Eric Wiebes moet wieberen! De staatssecretaris laat onze belastinggegevens rondslingeren en is er nog trots op ook

Geen categoriefeb 10 2017, 20:00
Gisteren was het zoveelste debat in de Kamer, waarbij staatsseccretaris Eric Wiebes onder vuur kwam te liggen van de oppositie. Je zou zeggen: dat is niets om van te schrikken bij deze bewindsman. Hij stapelt immers fout op fout. Kijk maar naar hoe hij honderden ambtenaren (van met name de Belastingdienst) die de AOW-leeftijd bereikt hadden nog even een heerlijke bonus gaf van twee jaarsalarissen. Oh, en dan hebben we het nog niet eens over het feit dat meneer de VVD-bestuurder ook heel blij vertelde dat hij zelf een nieuwe keuken besteld had en een gloednieuwe badkamer kreeg.
Want tja, belastinggeld moet rollen, nietwaar?
Met andere woorden, meneer is het wel gewend om zwaar onder vuur te liggen. Toch stond er dit keer meer op het spel. Onlangs bleek namelijk dat de Belastingdienst bijzonder slordig omgaat met onze belastinggegevens. Kwiebes, sorry ik bedoel natuurlijk Wiebes, heeft een fantastisch groot plan (aldus Dombo het vliegende olifantje zelf): hij wil alle databases van de overheid aan elkaar koppelen. Dat betekent dus: de inkomstenbelasting, de BTW, autobelastingen, de gemeentelijke basisadministratie en elke andere vorm van overheidsdiefstal die je je maar kunt voorstellen. Het idee daarachter is dat hij en zijn bureaucratische vriendjes in één opslag alle informatie van belastingplichtigen kunnen zien. Hartstikke leuk natuurlijk en volgens hem heel handig om 'fraude' op te sporen (want in het Nederland van anno 2017 kun je iedereen bestelen, maar waag het eens om je belasting niet op tijd te betalen).
Helaas is er wel één klein probleempje: die database is natuurlijk heel privacygevoelig.
In het debat gisteren bleek dat tussen 2013 en 2016 tenminste 18 mensen een machtiging hadden om met een USB stick die gegevens gewoon te downloaden. Wat ze daarmee deden hield niemand bij. Misschien dat ze er voor de lol naar keken, wellicht dat ze privé-onderzoek verrichten, wie het weet mag het zeggen. En dat is nog niet eens alles. Het is namelijk ook bekend geworden dat er maar liefst "150 externen" op die afdeling werkten. Zij hadden toegang tot die data maar, zegt Wiebes heel blij, zij mochten géén USB-sticks gebruiken.
Goh. Wat een geweldige bescherming van dit soort gevoelige privé-informatie Eric! Echt heel goed gedaan.
Dan zou je denken dat het verhaal er wel opzit. Maar nee. Wiebes is namelijk een VVD'er. En VVD'ers hebben last van het omgekeerde Midas-effect. Alles wat zij aanraken verandert niet in goud, maar in... Nou ja, u begrijpt ongetwijfeld waar ik heen wil. Nadat hij een weeklang de tijd had gekregen om onderzoek te doen kon Wiebes nog steeds de logfiles niet tonen van wie wanneer wat had ingezien in 2015. Toen hem gevraagd werd wat er jarenlang op deze USB sticks gedownload was uit deze vertrouwelijke database besloot hij zijn kaken stijf op elkaar te houden. Niemand lijkt het antwoord op die vraag te weten.
Ja, Kwiebes is echt héérlijk bezig.
Nu is het aparte dat Wiebes al gewaarschuwd was dat er signalen zouden zijn dat hij gewaarschuwd was voor beveiligingsproblemen. Het tv-programma Zembla zetten één van die signalen online tijdens het debat. Zoals ze in Amerika plegen te zeggen in dit soort situaties: in your face, Eric!
Maar, zei Wiebes, die informatie had hij niet gezien. Hij stelde voor om de Belastingdienst zelf onderzoek te laten doen naar mogelijke problemen. Jawel, wij van WC Eend adviseren WC Eend. Een kind begrijpt nog dat hij dan helemaal niets zal vinden. Waarom niet? Omdat de waarschuwing gericht was aan de baas van de broedkamer. Die mag dus samen met haar collega's gaan onderzoeken of er iets fout is gegaan en of ze de data nog kunnen vinden. Nou kun je veel van VVD-ministeries zeggen, maar niemand kan met droge ogen beweren dat ze geweldenaren zijn in het terugvinden van data (hallo, Fred Teeven en Ivo Opstelten, lezen jullie mee?).
Is er dan helemaal geen hoop? Jawel. Oppositiepartijen CDA en SP eisen namelijk een onafhankelijk onderzoek. Dat is natuurlijk meer dan terecht: de belastinggegevens van individuen en MKB-bedrijven zijn misschien op straat beland (dit geldt natuurlijk niet voor de geheimen van grote bedrijven; die worden wél goed bewaard door Vadertje Staat. Ja, schokkend he?). Er zijn ministers om minder afgetreden.
De grote vraag is nu natuurlijk: zijn de PvdA en VVD van zins om deze motie te steunen of kiezen ze er tóch maar weer voor om Wiebes uit de wind te houden? Onze vrienden van het partijkartel kennende is de vraag stellen hem beantwoorden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten