De strijd om de oude kiezer barst los: ChristenUnie wil een minister voor opa en oma

De opkomst van 50Plus zet andere, oudere partijen er toe aan om ook maar iets te doen voor ouderen.

Zoals wij eerder al schreven kijkt het politieke establishment bepaald niet positief aan tegen de opkomst van 50Plus. Sterker nog, Den Haag maakt zich daar steeds meer zorgen over. Niet zo gek, natuurlijk: Henk Krol en co zijn feitelijk gewoon outsiders. Als ze in de Haagse kaasstolp érgens een hekel aan hebben dan is het wel aan mensen die niet tot de incrowd behoren.

Natuurlijk zit er voor de andere partijen maar één ding op om 50Plus tegen te gaan: het zelf voor de verandering eens opnemen voor ouderen. Hoewel de meeste partijen dat advies nog steeds naast zich neerleggen, is er een uitzondering: de ChristenUnie van Gert-Jan Segers.

Als het aan de ChristenUnie ligt, komt er een speciaal bewindspersoon voor ouderenzorg. Die minister of staatssecretaris zou zich moeten bezighouden met alle beleidszaken over ouderen.

Segers zei dat vanochtend tijdens de uitzending van Goedemorgen Nederland (WNL). Het idee is afkomstig uit een verbond tussen de ChristenUnie, Max-omroepbaas Jan Slagter, en ouderenbond KBO-PCOB. Dat verbond moet resulteren in een zogenaamd “zilveren stembusakkoord,” dat zijn politiek en maatschappelijk breed gedragen afspraken om het leven van ouderen te verbeteren.

Naast de benoeming van een speciale ouderenminister heeft het ‘zilveren stembusakkoord’ voorlopig in ieder geval nog één ander speerpunt: ervoor zorgen dat ouderen het leven draaglijk vinden. Segers legt uit:

“Na het debat over hulp bij zelfdoding op het moment dat iemand zijn leven als voltooid ervaart – waarin we principieel tegenover elkaar kunnen staan –, staan we nu samen voor de uitdaging om zoveel mogelijk te voorkómen dat mensen hun leven als voltooid ervaren.”

En gaat verder:

“Overheid en samenleving hebben met elkaar de verantwoordelijkheid om ouderen een betekenisvolle plek te geven in de maatschappij. Samen moeten we ons inzetten om ouderen een volwaardig leven te geven in plaats van een voltooid leven.”

Natuurlijk klinkt dat allemaal fantastisch leuk — zeker voor ouderen — maar de grote vraag is natuurlijk hoe Segers en co. dat precies proberen te doen? Ik kan ook wel roepen dat ik dat graag wil, en mensen vervolgens vragen om op te stemmen, maar als ik niet met duidelijke plannen kom om uitvoering te geven aan deze ideeën heeft uiteindelijk niemand er iets aan.

Als ik als Millennial daar zo over denk zal de gemiddelde oudere ongetwijfeld nog veel kritischer zijn. En dat betekent dat Segers nog heel veel werk moet verrichten voor die kiezer hem en zijn partij weer serieus neemt. Laat eerst maar zien dat je ideeën en plannen hebt waar ouderen iets aan hebben. Tot die tijd zal 50Plus ongetwijfeld gewoon keihard doorgroeien — en dat is nog terecht ook.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. zomaar

  tja de CU , was dat niet die partij die samen met D66, GroenLinks , PvdA, VVD , ons als ouderen , in het pak genaait en afgelegd hebben ?.

  ik praat hier niet! over de rijkere ouderen , nee gewoon over de ongeschoolde arbeiders , die op 14 ‘a 15 jarige leeftijd zijn gaan werken , en nu (als de vrouw/man) jonger is een halve AOW uitkering krijgen met een klein pensioentje, wel de volle eigenrisico van ziekenfonds moeten betalen .

  en meer lasten , bedoelde jij Michael deze Christen Unie ?, die nu bij de oudjes uit bedelen gaan voor hun pluche zetels .

  1. Peter Selie

   Herinner mij het z.g.n. Kunduz-akkoord waarin de oudere Nederlanders zeker keihard genomen werden door deze misselijkmakende ratten in het pak…

   1. zomaar

    ik ook en vergeten zal ik het niet .

 2. Gustaafff

  “Tot die tijd zal 50Plus ongetwijfeld gewoon keihard doorgroeien — en dat is nog terecht ook.”

  Omdat ze wat afgeruzied hebben, opgesplitst, Krol is aangeklaagd voor fraude, PLUS met belachelijke voorstellen kwam, ja stemde voor het voorstel van DENK om de term Islamitische Staat af te schaffen en het voortaan Deash te noemen, een hoop geroep vanaf de achterbankjes, zou ik hen niet serieuzer nemen dan een christelijke, islamkritische partij met genoeg gezond verstand. CU, die ook nog tegen de zelfmoordpil is.

  Terecht groeien? Nee.

 3. Sniper666

  Het is eigenlijk helemaal geen gek idee. De ouderen zijn een grote groep die groeit met vrij specifieke problemen en behoeften.

 4. tonzwart

  Hoe dan ook, vóór er ook maar iets aan de ouderen gespandeerd wordt, begint het met het creëeren van een ministerspost met een ministerie en bijbehorend personeel auto’s en andere onontbeerlijke zaken. Er worden dus om te beginnen goed betaalde banen geschapen.

  1. Sniper666

   @ tonzwart

   Dat kan best als de ontwikkelingsgelden geschrapt worden.

 5. Wachteres

  Heeft de ChristenUnie er voor gezorgd dat de ouderen geen 24-uurs luier krijgen in een verzorgingstehuis, op tijd naar de wc mogen en hun pensioen – waar zij hard voor hebben gewerkt – mogen houden? Nee dus … holle praatjes.

  Goddank ben ik nog niet afhankelijk van de goede zorgen van de Nederlandse regering.

  Als ik in een 24-uurs luier kom te liggen dan zal ik blij zijn met de pil van drion of welke dodelijke pil dan ook.

  Enne … Dit oudje stemt op de PVV.

 6. Ni28

  De oppositie heeft vier jaar lang niets gedaan voor de ouderen en alleen toegekeken hoe de regeringspartijen een slachting van de ouderen hebben veroorzaakt. Dus die geloven wij niet meer. Werkende mensen staken, ouderen stemmen 50Plus hoe die partij verder ook is. Laat dat effect hebben!

  1. van Urk

   De oppositie bepaalt welke kant de politiek niet opgaat.

 7. Anna

  CU stond toch achter de regering PvdA en VVD? Ze waren toch samen met Groenl en D66 de gedoger? Eerst alle verzorgingshuizen en ouderenzorg van opa en oma kapot maken en voor de verkiezingen weer zorgen voor opa en oma. Die christenen zijn echt ongeloofwaardig.
  CU die Nederland laat volproppen met islam omdat we barmhartig moeten zijn. Die Christenpartij is nog veel erger dan PvdA, Groenl en D66 samen.
  Een minister tegen islamiseren. Die hebben we hard nodig.

  1. Anna

   Deze oma stemt ook op de PVV.

   1. Sarko

    Da’s niet zo best oma, stemmen op de PVV is een weggegooide stem als u denkt dat de PVV gaat regeren.

    1. Sniper666

     @ Sarko

     Eigenlijk maakt het niet veel uit wat je stemt, of niet stemt, het resultaat is altijd een slap compromis.

     1. van Urk

      De 3 stadia in de politiek: beloven, niet doen, uitleggen dat er belangrijker zaken aan de orde zijn.

   2. Sarko

    Christelijke en islamitisch partijen zijn niet te vertrouwen.
    Geloven in een goddelijke macht beperkt de geest.

    1. Gustaafff

     @sarko, Bij D66 en de SP zitten beperkte geesten.

     Onzin.

     1. Sarko

      Als je de Bijbel of Koran als leidraad voor het leven gebruikt is dat een beperking van een open geest.
      Je bent niet vrij om te denken, altijd zal daar een toetsing zijn ….

    2. van Urk

     Ja,ja Sarko. Neem nog maar een jointje of een teug Jagermeister. Ook goed voor je geest.

     1. Sarko

      Haha een benevelde geest is maar van korte duur, zeg maar net als het geloven in Sint. Gelovigen krijgen het als baby zijnde al in gegoten.
      De sterken onder de gelovigen bevrijden zich van het juk.

     2. van Urk

      Maar die korte duur kan ook voor veel ellende veroorzaken? Vraag het maar aan de benevelde automobilist of door de drank benevelde agressief wordende vader! Of niet dan? Geloven is juist een verrijking van je geest in ieder geval als je de weg en de leer van christus volgt.

    3. van Urk

     Beste Sarko in elk manier van leven is een toetsing. Of bent u niet gebonden aan regeltjes? Daar zullen de autoriteiten, werkgever of uw vrienden en familieleden blij mee zijn. Ik ben vrij om te denken maar er zijn natuurlijk bepaalde grenzen omdat je nooit echt buiten je eigen kaders kan gaan denken.

     1. Sarko

      Eigen kaders– bijbel/ koran en daar gaan we weer.
      Beschouw mijzelf als agnost.
      Christelijk opgevoed.. dat wel van Urk.

     2. van Urk

      Tegen een agnost zou ik zeggen: blijf zoekende beste Sarko.

     3. Sarko

      Een agnost is niet zoekende maar heeft niet het geloof in een hogere macht.
      discussie sluiten – mag ik u een Alfa aanbieden, zuiver en een heerlijke afdronk..

     4. van Urk

      Jammer dan dat u geest is blijven hangen op deze wereld terwijl het wonderbaarlijke heelal eindeloos groot is. Maar ik sla uw Alfa niet af beste Sarko. Proost!

 8. Wim

  Wat ik wel weet is dat opa’s en oma’s hard weg lopen bij de SP na tientallen jaren een kopje tomatensoep uit blik voor de verkiezingen heeft ze verder niets gebracht.

 9. HW

  Berouw komt meestal na de zonde. De Bijbelse CU zou dit moeten weten.
  Nu kort voor de verkiezingen dit verkondigen, terwijl de CU mede verantwoordelijk is geweest voor de afbraak van de AOW en Pensioenen, is walgelijk
  Steun geven aan Rutte – Asscher II en nu bedelen om de stem van degene die jullie genaaid hebben.
  De oude elite moet verdwijnen, want zij zijn er schuld aan, dat de burgers de klos waren, terwijl degenen die de crisis veroorzaakten er met een bonus tussenuit piepen.

 10. marjo012

  Eerlijk gezegd heb ik het niet zo op partijen die hun geloof of dat nu christelijk is of islam is niet. Dit hoort niet in de tweede kamer thuis, bij dit soort partijen loopt men altijd het risico dat ze met hun artelijke haatboek (of dat nu bijbel of koran is )te koop lopen. Ik vind dat kerk haathutten en staat gescheiden dient te blijven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.