Het cordon sanitaire van het establishment gaat ervoor zorgen dat de PVV groter dan ooit wordt

In het verleden hielp een cordon sanitair soms om het establishment aan de macht te houden. Een partij als de PVV kreeg dan minder stemmen omdat kiezers ervan uitgingen dat zo’n club toch niet mee mocht regeren. En dus stemden ze toch maar weer op de oude, traditionele partijen. Helaas voor het establishment gaat dat trucje anno 2017 echt niet meer werken.

Gisteren hebben we verschillende artikelen geschreven over alle partijen die de PVV uitsluiten van een coalitie. SP, PvdA, GroenLinks, D66, VVD… stuk voor stuk willen ze niet met Geert Wilders samenwerken. De bedoeling hiervan is duidelijk: ze willen de kiezer ervan overtuigen dat een stem op de PVV feitelijk een verloren stem is. Stem op de PVV en je zult altijd in de oppositie zitten. Als je iets van invloed op het kabinetsbeleid wilt uitoefenen moet je dus maar op één van de elite-partijen stemmen.

Dat is de strategie. Hoewel dat in het verleden wel degelijk gewerkt heeft vergissen Mark Rutte, Alexander Pechtold, Jesse Klaver en al die andere elitaire op macht beluste hypocrieten zich dit keer als ze denken dat dat nu weer zo zal zijn.

De reacties van lezers op onze artikelen liegen er namelijk niet om. In het verleden zagen we reacties voorbijkomen als “nou ja, dan maar niet op de PVV stemmen,” maar nu gooien lezers het hoofd in de nek. Juist door het cordon sanitaire willen ze de PVV groter dan ooit maken; dit om duidelijk te maken dat ze het helemaal gehad hebben met de anti-democratische houding van het establishment én om ervoor te zorgen dat die partijen uiteindelijk toch niet om de PVV heen kunnen. Als niet goedschiks, dan maar kwaadschiks, denkt de gemiddelde kiezer: het geduld met de mainstream partijen is op.

Screen Shot 2017-01-16 at 09.33.47

Ironisch genoeg zal het met name de VVD zijn die hieronder lijdt. Rutte denkt ongetwijfeld dat hij zijn partij weer de grootste kan maken door mee te doen met het cordon sanitaire rond de PVV, maar de enige die daar last van heeft is zijn nep-liberale club. Heel veel VVD-kiezers willen juist wél een coalitie met de PVV, zeker als die partij de grootste wordt. Door Wilders uit te sluiten geeft Rutte deze kiezers nu een geweldig goede reden om niet op hem, maar juist op Wilders te stemmen. De gedachte van kiezers is immers dat de VVD dan niet om de PVV heen kán, al zouden Rutte en zijn linkse vrienden dat willen.

Ik herhaal het nog maar eens: het cordon sanitaire werkt dit jaar niet in het nadeel van de PVV, maar juist in het voordeel van die partij. Hoe harder het establishment roept dat Wilders nooit mee mag regeren, hoe meer stemmen hij krijgt. Het gevolg daarvan is dat de VVD (en andere partijen) de PVV alleen ten koste van zichzelf negeren; zelfs als ze hun woord gestand doen en Wilders niet betrekken bij formatiegesprekken zal het hun op termijn stemmen en macht kosten. De regering zal dan ongelooflijk instabiel zijn en ongetwijfeld al heel snel ernstig in de problemen komen.

Wilders mag Rutte dus wel een dankbriefje sturen. Door zijn uitspraak van gisteren zorgt hij er vrijwel zeker voor dat de PVV groter dan ooit wordt én dat Wilders uiteindelijk niet slechts ‘minister,’ maar mogelijk zelfs premier wordt. Als niet na de aankomende verkiezingen, dan in ieder geval na de verkiezingen daarna.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

75 reacties

 1. Wim

  Ik denk toch dat je de lafheid van kiezer onderschat.

  1. Wachteres

   Ik ben bang dat je gelijk hebt, Wim. Rutte maakt onderscheid tussen Wilders en zijn kiezers. Wilders is slecht, maar zijn kiezers zijn goede mensen.

   Die zouden dus eigenlijk niet op Wilders moeten stemmen maar … op de VVD bijvoorbeeld.

   Dat gemanipuleer zal pas geen effect meer hebben, als bij het volk de ogen echt open gaan. Langzamerhand gebeurt dat, dus wie weet …

 2. Wim

  Weet iemand nog wel wat de punten zijn van die andere partijen. Want ze schreeuwen alleen maar hysterisch Wilder,Wilders.
  Men denkt door hoe harder men schreeuwt tegen Wilders hoe meer stemmen men binnen haalt.
  Als je toch bv het programma van GL leest dan ben je als land toch verloren en alleen nog te redden als het geld gaat regenen.

 3. Gustaafff

  De “elite” heeft duidelijk gemaakt waarom zij niet wil samenwerken met de PVV. De PVV is namelijk een partij die de godsdienstvrijheid wil afschieten, pardon – inperken. Waarom wordt er nu eens niemand wakker? Waar blijft de kritiek op het hatelijke plan om azc’s te sluiten? Is iedereen dan zo verblindt door haat en woede jegens de elite en vluchtelingen? Zelfs DDS, die altijd schrijft over de vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

  1. cmsuijkerbuijk

   Waarom wordt de rest nou eens niet wakker? De Islam IS geen godsdienst, maar een veroveringsideologie, voor de simpele ziel overgoten met een “godsdienstig” sausje. De PVV wil dus helemaal de godsdienstvrijheid niet inperken, maar de bezem er door halen en de oneigenlijke nepgodsdiensten er uit halen en van hun privileges ontdoen!

   1. Gustaafff

    De islam is wél een godsdienst om de simpele reden dat er een god wordt aanbeden. Jij houdt er jouw interpretatie van de islam op na, terwijl er vele gelovigen zijn die het anders zien dan jij. Voor jou is het misschien een veroveringsideologie, voor hen een houvast en geloof vol vrede.

    1. Wim

     Nou dan maken we van Wilders toch een God. Dan zijn we klaar en kunnen we de hakbijlen en de bomgordels te voorschijn halen.

     1. Gustaafff

      @Wim, volgens mij beschouwen zijn volgelingen hem al as Messias. Een God hoeft hij dus niet meer te wezen.

     2. Noodluik

      Wim, dit is inderdaad het enige juiste antwoord op de eeuwigdurende herhaling van Gustaafff met zijn onzin-zinnetjes. “De islam is wél een godsdienst om de simpele reden dat er een god wordt aanbeden.” Je zou je kapot lachen om zoveel absurditeit als deze kinderlijke, onnozele uitspraak niet om te huilen was.

    2. Legija

     De Moslim is nu eenmaal behept met een post-koloniale depressie, en een onuitroeibare haat tegen het Westen, dat zit nu éémaal vast ingebakken in zijn genen, het eigen Islamitisch land, zijn zij ontvlucht, voor zaken die zij hier, in het voor hen zo veilige Nederland, weer in allerijl proberen in te voeren.
     Een moslim zal dan ook altijd twee levens leiden, waarvan het tweede in Nederland, hij ziet ons Nederlanders gewoon, als een stelletje, zwakke, laffe, zielige christenhonden, en die moet je nu eenmaal, als goed moslim zijnde, op alle mogelijke manieren uitbuiten.
     Het is en blijft nu éénmaal een veroveringsgodsdienst, en een cultuur die geheel en al botst met onze westerse beschaving!

    3. jennifer

     Nou Guustaaf geef het nu toch eens eindelijk op met je artelijke uitspraak dat Islam een godsdienst is, er is op de wereld niet een godsdienst die in naam van hun god mensen die een andere godsdienst aanhangen moeten vermoorden bij de Islam is dit wel het geval, dus levensgevaarlijk zo n ideologie op de wereld en moet uitgerot worden tot op het bot. Verder kan men hier in Nederland vrij geloven in een godsdienst welke ook, maar het is iedereen inmiddels duidelijk dat de Islam geen godsdienst is maar een moordzuchtige ideologie. Dus die moet verdwijnen uit Nederland zo eenvoudig is dat en niet anders. Dit is niet alleen wat Wilders wil maar de Nederlandse bevolking ook, het hoort niet in Nederland een moord ideologie wij Nederlanders zijn een vredig volk niet zoals de moslims zijn.

    4. Mars020

     @Gustaaf, moslims haten westerse gewoontes, daarom plegen ze aanslagen. De islam is geen vredig geloof, want ze vermoorden iedereen in naam van Allah. Als ze ons zo haten, waarom willen ze hier dan wonen?. Die mafkezen zijn ook nog eens zeer dominant, want ze willen hier de baas spelen. Als ze met leugens ons land binnenkomen, dan gelijk opsluiten en later het land uitgooien. Het onopgevoede tuig mogen ze zelf houden. Het is ons land en wij bepalen hier de regels.

  2. bommetje

   Gustaafff wordt pas wakker als de Islamitische bommen hem om de oren vliegen of als hij wordt verzopen in een bak met wasmiddel.

   1. Top

    Eigenlijk, moet je deze ‘mijnheer’ een beetje ontzien in commentaren. Het is al verschrikkelijk genoeg, dat zijn opvoeders, hem al van kindsbeen af, leugens hebben verteld, met hel en verdoemenis, is dit dwaallicht de wereld ingestuurd en heeft zijn hele leven al de twijfel over ‘wellus niettus’. Hij heeft waarschijnlijk zo veel gebeden en zijn God om gunsten gevraagd, wat nooit is beloont. Zelfs dat is geen ‘wake up call’, want daar is ook in voorzien, want natuurlijk zijn Gods wegen ondoorgrondelijk. Dit noemen ze in het Engels ‘catch 22’. Oftewel alles blijft hetzelfde.
    Het lijkt mij verschrikkelijk, om je gehele leven met angsten op te staan en ermee te moeten gaan slapen.
    Je heb dan volgens mij een ‘plaat voor je kop, waarvan de dikte, de lengte van de Chinese muur evenaart’.

    1. Gustaafff

     Dhr. Laag jankte vorig jaar nog in reactie op een ander dat het allemaal “inhoudelijk” moest. Het is duidelijk dat deze meneer Laag een hele hypocriete man is die geen enkel respect heeft voor mensen die er een andere mening op nahouden dan de doorsnee PVV-er.

     1. Leonidas

      HEE ARTIKEL 31 BEUKMAN

      ben jij nu ook je benen aan het scheren ??

      na toetreding van EPE . the bible belt ??

      hoe was tie ook al weer,

      HIJ ziet alles,
      branden in de hel
      dan wel het vagevuur genoemd
      water en brood
      brood met zeep om je bek te spoelen nadat je Simon
      van wat eiwitten af hebt geholpen
      brood met spijkers
      de duivel zal je halen

      gooohhh. en PUTIN WAS OOK AL ZO’N ENGE MAN

      WHAHAHAHAHA

     2. Noodluik

      Guusje, Top had het niet over een politiek PVV-standpunt wat jij er weer van maakt: hij legt in deze -en ook in een vorige- reactie de vinger op de zere plek. Hoe kan een volwassen mens kerkganger zijn, geloven in niets? Hersenspoeling van kindsbeen aan af zou ten strengste verboden moeten zijn. Als je 18 bent mag je pas zelf die idiote keus maken.

      Daarom is de vrijheid van godsdienst ook een wet die per direct zou meoten verdwijnen. Godsdiensten kunnen hooguit (en voor zover ze niet gewelddadig of misdadig zijn) worden getolereerd. Maar nooit geprivilegieerd. Misschien moet je de boeken van Richard Dawkins lezen, dan word je vast een gezonde atheist.

     3. Vabis

      De relioot Gustaaf genaamd propagandeert godsdienstvrijheid voor de islam, een (politieke ideologie met een religieus randje) die zelf godsdienst vrijheid niet tolereert binnen hun gelederen, ben je dan een zakkenwasser of niet?

     4. Gustaafff

      Deheer Noodlijm gaat op de Noord-Koreaanse tour: de wet op godsdienstvrijheid moet verdwijnen. In feite worden dus alle Joden, christenen, Boedhisten, moslims en Hindoeïsten vogelvrij verklaard. Het wordt steeds intoleranter.

     5. Noodluik

      Guus kronkelt en draait er weer lustig op los. Nergens zeg ik dat religies vogelvrij worden verklaard maar dat religies worden getolereerd, doch geen bijzondere plaats mogen innemen, niet worden gesubsidieerd en niet worden geprivilegieerd.

      Dat is dus heel iets anders dan jij er met je vernauwde bewustzijn van maakt. Zodra jouw heilige wet op de godsdienstvrijheid ter sprake komt krijg je een rood waas voor je ogen. Weg met die onzin! Wordt volwassen!

     6. Gustaafff

      Nou, jawel. Niets staat premier Wilders dan nog in de weg om per direct elke religie te verbieden. Ze worden immers “getolereerd” en er is geen gebod dat religieuze burgers in bescherming neemt. Nee, Noodluik droomt van een land zonder religies en buitenlanders waar alleen de zuivere en ontwijfelbare leer van de Grote Blonde Leider geldt. Kun je me overigens aangeven waar een religie – behalve christelijke scholen – precies gefinancierd wordt door de overheid? En ik betaal keurig mijn belasting, zodat de overheid die scholen kan financieren.

  3. zomaar

   wat zit jij toch te emmeren over godsdienst vrijheid ?, wetend dat in landen waar de moslim het voor het zeggen heeft , geen ander geloof geduld word naast de islam .

   en toch wil jij hier de islam alle vrijheid geven , en haat hutten laten planten .
   zodat je dochters (als je die hebt) straks verkracht kunnen worden door de mede door jou binnen gehaalde , moslim mannen .

   1. Gustaafff

    @zomaar, lang niets van je gehoord. Door verschillende mensen hier is me dezelfde vraag gesteld: waarom moslims hier vrijheid bieden als andersgelovigen in het Midden-Oosten worden vervolgd? Mijn antwoord: in Nederland verafschuwen wij de manier waarop conservatieve moslims andersgelovigen vervolgen. Maar… willen wij dan hetzelfde gaan doen? Dat is bijna hypocriet.

    1. Leonidas

     dus legt onze beukman zijn hoofd
     gewoon lekker op een hakblok

     want er zal godverdomme toch een goeie moslim bijzitten

     hij weet het beter

     1400 jaar zijn ze bezig om elkaar uit te moorden

     wat een zeldzame typhus lul blijf je toch

     de domste opmerking van deze week , de trophy gaat naar ??

     Guust Flatert , de Zbeukman artikel 31 creatie
     de man met de behaarde benen ,
     ,aar wel tot je elleboog in Simon’s SS hol

     waarvan acte

    2. bommetje

     “Christenhond” Gustaafff: Wat gij niet wilt wat u geschied doe dat ook een ander niet !

     1. Gustaafff

      Vind jij de PvdA christelijk? En de SP? Die denken er namelijk hetzelfde over als mij. En ik zou je wel een PVV-tokkie kunnen noemen, maar dat doe ik niet.

    3. Anna

     Gustaaf, Nee, we gaan de jonge mannen allemaal binnenhalen kunnen ze hier over x jaren ons uitroeien zoals in hun islamitische landen al 14oo jaar wordt uitgevoerd. Moslims zijn hier muisstil.

     1. Gustaafff

      Als we hun geloof verbieden, ja, dan gaan ze los.

     2. Vabis

      Simpel, dan maken we met geweld een eind aan hun gewelddadige aspiraties!

