Vol paranoïde Erdogan gaat nu zelfs z'n eigen partij "zuiveren" van "Gülenisten"

Geen categorieokt 11 2016, 17:00
De Turkse president Erdogan is helemaal het plot verloren en gaat nu zelfs z'n eigen partij zogenaamd zuiveren van de invloed van Fethullah Gülen.
Het is weer eens tijd voor bijltjesdag in Turkije. Jawel, opnieuw! Nadat ziekenhuizen, scholen, het leger, de politie, luchtvaartpersoneel, de lokale overheid en universiteiten al duizenden en duizenden mensen moesten ontslaan in een brute machtsgreep van de centrale AKP-overheid in navolging van de mislukte militaire coup in Turkije is de ijzeren vuist van Erdogan nog altijd niet klaar met zogenaamde dissidenten uitroken en onschadelijk maken.
Ditmaal moet zelfs z'n eigen partij, de AK Partij, eraan geloven. Zelfs Erdogans eigen partij zou bijna zijn overgenomen door zijn aartsvijand Fethullah Gülen, als we premier Yilderim mogen geloven:

"De regerende Turkse AK-Partij kan een interne zuivering tegemoetzien. Premier Yildirim kondigde dinsdag aan dat hij „terroristen” binnen de partij gaat uitroeien. Daarmee doelt hij op aanhangers van de islamitische geestelijke Gülen, die volgens de Turkse regering achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer zit.

Yildirim deed zijn uitspraak tegenover parlementariërs van zijn eigen partij. Sinds de couppoging van 15 juli zijn de Turkse autoriteiten druk bezig om Gülens invloed terug te dringen."

Hier is echt maar één woord voor: paranoïde. Erdogan is knettergek geworden en is echt wild om zich heen aan het slaan met de ene golf ontslagen na de andere serie arrestaties. De Republiek Turkije? Het is momenteel vooral Politiestaat Turkije?
Er gloort gelukkig ook nog een beetje hoop, want met deze actie is het mogelijk dat Erdogan en Yilderim de boel binnen de AK Partij op scherp zetten. Mochten de twee zo rigoreus te werk gaan dat er LPF-taferelen uitbreken, dan kan het wellicht volgende verkiezingen al gedaan zijn met de heerschappij van de totalitaire AKP, die niet zal rusten tot het islamistische Ottomaanse Rijk uit de as herrezen is. De kans hierop lijkt vooralsnog niet zo groot.
Een ander mogelijk gunstig vooruitzicht is dat de paranoia bij Erdogan alleen nog maar toeneemt, waardoor hij iedereen uit z'n inner circle van zich zal vervreemden en zelfs niet meer op zijn eigen dokters durft te vertrouwen. Hoe dat afloopt kan je vragen aan die andere autocraat, Stalin, die compleet krankzinnig werd na z'n moordlustige bewind en in 1953 het loodje legde.
Maar beide scenario's zijn toekomst muziek. Voorlopig mag Turkije eerst z'n borst natmaken voor een nieuwe ronde post-coup zuiveringen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten