Is het dan toch echt zover..? ‘De EU gaat uit elkaar vallen!’, aldus topeconomen

De Brexit gaat rijkelijk navolging krijgen, als we het pleidooi van twee economen in de Telegraaf mogen geloven. En ja, dat kunnen we maar beter doen.

De ondergang van de EU: vriend en vijand voorspellen het al sinds het begin van de economische crisis – inmiddels al weer zo’n 10 jaar geleden – en inmiddels is met de Brexit de eerste stap natuurlijk al gezet. Een pleidooi over waarom de EU geen lang leven meer voor zich lijkt te hebben lijkt dan ook weinig vernieuwend en, op zijn minst, oud nieuws.

Wat echter zo verfrissend is aan de visie van zogeheten ‘topeconomen’ Barbara Baarsma en Wim Boonstra, is dat ze de schuld voor dit uiteenvallen eens een keertje niét bij externe factoren leggen. Want ja, zelfs leden van de Brusselse elite – *kuch* Donald Tusk *kuch* – roepen hysterisch dat het slecht gaat met de Unie. De schuld daarvoor wordt door hem en zijn collega’s echter altijd in de makkelijke hoek gezocht: ‘het is de schuld van die domme Britten!’ ‘Het is de schuld van Donald Trump!’ ‘Het is de schuld van dat stemvee dat opeens niet meer snapt dat Europese integratie de enige weg vooruit is!’.. en nog meer van dat soort onzin.

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik persoonlijk weinig tegen de Europese Unie an sich – dat wil zeggen, in theorie – heb. Waar ik echter wel een rothekel aan heb is de huidige EU, die puur en alleen gerund wordt door dit soort types die de oorzaak van hun eigen falen altijd maar bij anderen zoeken. Laat ik één ding heel duidelijk zeggen: deze Unie zou ontzettend veel kunnen bijdragen aan de Europese welvaart als ze zich eindelijk weer eens op haar kerntaken zou focussen, oftewel dingen die afzonderlijke landen niet zo goed afgaan. Het huidige probleem zit hem vanzelfsprekend dan ook bij de mensen die dat hele circus runnen, en niet bij anderen.

Dat maken Baarsma en Boonstra dan ook heel erg duidelijk. De Unie zal uiteindelijk aan besluiteloosheid ten onder gaan, aldus de twee, aangezien de huidige regeringsleiders de echte lastige kwesties maar vooruit blijven schuiven. En dat is meer dan 200% correct. Als de afgelopen jaren voor de wereld een financiële crisis waren, dan was het in Europa ook vooral een identiteitscrisis. Nutteloze, tijd- en geldverslindende ideeën – ik noem olijfoliekannetjes en gratis Interrailtickets voor jongeren – hebben altijd prioriteit gekregen, terwijl Europa nu al jaren gebukt gaat onder de negatieve gevolgen van de massa-immigratie die dan weer niét snel wordt aangepakt, terwijl dat best mogelijk is. Enfin, het moge duidelijk zijn: ze hebben in Brussel hun prioriteiten echt niet op orde, en dat kan alleen maar leiden tot meer wantrouwen richting die zelfverheerlijkende elite.

Jammer genoeg zijn de oplossingen van het economenduo hiervoor wat minder inspirerend van aard. “We moeten met de EU óf een versnelling hoger gaan óf we maken een andere keuze. Nu is Europa kleurloos en besluiteloos.” is hun redenering. Waarom dat eerste nou niet bepaald een geweldig idee is behoeft geen uitleg, maar die “andere keuze” had wel wat meer recht-toe-recht-aan gepresenteerd mogen worden. Dan is het gewoon afgelopen met die hele handel, zou ik eerder zeggen. Ik ga in ieder geval voor optie C: leg nou eens voor eens en voor altijd vast waar de EU zich wél en niét op moet richten zodat dat duidelijk is, en focus dan ook op die – en enkel die! – dingen. Alleen dán kunnen we die lui weer eens serieus gaan nemen, zonder dat we alles meteen helemaal opdoeken. Al weet ik zelf ook wel dat die oproep met het huidige Brussel helaas aan dovemansoren gericht is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Adriaan

  @Sybren, Goed artikel. Ook ik ben niet echt een tegenstander, maar de EU moet anders. Ieder land zijn eigen grenzen, soevereiniteit. Wel samenwerken op een groot aantal gebieden, maar geen dictatoriaal gezag vanuit Brussel. Geldverslindende instantie. Alleen al de bonnetjeskwestie. 40 miljoen euro per maand dat niet verantwoord hoeft te worden. Elke week een ton kostende verhuizing. Waanzin ten top.

  1. zomaar

   dus gewoon weer de EEG , zoals het vroeger ooit was !!, werkte ook en goed !.

   en laat men vooral al die oude en voor nu nuttelozen verdragen opzeggen , zodat elke samenleving op zich , uit kan maken wie wel en wie niet welkom is .

   1. jennifer

    Mochten ze voort blijven bestaan zou dat een optie zijn, maar geloof het maar niet dat dit gebeurd. Zolang de plannen wat de EU met Merkel en Soros voor Europa hebben blijft het dweilen met de kraan open en ben bang dat er dan op het nippertje van de afgrond toch nog een oorlog uitbreekt tussen de christenen en de moslims in Europa want dat is precies de bedoeling van hun plannen. Rusland is geen lievertje maar de bedreigingen van een oorlog is in Europa geimporteerd geworden door de EU en zijn handlangers die hier belang bij hebben. Hoe het met de burgers straks gaat maakt hun geen reet uit, zolang de burgers hun salaris en kosten die ze onnodig maken maar blijven betalen. En dat de burgers de ko0sten van de parasieten import maar blijft betalen. De Europese burgers zijn de moderne slaven van de EU geworden. Hoop dat simons die de mond altijd vol heeft over slavernij het nu eens op gaat nemen voor de eigen burgers in Europa die slaaf geworden zijn van de EU.

  2. Pjotter

   Adriaan@ Mee eens, maar aangezien Brussel zijn eigen weg blijft gaan is er maar 1 oplossing, NEXIT.
   Zakkenvullende egotrippers.

 2. Ome Ga

  Het blijft natuurlijk sowieso een besluiteloze ‘macht’ (nou nee) als we voor één regeltje weer 26(?) andere culturen erbij moeten halen.

  Goulashsoup, knoflook, sauerkraut en nog vele andere gerechten die je niet door iedere keel kan proppen, zoals de Franse kokhalsganzen.

  Culturen met al hun diverse gerechten, mindsets, gewoonten, talen, wetten, ‘grenzen’… géén ‘Staten’ dus; zoals ze van de USA wilden afkijken.

 3. Ome Ga

  China is een groeiende Macht, Rusland is een macht en nu opkomend opnieuw; de USA, om rekening mee. te houden!
  Maar de EU? Zonder de UK helegaar een lachertje nu!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.