Ja hoor, daar gaan we weer: belasting op sigaretten gaat waarschijnlijk wéér omhoog

Laten we rokers kapotmaken!

Rokers betalen zich nu al te pletter aan sigaretten, maar wat de Tweede Kamer en de staatssecretaris betreft kan daar best nog wat bij. Staatssecretaris Wiebes (socialist, VVD) heeft gisteravond namelijk weten dat hij best iets ziet in het plan van de SP om de accijnzen voor sigaretten en tabak voortaan geïndexeerd te laten worden. Dit betekent dat ze meestijgen met de inflatie.

Volgens Kamerlid Farshad Bashir (Socialist, SP) kan op die manier voorkomen worden dat sigaretten relatief goedkoper worden terwijl de prijzen van andere producten juist stijgen. Ook denkt hij dat deze maatregel ervoor zorgt dat minder jongeren gaan roken. Wiebes verzette zich eerder nog tegen een dergelijk plan, maar heeft nu laten weten er geen “zwaarwegend nadeel” meer in te zien. Daarom wil hij dat de Tweede Kamer over het voorstel gaat stemmen.

De bemoeials in ons parlement kennende zal Bashir zijn zin gewoon krijgen. De boven-ons-gestelden in Den Haag voeren immers al jarenlang oorlog tegen de tabaksindustrie én de gewone roker. Natuurlijk doen politici net alsof het de bedoeling is om die roker te beschermen, maar dat is je reinste flauwekul. Het enige wat ze bereiken is dat rokers financieel volledig worden uitgekleed. Ze kunnen niet uitgaan met het gezin en moeten een maand langer wachten met het kopen van nieuwe kleren omdat ze zoveel voor sigaretten betalen. Want ja, roken is een verslaving, wat betekent dat rokers — nicotineverslaafden — sigaretten prioriteit nummer één vinden. Al het andere komt pas na de sigaret.

Prijzen verhogen zorgt er dus niet voor dat deze mensen opeens massaal stoppen, maar dat ze geen geld meer overhouden voor andere zaken. Hun levensgeluk wordt aangetast omdat meneer Bashir alles beter meent te weten.

Oh, én omdat hij begrijpt dat rokers een geweldige melkkoe zijn. Net als alle andere verslaafden vinden ze toch wel een manier om hun verslaving te betalen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Gustaafff

  “Laten we rokers kapotmaken!”

  Niet nodig, ze maken zichzelf al kapot. De zorgkosten rijzen de pan uit door zieke rokers. Helaas blijft iedereen z’n eigen lichaam kapotmaken.

  1. zomaar

   kom vertel ons nu eens waarom de rokers , de zorgkosten doen rijzen ?.

   wij spreken hier over de wat ouderen mensen !, die bijna levenslang misschien gerookt hebben , toch ook hun bammetje verdiende in bedrijven waar de lucht ook niet zo fris was , toch toen wist men nog van niets omtrent .

   een voorbeeld vroeger he ik met een iemand kennis gemaakt (zakelijk) , die bijna 25 jaar in de grafische industrie werkzaam geweest was !, en nooit gerookt .

   als gevolg zat hij piepend en krakend naar lucht happend , onder de medicijnen en voorzien van luchtflessen thuis op de bank , geheel kapot gemaakt door en voor het kapitaal.

   weer ga jij je hier te buiten aan het discrimineren van één minderheidsgroep , van rokers .

   1. Gustaafff

    Dhr. Van Galien claimt dat de overheid de intentie heeft een meerderheid rokende mensen kapot te maken. Rokers maken hun eigen lichaam al kapot, niet de overheid.

    Dat probeerde ik te benadrukken. Niet om racistisch te zijn.

 2. Ego-non-solus

  Beste Gustaaff, ik lees net dat de OvJ in het proces Wilders heeft betoogd dat Marokkanen hun afkomst gemeen hebben en als zodanig ook als ras gezien kunnen worden. Rokers hebben hun hobby gemeen, kunnen als zodanig wellicht ook als ras gezien worden en ja, dan is je opmerking toch echt racistisch.
  Maar trek het je niet aan, het begrip ‘racistisch’ is tegenwoordig zo verwaterd, het is inmiddels erger voor Nederlander te worden uitgemaakt.

  1. Gustaafff

   @ergo non solus, dat ben ik niet met je eens. Ik zeg dat ik de hobby, roken, desastreus vind voor de gezondheid. Roken richt een onherstelbare schade aan in het menselijk lichaam. Dat is de nuance van rokers die hun lichaam kapot maken. Ik zet geen bevolkingsgroepen, rassen of mensen met een bepaalde hobby weg als idioten. Ik geef alleen kritiek op mensen die meer dan geregeld een sigaret nuttigen.

   1. glazenbol

    De nuance is dat roken onherstelbare schade aan KAN richten, is dus geen 100% waarheid die jij hier probeert voor te doen. Ik ken tietallen rokers die ook op oude leeftijd nog steeds kerngezond zijn

    1. Gustaafff

     @glazenbol, Het is een feit dat de schadelijke stoffen van een sigaret zich al in een vroeg stadium verspreiden over één long. Het roken van bijvoorbeeld enkele sigaretten per dag verhoogt het risico op long- of slokdarmkanker aanzienlijk. Dat jij mensen kent die na jaren roken nog gezond zijn is best mogelijk, maar het gaat hier om een bevolkingsgroep Nederlanders. De keiharde cijfers en statistieken van gezondheidsorganisaties, spreken boekdelen. Roken is schadelijk voor de gezondheid.

     Net als overigens veel andere dingen.

 3. Ego-non-solus

  Beste Gustaaff, je hebt kritiek op mensen die meer dan geregeld een sigaret nuttigen. Daarin sta je niet alleen, die deel je met velen. De redenering van de OvJ proces Wilders volgend dat er in zo’n situatie dan sprake kan zijn van een ras is mijn eerdere reactie dus óók als racistisch te beschouwen.
  Ik besef, een eigen mening hebben is tegenwoordig wel heel erg tricky. Mogelijk wordt dat daarom door de policor elite ook niet aangemoedigd of gewaardeerd.

 4. pejoar

  de kosten van wachtgeld,de kosten van dure feestjes voor de politie,de 2000 euro die Marokkanen krijgen als ze vrijwillig het land verlaten na een afgewezen asielverzoek,de asielkosten van alle anderen,de kosten om het binnenhof op te knappen,de kosten van EU onzin en noem maar op.
  moet allemaal betaald worden dus alles wordt duurder.
  minder geld uitgeven is nooit een optie bij de overheid.

 5. Seneca

  @Gustaaff
  Het moment dat je geboren wordt, is tevens het moment dat je sterft. Daartussen liggen afhankelijk van je genen, een aantal jaren die gelukkig voor de meesten onder ons goed verlopen en voor een aantal helaas minder goed. Laat er geen misverstand over bestaan, roken ‘an sich’ is slecht voor lijf en leden. Maar de rokers onder ons (ik zelf rook niet) vinden het lekker en als mensen iets lekker vinden, dan genieten zij. Doordat zij genieten hebben zij een opgeruimd gemoed en het klinkt tegendraads, leven zij langer. Vroeger (ca 30 jaar geleden) kende men de ziekte ALS niet maar wel MS. Er zijn zoveel ‘nieuwe’ ziektes bij gekomen, men weet niet waardoor dit veroorzaakt wordt. Ik heb het al eerder op dit forum geschreven: wat zit er in het water, wat zit er in ons voedsel (e nummers) het materiaal waarin ons voedsel verpakt wordt, welke invloed heeft dat materiaal op het produkt? Roken is zo langzamerhand een brok emotie geworden en heel vreemd, de meeste mensen die emotioneel reageren, zijn niet rokers. Wat zal het mij schelen of mijn buurman rookt of niet? Het gaat hem/haar toch niet aan hoeveel ik eet/drink/neuk of iets dergelijks? Gisteren werd door Beuk een reactie geplaatst die de linkse verdwazing van dit individu illustreert. Hij schrijft: ‘ik heb liever de terreur van bontkraagjes dan dat ik naast een roker zit….’ Einde commentaar, einde gezond verstand.

  1. Gustaafff

   @seneca, ik geloof dat het best lekker is. Daar twijfel ik niet aan. Maar datzelfde geldt voor snoep en lekkernijen; het is lekker, feestelijk en het brengt je in een goed humeur. Om nog maar te zwijgen over alcohol. Wat ik probeer te zeggen is dat het funest is voor je gezondheid. En in veel mindere mate ook voor dat van degene die naast je zit – als je een sigaret opsteekt. Is het lekker? Ik rook niet, maar het zal wel. Is het gezond? Nee, beslist niet.

 6. toetssteen

  Roken in een zaak met een prima luchtafvoer (die zijn er genoeg), doe maar lekker. Liever dat dan je een weg te moeten banen door een haag trottoir dampers.
  Meer belasting is net zo dom als de drooglegging, werkt toch niet. In deze tijd al helemaal niet!
  Longkanker, ik hou even tien slagen om de arm omdat er zat mensen zijn die nog nooit gerookt hebben, maar longkanker krijgen/kregen door andere rommel in onze leefomgeving (asbestvezels, maar ook verfstoffen enz.), leven korter.
  Oom van mijn vrouw, nooit gerookt, wel gewerkt met chemische stoffen, hij werd 37.

  Slokdarmkanker, tja reflux (Barrett syndroom) hebben echt een hoger risico. Hoeven niet eens 1 sigaret te hebben gerookt. Ik zou dus maar oppassen met diverse aannamen.

  Wat ik schrijf is niet aan het adres van scribent, maar aan de diverse comments.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.