Haha! Piethater Van der Steur krijgt op zijn lazer van Rutte en VVD vanwege belachelijke gezanik over Zwarte Piet

Geen categoriedec 01 2016, 10:00
Ard gaat nat!
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) kwam gisteren terecht in de problemen doordat hij een belachelijke brief aan de Tweede Kamer had gestuurd waarin hij zich tegen Zwarte Piet keerde. Volgens de nepliberaal (VVD) spelen "negatieve stereotyperingen" een rol in "de vertolking van Zwarte Piet." Die stereotypen kunnen vervolgen "onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en mensen kwetsen."
Knettergek natuurlijk, maar het werd nog erger. Van der Steur schreef namelijk ook dat het kabinet daarom wil dat Zwarte Piet aangepast wordt, en met 'aangepast' bedoel ik natuurlijk: dat Zwarte Piet verdwijnt en vervangen wordt door één of andere nietszeggende Roetveegpiet. Van der Steur:

"Het kabinet is van mening dat een verbod op Zwarte Piet van staatswege niet de uitweg is, maar dat de overheid een rol kan spelen om een respectvolle dialoog te faciliteren zodat er vanuit de maatschappij initiatieven ontstaan om Zwarte Piet een figuur te laten zijn die iedereen recht doet. Het Sinterklaasfeest moet een feest voor alle kinderen zijn en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat."

Heel Nederland reageerde daar terecht woedend op. Onze eigen Tim Engelbart deed dat natuurlijk ook.
En nu komt het: blijkbaar waren de reacties zo fel dat de VVD én premier Rutte nattigheid voelen. Zij hebben Van der Steur namelijk meteen teruggefloten en hem opgedragen om een nieuwe brief te schrijven waarin hij afstand neemt van zijn eerste brief. Zoals De Telegraaf uitlegt is de toon van de tweede brief héél anders dan die van de eerste:

Die kwam er en daarin werd pijnlijk duidelijk dat Van der Steur weer eens op de vingers is getikt. „Het kabinet vindt dat de manier waarop het Sinterklaasfeest wordt gevierd aan de maatschappij is”, staat daarin.

Dat komt door Rutte -- die wil dat het kabinet geen positie inneemt over de kleur van Zwarte Piet -- én door Halbe Zijlstra, de fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer. Die laatste heeft zelfs laten weten dat de VVD nadrukkelijk afstand neemt van de lijn die Van der Steur in zijn eerste brief schetste. Zoiets zien we helaas niet vaak in Nederland; dat de partij van een minister diezelfde minister publiekelijk terugfluit. Toch is dat precies wat de VVD hier doet. En ja, dat is bijzonder prettig om te zien.
Toch betekent dit niet dat we nu een feestje kunnen vieren. Ja, Van der Steur is nat gegaan, maar Rutte en de VVD doen dit alleen maar omdat de verkiezingen eraan komen. Als de verkiezingen pas in 2019 zouden zijn was Van der Steur ongetwijfeld weggekomen met zijn Piethaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten