Werken tot je erbij neervalt: AOW leeftijd wordt 67 jaar en 3 maanden

Over een aantal jaar gaat niemand met pensioen. Dat is dan namelijk veel ‘te duur.’

Geen wonder dat het kabinet het een ge-wel-dig idee vindt om zoveel mogelijk ouderen te euthanaseren:

De AOW-leeftijd gaat in 2022 met drie maanden omhoog. De regeling geldt voor iedereen die na 1954 geboren is.

Dat melden bronnen rond het Binnenhof aan het ANP en de Volkskrant. In 2012 is afgesproken dat de pensioenleeftijd automatisch omhoog gaat als de levensverwachting stijgt. Zo’n verhoging moet dan vijf jaar van tevoren worden aangekondigd.

Ik kan me de tijd nog herinneren dat mijn vader — geboren in 1959 — te horen kreeg dat hij tot zijn 67e moest doorwerken. Nu komt daar dus nog eens drie maanden bij. Voorlopig, tenminste. Als VVD en/of PvdA het na de volgende verkiezingen weer voor het zeggen krijgen twijfel ik er namelijk niet aan dat ze nogmaals gaan kijken naar de pensioenleeftijd en die wellicht wéér verhogen. Misschien naar 67 jaar en 6 maanden of zelfs naar 68 jaar. Wat maakt het uit? Die oudjes hebben toch niets te zeggen in ons land. Als dat wel zo was zag het systeem er immers héél anders uit.

Over de PvdA gesproken: die partij wil het mogelijk maken om alsnog op je 65e met pensioen te gaan, maar dan moet je akkoord gaan met “een korting.” Dit betekent dus dat je best op die leeftijd kunt ophouden met werken, maar dat je financieel dan meteen in de problemen komt. Want dat is blijkbaar “heel sociaal.”

Maar goed, we kunnen hier natuurlijk regelmatig over klagen, maar dat verandert niets. Op de lange termijn zit er maar één ding op: de pensioenvoorziening helemaal privatiseren. Jawel, de overheid moet er helemaal uitgehaald worden en iedereen moet zélf gaan sparen voor zijn of haar oude dag. Misschien dat dan niet iedereen op zijn 65e kan stoppen, maar wel veel meer mensen dan nu.

En nee, dat is absoluut geen slecht idee. De gemiddelde Nederlander kan zijn geld namelijk veel beter zelf investeren: de winst is groter als je het zelf doet dat wanneer je gedwongen wordt om elke maand een bepaald deel van je loon af te staan aan Vadertje Staat. Die investeert het namelijk a) nauwelijks, b) niet bijzonder verstandig, en c) pas nadat onze vrolijke ambtenaren lekker wat geld voor zichzelf hebben afgeroomd op de bureaucratie in stand te houden.

Het is óf die optie óf allemaal massaal euthanasie laten plegen als we een hoge leeftijd bereiken. Dat laatste is ongetwijfeld wat de overheid wil, maar op de één of andere manier denk ik niet dat de gemiddelde Nederlander er een fan van is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Anna

  Regering PvdA en VVD werken tot je 72ste. Kunnen ze je een paar maanden later meteen naar het crematorium brengen. Meesten halen die leeftijd niet eens. Jaarlijkse bijna 8 miljard immigratiekosten moeten toch ergens vandaan komen.

 2. Ni28

  Volgens de VVD en PvdA willen liefst terug naar de negentiende en begin twintigste eeuw. Dagloners zonder enige vorm van verzekering en bij ziekte of ouderdom, en dat is nieuw, een spuitje waar je zelf om vraagt. Zij doen niet moeilijk, echt.

 3. Anna

  PvdA lachende Jetta Klijnsma doet er nog 3 maanden bij.
  Intussen twittert op de dag van proces tegen Wilders een PvdA algemeen bestuurslid ” Wilders gewoon ophangen zijn we mooi van dat mannetje af”. Dat waren de fascistische aangevers tegen Wilders.

  1. toetssteen

   @Anna
   Klinkt als Joops.

 4. toetssteen

  Schoonzus is woedend! Ze is van ‘ 55, heeft vanaf haar zestiende gewerkt en via allerlei studies zich een plaats omhoog geknokt. Halfjaar terug haar echtgenoot verloren, hij was wel 61 en nou dit eroverheen. Maar lekker de hoofdprijs blijven betalen schoonzus!

 5. werkloze generaal

  Wat mij betreft mag men gaan werken tot 80 jaar , want werken doe ik toch niet. Werken kost namelijk teveel vrije tijd..

  Groeten ,

  werkloze generaal

  1. ome Bob

   he hutten
   hebbie nr 19 weer eens van stal gehaald ??

   die luul wist veel he ?? van de MH-17

   na dat Bellingcat verhaaltjes was hij gauw pleiteeeee

   altijd lachen om die DDS medewerkers ,

   Robbbbbggggerttt kom zeker ook zo , nog even een duit in het zakkie doen

   Neukman is nog effe bij Neel haar oren spermavrij aan het maken

   laaterrrrrrrrrrrrrrrr

   Ome bob

 6. werkloze generaal

  @ ome Bob

  Ga jij maar lekker naar het werk toe in je nieuwe Renault Clio 1.4. Stoere bak ! Sport uitlaatje eronder… * vroem vroem * en weg is ome Bob!!!!!!!

  Om die schamele 2500 eurootjes per maand maar binnen te harken.

  Is echt geen high society loon hoor!!!!!

  groeten ,

  werkloze generaal

  1. ome Bob

   helaas voor je onzinnige reactie is Ome Bob

   op zijn 52e al met pensioen gegaan , geheel afgevuld ,

   om zo maar eens te zeggen ,

   dus lul verhaal , zoals altijd

   Ome Bob

 7. Ego non solus

  Het ware m.i. principiëel juist geweest als tegelijkertijd de wachtgeldregeling van politici was aangepakt. Nu blijft de situatie bestaan dat veel politici actief werkend de vroegere VUT-leeftijd niet eens bereiken. Zij kijken met riant wachtgeld toe naar burger die als maar langer werken moet.

 8. Beukman

  Het is uiteraard volstrekt logisch en geheel in de geest van Drees dat we langer moeten werken voor we met pensioen gaan dan vroeger.
  In 1947, toen Drees’ Noodwet Ouderdomsvoorziening werd ingevoerd (vanaf ’57 overgegaan in de AOW), was de gemiddelde sterfleeftijd van vrouwen 71 jaar, en van mannen 68 jaar. Vrouwen hadden zelden betaald werk, mannen konden gemiddeld drie jaar genieten van hun AOW voor ze de pijp uit gingen.

  Tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd van overlijden op resp 83 en 79 jaar. Stel je gaat op je 68e met pensioen. Dan heb je dus nog resp. 15 en 11 jaar te gaan. Een enorme verbetering vergeleken met 1947, ondanks de drie jaar extra die je nu moet doorwerken.

  Tel hierbij op dat het werk tegenwoordig lichamelijk veel minder zwaar is, en je beseft dat we geen recht hebben op zeuren over een AOW-leeftijd van 68.

  1. toetssteen

   @Terug cursus rekenen voor sommigen zou geen kwaad kunnen! AOW en pensioen door elkaar hutselen! Geweldig! Het slaat alleen als een tang op een varken!
   Elke sukkel die enigszins verstand van belangen heeft (en als die comm sukkels van de Eu hunnen gloeiende tangen in hun eigen achterwerk zouden knijpen, weet dat zelfs nu een rendement van 10% echt wel te doen is. Mooi, mag u uit gaan rekenen wat u zoal in heeft gelegd en hoe dat zich verhoudt tot het totaal van wat er nu zou moeten staan.

   Maar ik weet het beter. Donder op met die overheidsbemoeienis en laat men conform de vrije markt zelf kiezen.
   Gek h`e, dat men dan ineens beter in staat is tot het nodige rekenwerk.

   Ow ja, men wordt niet ouder, de kindersterfte neemt af en dat weet elke nono. Daarnaast wordt men gemiddeld niet ouder, enkelen worden nog ouder. Net weer een rapport uit hoeveel mensen jaarlijks voor de leeftijd van 65 overlijden aan kanker. Nou dat loog er niet om. Logisch hoor, want zo steekt de natuur in elkaar. Nee en dan gaat het niet over tabaksverslaafden!!!

  2. Ego non solus

   @Beukman
   Dat “we geen recht hebben” doet vermoeden dat u nog actief werkend burger bent en dus ook die extra jaren uit moet zitten. Mocht u daarentegen met pensioen zijn dan is uw stellingname tamelijk gemakkelijk en zou dat “we” vanuit de riante luie stoel dus “ze” moeten zijn. Maar wees uw eigen scheidsrechter!

   Was het uitgangspunt overigens niet zo dat de burger gemiddeld 18 jaar AOW ontvangt? Hoe zit dat dan met uw 15 jaar?

   1. Beukman

    @Ego
    Ik zal vermoedelijk doorwerken tot mijn 68e, en dat lijkt me alleszins redelijk.
    Hoe lang ik ga genieten van mijn pensioen, durf ik niet te zeggen. Hopelijk is tegen die tijd euthanasie zonder dat er sprake is van ondraaglijk lijden gelegaliseerd.

    Ik heb even geen antwoord op de vraag hoe het uitgangspunt van 18 jaar te rijmen is met het opnieuw verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd.

  3. Norman Corinth

   @Beukman,
   De AOW is dus een stuk duurder geworden en de kosten ervoor moeten uit de lengte of de breedte komen.
   Het is mogelijk deze voorziening verder te fiscaliseren maar als we dan inzien hoeveel de belastingen ervoor omhoog moeten zal de animo voor verlaging van de AOW-gerechtigde leeftijd rap afnemen.

   1. Beukman

    @Norman
    Ik denk dat de meesten wel zullen gaan beseffen dat 65 gewoon niet meer realistisch is. Rekenvoorbeelden met bijv. het fiscaliseren van de AOW helpt daar misschien wel bij.

    1. Anna

     Beukman. Al die nieuwe Nederlanders die nooit een cent premie voor AOW hebben betaald krijgen nu of straks wel een AOW uitbetaald. Jaarlijks kost de immigratie nu bijna 8 miljard.Komen alle nieuwe moslimmannen en hele familie er nog bovenop.

  4. Anna

   Beukman. Het zal niet zo zeer het overlijden zijn op oudere leeftijd. Wel de ouderdomsziekten, de krakkemikkige beenderen en botten die na 65 steeds meer gaan opspelen. Daar valt niet tegen te boksen. De leeftijd moet naar 72. Nou dat zal voor heel veel mensen flink opspelen. Hoop dat er eens een partij komt die alles zal terugdraaien naar 65.

  5. Sniper666

   @ Beukman

   Leuke theorie maar er gaat niets van terecht komen. Stel je bent 57 jaar en je bent de kloz bij de volgende ontslagronde omdat je werk goedkoper gedaan kan worden door een Pool. Welke werkgever gaat je een baan aanbieden? Hou op man dat loopt allemaal spaak.

   1. Beukman

    @Sniperd
    Dat hep niks te maken met pensioengerechtigde leeftijd.

    1. Sniper666

     @ Beukman

     Dacht het wel. Dag opbouw!

 9. Wachteres

  Ach, het ‘klootjesvolk’ wil toch niet anders. Geen pensioen meer straks, zelfs geen AOW.

  Ons pensioengeld ligt al in handen van de EU, die kunnen er in feite mee doen wat ze willen. Een loonsverhoging voor de EU-elite, geld voor de uitkeringen van de ‘vluchtelingen’. Over een paar jaar zijn er miljoenen en miljoenen die allemaal een huis en een uitkering nodig hebben.

  En dan zijn er nog mensen die overtuigd zijn van de goede bedoelingen van de EU en van onze regering.

