SGP wil verbod op dagelijks ‘Allahoe Akbar’ vanaf minaretten

Er moet een einde komen aan de dagelijkse gebedsoproep, vindt de SGP.

Het nieuwe verkiezingsprogramma van de SGP wordt over twee weken gepresenteerd, maar partijleider Kees van der Staaij lichtte vandaag al een tipje van de sluier op over de inhoud. Zo wil de christelijke partij een verbod op de dagelijkse gebedsoproep vanaf minaretten. Vooral de woorden ‘Allahoe Akbar’ klinken niet als muziek in de oren van Van der Staaij, vertelt hij op Radio 1.

“We zijn hier niet in het Midden-Oosten. We hoeven het niet normaal te vinden dat er op zoveel momenten, met dat volume ‘Allah is groot’ door de straten schalt”

Het plan van de SGP is haalbaar, want er is geen grondwetswijziging voor nodig. Het recht van moskeeën om een gebedsoproep te doen valt onder de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting, maar de frequentie van die oproep kan worden ingeperkt middels de Wet openbare manifestaties. Er kan dus direct actie worden ondernomen om het aantal gebedsoproepen flink naar beneden te schroeven.

Overigens doen de meeste moskeeën in Nederland geen openbare gebedsoproep, maar een aantal laat dagelijks de minaretten schallen. Van der Staaij:

 “We zien de afgelopen tijd dat er meer en meer irritatie ontstaat over deze gebedsoproepen,” “We hoeven met onze vrijheden niet door te slaan.”

Van der Staaij realiseert zich dat mensen als reactie op zijn voorstel zullen beginnen te zeuren over het geluid van kerkklokken. Daar heeft de christelijke politicus echter geen boodschap aan, want het geluid van kerkklokken past volgens hem bij de Nederlandse cultuur:

“Klokgelui is een Nederlands geluid, niet alleen voor de oproep tot gebed maar ook bij rampen en herdenkingen.”

Zo is het maar net. Klokgelui is wezenlijk iets anders dan de gebedsoproep vanaf de minaret. Het is goed van de SGP dat ze dat verschil duidelijk durven te benoemen, in plaats van te doen alsof het hier om hetzelfde gaat. Bovendien verdient het lof dat het voorstel op zo’n manier is vormgegeven dat er geen grondwetswijziging voor nodig is, zodat het haalbaar is. De kans is dus best aanwezig dat er daadwerkelijk wat gaat gebeuren met dit voorstel.

Voor de mensen die naast een moskee wonen met een dagelijkse gebedsoproep, zou dat een hele opluchting zijn. Iedereen heeft het recht om in Nederland zijn geloof te belijden, maar elke dag ‘Allahoe Akbar’ door de speakers laten schallen gaat gewoon te ver.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Houtlijm

  De kans dat het voor de (verkiezings)bühne is, is groot. Neemt niet weg dat het een uitstekende gedachte is die grote navolging verdient. Het lijkt erop dat de mening in Nederland langzaam, heel langzaam kantelt.

  1. Vabis

   Die SGP Farizeeërs trekken geheid hun keutel in na de verkiezingen, het blijven natuurlijk gristen honden!

   1. denktenk

    Het kan zijn, dat je slim bent en die schrijffout “expres” maakt.
    Maar of dat zo is of niet een cursusje inburgeren zou geen kwaad kunnen.
    Van mij mogen ze je vermalen tot varkensvoer.

    1. minderminder

     Wow denktenk, dat is de spijker op zijn kop.
     Helemaal mee eens.

    2. Houtlijm

     Waarschijnlijk is Denktenk zelf een SGP-gristenhond, anders valt zijn boosheid niet te verklaren. De wens om Vabis tot hondenvoer te vermalen, moet dan ook geheel vanuit zijn grrrrristelijke achtergrond worden gezien.

     1. Houtlijm

      Hondenvoer = varkensvoer.

    3. Sniper666

     @ denktank

     Uw excuus aan Vabis is op zijn plaats denk ik. U bent nu wel heel laag bezig.

     1. denktenk

      Spoor jij wel?
      Excuses maken aan iemand die het heeft over een gristen-hond.
      Ga even naar een dokter, om je te laten onderzoeken.
      Ik ben atheist en geloof niet in sprookjes, die honderden jaren geleden zijn verzonnen door seniele oude mannetjes.
      Maar ben wel blij, dat we hier christelijke normen en waarden hebben en niet die criminele sharia.

     2. Houtlijm

      Aha, Denktenk is een fatsoensrakker en moral faq. Die kwamen we nog net tekort op DDS.

    4. Peter Selie

     Goed beargumenteerd antwoord, tjeesus man voel je je eigen wel goed of is het goede gevoel in jouw hoofd constant weg. Nou alle lof voor diegene die jou zo goed gehersenspoeld heeft, nou die denktenk van jou, dat is een links vacuüm.

    5. Vabis

     Zeg gristen-hond, niet zo pathetisch keffen hè, en nu weer in je mandje, vort…..

   2. van Urk

    Nee hoor Vabis. Als Nederland de SGP eens een keer groter maakt dan komt best wel goed. Van de oudste partij van ons land kan je tenminste nog zeggen dat het de zaken veel serieuzer neemt dan al die soaps van die goede tijden slechte tijden partijen die onder leiding staan van een stel clowns!

 2. poldi

  Dit is de tekst van die gebedsoproep en dat is toch hele andere koek dan een klok.

  2 keer “God is de grootste”
  2 keer “Ik getuig dat er geen godheid is dan God”
  2 keer “Ik getuig dat Mohammed Gods boodschapper is”
  2 keer “Haast u naar het gebed”
  2 keer “Haast u naar het welslage”
  2 keer “Het gebed is beter dan de slaap”
  “God is de grootste, God is de grootste”
  “Er is geen godheid dan God”

  De SGP heeft net als de PVV groot gelijk en zo worden we via de rupsje-nooit-genoeg methode de verderfelijke islam ingerommeld.

  1. denktenk

   Wow Poldi is dit echt waar? Dan hebben we er alweer een vorm van terreur bij.
   “AUDIOTERREUR”, die kende ik nog niet. En gaat dat echt met luidsprekers?
   Daar heb je toch een vergunning voor nodig?
   En gebeurt dat gelal meerdere keren per dag? Dit moet toch een ramp voor de omwonenden zijn.
   Ik noem het maar gelal, omdat het waarschijnlijk niet in het Nederlands zal zijn.
   Wat een ramp.

   1. Houtlijm

    Ik denk dat denktenk Gekke Henkie is.

   2. denktenk

    Poldi
    Misschien is het toch niet zo erg als ik dacht. Moskeeën moeten allemaal naar het industrieterrein ivm milieu bepalingen.

    1. Houtlijm

     Mijn vermoeden wordt meteen bewaarheid.

    2. Peter Selie

     Tja viel jij even lekker snel door de mand denktenk, je ‘denkt’ zeker dat je het met een stelletje randdebielen te maken hebt, nou mooi mispoes!

     1. denktenk

      Je vraag of ik denk, dat ik met een stelletje randdebielen te maken heb, kan ik nog niet met zekerheid beantwoorden.
      Wel is het zo, dat randdebielen altijd ontkennen en niet (willen)weten, dat zij randdebielen zijn.
      Maar nogmaals, ik kan het nog niet met zekerheid zeggen.

 3. Ni28

  Eindelijk krijgt Wilders bijval, het kon ook niet uitblijven maar de politieke correctheid opzij zetten is zo moeilijk. Begrijpelijk voor de christelijke partijen want die roepen ook niet op straat dat god groot is. Misschien komt verstand toch nog terug in het Westen nu de Visegrad groep afschaffing van de migranten quota’s bedongen heeft. Deislamisering kan beginnen als organisaties zoals VN en UNESCO niet blijven komen met walgelijke eisen over juist meer islamisering. Misschien moeten deze organisaties die doorspekt zijn door walgelijke figuren herzien worden. Het is nu niet net na de WO2 het is nu vlak voor deWO3.

 4. Peter Selie

  Wilders-proces gaat door
  ‘Vervolgd voor wat miljoenen mensen vinden’

  Het strafproces tegen PVV-voorman Geert Wilders gaat door. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag vrijdag. De advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, had de rechtbank vorige maand gevraagd het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. De rechtbank verwerpt dat. Het proces gaat eind deze maand verder.

  Wilders wordt berecht om zijn omstreden ‘minder Marokkanen’-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

  Na afloop van de uitspraak vrijdag twitterde Wilders: “Vervolgd voor wat miljoenen mensen vinden.”

  Anp

  1. minderminder

   Er zitten nogal wat verkeerden bij het OM. Dit groepje probeert HEILIGER TE ZIJN DAN DE PAUS. Dit kan niet goed gaan. Dit loopt helemaal verkeerd af,
   want de paus is de heiligste en het beste jongetje van de klas.

