GeenPeil zegt subsidieslurpend ProDemos waar het op staat: haal die partijdige Stemwijzer offline!

Jan Dijkgraaf komt vandaag namens zijn partij GeenPeil met een open brief richting minister Plasterk waarin hij maar weer eens duidelijk maakt met hoeveel kilo’s zout Nederland de stemadviezen van de Stemwijzer wel niet moet nemen.

Vroeger was de Stemwijzer de holy grail van alle stemadviezen: net als nu kon je er als kiezer niet omheen als je nog geen flauw idee had waarop te stemmen, of als je juist bevestiging zocht voor je keuze. Wat echter wél veranderd is, is het vertrouwen dat Nederland heeft en vooral zou moeten hebben in deze zogenaamde onpartijdige, objectieve stemhelp. Hierbij alvast een tip: mensen die beweren dat te zijn, zijn het vaak juist niet.

Alsof de storm van kritiek op de Stemwijzer – die deze verkiezingen al vier miljoen aan subsidies heeft binnengeharkt – al niet voor zichzelf spreekt, heeft GeenPeil-voorman Jan Dijkgraaf nog even een prachtige samenvatting van de krankzinnige gebeurtenissen rondom dat ding op een rijtje gezet in een open brief richting onze minister van Binnenlandse Zakan, Ronald Plasterk. Tenminste, dat is wat erboven staat: in feite is dit natuurlijk gericht aan eenieder die maar wil weten wat voor wantoestanden er bij ProDemos, de maker achter de Stemwijzer, aan de gang zijn.

Het stuk begint met een klaarhelder bewijs dat de StemWijzer – en ProDemos in het algemeen – allesbehalve onpartijdig te noemen vallen. De raad van toezicht en de raad van advies van de organisatie zijn gevuld met politici van de politieke elite – lees de VVD, PvdA en het CDA – en de nogal omstreden miljardair George Soros zorgt er met zijn financiële injecties ook voor dat het bieden van onafhankelijke adviezen wel erg lastig wordt. Dat alles blijkt maar weer uit de manier waarop partijen die niet tot de elite behoren – in dit geval GeenPeil – behandeld worden: de presentatie van de partij in de stemhulp was zo verwarrend dat ze uiteindelijk zelf geen andere optie zagen dan een verzoek tot verwijdering uit het ding.

En dat terwijl andere partijen gerust hun antwoorden zó mochten manipuleren dat ze totaal niet meer overeenkwamen met de standpunten in hun eigen verkiezingsprogramma, gewoon zodat meer mensen op hen zouden uitkomen. En dat levert ongetwijfeld weer een paar extra stemmen op, helaas. De druppel voor Dijkgraaf om hiermee te komen was echter de uitspraak van Jochum de Graaf, ‘projectleider’ bij de Stemwijzer:

Ja, de Stemwijzer is te vertrouwen. Ik zeg alleen: doe hem de komende weken nog een paar keer. Er kan namelijk elke keer een andere partij uitkomen.

Ja, je leest het goed: je advies om op de PVV te gaan stemmen kan over een week zomaar eens veranderd zijn in een vrijblijvend doch dringend advies om je stem aan de PvdA te geven, aangezien men bij ProDemos maar al te graag nog op aanwijzing van de partijen – nou ja, sommige partijen – blijft sleutelen aan het geheel. Hadden ze dat niet beter kunnen doen vóórdat dat ding online ging?

Dijkgraaf sluit zijn pleidooi dan ook af met een duidelijke oproep:

https://twitter.com/jndkgrf/status/832190683247210497

Het moge duidelijk zijn dat GeenPeil hier zelf natuurlijk ook niet geheel objectief in staat: dit voorslepende conflict tussen de partij en ProDemos is de rode draad van het hele verhaal. Dat maakt hun punt, dat vlijmscherp is, echter allesbehalve minder valide: een aanleiding is immers altijd nodig. De huidige Stemwijzer is om alle bovengenoemde redenen een lachertje, en wat dat betreft kan ik zeggen hier pal achter GeenPeil te staan: deze subsidieslurper verdient in haar huidige vorm niets van het vertrouwen dat Nederland haar nu nog schenkt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. van Urk

  Ik kom anders nog steeds uit op dezelfde partij. volgens mij ligt het meer aan de wispelturigheid van diegene die de stemwijzer gebruikt. Je hebt mensen die weten waar ze op stemmen omdat hun partij overeenkomt met hun mening, je hebt mensen die niet stemmen omdat ze politiek ongeinterreseerd zijn en je hebt mensen die springen nu eenmaal van de hak op de trap omdat ze graag achter politici aanhollen met de mooiste beloftes.

  1. van Urk

   Hak op de trap!? Ik bedoelde: Hak op de Tak.

 2. Wim

  Ik kom toch steeds bij de PVV uit.

 3. Ome Ga

  Het is allemaal zoveel nep als mogelijk, tbv de linkse leugenaars.

  Nu ook weer een tipje van de nieuwe ijsberg in de States; betr. Hillery.
  Ze had gewoon een mannetje (die nu open kaart speelt, zie video) die haar en Bills schandaaltjes weghielden en weg logen voor de msm leugenpers.
  Een leugenbende dus. Net als in NL; maar dan slimmer en heftiger:

  https://youtu.be/-KmEnuLpBvw

 4. Ni28

  Ik denk niet dat de Stemwijzer ooit onpartijdig is geweest. Alleen is de situatie nu anders dan vroeger, er wordt veel meer met modder gegooid. Ik zou pleiten voor het verdwijnen van al deze hulpjes inclusief peilingen. Een normaal mens hoort toch zelf een keuze te kunnen maken.

  1. van Urk

   Inderdaad Ni28. Als er ook nog hulpmiddeltjes gebruikt moet gaan worden om jouw de kunst van het kiezen te gaan leren waar moeten we straks dan heen? Je hoeft alleen maar om je heen te kijken en je keuze is al bepaald.

   1. jennifer

    Daarom heb ik ook geen stemwijzer nodig, ik weet op wie ik ga stemmen.

 5. Ome Ga

  BREEKBREEKBREEK NIEUWS!
  Een man met een enorme visie, Alex Jones, voorspelde al veel dingen die NU in de USA echt gebeuren. Zo ook dat een takeover, coup in het land staat te gebeuren!
  Erg spannend, de USA in totale burgeroorlog; maar de msm CNN, Reuter enz zwijgt daarover. Wereldwijd zijn de linkse ‘globalisten’ (ook nep eigenlijk, die naam) aan het verliezen; ogen gaan … o v e r a l open. Wereldwijd.
  Met Trump begint de victory echt pas!

  Maar. Gaan we nu spoedig echt het einde van de vrije pers zien!?
  Trumps twitters en mails reeds gehyjact; je kon soms alleen maar zijn negatieve opmerkingen zien, de msm is in de aanval!!! De CIA, CNN! FEDs zijn in totale opstand en ze geven dat toe; Trump moet weg! Men probeert de nieuwe media te vernietigen!
  Trump is vaak geïsoleerd. Luister en huiver!! FEITEN en geen fake nieuws.

  “The president’s Twitter is being Censored”!

  Volg het g r o o t s t e , meest bekeken netwerk, nu veel groter dan zelfs CNN: I N F O W A R S ! 40.000.000 (40milj) views per week!!! Superbelangrijk! Volg de COUP!!!

  (Oud) medewerkers en adviseurs van de CIA/FBI, maar ook ander heel belangrijke leiders internationaal (Rusland, China!) en ook wikileaks/Assange, vertrouwen de WARE FEITEN alleen nog maar toe aan deze superintelligente, super historicus, militair researcher en politieke analist met 30 jaar super ervaring, Alex Jones!
  MOET ZIEN! En zie het alsjeblieft geheel uit deze 35min. video(‘s)!!! Mindblowing!
  Zelfs Wilders noemt hij weer:

  https://youtu.be/0JzgCTmHq9Y

  1. Syntha

   Inderdaad. En nog meer: dat in Amerika in 16 staten de Sharia-ban is ingevoerd.

 6. Ome Ga

  Volg ook deze Paul Watson, deze man heeft een biljoen (1000.000.000) views!
  Goeie kijk op zaken. Nuchter. Realistisch. Spottend, intelligent en snel.
  Links gajes leugenaars PANIEKEN!! Hahaha. 11 min:

  https://youtu.be/NQJycehjxmo

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.