Falende minister Van der Steur geeft toe in brief dat Anis Amri in Amsterdam was

In een brief die hij gisteravond aan de Tweede Kamer stuurde geeft minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD, natuurlijk) toe dat Anis Amri ná zijn slachting in Berlijn Amsterdam bezocht.

Tot gisteren was alleen bekend dat de ISIS-terrorist naar Nijmegen was gekomen. Vervolgens liet een woordvoerder van de Duitse politie woensdag weten dat onze oosterburen ervan overtuigd waren dat hij daarna naar Amsterdam was gegaan. Aangezien dat voor behoorlijk wat (terechte) ophef zorgde in Nederland, was minister Ard van der Steur gedwongen om tekst en uitleg te geven.

In een brief die hij gisteravond laat aan de Tweede Kamer stuurde geeft Van der Steur toe dat het verhaal van onze oosterburen klopt:

In vervolg op mijn brief van 29 december 2016 bericht ik u op basis van informatie van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie als volgt. Anis Amri is in de vroege ochtend van 21 december 2016 met de bus van Emmerich naar Nijmegen gereisd. Hij heeft vervolgens kort voor het middaguur in Nijmegen de trein genomen, waarna hij rond 13:20 op Amsterdam Centraal is aangekomen. Na aankomst verlaat hij enige tijd het station en neemt kort voor 16:00 vanaf Amsterdam Centraal de trein naar Brussel. De Belgische autoriteiten hebben laten weten dat Anis Amri omstreeks 19:00 op het station Brussel-Noord op camerabeelden te zien is.

De Nederlandse veiligheidsdiensten hebben dus op ongekende schaal gefaald. Het was al erg genoeg dat Amri probleemloos naar Nijmegen kon reizen, maar dat hij Amsterdam vervolgens ook bezocht is écht volkomen onacceptabel. Dat had nooit mogen gebeuren.

Het ergste is wellicht dat hij het station zelfs voor korte tijd verlaten heeft. Van der Steur zegt niet waar Amri op dat moment was. Misschien was hij bij vrienden, wellicht maakte hij een wandeling door de stad… Niemand die het weet of het kan zeggen. Van der Steur moet dit natuurlijk zo snel mogelijk uitvogelen, en zich daarbij vooral richten op de vraag: had Amri handlangers in ons land?

Of eigenlijk zeg ik dat verkeerd: Van der Steurs opvolger moet dat uitzoeken. Het is namelijk volstrekt helder dat deze man incompetent tot op het bot is. Als minister is hij verantwoordelijk voor onze veiligheid. Hij heeft ons in de steek gelaten. Van der Steur heeft gefaald. Daar past maar één reactie op: de Tweede Kamer moet deze faalhaas vandaag nog naar huis sturen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Gustaafff

    Waarom heeft Van de Steur gefaald? In de eerste plaats is hij niet verantwoordelijk voor de geheime dienst. In de tweede plaats kon de minister ook niet weten dat de uit Duitsland gevluchtte – wat al een kwalijke zaak is – terrorist door Nederland zou zwerven. Terroristen gaan op in de massa. En niet elke agent heeft een terroristen-database bij de hand.

    Ik denk eerder dan wij – Nederlanders – hebben gefaald. Als iedereen een beetje uit z’n doppen had gekeken, dan was die Amri nooit verder gekomen dan de Belgische grens. Zijn foto was toch al op TV te bewonderen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.