Wereldvreemd AD is het spoor nu echt bijster: “Terrorist word je toevallig!”

Afkomst? Ideologie? Het aanhangen van een zekere religie? Nee joh: toeval is de grootste factor die bepalend is of je terrorist wordt!

Wat is voor jou nou de ‘typische terrorist’? Nou, wat je antwoord ook is, het is volgens het AD nu per definitie discriminatie. Ja, zélfs als je van mening bent dat die kansenparels verkeerd terecht zijn gekomen doordat de samenleving ze niet genoeg kans op ontplooing biedt. Vooruit: dat stelt een onderzoeker van de universiteit Leiden die in de editie van het Algemeen Dagblad van donderdag uitgebreid mag verkondigen waarom er écht geen manier zou zijn om een toekomstige terrorist te herkennen.

Bart Schuurman, zoals de beste man die zijn toevalstheorie presenteert heet, probeert in de krant lezers ervan te overtuigen dat het bewandelen van het terroristische pad toch echt begint met een duwtje van vrouwe fortuna. In zijn onderzoek keek hij naar de extremisten achter de Hofstadgroep, en kwam verrassenderwijs tot de conclusie dat het eigenlijk allemaal hartstikke brave jongens waren, totdat ze ‘toevallig’ in aanraking kwamen met islamisten. En ja, toen hadden ze natuurlijk totaal geen keuze meer wat betreft het afslaan van zulk haatzaaiend gedachtegoed:

De Hofstadgroep was een groep zonder echte leiders. Toeval blijkt een belangrijkere rol te hebben gespeeld dan we dachten als reden waarom mensen bij die groep belandden. Een van die jongens verveelde zich omdat hij geen stageplek had, ging naar de moskee, stelde vragen over het geloof en werd doorverwezen naar iemand van wie later bleek dat hij bij de Hofstadgroep hoorde. Zo zijn er meer voorbeelden.

Ah, wat een geweldig verhaal! Oftewel: een jongere die weinig uitvoerde in zijn leven besloot naar de moskee te gaan, informeerde daar waarschijnlijk naar het ondraaglijke lijden van het Palestijnse volk en voordat hij het wist zat hij midden in een terroristische organisatie. Is het toeval dat die persoon waarmee hij sprak bij de Hofstadgroep zat? Waarschijnlijk wel ja. Verhoogde hij zijn kansen echter aanzienlijk doordat hij nogal aan het veelvoorkomende profiel van een typische extremist voldeed? Natuurlijk.

Laten we wel wezen: in zekere zin is elk onderdeel van het leven natuurlijk toeval. Was deze jongen in een katholiek gezin in Polen geboren, dan was hij waarschijnlijk later niet naar Syrië afgereisd om daar de gruwelijkste dingen uit te halen. Bij die vroege jaren houdt het toeval echter al snel op. Zodra iemand enigzins zelfstandig na kan denken – laten we zeggen rond de 12 jaar – is diegene toch echt zélf verantwoordelijk voor wat hij doet, en dan is het natuurlijk wel erg makkelijk om te zeggen dat het allemaal maar gebeurde zonder dat hij er invloed op had. Tenzij hij met een pistool tegen het hoofd gedwongen werd had hij makkelijk kunnen zeggen “nee, dit wil ik niet, tot ziens”. Toch heeft hij dat niet gedaan, en dat is voor de volle 100% toe te rekenen aan zijn eigen daden. Helaas blijven er toch altijd mensen zijn die de eigen verantwoordelijkheid de grond in willen boren, en laat dat nou toevallig vaak het geval zijn wanneer het om dit soort voorbeeldige knullen gaat. Met dit soort onderzoek houden wij onszelf enkel voor de gek, en hinderen we de weg richting echte oplossingen voor terrorisme. Maar ach, dat zal de heer Schuurman misschien minder belangrijk vinden dan dat hij een politiek correct CV opbouwt.

Een vraag die mij toevallig te binnen schiet: wat zou hij eigenlijk van ethnic profiling vinden?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Wachteres

  Het is wel errrg toevallig dat in de islam zoveel terroristen voorkomen.

  Hoe zou dat nu mogelijk zijn?

  1. maarjuna

   Dat is een andere vraag: in hhet algemeen kiezen groepering met een duidelijk (meestal politiek) doel en zonder krachtig militair apparaat voor het middel van terrorisme. Hier gaat het over hoe het bij individuen zit.

 2. maarjuna

  Uiteraard blijft een terrorist altijd in eerste instantie verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes. We weten maar weinig over welke factoren veroorzaken, dat iemand tot deze keuzes komt. Het is gebleken, dat een goede rekruter mensen van heel uiteenlopende aard en afkomst kan verleiden tot wandaden. Als je er gevoelig voor bent heb dus wel degelijk (ook) pech als dat gebeurt.

 3. Peter Selie

  Vreedzame en humane islam

  Een groep moslims die volgens eigen zeggen tot het Iraakse leger behoren gedragen zich zeer onmenselijk tegen drie andere beoefenaars van dezelfde “vreedzame en humane” religie die bij de IS behoren.

  https://videopress.com/v/sX1ZtTai

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.