Vol paranoïde Erdogan gaat nu zelfs z’n eigen partij “zuiveren” van “Gülenisten”

De Turkse president Erdogan is helemaal het plot verloren en gaat nu zelfs z’n eigen partij zogenaamd zuiveren van de invloed van Fethullah Gülen.

Het is weer eens tijd voor bijltjesdag in Turkije. Jawel, opnieuw! Nadat ziekenhuizen, scholen, het leger, de politie, luchtvaartpersoneel, de lokale overheid en universiteiten al duizenden en duizenden mensen moesten ontslaan in een brute machtsgreep van de centrale AKP-overheid in navolging van de mislukte militaire coup in Turkije is de ijzeren vuist van Erdogan nog altijd niet klaar met zogenaamde dissidenten uitroken en onschadelijk maken.

Ditmaal moet zelfs z’n eigen partij, de AK Partij, eraan geloven. Zelfs Erdogans eigen partij zou bijna zijn overgenomen door zijn aartsvijand Fethullah Gülen, als we premier Yilderim mogen geloven:

“De regerende Turkse AK-Partij kan een interne zuivering tegemoetzien. Premier Yildirim kondigde dinsdag aan dat hij „terroristen” binnen de partij gaat uitroeien. Daarmee doelt hij op aanhangers van de islamitische geestelijke Gülen, die volgens de Turkse regering achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer zit.

Yildirim deed zijn uitspraak tegenover parlementariërs van zijn eigen partij. Sinds de couppoging van 15 juli zijn de Turkse autoriteiten druk bezig om Gülens invloed terug te dringen.”

Hier is echt maar één woord voor: paranoïde. Erdogan is knettergek geworden en is echt wild om zich heen aan het slaan met de ene golf ontslagen na de andere serie arrestaties. De Republiek Turkije? Het is momenteel vooral Politiestaat Turkije?

Er gloort gelukkig ook nog een beetje hoop, want met deze actie is het mogelijk dat Erdogan en Yilderim de boel binnen de AK Partij op scherp zetten. Mochten de twee zo rigoreus te werk gaan dat er LPF-taferelen uitbreken, dan kan het wellicht volgende verkiezingen al gedaan zijn met de heerschappij van de totalitaire AKP, die niet zal rusten tot het islamistische Ottomaanse Rijk uit de as herrezen is. De kans hierop lijkt vooralsnog niet zo groot.

Een ander mogelijk gunstig vooruitzicht is dat de paranoia bij Erdogan alleen nog maar toeneemt, waardoor hij iedereen uit z’n inner circle van zich zal vervreemden en zelfs niet meer op zijn eigen dokters durft te vertrouwen. Hoe dat afloopt kan je vragen aan die andere autocraat, Stalin, die compleet krankzinnig werd na z’n moordlustige bewind en in 1953 het loodje legde.

Maar beide scenario’s zijn toekomst muziek. Voorlopig mag Turkije eerst z’n borst natmaken voor een nieuwe ronde post-coup zuiveringen…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Nog1

  Hij gaat zijn gang maar. Wel graag een definitief einde maken aan de onderhandelingen over een EU-lidmaatschap.

  1. toetssteen

   @Nog1
   Had al moeten zijn gebeurd, maar goed, vanavond nog, mag ook.

   1. Wachteres

    Gaat niet gebeuren, mark my words. De EU is veel te belust op uitbreiding en macht.

    Turkije moet bij de EU.

    1. rebus sic stantibus

     Het gaat inderdaad niet gebeuren: Europa heeft Turkije teveel nodig in de oplossing van de zelf veroorzaakte vluchtelingenstroom.

     1. Sniper666

      @rsc

      Europa heeft schurkije helemaal niet nodig. Europa heeft de vluchtelingenstroom niet veroorzaakt. U DENKt fout.

      Dus, schurkije z.s.m. uit de NAVO. Het land compleet af/uit-sluiten van Europa. Geen enkele euro naar schurkije. Alle vluchtelingen meteen terugzetten op de stranden van schurkije. Turken die naar Europa reizen visumplicht. Turken die in Europa zijn laten kiezen welk paspoort men wil behouden. Turken die kiezen voor EU paspoort melden het als de schurkse overheid ze tracht te chanteren. Wil men Turks blijven kan men hier alleen blijven als er werk is, en om de zo veel tijd melden bij de IND. Men kan dan geen beroep meer doen op onze verworvenheden. Geen werk meer = exit. Wie denkt die schurk Erdogan wel dat ie is?

 2. Ni28

  Tijd om Erdogan te zuiveren?

 3. Ni28

  Pegida wordt achterna gezeten voor een hakenkruis in het prullenbak en Erdogan met Hitler als voorbeeld mag eventueel in de EU. Das ist nicht richtig noch?

  1. van Urk

   Sterker nog: Door zaken te blijven doen met Erdogan maken de leiders van de EU op dit moment dezelfde fout als hun politieke voorgangers (b.v. Chamberlain) ten tijde van voor de tweede wereldoorlog. Vroeger zag men wat Hitler deed en nu zien wij hetzelfde wat Erdogan doet en toch ziet men het gevaar niet.

 4. Houtlijm

  Erdogan: de Stalin & Hitler van het Midden-Oosten. Want behalve paranoia is hij ook nog schizofreen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.