  Met hen heb ik geen medelijden. Zij verdienen wat op hen afkomt!

  1. Norman Corinth

   @wachteres,

   ————————
   Ons pensioengeld ligt al in handen van de EU, die kunnen er in feite mee doen wat ze willen.
   ————————

   Ik vermoed dat u zich niet zo door de feiten laat leiden maar voor de notulen meld ik toch maar even dat dit bizarre nonsens zijn.

   1. Wachteres

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/06/het_zijn_allemaal_klootzakken.html

    GODVER. Kamer geeft pensioenen weg aan Brussel

    Pieter Omtzigt Geverifieerd account
    ‏@PieterOmtzigt

    Kamer kreeg tekst nieuwe EU pensioenwet (100 pag). Pas gisteravond.
    Door VVD, PvdA, D66, GroenLinks stemmen we binnen een dag ermee in

 10. Wim

  Wat een pessimisme hier laten we blij zijn dat de politiek berekent heeft dat we allemaal weer drie maanden langer leven.

  1. Ego non solus

   Dat valt nog te bezien. Voorbeeld: als een ouder mens sterft bij 80 jaar en een kind door betere zorg bij 10 i.p.v. 0 dan is de gemiddelde leeftijd gestegen. De oudere is echter niet ouder geworden. Waarmee ik zeggen wil, als de gemiddelde leeftijd vooral gestegen is door minder kindersterfte dan hebben we hier te doen met niets anders dan een ordinaire bezuinigingsmaatregel.

   Wat ik echter niet weet is hoe die “gemiddelde leeftijd” feitelijk wordt berekend. Iemand?

   1. Wim

    Het schijnt zo te zijn als er weinig kinderen geboren worden dat de gemiddelde leeftijd omhoog gaat. Dus dan heb jij drie maanden langer te leven.???????????

 11. nienke

  Een gedeelte van het Ned. volk werkt zich kapot en een gedeelte werkt nooit, laat ze ook dan de uitkeringen van degene die niet of nooit willen werken stoppen.
  Kan je niet werken door omstandigheden dat is heel wat anders.
  Er lopen zat jonge mensen die absoluut niet willen werken en genieten van een uitkering, dit moet onmiddellijk stoppen.
  Ook zij moeten ook maar werken en anders geen geld.
  En wat dacht je van al die duizenden migranten die hier zijn en nog komen, krijgen die allemaal een baan? of blijven ze tot hun dood toe van een uitkering genieten.

 12. Sniper666

  Het doel is maskeren dat tegen die tijd dat ik aan de beurt ben de pensioenpotten toch al leeg geplunderd zijn via de EU junta. Hoe zit het trouwens met de premies die ik betaald heb om anderen met 58 jaar met pensioen te laten gaan?

 13. Le Pro 58

  Vele discussies zijn vaak machteloos , frustraties zijn er genoeg te melden en word vaak afgewend in oeverloos elkaar afzeiken , maar een simpel ding zoals de macht van het volk te laten spreken bij verkiezingen in het stemhokje schijnt de grootste drempel in het leven te zijn om voor een andere koers te gaan .
  Als voorbeeld , de PVV zou eens een kans mogen krijgen voor hun beleid waar het gros van Nederland achter staat , over denkt en in huiskamers of de werkvloer over spreekt .
  En nu niet gelijk in de stress schieten en zogenaamd politiek correct willen zijn maar even vanuit het hart en normale beleving logischerwijs de gedachtes laten gaan van waar zijn wij nu mee bezig .
  Ik kan voorbeelden genoeg benoemen en zijn al vaak hier en daar beschreven , maar voor een andere gedachtegang en logisch nadenken bijvoorbeeld , heeft het al een discriminerende lading mee gekregen bij de zogenaamde Gutmensch .
  Als wij , nogmaals als voorbeeld de PVV die macht niet geven gebeurd er uiteindelijk helemaal niets , en kunnen wij de PVV niet na 4 jaar beleid afrekenen op hun daden .
  Zo simpel is dat nu .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.