Communistische paus weet het zeker: kerst wordt verpest door materialisme

Paus Franciscus vindt dat Kerst veel te materialistisch is geworden. Daardoor zouden wij geen oog meer hebben voor de minder bedeelden.

Dat paus Franciscus een marxist pur sang is wisten we al. Toch zou het wel prettig zijn als hij zijn marxistische denkbeelden af en toe voor zich houdt, zeker op feestdagen. Maar nee hoor:

Paus Franciscus vindt dat Kerstmis tegenwoordig bevangen is door verblindende materialisme dat velen blind maakt voor de behoeften van de armen in de wereld. Dat zei hij zaterdag tijdens de kerstdienst op kerstavond.

Nou is het aparte aan het gezeur van de paus dat mensen — en zeker Nederlanders — juist steeds vrijgeviger lijken te worden. Kijk maar eens naar de opbrengst van Serious Request: 8,7 miljoen euro. Dat is een enorm bedrag, zeker voor een landje als Nederland met maar 17 miljoen inwoners.

Iedereen was dit jaar zó betrokken bij Serious Request dat de kleine Tijn daadwerkelijk een nationale held werd. Als we allemaal zo ongelooflijk materialistisch zijn en ons totaal niet druk kunnen maken om het lot van armen en zieken, hoe kan de paus Tijs’ populariteit dan verklaren?

Misschien dat Franciscus maar eens het rapport “Feiten & Cijfers Goede Doelen 2015” van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland moet lezen. Moet je eens kijken wat voor bedragen daar in omgaan; allemaal geld van ons, bezorgde burgers die de wereld graag een beetje beter willen maken.

Natuurlijk is het belangrijk dat de paus en andere christelijke leiders ons blijven oproepen om vrijgevig te zijn en armen enz ieken te helpen, maar waarom moet zo’n Franciscus daar dan meteen een flauwekulverhaal bij ophangen over dat we zo materialistisch zijn dat het lot van anderen ons niets kan bommen? De feiten tonen gewoon aan dat we daar wel degelijk in geïnteresseerd zijn. We zijn weliswaar geen marxistisch land, maar juist een land met een vrije bevolking kan écht vrijgevig zijn. Het marxisme — de politieke ideologie die Franciscus aanhangt — is immers puur gericht op dwang. Heel gek, maar er is niets ‘vrijgevigs’ aan het weggeven van je geld terwijl iemand een pistool tegen je slaap drukt… en nee, het is ook niet vrijgevig om het geld van anderen lukraak uit te delen aan ‘armen.’ Je bent vrijgevig met je eigen geld dat je vrijwillig weggeeft, zonder dat iemand je daartoe dwingt. In het marxisme is daar helemaal geen ruimte voor.

Het zou prettig zijn als paus Franciscus zich op de échte boodschap van het christendom richt rond de kerst: op de verzoening van de mens met God door Jezus. Karl Marx had daar helemaal niets mee te maken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Sarko

  Michael wordt met het uur gekker.
  Wel een beetje logisch als je constant moet zoeken naar materiaal om een blog te vullen.
  Denk om je adverteerders ..

 2. Janalb

  Nou Michael, jij maakt er wel een mooi kerstverhaal van.
  Dit is nou een Paus die oproept tot minder materialistisch Denken, dat kun Je van vorige volgevreten kerkvorsten Niet zeggen.
  En wat heeft het met Marxisme te maken?
  Deze man is gewoon menselijk, Niets mis mee in deze tijd van gruwel, geweld en onverdraagzaamheid.
  Groeten.

 3. Seneca

  Als deze paus, een paus voor de mensen van zijn parochie is, dan ben ik de paus!

  1. Sarko

   Haha altijd nog de strijd tussen gereformeerden en katholieken.
   Lijken wel moslims.

   1. Janalb

    Sarko,
    Wat een ontzettend Domme, achterlijke, imbeciele opmerking.
    Ga slapen mafkees.

    1. Sarko

     Oja en waarom.
     Waarom denk je dat de protstanten nog steeds een aversie hebben tegen de paus.

     1. Gustaafff

      Omdat hij ons vroeger op de brandstapel liet zetten, @sarko. Dat is slechts een van de vele redenen.

     2. cmsuijkerbuijk

      @Gustaaff
      Zullen we het dan maar niét hebben over de eeuwenlange knechting, uitbuiting, discriminatie en achterstelling door de protestanten van het Katholieke zuiden? En zullen we het dan óók maar niet hebben over de door de geuzen gepleegde moorden op Katholieken, waarbij hele kloosters werden uitgemoord, priesters en nonnen werden vermoord, na ze eerst fijn gemarteld te hebben en gewone mensen, omdat ze weigerden hun geloof af te zweren, óók maar een kopje kleiner maakten? Waarom denk je, dat Zuiderlingen (Incl. de Belgen) zo’n bloedhekel aan “Boven de rivieren” oftewel de Hollanders, hebben?

 4. umhnz

  Een simpele blogger die denkt te kunnen uitmaken wat een goede, menselijke paus wel en niet mag zeggen op een belangrijke christelijke feestdag.
  Hoogmoedswaanzin of gewoon geestelijk onvolwassen?
  In ieder geval niet echt fris onder de pet.

 5. toetssteen

  @Michael
  Ik begrijp je wel, dus de volle 10 punten. De realiteit is hard vandaar dat men wegkijkt. Het katholicisme en het marxisme is niet onverenigbaar. Dwang, dwang, dwang.
  In dat vest laat men zich nu onder het mom van vrijheid weer knevelen.
  Vrouwenbevrijding (anja Meulenbelt vanmorgen) zo bizar gebracht dat mijn vrouw met medename van de koffiepot naar boven vertrok. Feminisme……… (ik laat de rest over aan de fantasie. En nu weer zijn kuch namaak heiligheid.
  Ga wieberen jurk! Uw geheul heeft uw hoorns onthuld. Satan kan trots op u zijn.

  Zei de atheïst.

 6. Bes Tolen

  De paus is een man van holle frasen. Dat hoeft geen verwondering te wekken want hij heeft een taak, die voortkomt uit de Romeinse wereld. Aanvankelijk, dat was ver voor Christus, was hoofd van de godsdienst een belangrijke opstap naar dictatorschap of daaromtrent. Julius Caesar was één van de laatste. Zijn zogenaamde adoptiezoon Octavianus of te wel Augustus was keizer met dezelfde functie er bij. Adoptiezoon, de zoon van de zuster van Julius Caesar, zo wordt verteld. Maar dat is een doorzichtig verhaal omdat Julius Caesar na zijn dood door de senaat tot godheid werd verheven. En ja, een god met een zoon paste eigenlijk niet. Of toch wel? Nou, daar is men indertijd niet goed uit gekomen. Zoals meer want er valt meer dergelijks te vertellen. Alleen de historici laten dat alles liggen. Waarom? In werkelijkheid tweeduizend jaar censuur. Maar goed, uiteindelijk is het zo ver gekomen, dat de Romeinse kliek betrouwbaar geachte lieden uit de kerkelijke hiërarchie naar Rome haalde als paus. Geen onverkwikkelijke gevechten meer in de kliek, zo dacht men maar toegewijde zaakwaarnemers. Veel handiger met die hun leven lang in onnozelheid geïndoctrineerde gedienstige slavenkaste. Die gewoontegetrouw niet mocht huwen en/of zich voortplanten vanwege het grote belang slechts één belang, dat van de bewakers, de oligarchen, die zich niet meer laten kennen. Alsof ze er niet zijn. Zoals de Malthezer Orde, het overgrote van de Rooms katholieke hogere adel en dergelijk, het overgrote deel van de grotere banken in veel landen als kern. Hoe kritiek op het materialisme? Oh ja, wat wilde die vorige paus Ratzinger eigenlijk aankaarten? We zullen het nooit te weten komen. Zoals dus veel. Daarmee is ook de positie van de paus bepaald.

 7. Gustaafff

  De paus heeft gelijk. En juist met kerstmis is dit het uitgelezen moment om te zeggen. Mijn protestantse dominee zei gisteren iets soortgelijks.

  Dus fan van de paus ben ik niet.

 8. J.C.

  “Paus Franciscus vindt dat Kerstmis tegenwoordig bevangen is door verblindende materialisme dat velen blind maakt voor de behoeften van de armen in de wereld”.

  Dit is mooi policor verteld door de Paus, maar het zou veel geloofwaardiger zijn als hij het Beest bij zijn naam zou noemen.

 9. Wim

  Als er een materialistisch is dan is het wel het Vaticaan met hun enorme rijkdom.

  1. Thomas94nl

   De kerk rust volledig op donaties. De legende dat het Vaticaan miljarden zou hebben liggen is een fabeltje, en het geld dát ze hebben is relatief gezien, donaties en belang binnen beschouwing gelaten, vergelijkbaar met elk normaal ander land in Europa.

 10. jennifer

  Kerst is verpest geworden door de islam, en nergens anders door.Zeker met hun aanslagen en eisen wat wel en niet mag van hun, hebben ze weer dat bereikt dat er n hoop mensen weer n wrang gevoel hebben voor hun christelijk feest. Volgend jaar hoop ik dat dat artelijke suikerfeest niet meer toegestaan is in heel Europa niet, het hoort niet in onze Europese cultuur niet thuis.

 11. Ome Ga

  Nee dan deze geloofs’dienaar’: Jezus was gelukszoeker/verkrachter/illegaal enz. Gaat lekker zo, de linkse kerk op dreef:
  http://www.breitbart.com/london/2016/12/26/jesus-2016-refugee-boat-says-catholic-bishop/

 12. Bes Tolen

  cmsuijkerbuijk. U hebt een weinig gefundeerde mening over protestanten. De Rooms katholieke kerk heeft in Nederland en nog meer in België fors huis gehouden terwijl het verweer van protestanten er aanvankelijk niet was. [Er zijn in de begintijd wel gruwelen geweest van Wederdopers in Munster, Jan van Leyden, waar dus veel lieden uit tegenwoordige Nederlandse gebieden aan deelnamen. Luther schold daarom ook met reden uitgebreid op deze lieden]. Dat om de eenvoudige reden, dat men aanvankelijk over geen overheidsgezag en geen leger beschikte. De later gevormde Staatse legers leden ook veel grotere verliezen aan manschappen. Het niveau was jarenlang nog amateuristisch in vergelijking met wat de Spanjaarden in brachten.
  Er zij veel meer protestanten vermoord en verjaagd dan Rooms katholieken.
  Rooms katholieken kregen het helemaal niet slecht in het zuiden van het land toen eenmaal de Republiek was ontstaan.
  Bepaalde gebieden zijn er, vooral Noord en Oost Nederland en ook wat steden elders in Nederland nooit bovenop gekomen. Voor Duitsland geldt dat duidelijk nog meer.
  Ik heb wel voorouders gehad, die het leven er bij in schoten [in het noord oosten van het land] en ook al kwamen ze uit België [bijvoorbeeld een dertigjarige kapitein in het Staatse leger] of uit Duitsland en dat is wat dan nog is te achterhalen want juist in oorlogsgebieden ging ook de schriftelijk vastgelegde geschiedenis voor het grootste deel verloren. Ook al heel jammer. Overigens was de tachtigjarige oorlog niet alleen een godsdienstoorlog.
  De aanvoerders van de Geuzen bestonden voor een heel groot deel uit mensen, te beginnen met adel, die vogelvrij waren verklaard en hun eigendommen verbeurd. De verdere bemanning had op het vasteland ook geen verberg meer. Van sommige streken bijvoorbeeld de provincie Groningen grotendeels, vraagt men zich heden ten dage nog af hoe mensen daar overleefd hebben zo vanaf 1550. Een aanzienlijk deel van die bevolking is trouwens naar het oosten getrokken; meest naar gebieden die nog konden worden ontgonnen. Tot in Pruisen toe [later is onder tsarina Catharina de Grote een deel van de afstammelingen en juist meest doopsgezinden naar Zuid Rusland geëmigreerd].

  1. Gustaafff

   Bes Tolen, dank voor uw geschiedkundige en weloverwogen reactie.

 13. maarjuna

  Ik mag hem wel deze Paus. In een bescheiden stijl schopt hij tegen weliswaar seculiere maar toch heilige huisjes aan. Daarbij stelt hij zich consequent aan de zijde van diegenen op, die ook werkelijk ondersteuning nodig hebben.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.