Jan Roos veegt de vloer aan met Maurice de Hond: “Zijn peiling is lachwekkend!”

VNL-lijsttrekker Jan Roos heeft het wel gehad met de peilingen van Maurice de Hond. De bekendste peiler van Nederland heeft vandaag namelijk wéér een peiling vrijgegeven waarin VNL op nul zetels staat. Volgens Roos is dat de grootst mogelijke onzin. En ja, ik denk dat hij zeker een punt heeft.

Het is vandaag zondag en dat betekent dat journalisten (wij van DDS dus ook) vanochtend vroeg weer een nieuwe peiling van Maurice de Hond mochten ontvangen in onze inbox. Op zich is dat natuurlijk hartstikke leuk. Onze artikelen over peilingen doen het steevast erg goed, wat komt doordat Nederlanders de verkiezingscampagne op de voet volgen en elke dag weer willen weten hoe de race er voorstaat.

Toch moet je peilingen wel met een enorme korrel zout nemen. Steeds meer experts geloven namelijk dat professionele peilers het lastig hebben om de mening van het volk echt te peilen. Steeds minder mensen lijken bereid te zijn om mee te doen aan peilingen, waardoor hun betrouwbaarheid afneemt. Daar komt bij dat er natuurlijk altijd een dosis subjectiviteit bij peilingen komt kijken.

Jan Roos begrijpt dat ook en maakt vandaag dan ook duidelijk op Twitter dat hij helemaal geen vertrouwen meer heeft in het onderzoek van De Hond:

Zijn tegenstanders zullen Roos ongetwijfeld willen wegzetten als een man die het resultaat niet wenst te accepteren omdat het niet welgevallig is voor hem, maar hij heeft natuurlijk wel degelijk gelijk. Zie hoe de peilers de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne totaal verkeerd inschatten. Of het Brexit-referendum in Groot-Brittannië. Of de verkiezingsuitslag in Amerika, waar de peilers aangaven dat Donald Trump geen schijn van kans had. Zoals we allemaal weten is Trump nu president en is Hillary Clinton gedwongen met pensioen. De peilers zaten er ook daar gewoon helemaal naast.

Natuurlijk is het onmogelijk om glashard te zeggen dat De Hond en andere peilers er een puinhoop van maken, maar als ik naar de bezoekerscijfers voor bij artikelen over VNL, dan denk ik dat de peilers de impact van die partij wel degelijk onderschatten. VNL heeft wel degelijk een duidelijke aanhang die ook nog eens behoorlijk actief én gepassioneerd is; niet alleen op DDS, maar ook op Twitter en Facebook.

Kortom, hoewel het leuk is om over peilingen te schrijven en te lezen doen we er verstandig aan om ze niet al te serieus te nemen. Deze race wordt niet beslist door peilers, maar door kiezers — door u en mij. Maar al te vaak zien we dat peilers de verkiezingsuitslag zelfs beïnvloeden. Dat kunnen en mogen we niet laten gebeuren. Stuk voor stuk moeten we ervoor zorgen dat we op de partij stemmen die het dichtst bij ons gedachtegoed staat; of dat nou de PVV, Forum voor Democratie, of VNL van Roos is. Wat we vooral niet moeten doen is dat we peilers als De Hond voor ons laten beslissen op welke partij we stemmen omdat “deze partij niet in de zetels peilt” of “om die andere partij van de overwinning af te houden.”

In Nederland stemmen we niet tegen een bepaalde partij. Kijk maar wat er gebeurde na de verkiezingen van 2012, toen massa’s liberale kiezers op de VVD stemden en daar vervolgens de PvdA gratis en niets voor bij cadeau kregen. Dat was precies het tegenovergestelde van wat we wilden… en het werd alleen maar mogelijk gemaakt doordat peilers ons week op week vertelden dat het een tweestrijd was tussen die twee partijen en dat we één van de twee moesten kiezen om de andere partij uit de macht te houden.

Nee, nee, nee! Dat spelletje spelen we nu, in 2017, niet nog een keer. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen; de Nederlandse kiezer zou toch minstens net zo verstandig moeten zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Wim

  Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen; de Nederlandse kiezer zou toch minstens net zo verstandig moeten zijn.

  Daar heb ik toch mij twijfels over. Vergeet dat de linkse pro propaganda en anti rechtse propaganda volop draait op de NPO,RTL en in de Media.

 2. van Urk

  Inderdaad. De peilingen geven een verkeerd beeld alsof die peilingen laten zien van: Kijk waar de meeste Nederlanders voor willen kiezen! De drie peilbureau,s zaten er in 2006 bij elkaar in totaal 47 zetels ernaast, en in 2010 was het gezamenlijke verschil met de einduitslag zelfs 50 zetels. Toen in 2012 de verschillen weer groot bleken, klonk er vooral via sociale media meteen veel kritiek. Dit verschil komt vooral door grote hoeveelheid mensen die uiteindelijk toch hebben besloten om strategisch te gaan stemmen. Van alle PvdA kiezers in 2012 hadden er 35% hun stem laten vallen op een ander partij als er geen tweestrijd tussen PvdA en VVD was geweest.

  1. hans-e-pans

   Dit soort oncontroleerbare peilingen zou je kunnen scharen onder het begrip masseren.

 3. Mr. Charles

  Hoe dichter bij de verkiezingsdatum, hoe onbetrouwbaarder de peilingen. De Rode Hond is een manipulator, daar leeft hij van. Maar dat weet iedereen onderhand. Fantastisch dat Geert Wilders vandaag RTL laat ontploffen! Je gaat toch niet deelnemen aan zogenaamde debatten (wie wil die janksmoelen met hun leugenpraat nou eigenlijk zien?) als RTIL er niet voor terugdeinst je familie in te zetten om je door het slijk te halen. Grote pluim voor Geert Wilders! Wat een schorem van het laagste niveau riooljournalistiek. RTL dus. Kunnen we Geert Wilders naar beneden halen door zijn broer te interviewen. Noemen we dit moddergooien nog journalistiek. Geert Wilders heeft Souvereign beslist: aan deze rotzooi doe ik niet mee! Nogmaals Chapeau hoor!

 4. Ni28

  Peilingen zijn manipulatie van kiezers en zouden drie maanden voor de verkiezingen verboden moeten worden.

  1. toetssteen

   Ni28

   Volkomen eens, dit valt gewoon onder de noemer manipulatie, zie het comment van Van Urk.
   De mensen moeten eerlijke berichtgeving hebben, dus niet dat beruchte knip en plakwerk. Dan kunnen ze zelf beslissen waar het vakje rood wordt gemaakt.

   En dan na de verkiezingen geen gezeur, laat staan gerel zoals in de USA.

 5. Sniper666

  Enge neel die rooie hond. Negeren.

 6. jennifer

  Zo gaat het iedere 4jaar weer. Als die linkse propaganda machine op tilt slaat dan denken veel Nederlanders ook nog dat dit de waarheid is. Op VNL ga ik niet stemmen, die moeten zich eerst maar eens waarmaken. Maar hoop wel dat ze met n paar zetels in de tweede kamer gaan komen. Dit is nodig voor het land net zoals FVD er ook in moet komen vind ik. Na alleen maar al die jaren de linkse leugens gehad te hebben, had ik de burgers wel wat slimmer ingeschat dat ze eindelijk de linkse macht ook eens links lieten liggen, maar het schijnt dat het kort geheugen weer plaats heeft gemaakt in Nederland voor alles wat er op lange termijn kapot gemaakt is door links. Mocht links na 15 maart weer aan de macht komen, is Nederland zowiezo verloren en zal er niets veranderen, op een ding na de islamitisering van Nederland krijgt hierdoor vrij spel en zal snel plaats vinden dan. Of je dit als Nederlander voor je kinderen en kleinkinderen wil vraag ik mij dan toch wel eens af. Als na jaren je kinderen beseffen dat ze dit te danken hebben aan het stemgedrag van hun ouders en grootouders.

  1. Nederland-op1

   We zullen het zien, het lijkt mij heel onwaarschijnlijk dat er niet genoeg Nederlanders zijn die achter de ideeën van VNL staan om zetels te halen. Het zou haaks staan op wat ik om mij heen hoor. Hoe kun je nou bijvoorbeeld willen stemmen op groen links? De werkende Nederlander met behoorlijk wat woon-werkverkeer kilometers in ieder geval niet. Wat een idioot om te roepen ‘maak het autorijden onbetaalbaar’ om files tegen te gaan. Hij wil de onbelaste reiskosten van 19 cent per kilometer afschaffen en een kilometerheffing van 3,1 cent/km + spitsheffing van 25 cent/km invoeren. Voor iemand zoals ik die 45.000 km per jaar rijdt scheelt dat €3.420,00 + €1.395,00 + €11.250,00 = €16.065,00 per jaar = netto €1.338,75 per maand! Ben je wel helemaal lekker jongeheer Klaver? Je Rijdt zeker zelf vanaf je studentenflatje op de fiets naar de tweede kamer? Als dat door gaat kan ik beter stoppen met werken en een bijstanduitkering aanvragen, dan heb ik met een gezin financieel beter voor elkaar. Wat een lamlul.

   1. Gustaafff

    @Nederland-op-1, Roos moet zijn klassiek-liberale kiezers vooral romen van de VVD en PVV. Links is massaal overgelopen naar de PVV en gaat niet stemmen op Roos. Waarschijnlijk hangt zijn succes ervan af of de klassiek-liberalen, die normaliter conservatief-liberaal VVD stemmen, op Roos gaan stemmen. Wellicht brengen de klassiek-liberalen toch een strategische stem uit op de VVD – teneinde Wilders uit het Torentje te houden – en gaat VNL daarom zo dramatisch onderuit.

    De VVD en VNL profileren zich beiden als een fatsoenlijk en gematigd alternatief voor de PVV – wie van de twee succes boekt, is vooralsnog niet duidelijk.

    1. Nederland-op1

     Mensen moeten vooral gaan stemmen op de partij die het dichtst bij hen staat, gewoon voor het meest aansprekende partijprogramma. Geen strategisch gedoe, daar heb je niets aan.

     De VVD fatsoenlijk? Met al die gebroken beloften?

     1. Gustaafff

      @Nederland-op-1, dat ben ik met je eens. Op het ogenblik hebben we socialisten, liberalen, christendemocraten en christenrechts. Ik kan me niet voorstellen dat er niets van je gading bijzit. Bovendien is het een hele rijkdom, zoveel partijen in de politiek. Je zal maar een tweepartijenstelsel hebben – daar moet je toch niet aan denken?

      Strategisch stemmen is iets wat heel nadelig kan uitpakken voor Wilders – of juist voor Rutte, want men kan ook strategisch stemmen voor de PVV. In de Verenigde Staten stemden Republikeinen op de Democratische of Libertarische Partij, om Trump uit het Witte Huis te houden. Qua populair votes eindigde Clinton toen als eerste.

      Gaan strategische stemmers doorslag geven? Ik weet het niet.

     2. Nederland-op1

      Als links aan de macht komt voer ik een aftrekpost van €40.000,00 in genaamd ‘inkomensderving linkse hobby’s’. En als dat niet wordt geaccepteerd dan klaag ik links aan wegens diefstal en broodroof.

  2. swetsnek

   hee guusje slapjanus nog niet onder de grond ?? hahaha

  3. swetsnek

   hee droplul moet jij niet naar de ……………zeg maar voetbal hahaha

 7. Ome Ga

  Idd dat VNL (nog) niet , echt scoort, merkwaardig.
  Wb Roos als inzet, prima kerel*, man van het volk. Intelligent, scherp en zeer ad rem.

  Enne, ze hebben tevens de naamsbekendheid/imago/PR technisch, vóór hebben op de FvD! ‘VNL’ bekst een stuk beter als dat onuitsprekelijke, snal te vergeten, slecht scorende FvD. Of het volk gaat spreken (na een juiste visuele en verbale communicatie) van ‘Forum’, dat is wat ik hoop en ook veel beter gaat scoren.

  Na de PVV (nog steeds) zou ik het Forum kiezen. Een belangrijke reden is dat Thyrrie zich tenmínste positief uitlaat over het Christelijk geloof, dat zo ontiegelijk veel ten goede heeft gewerkt voor ons land! Daar hoor je Roos* weliswaar niet over, integendeel; het is een anti-christ. Door w.s. onnozelheid, onwetendheid, verkeerde opvoeding en/of (alleen maar) verkeerde info.

  @VanUrk, straks zal alles anders worden;
  https://www.youtube.com/watch?v=qpM8Pn-UUvs

 8. Ome Ga

  bekst = bekt (of; smoelt) beter
  Snal = snel

  (sorry)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.