Ben je linkshandig? Dan heb je deze voordelen ten opzichte van rechtshandige mensen

Geen categoriedec 25 2016, 19:00
Als je linkshandig bent, denk en voel je op een andere manier dan rechtshandige mensen.
Nog niet zo lang geleden werd linkshandig schrijven als iets raars gezien – onze opa's en oma's werden soms zelfs gedwongen om met hun rechterhand te leren schrijven. Tegenwoordig wordt linkshandigheid niet meer als een handicap beschouwd. Sterker nog, er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat het tegendeel beweert: linkshandige mensen hebben geen nadelen, maar juist voordelen ten opzichte van rechtshandige mensen!
Al eeuwenlang is zo'n 10 tot 15 procent van de mensheid linkshandig. Er is dus niets mis met deze eigenschap, anders waren linkshandige mensen allang uitgestorven. Dat wil echter niet zeggen dat linkshandige mensen precies hetzelfde zijn als rechtshandige mensen: er zijn een aantal belangrijke verschillen. Nog niet alles hierover is bekend, maar er zijn al een paar interessante zaken naar boven gekomen. De grappigste voordelen op een rij:
Linkshandige mensen denken sneller.
Linkshandige mensen kunnen hun hersenhelften wellicht makkelijker en efficiënter gebruiken. Volgens een een Australisch onderzoek dat in 2006 werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neuropsychology, hebben linkshandige mensen betere verbindingen tussen hun rechter- en linker hersenhelft. Hierdoor kunnen ze informatie sneller verwerken. De onderzoekers bestudeerden de prestaties van deelnemers in taken die de snelheid van de verbindingen tussen de hersenhelften maten. Ook moesten de deelnemers een taak verrichten waarbij ze allebei hun hersenhelften op hetzelfde moment moesten gebruiken.
De uitkomst van het onderzoek was dat linkshandige deelnemers sneller waren in het verwerken van informatie over hun beide hersenhelften – een voordeel dat vooral van pas zou komen voor videogames en sport.
Linkshandige mensen zijn in het voordeel bij sommige sporten.
Hoewel minder dan 15 procent van de bevolking linkshandig is, is maar liefst 25 procent van de professionele basketbalspelers linkshandig. Waarom? Het zou te maken kunnen hebben met het feit dat linkshandige mensen een snellere reactietijd hebben, zoals het hierboven geciteerde Australische onderzoek zegt. Maar er is nog een reden: volgens andere onderzoeken hebben linkshandigen een voordeel in interactieve sporten zoals boksen, schermen, tennis en honkbal. Het voordeel geldt niet voor niet-interactieve sporten zoals gymnastiek of duiken. Dit zou kunnen worden veroorzaakt doordat linkshandigen een andere fysieke oriëntatie en andere bewegingen hebben – hierdoor kunnen ze hun rechtshandige tegenstanders verrassen, omdat die gewend zijn om tegen andere rechtshandigen te spelen.

Linkshandigen zijn creatieve denkers.

Veel experts en onderzoeken suggereren een verband tussen linkshandigheid en creativiteit. Klopt dat echt? Grote kans van wel. Volgens onderzoeken zijn linkshandigen beter in 'divergent denken' – het vermogen om meerdere oplossingen voor één probleem te bedenken. Dit is een kenmerk van creativiteit. Nu is het wel zo dat een verband niet per se een oorzakelijk verband inhoudt, dus de bevindingen zijn niet waterdicht.
Een andere mogelijkheid, die naar voren wordt gebracht door psycholoog Chris McManus van University College London, is dat de hersenen van linkshandige mensen een beter ontwikkelde rechter hersenhelft hebben – precies de hersenhelft die wordt gebruikt bij creatieve denkprocessen.
Een derde mogelijk verband tussen linkshandigheid en creativiteit is misschien wel het meest interessant. Omdat linkshandige mensen opgroeien als 'minderheid' en zichzelf als anders zien dan hun leeftijdsgenoten, kan het zijn dat sommige kinderen een zogeheten "outsider's mindset" ontwikkelen: de tendens om een zelfbeeld te hebben dat meer individueel- dan groepsgericht is. Zo'n mindset kan ertoe leiden dat linkshandigen kwaliteiten zoals onafhankelijkheid verder ontwikkelen, wat door psychologen wordt gelinkt aan creativiteit en innovatie.
Al met al hoef je je dus niet te schamen voor je linkshandigheid. Het is misschien onhandig met schrijven of bij het gebruiken van een schaar, maar het heeft ook grote voordelen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten