Haha! Piethater Van der Steur krijgt op zijn lazer van Rutte en VVD vanwege belachelijke gezanik over Zwarte Piet

Ard gaat nat!

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) kwam gisteren terecht in de problemen doordat hij een belachelijke brief aan de Tweede Kamer had gestuurd waarin hij zich tegen Zwarte Piet keerde. Volgens de nepliberaal (VVD) spelen “negatieve stereotyperingen” een rol in “de vertolking van Zwarte Piet.” Die stereotypen kunnen vervolgen “onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en mensen kwetsen.”

Knettergek natuurlijk, maar het werd nog erger. Van der Steur schreef namelijk ook dat het kabinet daarom wil dat Zwarte Piet aangepast wordt, en met ‘aangepast’ bedoel ik natuurlijk: dat Zwarte Piet verdwijnt en vervangen wordt door één of andere nietszeggende Roetveegpiet. Van der Steur:

“Het kabinet is van mening dat een verbod op Zwarte Piet van staatswege niet de uitweg is, maar dat de overheid een rol kan spelen om een respectvolle dialoog te faciliteren zodat er vanuit de maatschappij initiatieven ontstaan om Zwarte Piet een figuur te laten zijn die iedereen recht doet. Het Sinterklaasfeest moet een feest voor alle kinderen zijn en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat.”

Heel Nederland reageerde daar terecht woedend op. Onze eigen Tim Engelbart deed dat natuurlijk ook.

En nu komt het: blijkbaar waren de reacties zo fel dat de VVD én premier Rutte nattigheid voelen. Zij hebben Van der Steur namelijk meteen teruggefloten en hem opgedragen om een nieuwe brief te schrijven waarin hij afstand neemt van zijn eerste brief. Zoals De Telegraaf uitlegt is de toon van de tweede brief héél anders dan die van de eerste:

Die kwam er en daarin werd pijnlijk duidelijk dat Van der Steur weer eens op de vingers is getikt. „Het kabinet vindt dat de manier waarop het Sinterklaasfeest wordt gevierd aan de maatschappij is”, staat daarin.

Dat komt door Rutte — die wil dat het kabinet geen positie inneemt over de kleur van Zwarte Piet — én door Halbe Zijlstra, de fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer. Die laatste heeft zelfs laten weten dat de VVD nadrukkelijk afstand neemt van de lijn die Van der Steur in zijn eerste brief schetste. Zoiets zien we helaas niet vaak in Nederland; dat de partij van een minister diezelfde minister publiekelijk terugfluit. Toch is dat precies wat de VVD hier doet. En ja, dat is bijzonder prettig om te zien.

Toch betekent dit niet dat we nu een feestje kunnen vieren. Ja, Van der Steur is nat gegaan, maar Rutte en de VVD doen dit alleen maar omdat de verkiezingen eraan komen. Als de verkiezingen pas in 2019 zouden zijn was Van der Steur ongetwijfeld weggekomen met zijn Piethaat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. chrisubels

  Pracht artikel en ook terecht, volledig terecht, maar de laatste conclusie deel ik niet. De VVD vind in de haarvaten dat dit alleen, maar dan ook alleen, aan de maatschappij zelf is. Die mening is er 24 uur per dag, 7 dagen in de week, en dat heeft niets met verkiezingen te maken. We roepen dit altijd, de achterban is vorig jaar ook al flink tekeer gegaan tegen de “wij weten wat goed voor u is” cultuurslopers. Zwarte Piet is bij de VVD ALTIJD welkom, als de bevolking het wil. En die wil dat.

 2. werkloze generaal

  Zo langzamerhand zal het Sylvana S zelf ook duidelijk zijn dat Zwarte Piet gewoon een roetmop is . Racistisch of niet , maar eens een roetmop altijd een roetmop…

 3. H.Vaes

  Rutte met zijn kabinetje, heeft nog steeds niet in de gaten, dat het hier gaat om kinderen die door dat geteisem geterroriseerd worden.
  Nu laat hij de goedgelovige kinderen van ONS land stikken. Dat was toen anders ….met het minder….minder….toen het om Marokkaanse kinderen ging die door de hetze opgezweept werden Toen kon hij niet snel genoeg zijn om die kinderen met leugens te troosten.
  Kortom…Rutte staat deze terreur toe, omdat hij de maatschappij in deze aan haar lot overlaat en alleen maar de voorstanders van zwarte Piet probeert te overtuigen dat ze zich niet tegen deze terreur moeten verzetten. En de terroristen die kinderen terroriseren de vrije hand geeft.

  1. Mart

   Deze minister van o.a ”veiligheid” maakt zich druk om een zwarte kindervriend,terwijl Europa en Nederland volstroomd met vele zwartemannen ,die zich aan deze kinderkes vergrijpen willen……..HOE NAIEF KAN JE WEZEN!!

 4. Lex

  Mag ik Van der Steur een cultuur verkrachter noemen.

  Die een klein groepje met Surinamers die blijkbaar nog koloniale onderbuik gevoelens hebben en een kinderfeest misbruiken om racisme op de kaart te zetten.

  Misselijk makende ontwikkeling bovendien krijgt deze groep oproerkraaiers ook steeds meer steun van gemeenten en nu zelfs een minister die zich mengt in de discussie n blijkbaar ook de kant van de oproerkraaiers kiest.

  Bah bah bah. Van der Steur ligt al geruime tijd onder vuur nu weer lelijke schop in de maag van onze cultuur.

  De echte nederlander is hier niet echt blij mee en kan hier woest om worden. Dit kan de VVD wel eens zetels stemmen gaan kosten.

  Wat mijn betreft is dit de druppel die de emmer doet overlopen geef die man toch ontslag.

 5. Ruud562

  Zoals nu naar buiten is gekomen heeft die Asscher het Sinterklaasfeest de doodsteek bezorgd. Hij schijnt diverse oploopjes te hebben georganiseerd waarin hij zijn statement (“geen zwartepiet meer”) heeft doorgedrukt. Wat dus heeft geleid tot de walgelijke vertoning van dat Sinterklaasjournaal, RTL4 en onthouding van Sinterklaassferen in de supermarkten en grootwinkelbedrijven. En aangezien die Asscher vice-premier is weet die Rutte c.s. hier ook van! De zovéélste leugen dus weer! Goh, laat de verkiezingen schoon schip maken, daar in dat verachtelijke Den Haag!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.