Geschokte Jan Roos: 'GeenPeil had helemaal geen politieke ambities, mij werkten ze er meteen uit!'

Geen categoriedec 05 2016, 11:00
Jan Roos van VNL vindt het een tikkeltje apart dat GeenPeil en Jan Dijkgraaf besloten hebben om de politiek in te gaan. Toen hij voor GeenPeil en GeenStijl werkte werd hem namelijk te kennen gegeven dat 'journalisten' nooit en te nimmer politiek actief mochten worden. Hij werd er dan ook razendsnel uitgewerkt toen hij aankondigde lijsttrekker van VNL te worden.
Laten we teruggaan naar eind augustus. Jan Roos laat weten dat hij lijsttrekker wordt van VNL, de nieuwe politieke partij opgezet door Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes. Voor Roos was Bram Moszkowicz lijsttrekker van de partij, maar de klassiek-liberale havikken en de strafpleiter konden niet goed met elkaar samenwerken. 'Moszko' werd eruit gewerkt (of stapte volgens hemzelf op) en VNL ging op zoek naar een geschikte vervanger. Die werd gevonden in de mediagenieke Jan Roos.
Toen Roos dit mededeelde aan zijn voormalige strijdmakkers van GeenPeil en GeenStijl namen ze hem die beslissing naar eigen zeggen absoluut niet in dank af. Steker nog, Roos werd gewoon verketterd. "Ik kon meteen vertrekken." Want, aldus zijn kameraden, je kon het werk van journalist en politicus in spé absoluut niet met elkaar combineren. Sterker nog, een journalist die de overstap maakte naar de politiek was eigenlijk een soort van verrader.
Roos legt uit:

"Toen ik de politiek in ging, kreeg ik te horen dat journalisten nooit politiek actief mochten worden. Ook toen ik eerder al mijn politieke ambities kenbaar maakte, wilden ze dat nooit."

Bart Nijman van GeenStijl ging zelfs zover om zowel Roos als Thierry Baudet, die ook met een politieke partij kwam, ervan te beschuldigen "narcisten, egocentrische opportunisten, ijdele mannetjes" te zijn. Ouch. Dat is wel heel hard voor twee mannen die kortgeleden nog samen met je optrokken Bart.
Dat was toen, nu is nu: opeens vinden de mensen van GeenPeil -- Bart dus, maar ook Jan Dijkgraaf -- het opeens wél prima om politiek actief te worden. Sterker nog, vandaag gaan ze officieel aankondigen en uitleggen hoe zij met GeenPeil in de Tweede Kamer zullen proberen te komen. Op zich is dat natuurlijk geen enkel probleem, maar het is wel wat merkwaardig dat Roos en Baudet op zo'n wijze afgeserveerd werden. Zij waren opeens rasegoïsten, maar nu doen de heren van GeenPeil precies hetzelfde als zij. Als je niet beter wist zou je bijna denken dat het allemaal puur eigengereidheid is: politiek ingaan is slecht tenzij je het voor ons doet. Dan is het wél goed.
Hoe dan ook, de komende weken gaan we ongetwijfeld zien of GeenPeil iets van momentum kan genereren en, zo ja, ten koste van wie dat gaat. Voorlopig ben ik doodsbenauwd dat deze clubs allemaal stemmen bij elkaar wegroven waardoor uiteindelijk geen van de nieuwe clubs in de Kamer komt. En dat zou écht pathetisch én een gemiste kans zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten