoede. De laatste keer dat D66 meedeed was een regelrechte ramp afgerond door de val van het kabinet, meen ik mij te herinneren.

 12. Ruud562

  Iedereen die op deze EU-freak en zijn partij stemt is er verantwoordelijk voor dat wij onze vrijheden en souvereiniteit totaal verliezen, maar dan ook totaal! Vele tekenen van dat verlies zijn er al, mede door EU-politiek!

 13. Wachteres

  Als Pechdrol premier wordt, kunnen de woorden van Willem van Oranje weer in de praktijk worden gebracht:

  “Mon dieu, ayez pitié de moi et de ce pauvre peuple”.

  1. ome Bob

   houdt U GEREED lieve Wachteres

   ZAKKOS G and friends gaan U ieder moment

   om argumenten vragen om deze spreuk te onderbouwen !

   DOEN ZE N.L. OOK ALTIJD ZELF , WHAHAHAHA

   OME BOB

   want de vraag zal zijn na hun niet afgemaakte avond blo

   waarom U 4 asbakken in witte wijn bestelt in het FRANS

   gna gna gna ,

   pme bob

  2. toetssteen

   @Wachteres
   Hoeveel zetels heeft D’66 nu helemaal? Buiten dat, als men zo dol zou zijn op D’66 zou die partij pijlsnel stijgen. Niets van dat al.

 14. werkloze generaal

  Als Pechtold premier wordt ( de kans daarop zal nog geen 0,19% zijn ) , dan draag ik DDS voor als meest toonaangevende opinie site van Nederland. Met telkens nieuwe verrassende en frisse inzichten , want anders kan je dit nooit worden uiteraard…

  Aangevuld met een intonatie die continue veranderd ook nog natuurlijk.

 15. Wachteres

  God sta ons bij als Pechtold aan de macht komt: de grenzen open en het Nederlandse volk werken tot ze er dood bij neervallen.

  http://politiek.tpo.nl/column/de-vvd-waant-zich-onaantastbaar/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=91

  Om jullie op te vrolijken: de toespraak van Pechtold tot het D66 volk:

  De VVD waant zich onaantastbaar. Maar de kaarten zijn nog niet geschud.

  “Partijgenoten, ik laat graag zien dat wij onze geschiedenis, onze cultuur, onze identiteit anders en beter op waarde schatten. Dat Nederland niet weer Nederland wordt als we de grenzen op slot doen, de moskeeën sluiten, een gedachtenpolitie de straat op jagen en iedereen op christen-democratische dienstplicht sturen. Ik laat graag zien dat er een alternatief is voor het platte, pleur-op-populisme. Hoe hard je ook roept, migratie is van alle tijden. En van alle continenten. En in een samenleving, waarin nieuwe culturen ons blijvend beïnvloeden, is een gezamenlijke band inderdaad moeilijk te smeden. Moeilijk, ja, maar niet onmogelijk.

  Mijn vader geloofde in het recht van de Indonesiërs op hun eigen land, hun eigen identiteit.

  We hebben in Nederland zo’n rijke, maar vaak onbekende geschiedenis. Wat wij zo oer-Hollands vinden is vaak import, smeltkroes, diversiteit.

  Populisten trekken Nederland terug achter de dijken, maken Nederland klein, zijn trots tot de grens. Wij maken Nederland groot. Wij zijn trots over grenzen heen. Wij zijn onbegrensd trots.

  Nee, wij huilen niet met links. Wij schreeuwen niet met rechts. Wij gaan voor de alternatieve weg.

  Ik zie graag een liberaal in het Torentje. Maar dan wel een échte liberaal, een progressief liberaal, een sociaal-liberaal”.

  We hoeven niet tevragen wie die sociaal-liberaal dan is.

  De vader van Pechtold geloofde in het recht van de Indonesiërs op hun eigen land, hun eigen identiteit. En dat was blijkbaar oké.

  Als wij daarin geloven zijn we – volgens Pechtold – populisten die Nederland terugtrekken achter de dijken, die Nederland klein maken, en die ‘trots zijn tot de grens’ [= bekrompen].

  Pechtold is de meest gevaarlijke poltiek-correcte idioot die er bestaat. Maar hij noemt dat ‘alternatief’.

 16. ikweetwatikwil

  Het zou me niet verbazen. Het is Brussel die aan de touwtjes trekt en veel Nederlanders buigen. Dat zijn Gieletjes.
  Maar inderdaad, ik zou haast zeggen God verhoede het. Maar ik ben niet zo gelovig. Daarom , mensen in Nederland buig NIET.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.