Populistisch GeenPeil bevestigt: 'Ja, GeenPeil gaat wél de politiek in, maar anders dan het AD denkt'

Geen categoriedec 03 2016, 14:00
Het is zover: we weten min of meer wat GeenPeil van plan is. Ja, er komt een politieke partij, maar nee, het is niet de bedoeling dat die partij als oude, traditionele partij gaat opereren.
Eerder vanmiddag stuurde de campagneleider van GeenPeil, Bart Nijman, een email aan leden van het Leger des Peils, de grassrootsbeweging die GeenPeil vanaf dag één steunde. In de email gaat hij in op het nieuws dat het AD vandaag naar buiten bracht, namelijk dat GeenPeil een politieke ledenpartij wordt en mee gaat doen aan de verkiezingen van maart. De voornaamste vraag is, natuurlijk: is het serieus of is hier sprake van een grap? Op Twitter liet de voorman van VNL, Jan Roos, weten dat het volgens hem vrijwel zeker om het laatste ging.
Nijman legt uit in zijn email dat dit niet juist is: het is wel degelijk een serieus project en geen (mooie) publiciteitsstunt. Maar dat betekent niet dat het AD het helemaal bij het rechte eind heeft:

Laat me voorop stellen dat GeenPeil géén politieke partij wordt in de traditionele betekenis van de term. GeenPeil is een politiek onafhankelijk, democratisch vernieuwingsinitiatief dat niet binnen de gevestigde orde en volgens de spelregels van het establishment gaat meedoen aan het Haagse toneelstukje. GeenPeil wordt dus niet, zoals AD ten onrechte beweert, onderdeel van de "versplintering op rechts".

Maar:

GeenPeil richt zich niet op de poppetjes of op een zucht naar macht, het plan van GeenPeil draait volledig om directe volksvertegenwoordiging en controle van de macht. Samen met het Leger des Peils willen we een ledenpartij oprichten die het systeem van binnenuit gaat vertimmeren, verbouwen en verbeteren. GeenPeil richt daarvoor een partij op en doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Jan Dijkgraaf wordt wel de lijsttrekker van ons democratische initiatief, dat klopt.

Natuurlijk is dat een beetje apart: nee, GeenPeil gaat niet voor meer versplintering zorgen, maar doet wel mee aan de verkiezingen. Het zal de dames en heren van dit (mooie) project allicht verbazen, maar een zetel voor GeenPeil gaat per definitie ten koste van andere partijen. Er zijn immers maar 150 zetels te vergeten.
Nijman gaat verder:

GeenPeil gaat de democratie van binnenuit herstellen. GeenPeil richt zich niet op politieke ideologie, maar op de democratie. Aanstaande maandagmiddag 5 december lichten we in de Prodentfabriek in Amersfoort toe hoe wij van plan zijn om dit te gaan doen, met welke middelen en met welke doelen.

Dat is allemaal goed en wel, maar dat kon je ook doen door bestaande partijen te infiltreren en de boel daardoor van binnenuit te beïnvloeden. Dat je toch meedoet aan de verkiezingen, en dus de Kamer wilt ingaan, zorgt er automatisch voor dat rechts meer versplinterd raakt. Nou ja, misschien is dat niet helemaal waar. GeenPeil geeft immers aan geen oude traditionele ideologie te hebben. In principe moeten zowel linkse als rechtse kiezers zich erin kunnen vinden. De vraag is alleen: is het anti-establishmentgevoel niet veel groter op rechts, en spelen de bestaande partijen daar niet al voldoende op in?
Natuurlijk is het duidelijk wat de drijvende kracht achter dit initiatief is: onvrede met de reactie van de gevestigde politiek op de uitslag van het referendum. Desgevraagd liet het Nederlandse volk weten absoluut niets te zien in een associatieverdrag met Oekraïne. Rutte lapt die uitkomst aan zijn laars en is van plan om het er toch doorheen te jassen, gewoon, omdat zijn Brusselse bazen dat eisen. En ja, als Mark ergens goed in is dan is het naar de pijpen van Brussel dansen. Als hij de Nederlandse kiezer daarvoor moet negeren, het zij zo. Markje doet het met liefde én met een brede glimlach op zijn gezicht. Het is niet wonderbaarlijk dat veel mensen daar onderhand genoeg van hebben en dat er wel degelijk animo is voor een 'partij' of beweging als GeenPeil.
Overigens is het wel opvallend dat Jan Dijkgraaf de lijsttrekker wordt van de beweging. Op 1 december zette RTLZ namelijk nog een video online van dezelfde Dijkgraaf die doodleuk vertelde dat hij niet kon geloven dat Thierry Baudets nieuwe partij Forum voor Democratie iets voor elkaar zou kunnen krijgen. Ziet hij die zetels nu opeens wel? En wist hij toen al (het antwoord is natuurlijk: ja) dat hij zelf lijsttrekker zou worden van GeenPeil? In dat laatste geval is het natuurlijk niet netjes dat hij dat toen niet liet weten en een mogelijke concurrent op zo'n manier wegzette als volstrekt irrelevant (wat het Forum overigens ook is, maar dat geheel terzijde).
Afijn, wat mij betreft hebben we nu drie anti-establishmentpartijen die mogelijkerwijs een gooi naar zetels kunnen doen (aangenomen dat GeenPeil dat inderdaad wil, maar daarover dus meer maandag): de PVV, VNL en GeenPeil. Hoe ze dat precies gaan doen is nu de grote vraag... en natuurlijk of ze niet te veel stemmen bij elkaar weghalen waardoor ze voor iedereen roet in het eten gooien en het establishment na de verkiezingen niet bang hoeft te zijn, maar juist opgelucht kan ademhalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten