Helaas pindakaas voor Marine Le Pen: Sarkozy uitgeschakeld in voorverkiezing, Juppe kan nog altijd winnen

Alain Juppé is dé grote favoriet om Marine Le Pen te verslaan als hij de officiële presidentskandidaat wordt van de Republikeinen. Toch is Fillion op dit moment de favoriet om de interne strijd uiteindelijk te winnen.

Gisteren was een geweldig mooie dag… en een iets minder leuke dag voor Marine Le Pen, de voorzitter van het Front National. Uit een peiling van het betrouwbare bureau Ipsos bleek namelijk dat ze Nicolas Sarkozy gemakkelijk zou verslaan als de oud-president opnieuw de presidentskandidaat van de Franse Republikeinen zou worden. Haar voorsprong op de oud-president zou maar liefst acht procentpunt bedragen: 29% tegenover 21%.

Tegelijkertijd was duidelijk dat een andere Republikeinse kandidaat, Alain Juppé, Le Pen wel degelijk kon verslaan. Volgens dezelfde peiling had hij namelijk een voorsprong van zeven procentpunt op de leidster van het Front National. Dat is nogal een ommezwaai; het bewijst maar weer eens dat persoonlijkheden minstens net zo belangrijk zijn als beleid.

Hoewel de peiling dus geweldig goed nieuws was voor Le Pen bleef het daar helaas niet bij: bij de voorverkiezingen onder de Republikeinen is Sarkozy gisterenavond namelijk uitgeschakeld. Hij eindigde op de derde plek. De laatste ronde gaat daarom tussen de enige twee overgebleven kandidaten: François Fillon en Alain Juppé.

Die laatste wordt gezien als sterker in een één op één race met Le Pen. Gelukkig voor Marine zelf zijn de Republikeinen nog steeds tot op het bot verdeeld: Sarkozy steunde Fillon gisteravond nadat hij zelf was uitgeschakeld. Dat was een behoorlijk belangrijke ontwikkeling: Fillion eindigde in de eerste ronde namelijk met 44 procent van de stemmen. Met een beetje steun van Sarkozy-fans wint hij de tweede ronde dus ruim. Alleen Nathalie Kosciusko-Morizet, die op de vierde plek eindigde, sprak haar steun uit voor Juppé.

Hoe dan ook worden het natuurlijk bijzonder interessante tijden. Ook een achterstand van zeven procent is voor Le Pen niet eens al te gek, zeker niet omdat dit haar ‘grootste’ achterstand is. Ze heeft dus minder te vrezen van Fillon. Het populisme is immers werkelijk bezig met een veroveringstocht in heel Europa. De kans is groot dat het Front National daar ook van kan profiteren, zéker als de problemen in Europa de komende weken en maanden groter worden. Het was prettiger voor haar geweest als Sarkozy had gewonnen — omdat hij voor haar een zwakkere tegenstander is — maar ze kan ongetwijfeld hoe dan ook leven met het eindresultaat. Het Front National wordt steeds serieuzer genomen en begint gewoon een mainstream partij te worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Wachteres

  Heerlijk, die verdeeldheid onder links. Nu nog veel meer islam ellende en Le Pen gaat winnen!

  http://nieuws.tpo.nl/2016/04/30/fransen-en-duitsers-toenemende-mate-anti-islam/

  Fransen en Duitsers massaal anti-islam, globale verwerping islam in Frankrijk
  Opvallend: Franse socialisten nu ook tegen islam
  30-04-2016, 13:55 Tags: Duitsland, frankrijk, islam

  Burgers van Frankrijk en Duitsland keren zich massaal tegen de islam en het anti-islam sentiment is de afgelopen jaren gestegen. Tussen 2010 en 2016 is het aanzienlijk toegenomen, zo blijkt uit een enquete waarvan de Franse courant Le Figaro de cijfers publiceert.

  Le Figaro schrijft dat ‘vooral in Frankrijk een globale verwerping van de islam kan worden vastgesteld’. Opvallend daarbij is dat het niet alleen gaat om Front National-stemmers of rechtse kiezers maar juist ook om aanhangers van de socialistische partij. 52 procent van de Partie Socialiste-stemmers is van mening dat ‘de islam’ een te belangrijke en te zichtbare plaats inneemt in Frankrijk. Zes jaar geleden vond nog maar 39 procent van de socialisten dit.

  1. Harrie T.

   De rare snuiter Wachteres hoopt op meer ellende. Dat is namelijk goed voor de extreem-rechtse populisten. Het zijn net strontvliegen, hoe meer stront, hoe meer strontvliegen.

   1. Wachteres

    Harry heeft blijkbaar niets inhoudelijks te melden, terwijl hij anderen daartoe voortdurend oproept. Dan gaat hij schelden.

    Van wie kennen we dat gedrag ook? Komt bij belend voor.

    1. Wachteres

     belend = bekend.

    2. Harrie T.

     Mijn inhoudelijke punt ging over jouw zieke hoop op meer moslim-ellende. Die vergroten de kansen voor je bruine populistische helden zoals Le Pen, Wilders en Trump.

     1. Wachteres

      Je vindt het zeker niet erg, Harry/Simon dat ik niet meer op jouw ordinaire gescheld reageer? Gegroet.

     2. Harrie T.

      Prima hoor, je reacties zijn namelijk altijd zonder inhoud.

    3. Gustaafff

     @wachteres, @harrie t., even wat genuanceerder: wanneer was de laatste keer dat een vluchteling ons koninkrijk aanviel door middel van een terroristische aanslag?

     Ik kan het antwoord al raden.

     1. Harrie T.

      Ik herinner me geen vluchteling die ons land met een terroristische aanslag aanviel.
      Licht me bij.

     2. Gustaafff

      @harrie t., exact. Ik ook niet.

     3. zomaar

      in welke maten , praat jij over terrorisme ?.

      bedoel je kleine ,of grote aanslagen , bedoel je een rituele moord of meerderen , bedoel je op uitsluitend westerlingen of ook onderling? .

      afin bij het laatste , is het nog niet zo lang gelden , het eerste was Van.Gogh, gevolgd door een eenmansaanslag (Marokkaan) op een , en in een politiebureau op twee agentes die neergestoken werden achter de balie , in Amsterdam, waarna er nog weken lang onrusten daar waren , en veel auto’s in de fik gestoken zijn , auto’s in moslim ogen van ongelovige honden .

     4. Harrie T.

      in welke maten , praat jij over terrorisme ?.

      S, M, L en XL.

     5. Peter Selie

      De moordenaar van Theo van Gogh Mohammed Bouyeri deze linkse kansparel is en blijft in mijn opinie een radicale islam-terrorist.

     6. zomaar

      Harrie T.    29 minuten ago   
      in welke maten , praat jij over terrorisme ?.
      S, M, L en XL.

      ik weet vooraf niet welke maat ons @Harriet(je) heeft ?, dus vandaar de keuze !.

     7. Wachteres

      Het is algemeen bekend dat aanslagen vanuit Nederland georganiseerd worden.

      Trouwens, denk je werkelijk Gustaafff de Nederland en andere kleinere Europese landen op den duur verschoond zullen blijven van aanslagen?

      Ik vermoed dat de BVD daar wel anders over denkt.

      En het is typisch links om je niet druk te maken over Europese landen waar die aanslagen nu al plaatsvinden, net als verkrachtingen en ander geweld.

      Dat interesseert ons toch niet? Ondanks dat we zo graag bij de EU willen horen.

      Zolang het ons niet raakt …. deert het ons niet, toch?

      Of zit daar misschien iets anders achter? Een excuus om de islam niet te kwetsen?

      https://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/23/waarom-is-dit-nog-niet-in-nederland-gebeurd-1604068-a866336

      Zelfs NRC is slimmer dan jij.

     8. zomaar

      Gustaafff    40 minuten ago   
      @harrie t., exact. Ik ook niet.

      vandaar de vraag over welke maten (grote) van aanslagen heb je het ?, ja kleinen aanslagen zijn er hier gepleegd !!.

      uit naam van de islam “Theo van Gogh”, en ook die Marokkaan die twee agentes neerstak !!, voor hij door een derde agent neergeschoten is geworden .

      en de daaropvolgende drieweken !!, van onrusten en vernieling van auto’s (in brand steken ), kan je onder deze noemer plaatsen , dan de met regelmaat aangescherpte controles (paraatheid) bij de luchthavens of tunnels , mag gerust ook onder de noemer (dreigende) aanslagen plaatsen !!.

      en dat in een land , vergeven van moslim knuffelaars !!.

     9. Gustaafff

      @wachteres, het is bijzonder onkies om een bepaalde politieke vleugel (links, wat ik overigens niet ben) ervan te beschuldigen dat terreur, hetzij in het buitenland, hetzij binnen Europa, hen niets zou doen. Het is bizar dat jij denkt te weten welke emoties naar boven komen bij “links” als er een terreuraanslag plaatsvind. Evenzo acht ik het zeer onwaarschijnlijk dat je mijn intelligentie kunt meten aan de intelligentie van mensen die het beroep van journalist uitvoeren. Kom eerst maar met bewijzen.
      @zomaar, in het verleden hebben wij veel Nederlandse terroristen gezien. Kars T., Tristan van der V., Volckert van der G..

     10. zomaar

      dit was jou vraag niet !!.

      Gustaafff    1 uur ago    Beantwoorden
      @wachteres, @harrie t., even wat genuanceerder: wanneer was de laatste keer dat een vluchteling ons koninkrijk aanviel door middel van een terroristische aanslag?
      Ik kan het antwoord al raden.

      de door jou genoemde Volckert, was een politieke moord !!, (hier blijf ik bij ) , deze twee aanslagen kan ik plaatsen 1 onder een antipathie (welke redenen is onduidelijk) tegen het koningshuis, en 2 een doorgedraaide tiener.

      toch jij vraagt (vroeg) , over aanslagen door een of meer vluchtelingen , en ja daar kan !, met mijn opsommingen spraken van zijn , zoals nu de azc vollopen met moslim vluchtelingen , zijn in het verleden ook moslims onder de noemer vluchteling hier heen gekomen .

      dan en dit is zeker niet onbelangrijk!!, is er met de komst van duizenden moslims , spraken van verscherpte controles van luchthavens , tunnels , en stations !!.

     11. Wachteres

      “wachteres, het is bijzonder onkies om een bepaalde politieke vleugel (links, wat ik overigens niet ben) ervan te beschuldigen dat terreur, hetzij in het buitenland, hetzij binnen Europa, hen niets zou doen”.

      Oja, politiekcorrect treurt als er weer een aanslag is gepleegd Gustaafff.

      De politiek-correcte elite voorop. Volgens mij hebben ze kaarsjes en kaarten op voorraad liggen.

      Weleens gehoord van:”Voorkomen is beter dan genezen?”

      Als andersdenkenden zeggen dat we niet iedereen maar binnen kunnen halen, dan worden die uitgescholden voor facist en nazi.

      Blijkbaar zijn ze het met het gruwelijk beleid van Merklel eens.

      Eerst toestaan dat IS-tuig binnen stroomt en als ze geweld gaan gebruiken – wat een kind kan weten – dan krokodillentranen huilen.

      Ik noem dat schandalig hypocriet.

 2. Wim

  Voorzichtig Michael je heb je hier nogal te kijk gezet met Trump

 3. Gustaafff

  Helaas komen populisten niet mer serieuze en keiharde oplossingen. Trump wil op kosten van belastingbetaler een idiote muur bouwen. Wilders wil criminele buitenlanders naar België sturen en de nieuwe godsdienstvervolging starten (ja, doe lekker hetzelfde als wat ze bij m’n geloofsgenoten in Iran doen). Van Le Pen horen we haar vader de holocaust ontkennen.

  O ja, en het bekende mantra “grenzen dicht, want ze pakken onze banen af. Sluit de elite op.”

  1. Wim

   Maar wat wil de Islam?

   1. Peter Selie

    Maar wat wil de Islam? Tja Wim dit is een retorische vraag, iedereen behalve een handvol Trollen op DDS weet het antwoord. Het “Project” van het Moslimbroederschap streeft naar wereld dominantie. En de politieke elite is hard op weg om via de islamisering van de westerse wereld dit tot stand te brengen, wanneer men alleen naar de details kijkt en niet langs de grote lijnen van het Moslimbroederschap project of heel erg naïef denkt dat het allemaal wel mee zou vallen, dan is het zaadje voor Agenda 21 reeds ontsproten.

  2. zomaar

   laatst een reportage gezien , een grootdeel van die door jou bedoelde muur staat er al , gebouwd onder Obama (democraten) .

   (in de zin van een groot hoog hekwerk , voorzien van prikdraad enz.

   tja dan Wilders echt wel een dooddoener volgens links , hij wil alle criminelen van andere etnische afkomsten het land uithebben , geen illegalen meer hier , en minder import (moslims) vanuit de islam , niets mis mee , zeker als wij zien hoe de islam is in de landen waar deze de hoofd religie vormt.

 4. Viertel

  Laat Francois Fillon maar de nieuwe president van Frankrijk worden. Hij is qua standpunten vergelijkbaar met Sarkozy. Maar heeft een veel minder groot ego dan Nicolas. En hij blijft ten alle tijden koelbloedig. Dat kun je van Sarkozy bepaald niet zeggen. Fillon is een goede tegenspeler voor Merkel. Over Alain Juppé kan ik kort zijn: Te oud en te meegaand met de elite. Aan hem heb je weinig, als het er echt op aan komt.

 5. Ni28

  Linkse stemmers gingen voor Juppe om Fillion uit te schakelen. Dat is in de eerste ronde niet gelukt.

 6. Wachteres

  http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/04/289887-289887/

  Imam: terroristische aanslag Amsterdam kwestie van tijd

  Binnen anderhalf jaar zal Amsterdam worden getroffen door een terroristische aanslag, voorspelt jongerenimam Yassin Elforkani. ‘De terroristische netwerken staan al klaar. Het is gewoon hard ingrijpen nu,’ onderstreept de voormalig woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO).

  Als de terroristische netwerken niet snel worden opgerold in Amsterdam, is de hoofdstad de volgende na Brussel en Parijs, zo denkt Elforkani. In een interview met Het Parool roept hij de Tweede Kamer op hervormingen door te voeren, voor het te laat is.

 7. Ni28

  H.T. = S.B., C.P., N.C., umhz……….

 8. Wachteres

  http://www.demorgen.be/buitenland/nieuwe-terreuraanslag-in-frankrijk-vermeden-b7b2eea2/?utm_campaign=newsletter&utm_medium=email&utm_userid=0bb1b3d9-faf5-4a98-a811-13d21de7521e&utm_source=demorgen&utm_content=middag

  Nieuwe terreuraanslag in Frankrijk vermeden

  Met de arrestatie van zeven personen afgelopen weekeinde hebben de Franse autoriteiten een terreuraanslag weten te verijdelen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vanochtend bekendgemaakt.

  De arrestanten zijn tussen 29 en 37 jaar oud. Zij hebben de Franse, Marokkaanse en Afghaanse nationaliteit. Zes waren geen bekenden van de inlichtingendiensten, de zevende, een Marokkaan “wiens woonstede niet in Frankrijk was” is door een “partnerland” gesignaleerd.

  Tja, zolang de islam hier is, zullen er [dreigingen van] aanslagen zijn.

  1. Wachteres

   “Mogelijk was het commissariaat of de traditionele kerstmarkt in Straatsburg een doelwit, aldus de krant Le Parisien. Die markt was al in 2000 doelwit van een aanslag. Ook kan Marseille in het vizier zijn gekomen.

   Sinds begin dit jaar zijn in Frankrijk al 418 lieden opgepakt in verband met terreurnetwerken. In november alleen al zijn er 43 mensen in de kraag gevat, aldus Cazeneuve”.

   Gelukkig hebben deze pogingen tot gruwelijk geweld, niets met de islam te maken.

   En ze proberen het ook nog niet in Nederland [Zwolle, wat is dat?], dus waar hebben we het over.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.