Het cordon sanitaire van het establishment gaat ervoor zorgen dat de PVV groter dan ooit wordt

Geen categoriejan 16 2017, 8:30
In het verleden hielp een cordon sanitair soms om het establishment aan de macht te houden. Een partij als de PVV kreeg dan minder stemmen omdat kiezers ervan uitgingen dat zo'n club toch niet mee mocht regeren. En dus stemden ze toch maar weer op de oude, traditionele partijen. Helaas voor het establishment gaat dat trucje anno 2017 echt niet meer werken.
Gisteren hebben we verschillende artikelen geschreven over alle partijen die de PVV uitsluiten van een coalitie. SP, PvdA, GroenLinks, D66, VVD... stuk voor stuk willen ze niet met Geert Wilders samenwerken. De bedoeling hiervan is duidelijk: ze willen de kiezer ervan overtuigen dat een stem op de PVV feitelijk een verloren stem is. Stem op de PVV en je zult altijd in de oppositie zitten. Als je iets van invloed op het kabinetsbeleid wilt uitoefenen moet je dus maar op één van de elite-partijen stemmen.
Dat is de strategie. Hoewel dat in het verleden wel degelijk gewerkt heeft vergissen Mark Rutte, Alexander Pechtold, Jesse Klaver en al die andere elitaire op macht beluste hypocrieten zich dit keer als ze denken dat dat nu weer zo zal zijn.
De reacties van lezers op onze artikelen liegen er namelijk niet om. In het verleden zagen we reacties voorbijkomen als "nou ja, dan maar niet op de PVV stemmen," maar nu gooien lezers het hoofd in de nek. Juist door het cordon sanitaire willen ze de PVV groter dan ooit maken; dit om duidelijk te maken dat ze het helemaal gehad hebben met de anti-democratische houding van het establishment én om ervoor te zorgen dat die partijen uiteindelijk toch niet om de PVV heen kunnen. Als niet goedschiks, dan maar kwaadschiks, denkt de gemiddelde kiezer: het geduld met de mainstream partijen is op.
Screen Shot 2017-01-16 at 09.33.47
Ironisch genoeg zal het met name de VVD zijn die hieronder lijdt. Rutte denkt ongetwijfeld dat hij zijn partij weer de grootste kan maken door mee te doen met het cordon sanitaire rond de PVV, maar de enige die daar last van heeft is zijn nep-liberale club. Heel veel VVD-kiezers willen juist wél een coalitie met de PVV, zeker als die partij de grootste wordt. Door Wilders uit te sluiten geeft Rutte deze kiezers nu een geweldig goede reden om niet op hem, maar juist op Wilders te stemmen. De gedachte van kiezers is immers dat de VVD dan niet om de PVV heen kán, al zouden Rutte en zijn linkse vrienden dat willen.
Ik herhaal het nog maar eens: het cordon sanitaire werkt dit jaar niet in het nadeel van de PVV, maar juist in het voordeel van die partij. Hoe harder het establishment roept dat Wilders nooit mee mag regeren, hoe meer stemmen hij krijgt. Het gevolg daarvan is dat de VVD (en andere partijen) de PVV alleen ten koste van zichzelf negeren; zelfs als ze hun woord gestand doen en Wilders niet betrekken bij formatiegesprekken zal het hun op termijn stemmen en macht kosten. De regering zal dan ongelooflijk instabiel zijn en ongetwijfeld al heel snel ernstig in de problemen komen.
Wilders mag Rutte dus wel een dankbriefje sturen. Door zijn uitspraak van gisteren zorgt hij er vrijwel zeker voor dat de PVV groter dan ooit wordt én dat Wilders uiteindelijk niet slechts 'minister,' maar mogelijk zelfs premier wordt. Als niet na de aankomende verkiezingen, dan in ieder geval na de verkiezingen daarna.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten