Facebook gaat de strijd aan met nepnieuws. Mooi! Wanneer worden CNN en Buzzfeed geblokkeerd?

Facebook gaat de strijd vanaf nu aan met nepnieuws. Dat gebeurt voorlopig eerst in Duitsland.

Mark Zuckerberg en zijn vrienden hebben een deal gesloten met Correctiv, een journalistieke onderzoeksbureau. Het bureau gaat nieuwsberichten op Facebook controleren. Als het tot de conclusie komt dat een bepaald gedeeld item “nepnieuws” is voegt Facebook een waarschuwing toe bij het bericht. Wel blijft het bericht zichtbaar én deelbaar.

Tenminste… Facebook geeft ook aan dat het ‘nepbericht’ in “voorkomende gevallen” minder vaak getoond zal worden in de tijdlijn van mensen. Met andere woorden, de website gaat wel degelijk onderscheid maken tussen verschillende nieuwsbronnen. Een andere term voor ‘onderscheid maken’ is discrimineren.

Je zou denken: hartstikke leuk. 100 procent nepnieuws moet natuurlijk ook als nep gezien worden. Maar sinds wanneer hebben we Facebook nodig om ons te vertellen wat echt en wat nep is? En dan nog wat: met welke organisaties gaat Facebook eigenlijk samenwerken om nep van echt te onderscheiden? In Amerika lijkt het erop dat linkse organisaties van George Soros een flinke vinger in de pap krijgen. Die organisaties hebben er een handje van om alles wat maar enigszins rechts aandoet ‘nep’ te verklaren. Soros is een extreemlinkse activist, miljardair, ondernemer en lobbyist. Hem en zijn mensen direct of indirect verantwoordelijk te maken voor het controleren van berichten is bloedlink.

Wij hebben daar zelf ook ervaring mee: linkse ‘hoaxwijzers’ en dergelijke classificeren DDS soms als ‘nepnieuws.’ Dan kijk ik naar zo’n lijst en zie ik het AD erop staan, GeenStijl, en DDS. Vervolgens komen er een paar linkse Facebook-gebruikers voorbij die de lijst blijkbaar ook gezien hebben en denken dat het klopt. Niet omdat DDS werkelijk nepnieuws publiceert — dat doen we helemaal niet — maar omdat we uitgesproken rechts zijn. En dat mag niet, aldus deze linkse tirannen.

Daar komt het volgende nog eens bij: zogenaamde ‘gerespecteerde’ outlets publiceren maar al te vaak nepnieuws. Kijk maar naar CNN en Buzzfeed met betrekking tot ‘Trumpgate.’ Het nepgehalte van die ‘controverse’ was zo hoog dat ze op live tv een keiharde sneer kregen van Donald Trump, die binnenkort officieel de 45e president van Amerika wordt.

Ik kijk dan ook uit naar de dag waarop Facebook organisaties als Buzzfeed en CNN blokkeert. Die nieuwsorganisaties hebben véél meer invloed op de kiezer met hun nepdocumenten dan de veel kleinere websites die er continu van beschuldigd worden nepnieuws te publiceren.

Dus, meneer Zuckerberg, wat is het? Wil je nepnieuws écht de oorlog verklaren en ga je sites als Buzzfeed en CNN dus bestraffen voor hun journalistiek wangedrag, of gebruik je ‘nepnieuws!’ gewoon als een excuus om rechtse websites en kranten dwars te zitten?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. maarjuna

  Er hoeven helemaal geen sites geblokkeerd te worden, een betrouwbaar keurmerk is voldoende.

  1. denktenk

   In Duitsland wordt geen enkele site geblokkeerd.
   Fake nieuws krijgt een extra vermelding.
   Kun je verder zelf bepalen, wat je ermee doet.
   Je kunt het wel delen, maar de melding blijft en wordt ook gedeeld.

 2. WWW

  Over Syrie is alles wat ik hier gelezen heb nep. Maar dat is niet zo’n groot probleem op deze site, want jullie worden tenminste nog gecorrigeerd door de reaguurders. Op de meeste andere nederlandse nieuwssite’s kun je dat echter niet meer, en dat is veel gevaarlijker.

 3. Ome Ga

  Soros, Zuckerberg, Clintons/Hussein O…. engerds van deze eeuw.
  Links gajes, elitekruipers, nsb slijmballen.

  Voorop in NL: NRC. Dan Volkskrant, Trouw, de Gelderlander, enz.

  In de USA:
  FULL LIST OF FAKE NEWS OUTLETS
  – The Washington Post
  – The New York Times
  – CNN
  – NBC News
  – MSNBC
  – CBS News
  – ABC News
  – Salon.com
  – The Huffington Post
  – Rolling Stone
  – BBC News
  – Sky News
  – Financial Times
  – Politico
  – New York Daily News
  – L.A. Times
  – USA Today
  – US News & World Report
  – CBC
  – Gawker
  – Newsweek
  – Time
  – Business Insider
  – Daily Beast
  – VICE
  – Yahoo News
  – Daily Kos
  – Young Turks
  – Slate
  – NPR
  – PBS
  – Raw Story
  – New Yorker
  – Buzzfeed
  – MoveOn
  – Think Progress
  – Media Matters
  – Wonkette
  – Center for American Progress
  – Little Green Footballs
  – The Economist

 4. Ome Ga

  Oja. Nos in NL. Vooraan, bagger links huilerig nepnieuws!

 5. Lex

  HHMmm alle alternatieve nieuws is straks nep nieuws?

  Volgens mij gaat dit regelrecht is tegen de vrijheid van meningsuiting. Mogen we straks net als in Turkije alleen maar naar politiek correcte goedgekeurde nieuws kijken.

  Volgens gebeurd dit nu al op de NPO zenders.

  Gelukkig is dit in nederland nog niet doorgedrongen tijd voor acties om dit te voorkomen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.