  4. Ni28

   Scheiding van kerk en staat is geen gevaar voor de religie. Alleen is nu de scheiding van kerk en staat bijna onzichtbaar geworden door de import van de islam. Dat is het grote probleem.

  5. Anna

   Gustaaff, Door onze godsdienstvrijheid die is ingevoerd toen de islam zich hier nog niet manifesteerde hebben we nu islam/koran die oproept tot geweld, doodsbedreigingen en moord tegen “Joden” en “ongelovigen waar gij ze kunt vinden”. Via een boek is dat kennelijk gewoon mogelijk ondanks dat oproepen tot geweld,doodsbedreigingen en moord via Wet is verboden.
   De angst voor de islam zit er goed in. Angst zaaien is dan ook de bedoeling om alle anderen er onder te krijgen. Als dat een godsdienst is wat voor leider is dat dan? De toename van toegeeflijkheid is uit de hand gelopen. Godsdienstvrijheid is een groot goed maar niet als er wordt opgeroepen tot geweld en moord. We kunnen dagelijks deze vorm van godsdienst bewonderen. Iets klopt er niet in ons wet systeem.

   1. Gustaafff

    @anna, het wetssysteem klopt van geen kanten. En omdat tuig een taakstrafje krijgt, de politie het mikpunt is van treiterijen en het populistische, alsook islamitische geluid het aanzien van de politiek schaadt, hebben moslims weinig respect voor onze manier van leven. We hebben onze cultuur – sinterklaas, christelijke traditie, oranjehuis – al lang geleden op de vuilnisbelt gekeild en de media zwaait tegenwoordig sneller Sylvana Simons dan Mark Rutte. Pas als wij lef tonen om nederturken, nedermarokkanen, nederantillianen, nedertokkies en nedermaffioso’s echt aanpakken, zal de respect terugkeren. Een godsdienstvervolging doet het disrespect slechts toenemen.

  6. Anna

   Gustaaf. Leg eens uit waarom komen al die mannelijke jonge moslims richting Joods/christelijk Europa waarom gaan ze niet naar een van hun eigen landen van hun islamitisch OIC met eigen religie en cultuur. Nogmaals, wat moeten al die jonge moslimmannen hier? Asielcentra moeten allemaal worden gesloten. Alleen een echte vluchteling tijdelijk een onderkomen. Tijdelijk. Dan kunnen ze praktisch allemaal terug. In hun eigen islamitsche landen hebben ze kennis, kunde en handen heel, heel, heel hard nodig. Wij hebben onze landen in Europa al opgebouwd.

   1. Gustaafff

    @anna, ten eerste komen hier niet alleen “moslimmannen” naartoe, maar ook veel gezinnen, minderheden: waaronder christenen, Yezidi’s etc. Als jij met je gezin in Syrië staat: er wordt je een paradijs voorgespiegeld waar geen bombardementen, schietpartijen en wat dies meer zij zijn. De buurlanden zijn de opvang zo goed als zat en Turkije stuurt iedereen door naar Europa. Overigens wil Wilders de grenzen dicht, dus een tijdelijk onderkomen voor vluchteling zal er – vrees ik – niet meer inzitten.

   2. Top

    Beste Anna, leg de uitlatingen eens naast elkaar, wat de persoon waar u op antwoord. Dan zal je moeten constateren, dat het net een konijntje is wat in de koplampen van een aanstormde wagen kijkt. Onsamenhangend, zichzelf tegensprekend, onrealistisch en ik kan nog veel meer platitudes (mooi woord trouwens. Zoek het maar eens op wat het betekent) die deze persoon uitkraamt opnoemen.
    Maar vergeet niet, hij heeft niets anders meer. Uitgerangeerd en wachtend op het einde van een leven zonder inhoudt, want dat is hem vanaf zijn geboorte al ontnomen door alle leugens en bangmakerijen die hem zo geconditioneerd hebben.
    Je kan hem ook een fatalist noemen. Met andere woorden Het fatalisme is de leer die aanneemt dat de mens geen enkele invloed heeft op zijn lot. Met andere woorden is het fatalisme het geloof dat elke handeling en elke daad in het leven van de mens al bepaald is door het lot en dus al op voorhand vastligt. …Dus? Een verloren leven.

 4. bommetje

  PVV-ers gaan echt geen 4 jaar meer zitten te wachten om invloed uit te kunnen oefenen op het beleid in Nederland. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks, maar het geduld is op.

  1. Nico

   Dan gaat, net zoals bij de krakers in de jaren ’80, gewoon de lange lat er over. Verder nog wat waterkanonnen, traangas en Centurion tankbulldozers.

 5. Nico

  Zeker 3/4 van de kiezers stemmen op partijen die niet met de PVV willen regeren. Geheel democratisch dus. De meerderheid moet de PVV niet.

  1. bommetje

   Ze leggen wel de rekening bij de PVV-ers neer en dit gaan ze echt niet langer accepteren.

  2. Noodluik

   Een van te voren opgericht -en al jaren bestaand- hecht gesloten cordon sanitaire is niet democratisch. Zeker niet als dat gepaard gaat met een forse portie demonisering en het politiek correct wegzetten van legitieme wensen. Dat is uitsluiting. Is jou ooit gevraagd of je het eens bent met de ongebreidelde import van kansloze immigranten?

 6. HaZ

  De Telegraaf vind dat het er maar eens een stelling tegen aan moet gooien met de volgende vraagstellingen;

  Na de PvdA, SP, CDA, D66 en GroenLinks gooide VVD-partijleider Mark Rutte gisteren ook de deur dicht voor Geert Wilders. Een coalitie met de PVV zien de partijen niet zitten. Hebben de partijen gelijk, of is het op voorhand uitsluiten van een partij onverstandig?

  De Stelling van de Dag luidt: Formatie met PVV heilloze weg

  Vindt u het goed dat de partijen nu al duidelijk zijn over met wie ze wel en niet zouden willen regeren?

  In 2012 viel het eerste kabinet Rutte, omdat de PVV de bezuinigingsonderhandelingen opblies. Is een kabinet met de PVV daarom nog steeds uitgesloten?

  Vindt u dat ook de PVV naar buiten zou moeten brengen met wie de partij zelf graag zou willen regeren?

  Bij een regering-Wilders blijft maar weinig over van de PVV-standpunten, omdat er te veel water bij de wijn moet worden gedaan.

  De PVV bereikt meer in de oppositie.

  Heeft de PVV in uw ogen genoeg geschikte mensen om in een kabinet plaats te nemen?

  Betekent uitsluiting van de PVV door andere partijen, dat er niet naar de kiezers wordt geluisterd?

  Denkt u dat de VVD zich, bij een hoge verkiezingswinst van de PVV, aan zijn woord houdt?

  Premier Rutte wil ‘in gesprek’ met de PVV-stemmer. Is hij daar niet een beetje laat mee?

  Door de PVV uit te sluiten, kunnen andere partijen straks een zwaar eisenpakket opleggen aan de VVD voor een formatie.

  Gelooft u dat er na de verkiezingen van maart a.s. nog een werkbare coalitie kan worden gevormd?

  Keuzemogelijkheden zijn : Eens / Oneens / Weet niet-geen mening.

  Sinds 1 januari kun je bij onze nationale leugenkrant niet meer reageren op geplaatste berichten, goh waarom zou dat zijn ?

 7. bommetje

  Ach wat maakt het uit als de PVV wordt buitengesloten. Rutte bedenkt wel een aanhangsel om tegemoet te komen aan de wensen van de PVV-ers……ha, ha, ha, ha, hinnik, hinnik.

 8. Vabis

  Het zal mij eerlijk gezegd aan mijn reet roesten of de PVV wel of niet gaat regeren, op een gegeven moment zal de wal toch het schip keren.

  Maar gezien de peilingen is de enige coalitie met een meerderheid deze: VVD/CDA/D66/GL/PvdA/CU.

  Men moet maar afwachten of die er zal komen, en enig idee hoe lang dit gaat duren, ik denk dat dit een kortstondige samenwerking wordt met al die ego’s en daarna gaan we weer naar het stemlokaal met nog meer winst voor de PVV.

  De bestuurlijke policor elite kan de onvrede in de samenleving nu eenmaal niet blijven negeren.

  1. Eminem2

   De kernvraag wordt bij de formatie waarschijnlijk: helpt links rechts aan een meerderheid of andersom?

   GL en PvdA zullen geen enkele reden hebben om de SP buiten te sluiten, maar wel om met het allerkleinste aantal niet-linkse partijen te gaan regeren. Dus D66 willen ze nog net wel accepteren en het CDA ook, maar waarom ook de VVD als met de SP al een meerderheid mogelijk is? Eventueel aangevuld met de 6 linksige zetels van de CU en wellicht ook de Partij voor de Dieren.

   Andersom zal de VVD met het aangrenzende D66 willen regeren en ook trachten om het CDA mee te krijgen. En dan GL en de PvdA zo gek krijgen om deze combinatie aan een meerderheid te helpen, zodat partijen met “moeilijke” wensen zoals SP en 50+ niet nodig zijn.

   Maar waarom de “rechtse” variant meer kans zou maken dan de “linkse”? Het is gewoon een kwestie van wie het langst de poot stijf kan houden totdat de ander toegeeft. Het kan dus wel eens een hele lange formatie worden!

 9. Ni28

  Rutte heeft gisteren misschien de laatste druppel geproduceerd die de emmer doet overlopen. VVD sluit Wilders uit maar de PVV kiezer niet. Een leugen natuurlijk want dat doet hij al sinds hij premier is. Wilt hij echt de PVV kiezer voor zich winnen moet hij Wilders zijn standpunten overnemen en uitvoeren. Waarom sluit je dan nog Wilders uit? Omdat het wat hem betreft niet gemeend is wat hij de laatste vier jaar uitgebreid liet zien. Partijen boycotten van tevoren getuigd over geen democratisch gevoel en vooral eigen onmacht. In wezen wordt gewezen wat de burger mag kiezen en wat niet. Dat is minachting van de kiezer en het laat zien dat de verkiezingen alleen maar voor de bühne zijn. Gevoel van burgerlijke macht voor een dag. Maar de burger kan zich keren tegen dit bepalend establishment maar moet durven zijn echte macht te gebruiken. Want die heeft hij wel. Je kunt zelf invullen wat je kunt doen om dat te verwezenlijken. Of je moet tevreden zijn met wat er nu is en dan ga je stemmen zoals je altijd al deed.

 10. Legija

  Het is gewoon één grote ‘schijndemocratie’, geheel gemanipuleerd naar de ‘wens’ van de zittende partijen, die afstevenen op een grote electorale ondergang, dus zetten zij de door hen altijd geregisseerde ‘democratie’ nog maar eens wat verder door!

 11. Jan

  We zullen het zien. De PVV wordt hier al jaren voorafgaand aan de verkiezingen genoemd als onvermijdelijke winnaar. Maar sinds 2012 is elke verkiezing een tegenvaller geweest.

  1. Michael van der Galien

   Nee hoor, in 2012 schreven wij dat de PVV de verkiezingen toen zou verliezen. En dat was ook zo.

   Onzin dus.

    1. Top

     Hahaha, heel scherp Jan.

     “Wat te doen, wat te doen?” @ Michael van der Galien! Of heb je ”Ruttepap met jokkebrokjes gegeten’?

  2. Leonidas

   je hebt gelijk simon

 12. garriet60

  er zijn straks alleen nog maar drie partijen !! te weten DE P V V FORUM VAN DEMOCRATIE VRIJ NEDERLAND . de rest kan thuis op de blaren zitten zonder ook maar 1 cent van betaling want zij hebben het/hun werk geweigerd ten aanzien van de bevolking .zij hebben het volk tegen zichzelf in het HARNAS gejaagd alleen zij willen dit niet inzien !! WEG MET DIE IDIOTEN die nou regeren !!

  1. jennifer

   Dat zou een zegen voor Nederland zijn, krijgen we hopelijk eindelijk ons land weer terug zoals het hoort.

  2. Leonidas

   LOVE YOU !!!

   DUIDELIJK ,

 13. Viertel

  Bij de vorige verkiezingen sloot Rutte uit dat de VVD ooit met de PvdA zou gaan regeren. Binnen 1 dag na de stembusgang zaten Rutte en Zijlstra om tafel met Samsom en Asscher. Allemaal verkiezingsrethoriek dus.

 14. Top

  @ Gustaaf,
  Het antoniem van top is basis en niet ‘laag’. Zo, weer wat geleerd!

  1. Gustaafff

   Nee, @Laag. Je bent een laag-bij-de-grondse man, die zwaar gefrustreerd er alles aan doet om uw opponent te besmeuren. Anderzijds schreeuwt u dat het “inhoudelijk” moet. Het duidt op verregaande hypocrisie, maar dat verwachtte ik al.

   1. Top

    Herhaling van zetten? Helaas, u staat al een tijdje schaakmat!

 15. Robert Leiden

  Dat de PVV zal gaan verdubbelen naar 24 en misschien zelfs 30 zetels… prima.
  Dat is democratie.
  Dat partijen voor de verkiezingen aangeven niet met de PVV te willen samenwerken… ook prima.
  Het feit dat de PVV de huidige rechtstaat afwijst en het partij programma haaks staat op grondwet en internationale verdragen is ook algemeen bekend.
  De kiezer weet dit alles van te voren en kan daarop anticiperen.
  Wij zullen zien waar dit alles over twee maanden toe leidt.

  1. Noodluik

   Robert Leiden, het wordt dan ook tijd dat de rechtstaat en de Grondwet in hun huidige vorm worden aangepast aan de veranderde tijden. Ten tijde van Thorbecke was er geen ongebreidelde instroom van kansloze asielzoekers die geinfecteerd waren met het gewelddadige virus van een imperialistische nazi-ideologie die de westerse beschaving van binnenuit tracht te vernietigen.

   De Grondwet is niet in steen gehouwen en ook onze rechtstaat is op zijn tijd aan herziening toe. Wie dat niet ziet, behoort tot het oerconservatieve deel van de bevolking, hoewel dat zich doorgaans progressief links noemt.

   1. Robert Leiden

    Ja hoor, dat kan. Maar dan heb je wel 2/3e van de kamerzetels nodig om de grondwet te kunnen veranderen.
    Gezien het feit dat 75% van de stemmers niet voor de PVV gaat blijft dat een utopie.
    Zoals altijd komt er vanaf maart een coalitie.
    Zoals altijd moeten die partijen loven en bieden om een regering te kunnen vormen.
    Een regering in NL zal dan ook altijd een gemiddelde van standpunten opleveren.
    De ene keer een beetje links van karakter en de andere keer wat rechtser van karakter.
    Het extreme rechts van de PVV of het extreme links van SP zal daarom nooit de overhand krijgen.
    Stel dat het toch PVV, VVD en CDA wordt, dan komt er wat meer aandacht voor immigratie, voor het bedrijfsleven en voor het gezin.
    Wordt het VVD, CDA, GL en D66, dan is dat weer goed voor het bedrijfsleven, het gezin, het milieu en het onderwijs.
    Geen enkele partij zal zijn programma volledig kunnen uitvoeren.
    Zo is het altijd gegaan en zo zal het altijd blijven gaan.

 16. NederNederlander

  Ik was totaal geen PVV fan, Maar naar alle Bedreigingen, Intimidatie, omdat Ik een andere mening deel en daar door als PVVer wordt uitgemaakt voor mijn mening.
  De vrijheid van meningsuiting is hierin de mond wordt gesnoerd, dan voor alles en vies wordt uitgemaakt, continu druppels olie op de kokende plaat gooien waardoor onze Moslim broeders er mee voor zorgt dat racisme wordt gevoed mijn tot inkeer gebracht heeft toch maar voor Wilders te gaan.
  Het word tijd dat er een flinke bezem door heel dat zooitje gaat!!
  Een Racist wordt niet geboren maar gemaakt en helaas ben Ik een van hun product die ze zelf geproduceerd hebben.
  Als je goed bij alle discussies bekijkt op Facebook dan zijn de negatieve reacties grotendeels van de moslim gemeenschap en dan nog zo grof mogelijk!!
  Dat noemen hun vrijheid van meningsuiting!!
  Zelfs Facebook doet hier aan mee om mensen die iets tegen deze mensen heeft om welke reden dan ook de mensen voor 30 dagen blokt als ze iets over moslims zeggen pure discriminatie van Facebook!!
  Het zal mijn dan ook niet verbazen dat het moslims zijn die bij Facebook werken die dit bewekstellen!!
  En ja ik weet dat is de jongeren gemeenschap die het nodig vinden om zo grof mogelijk mensen in discussies te beledigend en zo dat de goede moslims mensen hier van het slachtoffer van worden!!
  De jongeren zorgen hier voor dat er een oorlogje wordt uitgelokt.
  En dan nog durven stellen dat we alles over een kam scheren.
  Ze laten zelf zien dat ze lijnrecht tegen over de Nederlanders staan.
  En dan vinden ze het gek dat mensen zich zeer onveilig voelen.
  Want oei geef geen tegenspraak want de agressie rijst gelijk op.
  En wat is de Nederlandse bevolking toch racistisch en zouden geen tolerant volk.
  Nou ik geloof dat Nederland te tolerant is terwijl er continue olie op de kokende plaat word gegooid.
  Dat het lontje nog niet brand is zeer verwonderlijk maar vrees dat eendaags dat lontje begint vlam te vatten.

 17. Pjotter

  Ik zie die angst niet, wat ik eerder zei de verrassing komt van de bange kiezer die anoniem de rode stip kan zetten en ik heb veel mensen die twijfelden gesproken, ik begin er in te geloven, praat met je omgeving.

 18. Ome Ga

  Oh, ben weer verkeerd hier. Ik wil wel een beetje pleziér hebben van DDS.

  De helft van alle totaal oninteressante, onnavolgbare landverrader stukjes is van treitervloggertrol volidioot guusje.
  Yakkeee. Ik wacht, WIJ wachten allen, wannneer deze relnicht een permaban krijgt. Inclusief al zijn nicks, ook die van zijn holmaatje simon.

  1. Top

   Nee, dat juist niet! Zo kan je tenminste een inzage krijgen, van wat er zo allemaal stemrecht blijkt te hebben.
   “Houd uw vijanden dichter bij de borst, dan uw vrienden”, is mij geleerd.
   En deze figuur, doet zichzelf meer kwaad in een paar woorden, dan dat ik, of een ander, nog duidelijker kan maken.

  2. glazenbol

   Het is mogelijk om iemand gewoon te negeren maar dat schijnt voor velen te moeilijk te zijn

 19. tq1991

  Ja dat is ook mijn vrees. Ik vind dat de PVV dan ook gewoon moet kunnen meeregeren. Met Wilders als premier, laat hij het maar voor zichzelf verpesten. Dat hoeven anderen niet voor hem te doen. Alleen Geert maakt het de anderen met zijn “ideologie” wel lastig.

 20. Lex

  Inderdaad de VVD hoop dat mensen hierdoor maar niet op de PVV gaan stemmen.

  Hmmm de PVV achterban word steeds groter en is honkvast.

  Er is nog nooit zoveel met modder en stront gesmeten naar Geert Wilder in de media en maar verbaast zijn. En maar uitleggen waarom je niet op de PVV moet stemmen en wat volgens hun allemaal niet goed is aan de PVV zelfs de NSB van stal gehaald. Verdorie het is hier nog erger dan in Amerika.

  Vooral media Als de volkkrant, HP de tijd, krapuul, Joop en nog meer van deze linkse rommel daar moet Geert Wildes en de PVV het ontgelden.

  Niet te vergeten de linkse propagandakanalen van de NPO.

  Ik ben nieuwsgierig wat de uitslag 15 maart is.

 21. Pjotter

  Komt net binnen,
  van EenVandaag Opiniepanel? U kunt u afmelden

  heading
  Beste deelnemer,

  Welkom bij het onderzoek over politieke samenwerking

  Diverse lijsttrekkers hebben dit weekend al partijen genoemd met wie ze niet willen samenwerken in een nieuw kabinet.
  Vindt u het een goede of een slechte zaak dat partijen al voor de verkiezingen partijen uitsluiten om mee samen te werken? En welke coalitie ziet u het liefst?

  Graag leggen we u hier een paar korte vragen over voor. De uitslag kunt u vanavond (18:15 uur, NPO1) al zien in EenVandaag. U kunt dit onderzoek vandaag invullen tot 18:00 uur.

 22. Mauppie

  hee gustaaf ik zit nu al een tijdje hier op dds te lezen en op elk bericht zit je onzin de wereld in te brengen !! gaat is lekker werken man niemand is geitresseerd in naar wat jij te zegen heb

  1. Gustaafff

   @mauppie, ha, ennhoelang ben je hier al?

   1. Leonidas

    EN WANNER PLEUR JIJ EEN KEER OP ?

    GANDALF, OUWE ARTIKEL 31 RUKKER

    14/15 UUR PER DAG OP DIT BLOG

    WACHTEN TOT HET DUO BRAAKSTRA EN DE GIER WEER COMPLEET IS , CONSTANT BRAKEN

    BEUKIE BEUKIE BEUKIE, DAS NIE GOE HOOR !!

    JIJ ontkent eerdaags nog dat Oom adolf de gevleugelde woorden
    sprak met die 6 miljoen gaskamer doden ,
    dat het maar een ideetje was . whahahaha

    zou ik opgepakt worden als ik hier hard roep

    minder. minder minder Flater a.k.a. Beukman ???

    als iedereen je hier kotsbeu is , dan moet je toch
    een betonnen plaat voor je harsus hebben ?

    wat schuift dat nou per reactie Guust ???

    want je gaat mij toch niet vertellen dat je de EU TROL voor de kat zijn viool hier zit uit te hangen ??

    of hebben ze bij de readactie een fillempie van je ?

    iets met kleine jochies ofzo, net als bij de mosselruggengraat ??

    dooeii

 23. Eminem2

  Tsja, interessante analyse, maar ik ben niet helemaal overtuigd. Het is zeker zo dat potentiële VVD’ers die een coalitie met de PVV willen, vastberaden zullen zijn om dan geen VVD maar PVV te stemmen. Dan wordt hun stem in geen geval gebruikt om een linkse coalitie aan een meerderheid te helpen. (Even afgezien van de vraag hoe “links” de PVV in sociaal-economisch opzicht mogelijk is.) Dus voor deze groep heeft Rutte juist kiezers weggejaagd bij de VVD. (En daar moet hij vooral mee doorgaan!)

  In de Volkskrant wordt vandaag de mogelijkheid geopperd dat Rutte zich als de anti-Wilders wil afficheren. Maar waarom zouden linkse kiezers daarom op Rutte stemmen, als ze voor een anti-Wilders al de keuze hebben uit Klaver, Roemer, Asscher en niet te vergeten Pechtold? Deze groep zal eerder denken: “Mooi, we hoeven ons geen zorgen meer te maken over een coalitie PVV-VVD. Nu *moet* de VVD wel proberen met links te regeren, dus wij gaan links zo sterk mogelijk maken! Hand in hand, kameraden, want links maakte nog nooit zoveel kans!” En ook linksige VVD’ers die normaal gesproken de stap naar links misschien te groot vonden, zullen die stap nu eerder maken omdat de VVD toch wel over links moet. Ze zullen geen reden zien om de liberalen sterk te maken tegenover het CDA, want in een links kabinet hebben ze daarvoor genoeg bondgenoten.

  Nee, ik zie echt het voordeel voor Rutte niet van deze stellingname. Misschien heeft hij er gewoon genoeg van en wil hij de VVD gegarandeerd laten verliezen?

  1. Leonidas

   EN IK HEB VOOR ONZE PINOKKIO
   nog een mooi koord ook wel touw genoemd
   van pakweg 10 meter
   wat genoeg zou moeten zijn
   om een nachie voor de lol aan de Erasmus brug te gaan hangen
   met die ganzen nek
   Niet op 9 April want dan krijg ik de schuld
   als ik op die dag al 2 x over die brug heen moet
   en je weet nooit
   dan maken ze foto’s
   en kijk hij is terug op de plek des onheils ??
   dat zie ik altijd in die detectives op de televisie

   samen gelukkig met nog 18.000 malloten whahahahaha

   goh dat zou een mooi feesie geven

   LEE TOWERS ZINGEN ;

   YOU NEVER HANG ALONE
   HANG ON
   HANG ON
   WITH THE EU JOB IN YOUR ARMS
   AND YOU NEVER HANG ALONE HOHOHOHOHOHOHOHHOHOHOHONE

   EN DAN WIJ MET 1 MILJOEN TOESCHOUWERS EN 18.000 LOPERS

   ROEPEN , OOOOH JAMMERRRRRRRRRRRRRRRRRRR

   heerlijk dat wegdromen

 24. Jroam

  Het is me juist opgevallen dat al die landverraders brullen
  hoe slecht de PVV Wilders niet is.
  Dat we toch maar vooral niet op hem stemmen slecht is,
  dan ben je wel heel erg slecht!

  Maar gaan er mensen stemmen op een mening van anderen,
  van anderen die gefaald hebben.
  Politieke partijen die zich realiseren dat ze zo ontzettend gefaald hebben,
  dat ze met hun programma niet eens meer de burger durven te overtuigen.
  Waar staat dan zogenaamd links nog voor, de echte fascisten!
  De schoften die op zorg blijven bezuinigen.
  Hun computer met een satelliet verbonden hebben,
  om maar een excuus te hebben om te blijven bezuinigen!
  En niet omdat de kosten de spuigaten uitkomen.
  Omdat ze aan andere volkeren meer verdienen.
  Omdat de gebieden waar de democratie naar de klote is,
  de toestand is zoals ze die willen!
  Macht waarvan ze dromen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.