Betuttelende overheid wil sigaretten nu in lelijke pakjes stoppen. Want anti-rokenmaatregelen werken niet

Vadertje Staat gaat steeds verder in zijn zoektocht hoever hij kan gaan tot Nederlanders zich eindelijk gaan verzetten tegen al die betutteling.

De afgelopen jaren zijn sigarettenfabrikanten en winkels die sigaretten verkopen steeds weer het doelwit geweest van de bemoeizuchtige overheid. Datzelfde geldt overigens voor de gewone roker, die tegenwoordig alleen nog maar in zijn eigen woning in sigaret mag opsteken; doet hij dat elders, dan wordt hij opgejaagd alsof hij een seriemoordenaar is.

Maar wat blijkt? Al die maatregelen van de overheid — pakjes met waarschuwingen, niet roken in café’s, hogere accijnzen — hebben maar weinig effect gesorteerd. Nou zou je denken dat de regering begrijpt dat, hé, dit soort dingen gewoon niet werken. Mensen blijven toch wel roken.

Niets is minder waar. Als het aan het kabinet Rutte II gaat gaan ze gewoon nóg een stapje verder:

Van Rijn laat de Tweede Kamer nu ook weten dat hij tevens overweegt om standaardverpakkingen op te leggen. Hij wil mogelijkheden daartoe onderzoeken als de andere maatregelen niet succesvol blijken te zijn. Deze ingrepen zijn gedaan om vooral jongeren af te schrikken, zodat ze nooit met roken beginnen.

En dan zijn we er nog niet. Van Rijn wil namelijk ook met een uitstalverbod komen voor tabakswaren in supermarkten en tabakswinkels. Hij pleegt al overleg met dat soort winkels om dat doel te bereiken, maar hij verbaast zich er enigszinsover dat hoewel supermarkten het allemaal prima vinden, tabakszaken daar heel anders over denken.

Joh! Dat is wel héél gek inderdaad! Je zou bijna denken de verkoop van tabak slechts een klein deel vormt van de omzet van supermarkten, terwijl tabakszaken er juist volledig afhankelijk van zijn.

Kan iemand de staatssecretaris even uitleggen waarom tabakszaken die naam dragen en niet, zeg, ‘kauwgomzaken’ genoemd worden?

Ik heb mijn buik onderhand wel vol van de bemoeizucht en betutteling van dit kabinet. Lees je mee, premier Rutte? Mooi, dan herhaal ik het nog maar een keer: meer regels helpen lang niet altijd. Mensen hebben het recht om fouten te maken en, jawel, om middelen te gebruiken die jij slecht vindt. Laat de bevolking toch eens met rust — en het midden- en kleinbedrijf óók.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. zomaar

  ooit eens na een hartaanval in het ziekenhuis gelegen voor een paarweken , als lopend patiënt had ik mijn loopje naar het rookhol , (dat hete toentertijd zo , omdat het een aparte afgeschermde ruimt was , waar je roken mocht ), afin ik stak niet onder stoelen of banken dat ik gewoon rookte 8 á 10 sigaretten per dag de cardioloog was er niet blij mee toch het kon niet echt kwaad , de hoofdbroeder van de afdeling gaf mij een reprimande in het bijzijn van de cardioloog , en stelde voor om pleisters te gaan gebruiken (Stivoro) 24 per dag , ik dacht dat de cardioloog ter plaatsen een hartaanval kreeg van woede !.

  zijn beredenering was dan loopt die man 24 per dag en elke dag met een nicotinebom rond , laat hen die 8 ’10 sigaretten nuttigen .

  moraal van het verhaal Stivoro is ook weer een linkse uitvinding waar zij ons geld aan weg kunnen geven , ook binnen dit soort organisaties zitten bekenden , vrinden, familie ect , van mensen uit de sociaal links democratische politiek .

 2. Ni28

  Rokers die niet willen stoppen blijven roken tot hun dood en de vorm van het pakje doet er niet toe. Zo simpel is het. Per saldo kosten zij de maatschappij niet perse meer. De hoge ziekenhuis kosten worden gecompenseerd door korter leven. Openbaar leven moet wel de rokers verbieden. Rokers zijn altijd lastig voor niet rokers terwijl niet rokers niet lastig zijn voor rokers.

 3. Ome Ga

  Zomaar en wie kan wat bewijzen en wie en wanneer zal het zeggen.
  Maar in de pharmaceutische industrie (net als de zgn windindustrie, global warming, olie,gaan miljarden om, en hoeveel fake is daarvan dat echt ‘werkt’ (niet: psychologisch dus)? En hoeveel gaat naar de rijke maffia die nooit genoeg heeft, al ligt er goud op de grond?

  Niet dat ik trouwens meer echt mijn pijpje (had er vijf, div. soorten) mis, met heerlijke English Cavendisch Mixture. Maar waar zijn alle gezellige rokers toch gebleven? De heerlijke gesauste sigaren- en pijptabakluchtjes? Net als koffie- thee-, rozen- en benzineluchtjes de inademing van vroeguh, toen het leven nog relaxt en gezellig was.

 4. Ome Ga

  Over olie trouwens; gebruik nooit geldverspillende ‘extra’ (dure) olie voor je motor. Ik gebruikte zelf trouwens nooit meer olie’verversing’. Slecht voor het milieu en je wilt het niet geloven (is heel verhaal) maar olieverversing is absoluut niet nodig. Dat bleek ook, kon steeds 100.000 klokjes gewoon rondrijden. is zelfs beter voor je motor. Een oud Shell directeur gaf me het idee haha.

 5. pejoar

  sigaretten in een sigarettenhouder en shag in een afsluitbaar plastic zakje.
  geen verpakking meer gebruiken

 6. Ome Ga

  Archie Bunker geeft (hoewel, lang geleden!) overal oplossingen – ook over roken.
  Moet kunnen ook in de lift toch?
  Leuke weddenschap trouwens.

  https://www.youtube.com/watch?v=bVglijkHLbo

 7. marjo012

  Maakt mij niet uit, men rookt toch niet de verpakking toch maar de inhoud, en men kan overal van die mooie verpakkingen kopen waar je shag en sigaretten in kan doen.Dus echt wel weer onnodige betutteling vind ik

 8. Sniper666

  Moet die van Rijn zich hier mee bezig houden? Hij zou zich beter druk moeten maken over de ouderenzorg.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.