Kabinet stuntelt met onze veiligheid: minister wist pas dagen later dat Kerstmarktterrorist Anis Amri via Nederland reisde

Hoewel 23 december op het lichaam van Amri een Nederlandse simkaart werd gevonden, wist minister Van der Steur pas op 27 december dat de Kerstmarktterrorist waarschijnlijk in Nederland was geweest. 

Gisteren werd bekend dat Kerstmarktterrorist Anis Amri via Nederland uit Duitsland is gevlucht na zijn aanslag. Uit camerabeelden blijkt dat de jihadist op 21 december op het station in Nijmegen was. Het is zorgelijk genoeg dat zo’n gevaarlijke terrorist zomaar door ons land kan reizen, maar de gang van zaken in het onderzoek naar zijn vluchtroute is nog veel zorgelijker.

Al op 23 december (toen Amri omkwam in een vuurgevecht met de Italiaanse politie) werd op zijn lichaam een Nederlandse simkaart gevonden. Een overduidelijke aanwijzing dat de terrorist in Nederland was geweest, of in ieder geval iets te maken had met ons land. Toch blijkt uit een brief van Veiligheidsminister Van der Steur dat hij pas op 27 december – een dikke vier dagen ná de vondst van de Nederlandse simkaart dus – op de hoogte werd gesteld dat Amri in ons land heeft vertoefd:

Omdat de Italiaanse autoriteiten een Nederlandse simkaart op het lichaam van Amri hadden aangetroffen, is er op vrijdag 23 december jongstleden contact opgenomen met de Nederlandse autoriteiten. Dit heeft dezelfde dag tot nader onderzoek door het Nederlands OM en de politie geleid.

Het onderzoek werd op 23 december ingesteld, maar Van der Steur – de eindverantwoordelijke minister – was pas 27 december op de hoogte. Hij schrijft:

Uiteraard informeert het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie mij over een dergelijk onderzoek. Toen op 27 december duidelijk werd dat Anis Amri mogelijk in Nederland is geweest, ben ik daarover geïnformeerd.

Hoezo pas op 27 december? Alsof de ontdekking van een Nederlandse simkaart in het bezit van de meest gezochte terrorist van Europa geen reden genoeg is om onmiddellijk in actie te komen als minister! Het lijkt er sterk op dat het OM Van der Steur in het ongewisse heeft gelaten over deze extreem relevante informatie. Was de minister soms op Kerstvakantie en daarom onbereikbaar? Of vertrouwde het OM er niet op dat Van der Steur, die bekend staat om zijn gestuntel, correct met deze informatie zou omgaan?

Wie er ook schuldig is aan deze verontrustende gang van zaken, de eindverantwoordelijkheid ligt bij Van der Steur. Dit is de zoveelste aanwijzing dat hij zijn eigen ministerie totaal niet onder controle heeft. Nadat minister Opstelten moest opstappen vanwege de bonnetjesaffaire, haalden velen opgelucht adem. Maar met Van der Steur is het Ministerie van Veiligheid en Justitie van de regen in de drup geraakt. In maart riep ik Van der Steur dan ook op om zijn biezen te pakken. Het ministerschap is duidelijk een maatje te groot voor de VVD’er, maar toch kiest het Kabinet ervoor om de stuntelaar te handhaven.

Het zou bijna lachwekkend zijn, als het niet zo dieptriest is. Het gaat namelijk om onze veiligheid die door het Kabinet totaal niet serieus lijkt te worden genomen. Onze grenzen staan wagenwijd open voor gevaarlijke figuren, en onze eigen minister van veiligheid wist pas op 27 december dat Anis Amri op 21 december in Nederland was. Bijna een week later! Hopelijk krijgt Nederland na de verkiezingen op 15 maart een regering die veiligheid de hoogste prioriteit maakt.

Minister Ard van der Steur is wéér aan het stuntelen. Bron: screenshot YouTube/RTL Nieuws.
Minister Ard van der Steur is wéér aan het stuntelen. Bron: screenshot YouTube/RTL Nieuws.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. jennifer

  Daarom doen ze de eindejaars feesten ook overal afgelasten. Ze kunnen hun eigen burgers niet eens beschermen tegen dat wat ze zelf het land hebben binnen gehaald. En ze willen natuurlijk niet onderuit gaan als het fout gaat. Zo dekt deze regering zich in voor hun gemaakte fouten, en gunnen hun eigen burgers niet eens meer hun traditionele feesten.

  1. Jan

   Een cursus Nederlands voor jennifer zou ook niet verkeerd zijn.

   1. Wachteres

    Ach gut, Jan imiteert Simon. Wil je indruk op hem maken? De eerste zin is, naar ik aanneem, een Belgische constructie.

    Vervolgens is het Nederlands van jennifer perfect. Niks mis mee!

   2. Top

    En dit is wat U noemt ‘inhoudelijk reageren’? Zoek hulp!

    1. Gustaafff

     Wat ben jij toch hypocriet, @Top. Je hebt het over “inhoudelijk reageren”, terwijl jij aan de lopende band een hetze voert jegens mij. Schijnheilige kerel.

   3. jennifer

    Van welke planeet kom jij????

    1. jennifer

     hiermee bedoel ik jan.

 2. van Urk

  Dacht je nou echt dat die opgeblazen veelvraat tijdens zijn reces meteen zijn stoel uitspringt als hij te horen kreeg dat er bij onze buren een aanslag is gepleegd? Nergens zal bij dit soort volk een voortijdig belletje gaan rinkelen met uitzondering van dat gejengel van kerstbelletjes op de tv scherm waar ie aan vastgekleefd zat.

 3. Ni28

  Als van der Steur iets komt te weten kunt je op je hoed verwedden dat hij de laatste in de rij is geweest. Die indruk maakt hij in ieder geval. Doordat de oproep van Wilders om terug te komen van het reces niet gehonoreerd werd kunt je constateren dat het vlak voor het einde van het jaar een kabinetscrisis voorkomen is. Belangrijker natuurlijk dan de aanwezigheid van een moordenaar.

 4. Wim

  Hij had iemand in zijn vriendenkring die dood ging toen deze eerder terug kwam van de Kerstvakantie.

 5. Wachteres

  Nordrhein-Westfalen: Amri hield haatpreken in moskeeën

  De islamterrorist Anis Amri had blijkbaar uitstekende contacten met moskeeverenigingen in het Ruhrgebied. De “Frankfurter Allgemeine Zeitung” meldt dat de ware gelovige in verschillende moskeeën haat-preken hield. Welt/N24 levert de informatie dat Amri een sleutel van een moskee in Dortmund bezat en daar vaker overnachtte. Dat dit alles ongestoord kon gebeuren, hoewel Amri als “gevaarlijk persoon” bekend stond, betekent voor oppositieleider Laschet (CDU) het “absolute dieptepunt van zes jaar rood-groene binnenlandse politiek ini Nordrhein-Westfalen”. Hear, hear, opeens kan de tot nu toe als islam-slaapkamermatje bekend staande Laschet ook andere tonen spugen. Blijkbaar wordt hij aangedreven door de pure angst voor de AfD-concurrentie bij de komende deelstaatverkiezingen in mei.

  http://www.faz.net/aktuell/politik/anschlag-in-berlin/nrw-opposition-alarmiert-wegen-amris-aktivitaeten-im-ruhrgebiet-14595866.html

  Volgens onderzoek van de WDR zou Amri duidelijk een beter netwerk in het Ruhrgebied hebben gehad dan tot nu toe werd aangenomen.

  Amri zou slechts enkele minuten voor de daad in de cabine van de vrachtwagen gechat hebben. Amri schreef volgens het bericht het volgende: “Mijn broeders, alles oké, als Allah het wil. Ik ben nu in de auto, bid voor mij, mijn broeders, bid voor mij.” Daarna zou hij nog een selfie vanuit de vrachtwagen hebben verstuurd. Ook “Spiegel Online” berichtte dat Amri enkele minuten voor de aanslag nog spraakberichten en foto´s zou hebben verstuurd. Onder de ontvangers zou zich volgens “Focus” de 40-jarige Tunesiër hebben bevonden, die woensdag in Berlijn werd gearresteerd.

  Ook in het Ruhrgebied had Amri volgens onderzoek van de WDR een duidelijk beter netwerk dan tot nu toe werd aangenomen. De Tunesiër bezocht daar tijdens zijn tijd in Nordrhein-Westfalen een twaalftal moskeeën. Amri zou bovendien goede contacten in Dortmund gehad en een sleutel van een moskee bezeten hebben, waarin hij overnachtte. Sinds eind 2015 zou hij regelmatig heen en weer gereisd zijn tussen het Ruhrgebied in Berlijn.

  We kunnen er van uitgaan dat zich veel meer ondersteuners van de islamitische terreur onder de bij ons wonende Mohammedanen bevinden dan tot nu toe is aangenomen. [vert. E.J.Bron]

  En onze ‘elite’ viert Kerst en weet van niets.

 6. Wachteres

  Het wordt steeds duidelijker dat de moskeeën niet zo ‘liberaal’ zijn als onze elite’ ons wel wil doen geloven.

  Blijkbaar mogen en/of kunnen zij ook doorgaan met het verkondigen van hun haatboodschap tegen het Westen en tegen alles wat ons lief en dierbaar is.

  Onze vrijheid gaat eraan en zal meer en meer plaats gaan maken voor islamitische dictatuur en het geweld dat erbij hoort om de volledige zeggenschap te bereiken.

  En de mensen die dit toestaan en het zelfs bewerkstelligen zouden wij geen landverraders mogen noemen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.