Het is heerlijk smijten met andermans geld: knotsgek D66 wil peperduur studenten-ov nóg rianter maken

Geen categoriejan 12 2017, 18:00
Wat is er nou fijner dan geld uitgeven? Ohja: geld dat van iemand anders is uitgeven!
Het leek eventjes de goede kant op te gaan met de financiering van ons onderwijs: na jarenlange vetpot-subsidies die ervoor zorgden dat sommige studenten - inclusief, toevallig, het D66-opperhoofd Alexander Pechtold zelf - in aeternum bleven studeren is het eindelijk afgelopen met de basisbeurs. Begrijp me niet verkeerd, ik vond het als student ook heerlijk om elke maand eventjes 100 euro gratis en voor niets op mijn rekening gestort te krijgen, maar zoals elk weldenkend individu weet is niets in het leven écht gratis. Er is altijd wel iemand die er vroeg op laat voor opdraait, en in dit geval was dat de gehele samenleving.
Het is dan ook niet zo gek dat je de student tegenwoordig - hetzij met zéér gunstige voorwaarden - zelf laat meebetalen aan de studie die hem later in staat zal stellen een degelijke baan te vinden. Voor D66, dat zich maar al te graag als hét mondstuk van studerend Nederland neerzet, was dit echter een enorme nederlaag. Het is dan ook niet zo gek dat de partij haar uiterste best heeft gedaan om met een voorstel te komen wat studenten over de streep moet trekken Pechtold cum suis in maart tóch hun stem te geven. En dan krijg je dit soort hersenspinsels die haast niet serieus te nemen zijn: het uitbreiden van het studenten-ov naar de gehele week.
Op dit moment hebben studenten recht op gratis openbaar vervoer ofwel in het weekend (voor uitwonenden die in het weekend terug naar huis gaan) of doordeweeks (voor thuiswonenden die doordeweeks naar school moeten). Dat is, vergeleken met de meeste landen een zeer riante regeling: het gros van Europa - laat staan de rest van de wereld - gaat niet verder dan het aanbieden van korting op het openbaar vervoer. Maar hé, D66 zou D66 niet zijn als ze niet een laatste verwoede poging zou doen om de teleurgestelde studenten terug te trekken naar de partij, en hoe doe je dat beter dan met het woord 'gratis'? Hun knotsgekke voorstel zou het reisrecht de hele week geldig maken, zogenaamd om de druk op het openbaar vervoer te verlichten: studenten die nu op vrijdagmiddag naar huis reizen zouden dat nu op zaterdagochtend doen, en onder andere treinen daarmee minder vol maken. Want ja, er zijn natuurlijk zoveel studenten die zin hebben om op een zaterdagochtend lekker vroeg richting het thuisfront te reizen. Maak dat de kat wijs.
Gelukkig voor verstandig Nederland is het idee meteen afgeschoten in de Tweede Kamer: zelfs de hulp-Sinterklazen van de SP vinden het geldverspilling, en als de SP dat zegt dan weet je wel hoe laat het is. Dit lijkt er dus absoluut niet van te komen, en dat is maar goed ook - Europa doet namelijk al genoeg haar best om met onzinnige gratis reisjes voor studenten op de proppen te komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten