Betuttelende overheid wil sigaretten nu in lelijke pakjes stoppen. Want anti-rokenmaatregelen werken niet

Geen categoriedec 13 2016, 10:00
Vadertje Staat gaat steeds verder in zijn zoektocht hoever hij kan gaan tot Nederlanders zich eindelijk gaan verzetten tegen al die betutteling.
De afgelopen jaren zijn sigarettenfabrikanten en winkels die sigaretten verkopen steeds weer het doelwit geweest van de bemoeizuchtige overheid. Datzelfde geldt overigens voor de gewone roker, die tegenwoordig alleen nog maar in zijn eigen woning in sigaret mag opsteken; doet hij dat elders, dan wordt hij opgejaagd alsof hij een seriemoordenaar is.
Maar wat blijkt? Al die maatregelen van de overheid -- pakjes met waarschuwingen, niet roken in café's, hogere accijnzen -- hebben maar weinig effect gesorteerd. Nou zou je denken dat de regering begrijpt dat, hé, dit soort dingen gewoon niet werken. Mensen blijven toch wel roken.
Niets is minder waar. Als het aan het kabinet Rutte II gaat gaan ze gewoon nóg een stapje verder:

Van Rijn laat de Tweede Kamer nu ook weten dat hij tevens overweegt om standaardverpakkingen op te leggen. Hij wil mogelijkheden daartoe onderzoeken als de andere maatregelen niet succesvol blijken te zijn. Deze ingrepen zijn gedaan om vooral jongeren af te schrikken, zodat ze nooit met roken beginnen.

En dan zijn we er nog niet. Van Rijn wil namelijk ook met een uitstalverbod komen voor tabakswaren in supermarkten en tabakswinkels. Hij pleegt al overleg met dat soort winkels om dat doel te bereiken, maar hij verbaast zich er enigszinsover dat hoewel supermarkten het allemaal prima vinden, tabakszaken daar heel anders over denken.
Joh! Dat is wel héél gek inderdaad! Je zou bijna denken de verkoop van tabak slechts een klein deel vormt van de omzet van supermarkten, terwijl tabakszaken er juist volledig afhankelijk van zijn.
Kan iemand de staatssecretaris even uitleggen waarom tabakszaken die naam dragen en niet, zeg, 'kauwgomzaken' genoemd worden?
Ik heb mijn buik onderhand wel vol van de bemoeizucht en betutteling van dit kabinet. Lees je mee, premier Rutte? Mooi, dan herhaal ik het nog maar een keer: meer regels helpen lang niet altijd. Mensen hebben het recht om fouten te maken en, jawel, om middelen te gebruiken die jij slecht vindt. Laat de bevolking toch eens met rust -- en het midden- en kleinbedrijf óók.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten