Wilders haalt hard uit tijdens debat Teevendeal: Godfather Rutte en de VVD vormen een maffiapartij!

De VVD gaat vandaag ernstig in de verdediging, en de aanval is geopend vanuit een welbekende hoek.

Van der Steur, Rutte en de gehele VVD hebben het vandaag zwaar te verduren tijdens het debat over de Teevendeal, en de beschuldigingen komen van alle kanten aangevlogen. Geert Wilders weet daarbij echter de hardste klappen uit te delen door in de exacte stijl die van de PVV-voorman gewend zijn de nogal omstreden deal te knopen aan het premierschap van Rutte.

Aangezien dit debat – officieel tenminste – vooral over het ernstig falende bewind van Van der Steur gaat, krijgt die er als eerste van langs. Dat kan beschreven worden, maar de letterlijke woorden van Wilders doen eigenlijk het meeste recht aan de frustratie die de Kamer al maandenlang terecht voelt voor deze minister:

Daar staan we weer. Het zoveelste debat na het zoveelste incident met deze falende premier en blunderende minister van Veiligheid en Justitie. En het wordt er allemaal niet fraaier op. Na een geheime deal met een drugsbaron en topcrimineel, na het wegmoffelen van stukken via shredders, na het insinueren van complotten en na het meeschrijven aan persberichten, na het zelf op de stoel gaan zitten van de afgetreden politieke beunhaas en er vervolgens zelf een bende van te maken, de volgende onthullingen.

Daar begon het natuurlijk pas. Want laten we wel wezen: dit debat gaat natuurlijk eigenlijk nergens meer over. Met nog maar twee maanden te gaan tot de verkiezingen zet een eventueel aftreden van de minister natuurlijk geen zoden meer aan de dijk: zelfs een aftreden van de premier die dit allemaal had moeten overzien zou nu toch weinig meer uitmaken. Nee, de enige reden om dit debat zo hard mogelijk te maken is om de VVD – geheel terecht – nog even neer te zetten als de partij die ze zijn. Natuurlijk komen er de laatste tijd steeds meer uitspraken van VVD’ers waarvan je zou kunnen denken “goh, eigenlijk best een fijne partij.” Denk aan de geheel spontane brief die Rutte opeens schreef en zijn ietswat late opmerking dat eenieder die dit land niet mag, maar moet vertrekken. Dat is allemaal leuk, maar natuurlijk enkel bedoeld voor de bühne die de partij op 15 maart weer mag zegenen met haar stemmen. Voor de buitenwereld moet alles geweldig lijken, en dat terwijl het intern meer dan rommelt. Ook dit illustreert Wilders het beste met zijn uitspraak die misschien wat too much is, maar waarmee hij de spijker wel op zijn kop slaat:

En dan, alsof het nog niet gek genoeg is, ook nog het verhaal over de VVD-er Teeven die een medewerker van een andere fractie zou hebben bedreigd hier in de Tweede Kamer, ik citeer uit het boek: “hij raakt met zijn gezicht bijna dat van de medewerker, priemt zijn wijsvinger in diens borst en zegt ‘Jij krijgt spijt van de dag dat je geboren bent’. Einde citaat. Dat zijn maffiatoestanden, voorzitter. Maffiatoestanden.

Met dit derde debat zijn we echt in deel drie van de Godfather beland, de VVD is geen partij van Law and Order maar een maffiapartij van bedrog en intimidatie. En het gezag van Godfather Rutte wordt er met de dag slechter op, ondanks alle paardenhoofden die de VVD-ers als Opstelten, Teeven, Van Miltenburg en wie weet later vandaag ook Van der Steur in hun bed vinden.

Voor wie niet geheel bekend is met the Godfather en de paardenhoofdenvergelijking: in de eerste uit de filmreeks wordt een paardenhoofd in het bed van iemand die niet helemaal wilde meewerken gelegd, waarna deze persoon spontaan wel deed wat hij moest doen. Hmm, komt dat misschien ergens een tikkeltje bekend voor? Het afdwingen van partijdiscipline is zeker niet enkel de VVD eigen, maar zo erg als het daar aan toe is gegaan kunnen anderen toch nog een puntje aan zuigen. En dat alles terwijl Rutte voor de buitenwereld maar al te graag voorspiegelt dat alles helemaal geweldig gaat. “U bent met stip de onbetrouwbaarste premier die Nederland in lange tijd heeft gekend.”, besloot Wilders zijn pleidooi. En tsja, kun je hem daar nou echt ongelijk geven?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Gustaafff

  Ja, zo rolt het tegenwoordig in de politiek. Een debat over het functioneren van een minister, ontaardt in een uur verkiezingspraatjes en het schofferen van elkaar, alsook het schofferen van politieke partijen. Moddergooien, moddergooien, moddergooien. Waar is de tijd gebleven toen men nog fatsoenlijk met elkaar in debat ging?

 2. werkloze generaal

  Van der Steur stapt straks op & het sukkeltje Rutte mag als ‘ruilmiddel’ blijven tot 15 maart. Zo voorspelbaar deze kneuzenboel. Of Haagse sukkeltjesbende. DDS zou het huidige kabinet best vaker zo mogen omschrijven 😉

  En Rutte die NIETS , maar dan ook werkelijk NIETS over MH17 via Rusland te weten is gekomen terwijl de bewijzen voor het oprapen liggen.

  Poetin did it ?????

  1. Wim

   Inderdaad wat een lafheid in de kamer over de dood van 298 landgenoten slikt men alle leugens als zoete koek. Sinds iedereen wel weet dat de Oekraïne er met een hele dikke vinger er in zit.

 3. Gustaafff

  Overigens heb ik me gëergerd aan de verregande hypocrisie van de oppositie. We hadden Roemer, die zijn eigen kamerleden met “geweld” in het gareel houdt, janker Pechtold, wiens partij als een kaartenhuis ineenstort. Klaver, de man die nog niet eens zijn veters kan strikken. Buma, amper in staat zijn partij omhoog te stuwen in de peilingen. Of Wilders, die zijn personeel stelselmatig terroriseert. Kuzu, die gewoon knettergek is. Deze mensen lopen op Van de Steur in te beuken (iets wat zeker te prijzen is), maar hebben zelf amper hun zaakjes op orde.

 4. Seneca

  Men valt over de toon en kijkt liever weg van de feiten, althans volgens een reageerder opmdit forum…

  1. Gustaafff

   @seneca, de feiten zijn voortdurend tegen het licht gehouden. Zie de tags.

 5. ErTussenIn

  Sterk betoog van Wilders.

 6. Ni28

  Van bijten is weinig sprake en het blaffen wordt ook al minder. Van der Steur heeft wel veel water nodig.

 7. Donald Troef

  Geestig debat. Tot ieders verrassing houdt van de Steur zich moeiteloos staande en komt de oppositie niet veel verder dan machteloos gekef.

  Van de Steur zat fout in het adviseren van de Minister maar die kwestie is met excuses van de minister al eerder door de Kamer aanvaard. Nu komt er niet veel nieuws meer boven tafel waar van de Steur niet prima op kan reageren.

 8. Ni28

  Blijven liegen is een aanvalstactiek en die vergaat v.d. Steur goed. De rest begint moe te worden. Volhouden v.d.Steur, uw neus is al bijna langer dan die van Rutte. Straks gaan zij met elkaar opscheppen wie de langste heeft. Het is triest maar amusant.

  1. Donald Troef

   Ja, als je weinig munitie hebt word je snel moe in de strijd.

   Wel grappig allemaal.

 9. loes530

  Met zulke kabinet zit ook niet op te wachten

 10. Ni28

  Zonde van de tijd om naar deze schertsvertoning te blijven kijken. Aan de toon merk je al dat het met een sisser afloopt en elkaars felicitatie. Wilders gaat straks als enige een motie van waantrouwen inbrengen die het niet haalt. En het Circus Leugenaars gaat door tot maart en misschien nog verder.

 11. Gustaafff

  Deze week verloor ik het vertrouwen in de minister van justitie, maar in dit debat geeft Van de Steur bevredigende antwoorden. Daarnaadt – en dit is significant – heeft de minister-president het vertrouwen nog niet verloren in de minister en ik vertrouw de minister-president.

  Conclusie: dit is louter een politiek probleem. De oppositie is slechts uit op bloed, omdat zij er zich met de verkiezingen mee wil voeden. Of de minister in politiek opzicht wel of niet fouten maakt, is mijns inziens een irrelevante zaak. Als hij zijn ambt – als opperbevelhebber van justitie – maar goed uitoefent.

  1. Ni28

   Het is niet zo dat v.d. Steur bevredigende antwoorden geeft maar dat de huidige aanklacht te dun is om daar meer uit te halen en de uitleg daarvan makkelijk gemanipuleerd kan worden. Je wordt belazerd waar je bij staat. Maffia praktijken.

   1. Donald Troef

    Dat is juist: de aanklacht is te dun om er meer uit te halen.

    In dat geval is er geen rationele grond om een minister naar huis te sturen.

   2. Gustaafff

    @Ni28, de oppositie wil er niets meer uithalen. Zij zijn erop uit Van de Steur zoveel als mogelijk te beschadigingen, teneinde buiten de Haagse arena tegen hun kiezer te kunnen zeggen: die VVD is hartstikke onbetrouwbaar! Ze zien zichzelf in de peilingen gigantisch onderuit gaan, terwijl Rutte c.s. onverminderd populair blijft. Enfin, Rutte is een krachtig debater en weet alle aanvallen effectief van zich te weren,

    1. Ni28

     Dat weet al de hele Nederland dat de VVD onbetrouwbaar is. Gezien de peilingen vindt men dat wel goed. Dat is triest.

     1. Gustaafff

      @Ni28, het leiderschap van Rutte en de doorbraak met betrekking tot de economische crisis, zijn successen voor de VVD. Als je de debatten volgt, zie je ook hoe goed Rutte een debat kan voeren en hoe hij zijn politieke tegenstanders weert. Dat zien mensen.

 12. jennifer

  De vergelijking klopt wel, Carleone kon ook praten als brugman, ook al wist men dat het allemaal gelogen was.

  1. Ni28

   Corleone heeft stage bij de VVD gelopen, lijkt het.

 13. Jan

  Het zal toch afhangen van de PvdA. Het lijkt me politiek nu verstandiger om van der Steur te laten vallen.

 14. Ni28

  Gezien het blijvende kritische toon kan ik mij niet voorstellen dat v.d. Steur aanblijft. Hij zal straks het veld ruimen om Rutte te redden. Dat het kabinet valt kan ik mij niet voorstellen. Het zou wel een mooie verassing. Zo veel leugens op een avond wat een prestatie.

  1. Gustaafff

   En dan zitten we na Opstelten, vervanger Blok, en Van de Steur aan een vervanger en vervolgens weer een nieuwe minister van justitie. Sluit dat boek maar en laat die Steur nog acht weken zitten.

   1. ErTussenIn

    Blok zou toch moeten weten wie binnen de vastgoed, crimineel is.

    Of zou hij dan zijn eigen hoofd stoten.

  2. Ni28

   Goed gezien Ni28!

 15. loes530

  v.d. Steur weg moet ook Rutte weg

 16. Ni28

  Het laatste kunstje van v.d. Steur, de hele middag het parlement voor de gek houden. Zijlstra met zijn gifbeker wist het al van het aftreden. Het was toch maar wee voor de buhne. En Rutte kwam hierdoor mee weg.

 17. poison

  Een is weg. Hoezee! Nu die andere nog.

  1. van Urk

   poison@ Er mogen van mij nog wel meer gaan opstappen.

   1. Donald Troef

    De heer van Urk moet nog even wachten op het daadkrachtige Kabinet Wilders.

    1. Noodluik

     Dodo Troef, nog 7 weekjes en je wens wordt vervuld. Het gaat net zoals met jouw misrekeningen van de Brexit, het Oekraine referendum en de verkiezing van Trump. Jij gelooft het niet en toch gebeurt het. Leuk he?

   2. poison

    15 Maart is het sowieso einde oefening voor Rutte en zijn BV. List en Bedrog.

 18. Ni28

  Je kunt ee goede verkoper zijn maar als je leugens blijft verkopen dat zen mensen ook, Gustaaff.

  1. Gustaafff

   @Ni28, als Rutte had gezegd: “het is crisis, jullie gaan er geen 1000 euro op vooruit. Ik moet compromissen maken, er gaat geld naar de Grieken.”, dan was hij nooit verkozen. Zodra Wilders zegt: “ik kan niet beloven dat we de koran verbieden, gebedshuizen beperken of azc’s sluiten.”, dan ontstaat er een exodus bij zijn achterban. Nederland is een achterlijk land dat élke verkiezingsbelofte gelooft, elke keer, als het maar goed wordt verkocht.

   1. Ni28

    dus moet je gaan liegen. Leuk dat je er zo over denkt.

    1. Gustaafff

     Dat is niet wat ik zeg, Ni.

     1. toetssteen

      Klopt, u zegt het niet, maar wat u zegt, impliceert dat wat u niet zegt wel.

      Nite.

     2. cmsuijkerbuijk

      @toetssteen
      Touché!
      Selamat Tidur!

     3. Gustaafff

      Nee, @toetssteen. Ik zeg dat Nederlanders elk jaar weer in verkiezingsbeloftes trappen. Partijen die helemaal geen verkiezingsbeloftes doen, staan al jaren buiten de macht. En suikerbuik, als je – naast het bashen van gustaafff – niets nuttigs te melden hebt, meldt dan niets.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.