 5. Sniper666

  DENKfout zal Kees van der Staaij meteen aanvallen. Goed plan van de SGP.

 6. henk vintage

  Dit is slechts symptoombestrijding, de oorzaak de islam, moet worden verboden.

 7. Niek

  denktenktrol (onze nieuwe aanwinst, w.s. weer een simonnick, kotsiknots reetbus stik stante pede, simontrol cs, beukbral, sarko samsombermans, sjonnie, rob enz, zekeris paradepis cs…

  (en waar bleven wardy doosje, julius, svet, marieke, ‘het’ arie/annie aj1 ?)

  1. denktenk

   Superanalyse. Helemaal juist. Geen speld tussen te krijgen.

 8. Sniper666

  @ denktank

  U schijft;

  Spoor jij wel?
  Excuses maken aan iemand die het heeft over een gristen-hond.
  Ga even naar een dokter, om je te laten onderzoeken.
  Ik ben atheist en geloof niet in sprookjes, die honderden jaren geleden zijn verzonnen door seniele oude mannetjes.
  Maar ben wel blij, dat we hier christelijke normen en waarden hebben en niet die criminele sharia.
  ++++++++++
  Ja dank u hier is alles prima. En ja, u moet uw excuus maken. DDS mensen moeten wat van elkaar kunnen hebben, anders past u hier niet.

  1. van Urk

   denktank@ Iemand die ons Nederlanders “gristenhond” noemt zijn waarschijnlijk stiekem echte moslimknuffelaars. En daar hoef je geen excuus voor te maken!

   1. Houtlijm

    Kom, kom Van Urk: als je sterk in je geloof staat kun je om zo’n minieme aantijging als gristenhond toch hard lachen? Hoe vaak is dit al niet te berde gebracht? Vanaf Hadimassa tot Reve en Teeuwen. Dat je vindt dat mensen die dat bezigen ‘stiekem echte moslimknuffelaars’ zijn, pleit niet voor je incasseringsvermogen. Meestal menen ze het namelijk niet zo kwaad.

 9. Wachteres

  http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/ex-tory-candidate-claims-those-9036362

  Ex-Tory candidate claims those who ‘insult Islam must die’ during shocking hate speech

  By Joshua Taylor

  Mufti Shah Sadruddin made the vile boast a year before trying to become a Conservative councillor when he changed his tune to ‘I believe in equality and fairness’

 10. toetssteen

  Eens met scribent. Waar ik een buitentje heb, staat een katholieke kerk op de Brink. Elke zool die daar vlakbij gaat wonen weet dat de uren worden geslagen. (‘ s Nachts niet meer). Ja ook bij bruiloften en begrafenissen, maar eh, gejammer van de trabseb heb ik nog nooit vernomen.
  De kerkklokken hadden daarnaast van oudsher een taak. Brand, allemaal met water om te blussen; gevaar! Allemaal binnen de stadswallen.

 11. nick

  Zou een goed idee zijn om de moslims er van op de hoogte te stellen dat ze belazerd zijn door mohammed en ze in werkelijkheid een heidense maangod aanbidden: Allah!

  Centraal in de religie van de Islam staat de aanbidding van de god “Allah”. De moslims beweren dat Allah in pre-islamitische tijden de bijbelse God was van de patriarchen, profeten en apostelen. Het tegendeel is waar.

  Valse beweringen vallen dikwijls door door de mand door de resultaten van harde wetenschappen, zoals de archeologie.

  De heidense Arabieren aanbaden de maangod Allah door verscheidene malen per dag in de richting van Mekka te bidden, door het maken van pelgrimstochten naar Mekka, te lopen rond de tempel – de Kaäba – van de maangod, het kussen van de zwarte steen, het offeren van een dier aan de maan- god, stenen te werpen naar de duivel, een maand te vasten van wassende maan tot wassende maan, enz. De bewering van de moslims dat Allah de God van de Bijbel is en dat de Islam opstond uit de religie van de profeten en apostelen, wordt weerlegd door solide, overstelpende archeologische be- wijzen. De Islam is niets meer dan een opleving van de oude maangodcultus. Het heeft zijn symbo- len, riten, ceremonieën, en zelfs de naam van zijn god uit de oude heidense religie van de maangod. Als zodanig is de Islam pure afgoderij en moet ze worden afgewezen door allen die het Bijbelse Evangelie volgen.

  Het Islam-teken: de wassende maan. Dit ideogram is zeer oud. Het was een symbool van de maangod. Dit teken was hoogstwaarschijnlijk al in gebruik rond 2500 v.C. De ster staat oorspronkelijk voor de dochters van de maangod. Tegenwoordig staat de vijfpuntster voor ‘de vijf pijlers van de Islam’. Op moskeeën en minaretten staat de maansikkel van hun oorspronkelijke maangod. )

  http://www.verhoevenmarc.be/PDF/allah-maangod.pdf

  1. Sniper666

   @ Nick

   Religie is gif voor de geest.

   1. Houtlijm

    Dat ben ik niet met je eens Sniper. Ik ben atheist, maar onderzoek wijst uit dat mensen die geloven, doorgaans evenwichtiger zijn, beter in hun vel zitten, minder stress ervaren, vergevingsgezinder zijn, meer vertrouwen hebben in hun medemens en meer vertrouwen in de toekomst. Kortom, ze zijn gelukkiger dan niet-gelovigen. Natuurlijk moet je er wel wat voor inleveren: je kritisch vermogen tot denken en een groot deel van je ratio.

    1. toetssteen

     @Houtlijm
     Ik denk dat je doelt op ietsjisten, de mensen die twijfelen aan het een en het ander. Agnosten zeg maar.

     1. van Urk

      Nee hoor toetsteen. Kijk maar hoe fijn ik nog woon in mijn gelukkige omgeving aan het ijsselmeer. Komt allemaal door het geloof en dat God bij ons is.

    2. Sniper666

     @ Houtlijm

     Uiteraard heeft u een eigen visie en dat is ook geen punt. Het grote nadeel van religie is dat het vrijwel altijd gebruikt is om mensen tegen elkaar op te zetten. Volgers van religie verliezen voor het grootste deel het vermogen tot vrij denken.

     1. van Urk

      In dogmatische zin wel beste sniper666. Maar ik als gelovige kan nog gelukkig vrij genoeg over alle zaken gaan denken en zelfs zeggen.

    3. Wachteres

     Tot nu toe zijn de enigen die het kritisch vermogen tot denken en de ratio inleveren de politiek-correcten/linksen, @Houtlijm.

     1. Houtlijm

      Helemaal mee eens Wachteres. Policor denken impliceert per definitie zelfverkozen blindheid en onwetendheid. Maar ook als gelovige ontkom je daar niet geheel aan: hoe kun je het anders voor jezelf verantwoorden dat hemel en aarde in 6000 jaar zijn geschapen?

   2. van Urk

    Drank, verdovende middelen, bepaalde films en sites ook. Dus wat wil je hiermee zeggen?

 12. Niek

  @Nick, goed verhaal en dit goed en feitelijk gevisualiseerd, zie deze digitale comics: http://www.chick.com/catalog/tractbykeyword.asp?subject=Islam

  @Houtlijm, bedankt voor je positieve lijst in het voordeel van (ware) Christenen. En ik kan blijven doorgaan, met alle zegens in de geschiedenis voor de wetenschap, kunst, muziek, ziekenhuizen, gevangeniswezen (ook een uitvinding van Presbyterianen in de USA, om arme drommels niet meer zomaar te vermoorden voor een stuk brood!), weduwen- en wezen, armenhuizen, opvanghuizen, voedselbanken (de eerste in Adam Z-O, en nog steeds NIET gesubdieerd door linkse regenten, terwijl andere (na-apers) dat wel krijgen, echt schandalig maar dat zijn we gewend!!). En.zo.voort, en.zo.voort, wereldwijd duizenden armenhuizen, pro deo ziekenhuizen en operatiekamers, flyin docters, rode kruis, en-ga-zo-maar-door!!! Hallelujah!

  1. nick

   @Niek,Thanks!

   Zo jammer dat het ware verhaal geen enkele bekendheid geniet en men de leugen in stand houd. Onwetendheid of onwilligheid??

 13. Bes Tolen

  Teletekst van RTL wekt de indruk alsof de SGP meent dat het geschal tot gebedsoproep als recht in de grondwet staat. ”In de grondwet staat dat moskeeën wel degelijk zo’n oproep mogen doen”, staat er onder nummer 112. Onjuist. Toegegeven moet worden dat de grenzen van scheiding tussen kerk en staat de laatste paar tientallen jaren zijn verschoven doordat de godsdiensten zich meer meester van de straat hebben gemaakt. Onterecht. Dat geldt vooral ook voor de Rooms katholieke kerk. Staatsrechtelijk is elke godsdienst ondergeschikt aan de wetten van de staat. Valt even hard onder alle wetten als die voor anderen en andere organisaties gelden en mag niet over enig voorrecht beschikken

 14. Ni28

  Als je over religie en politiek begint is het altijd ruzie. Niet aanbevolen voor verjaardagpartijtjes.

