Baudet: “Forum sleept NOS mogelijk voor de rechter” vanwege belachelijke uitsluiting verkiezingsdebat

Het Forum voor Democratie overweegt juridische stappen tegen de NOS omdat de publieke omroep de partij geen uitnodiging heeft gestuurd voor de verkiezingsdebatten die het organiseert. Thierry Baudet is daar woest om — en terecht.

Op 14 maart wordt het slotdebat georganiseerd door de NOS. Logischerwijze zijn de grote partijen daarbij aanwezig, maar dat geldt ook voor een groot aantal kleine partijen:

Van der Staaij (SGP), Krol (50Plus) en Oosenbrug (Nieuwe Wegen) discussiëren in één ronde met elkaar. Verder treden Thieme (Partij voor de Dieren), Roos (VNL) en Kuzu (Denk) tegen elkaar in het strijdperk.

Huh? Nieuwe Wegen mag wel meedoen, maar Forum voor Democratie niet? Dat is natuurlijk totale gekkigheid. Oosenbrugs clubje doet helemaal niets in de peilingen, terwijl Forum voor Democratie volgens De Hond al een tijdlang op 1 zetel staat en daar volgens andere peilers heel dicht tegenaan tikt. Als één van die twee het recht heeft om erbij te zijn is het dus Forum, niet het volstrekt irrelevante Nieuwe Wegen.

Geen wonder dus dat Baudet met gerechtelijke stappen dreigt om deelname alsnog af te dwingen:

Als je niet beter wist zou je bijna denken dat Nieuwe Wegen wél een kans krijgt omdat het een linkse partij is, maar Forum niet omdat het een rechtse club is. De NOS zal zich wel verdedigen door te stellen dat Nieuwe Wegen “een Kamerzetel” heeft, maar dat heeft de partij niet op eigen kracht gedaan; dat was een zetel van de PvdA die Jacques Monasch met zich meenam toen hij uit die partij stapte. Sinds hij voor zichzelf begon heeft hij geen deuk in een pakje boter geslagen.

Maar hij is dus welkom, terwijl Baudet dat niet is. Gekker dan dat wordt het niet.

Zoals Baudet terecht zei tijdens de uitzending:

“Het is bijzonder arbitrair. Zetelrovende clubs die zich geen partij mogen noemen volgens het reglement van de Tweede Kamer, die mogen wel meedoen, maar nieuwe bewegingen niet. Dit is dus een kartel-beschermende maatregel en wij overwegen op dit moment dus juridische stappen.”

Dit is echt belachelijk. Het bewijst maar weer eens dat er zo snel mogelijk een onderzoek moet komen naar de politieke voorkeuren van de NPO. Het is knettergek dat zij het recht denken te hebben om een soort van poortwachters te zijn die wel even bepalen wie er wel en niet in komen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. maarjuna

  Tja als je Baudet laat meedoen, dan mogen ze allemaal en een debat met28 lijsttrekkers…….Beetje kinderachtig Thierry.

  1. Ni28

   Zou u dat volhouden als het om Asscher ging?

 2. Sam C

  Laat ze gewoon allemaal meedoen, wel zo eerlijk.

 3. HaZ

  IK begrijp ook niet helemaal goed waarom de NOS die beslissing heeft genomen. Ik had FvD toch wel erg graag diens inbreng willen aanhoren. Vervolgens denk ik weer niet slim van Baudet om gelijk met juridische stappen te dreigen.

  1. jennifer

   Ik wel dit doet de NOS om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk partijen bij zijn die de PVV wel eens zouden kunnen ondersteunen in een heftig debat. Heel Nederland weet toch inmiddels wie en wat de NOS is het is een links door de burgers gedwongen subsidie vretende omroep meer is het niet, en die moeten natuurlijk er voor zorgen dat er genoeg linkse vetkleppen tegenover de PVV komen te staan.

   1. maarjuna

    Onwaarschijnlijk Jennifer, Baudet zou willen concurreren met Wilders, ze mikken op dezelfde kiezers. Dus geen steun voor Wilders. Voor de NOS zou dat juist weer leuke TV zijn, dat is hun grootste belang. Ze moeten echter ook pragmatisch en fair kiezen, vandaar dat Baudet afvalt.

 4. Analist

  Gewoon op DDS een debat organiseren voor de nieuwkomers, aan de slag Michael.

 5. Beukman

  Baudet is een slechte verliezer. Sowieso geeft het geen pas om tegen degene aan te schoppen van wie je geen uitnodiging hebt ontvangen.

  “Wie er aan het debat mee mogen doen is voor de helft bepaald door het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer en voor de andere helft door de Peilingwijzer van 1 februari, het gewogen gemiddelde van de peilingen.”

  Geen speld tussen te krijgen.

  1. frans carel

   Baudet is helemaal geen slecht verliezer, want de strijd is nog maar net begonnen. En er zijn heel wat spelden te wrikken tussen “het huidige aantal zetels” en “de peilingwijzer”. Tenzij roofzetels, zoals van het PvdA Turkse addergebroed als echte zetels worden beschouwd. Dit zogenaamd democratische systeem blaast zichzelf nu op. Helaas voor Thierry: de rechter in Nederland kan niets doen, want hij is gebonden aan de politiek correct denkende meerderheid van politici in het genre Asscher, Rutte, Pechtold, Klaver.

   1. Beukman

    @frans
    Baudet is een slechte verliezer, want hoewel de NOS zich keurig aan de regels houdt, meent meneer dat de NOS voor hem een uitzondering dient te maken.

 6. frans carel

  Een “onderzoek” naar de politieke voorkeuren van NPO? Dat lijkt mij toch weggegooid geld (waar het NPO overigens het patent op heeft): ieder weldenkend mens weet toch, dat NPO de Staatsmedia vormt, samen met De Fabeltjeskrant en NSB-Marktplaats. Enige remedie: op 15 maart de juiste stem uitbrengen, dan zijn we snel van dit links gespuis verlost.

 7. Anna

  Kunnen we als volk niet beter samen met Baudet EU-elite groepje voor de rechter slepen? Lees in Elsevier dat alle lidstaten binnen 6 weken ” trouw moeten zweren aan EU”. Europese projecten, plannen voor komende 10 jaar uitstippelen en monetaire-unie versterken”, zegt de Pool Donald Tusk Voor de verkiezingen snel regelen. Door klein groepje ondemocratische elite.
  VOLK HEEFT NIKS IN TE BRENGEN. EEN GROOT RIJK. Daar moesten ze voor naar Malta. Wat heeft die kolder weer gekost?

  1. Ni28

   Maffia praktijken als geneesmiddel voor de EU. Als lid van de Cosa Nostra moet je ook trouw zweren en je komt er nooit vanaf tenzij dood. De EU politici doen alles om het volk achter zich te krijgen. Helaas nemen zij altijd de foute oplossingen. Binnenkort in onze theater.

 8. Ni28

  Uitsluiten is een vorm van de linkse democratie.

 9. Ni28

  Baudet is een slechte verliezer, zegt Beukman. Doet mij denken aan de democraten in de VS. Maar die hebben gewoon meegedaan en Baudet mag niet mee doen. Dat is nogal verschil, toch? Dus kan hij geen verliezer zijn.

  1. Beukman

   @Ni
   Geen idee wat de VS hiermee te maken heeft. Baudet wil de rechter inschakelen om mee te doen aan een debat waarop hij volgens de bestaande regels geen recht heeft. Je kan er wel een semantisch trucje tegenaan gooien, maar iedereen begrijpt dat de man een slechte verliezer is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.