 15. Niek

  Linkse wegkijkers en trollen hier zullen denken dit is off-topic.
  Maar ik daggutnie. Want ‘ze komen er aan’, sterker nog: ‘ze’ zijn er al en ‘ze’ willen (met) meer, meer, meer!

  ‘Net zoals het nazisme is het jihadisme een totalitaire beweging’- TPO

  Uit video-opnames van al-Hollandi blijkt dat “Abu Sumail al-Hollandi” in 2014 naar Syrië is afgereisd om zich bij ISIS aan te sluiten. Schijnbaar overvallen door de zware realiteit van het leven onder ISIS-bewind hoopt hij nu dat hij terug kan keren naar Nederland. Dat hij een prijs zal moeten betalen voor zijn daden lijkt hij wel te begrijpen, maar bovenal lijkt hij ervan uit te gaan dat hij eenmaal terug in Nederland weer snel ‘een normaal leven kan leiden.’

  Die woorden en die arrogantie doen denken aan de vele SS-ers die zich vrijwillig hadden aangemeld voor de genocidale strijd van de Nazi’s en na de oorlog ervan uit gingen dat zij snel weer hun normale leventje op konden pakken.

  Rechtbankverslagen van de processen tegen Kampbewakers en leden van de mobiele moordbrigades, de einsatzgruppen, laten duidelijk zien hoe mannen die verantwoordelijk waren voor de dood van miljoenen vooral verbouwereerd en verbolgen waren over het feit dat zij na de oorlog niet gewoon naar huis mochten; de oorlog was toch immers voorbij?

  Exact die indruk wekte ook al-Hollandi.

  1. denktenk

   Inderdaad. Bij het VARA PAUW LINKSEWEGKIJKPLATFORM kreeg Hollandi Sr nog even de gelegenheid, om te vertellen wat voor en goede jongen het toch is. Werkte bij voedselverdeling en in ziekenhuizen en heeft dagelijks contact met hem……….. Is dit een typisch voorbeeld van een roze wolk, of zit hij gewoon te liegen.
   Als deze man een “normaal” mens zou zijn. Zou hij verteld hebben, dat hij zijn zoon opgevoederd heeft en niet opgevoed. Verder zou hij moeten vertellen, dat alle kwaad uit de koran komt en dat kinderen daardoor systematisch geestelijk worden verkracht. Daar zit het probleem.
   Papa ik lijk steeds meer op jouw.
   Walgelijke vertoning.

 16. Niek

  Overigens was ik als ‘Grace’ Christen (eens met de Gods-pill van het NT, en je kan dat nooit mixen met de wettische OT boodschap van bijv. de SGP!) ook niet eens met deze ‘gelovigen’. Als mijn buurman mijn zondagsrust beschadigde met die pokkeherrie om zijn kozijnen te schuren terwijl ik heerlijk zat te genotteren van Bachs orgelmuziek met mijn Bijbel open, met vrienden en fam.) dan kon ik hem hoogstens een keer beleefd vragen of hij dat niet zaterdags zou kunnen doen, want…

  Maar kan hem nooit MIJN ‘wet’ opleggen!

  Maarrrrr… nu met deze muslims. Hoe reageren ‘wij’ daarop?

  1). Ik denk heel normaal en met: ‘respect’ – hoe moeilijk ook blijft met zo’n haat religie. Dat is m.i. een eerste punt, van beide ‘kanten’.

  2). Ten tweede (indien geen respect voor de ander, en moet volgens onze NL-wet en conform algemeen sociaal gedrag) een hard maar rechtvaardig optredende overheid.

  Tja. 1). En vooral 2). werkt de laatste decennia ontiegelijk ontmoedigend in NL. Helaas ‘werkt dat Wilders in de hand’. En hou je vast. Veel erger gaat ’t worden vrezen we. Ipv normaal, democratisch en gezond kritisch beleid van de PVV, zal ultra tegen ultra toenemen. En ’t recht meer en meer in eigen hand genomen worden.

  Maar ‘gelukkig’ hebben we t.z.t. een EU leger, die de globalistiche droom kan ‘verdedigen’, met demonisering van de linkse politiek maar desnoods met geweld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.